22 Οκτ 2010
Μια ξεκάθαρη αναμέτρηση
Σε αυτές τις εκλογές εύχομαι να ψήφιζα σε έναν από τους δυο μεγάλους δήμους, της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί οι δυο κυρίως αντίπαλοι αντιπροσωπεύουν όχι μόνο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους αλλά - και αυτό το νομίζω σημαντικότερο - διαφορετικές νοοτροπίες και κοσμοαντιλήψεις. Απ' τη μια, Κακλαμάνης στην Αθήνα και Γκιουλέκας στη Θεσσαλονίκη. Και, απ' την άλλη, ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης στην Αθήνα και ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη. Οι δυο πρώτοι με στιβαρό κομματικό χρίσμα, γνήσιοι εκπρόσωποι της ιδεολογίας της ΝΔ και συστημικών αντιλήψεων, νοοτροπιών, συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν το πολιτικό κατεστημένο. Αντιπροσωπεύουν επάξια το Ancien Régime της ελληνικής πολιτικής σκηνής, το οποίο όλοι γνωρίζουμε. Η ψήφος σε αυτούς θα είναι μια ψήφος στο παρελθόν σε βάρος του παρόντος και, κυρίως, του μέλλοντος. Θα είναι μια ψήφος υπέρ της οπισθοδρόμησης, υπέρ μιας σκληροπυρηνικής, μισαλλόδοξης, ξεπερασμένης από την εποχή της νεοδεξιάς που μεταμφιεσμένη σε κεντροδεξιά προσπαθεί να ψαρέψει κεντρώους ψηφοφόρους. Στον αντίποδα, Καμίνης και Μπουτάρης εκπροσωπούν μια άλλη κοσμoαντίληψη, απελευθερωμένη από βαριά κομματικά χρίσματα, μικροπολιτικούς ελιγμούς και μεγαλοστομίες. Ο τρόπος που στέκονται απέναντι στους αντιπάλους τους προδίδει τη διαφορετικότητά τους, την υποψηφιότητα την απαλλαγμένη από μικροκομματικά βαρίδια. Εν ολίγοις, τα πράγματα, ύστερα από αρκετές τετραετίες 'χλιαρών' αναμετρήσεων, είναι αυτή τη φορά πολύ ξεκάθαρα: η αναμέτρηση είναι μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, μεταξύ του Παλαιού Καθεστώτος της ελληνικής πολιτικής και κάποιων νέων, διαφορετικών αντιλήψεων που δειλά αλλά σταθερά ανατέλλουν. Η επιλογή δική σας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Έτσι το βλέπω κι εγώ. Αν και προέρχομαι από οικογένεια με σαφείς κεντρο-δεξιές καταβολές (μακριά από μένα η ΠΑΣΟΚίλα), αν ψήφιζα Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, Καμίνη ή Μπουτάρη θα επέλεγα.
Αλλά και τώρα στην πόλη μου, με βλέπω να επιλέγω τελικά τον ανεξάρτητο, αλλά προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ (φτου κακά), υποψήφιο.
Προσυπογράφω!
Γιώργο δε νομίζω ότι στις δημοτικές εκλογές το κυρίως κριτήριο επιλογής θα έπρεπε να είναι κομματικό, ούτως η άλλως. Δεν θα έπρεπε οι εκλογές αυτές να αποτελούν δοκιμαστικό σωλήνα για τα κόμματα προκειμένου να μετρούν ποσοστά και 'απώλειες' ή 'κέρδη', αλλά ευκαιρία για νέους κυρίως ανθρώπους (νέους όχι μόνο ηλικιακά αλλά και από άποψης αντιλήψεων) να αναδειχθούν και να κάνουν τη διαφορά.
Αθεόφοβε πολύ χαίρομαι, ιδίως αν λάβουμε υπόψη την ηλικία σου.:-) Χαίρομαι δηλαδή που ένας εκπρόσωπος μιας παλαιότερης από τη δική μου γενιάς συντάσσεται με το μέλλον και όχι με το παρελθόν. Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά σου!
Γεράσιμε,
τώρα πλέον μας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουμε εμείς αν είμαστε ώριμοι πολίτες και αν τελικά φταίμε για τους πολιτικούς που εκλέγουμε (η δικαιολογία συνήθως είναι: "αυτοί είναι υποψήφιοι, τι να ψηφίσω?"). Δυστυχώς οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις λένε πως μάλλον δεν είμαστε ώριμοι. Διάβαζα πρόσφατα πως ο Ψινάκης είναι ο πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των νέων.
Ελπίζω οι δημοσκοπήσεις να διαψευστούν τελικά... Αλλιώς είμαστε πραγματικά άξιοι της τύχης μας.
Μπορεί κα νάναι όπως τα λες.
Θα με ενοχλήσει βαθύτατα όμως οτι τυχόν επικράτηση αυτών των 2,ας πούμε πιο ανεξάρτητων υποψηφίων,θα χαιρετιστεί ως ψήφος προς την κυβερνητική πολιτική=ψήφος προς το Μνημόνιο(το συγκεκριμένο μνημόνιο,και με τον τρόπο που φτάσαμε σε αυτό...)
Και δυστυχώς,η στροφή σε μη στενά κομματικούς υποψηφίους ή οι πολλοί,δήθεν ανεξάρτητοι-αλλά με υπόγεια γραμμή υπέρ τους,υποψήφιοι,
είναι ελιγμός για να μην χρεωθεί το κυβερνών κόμμα τυχόν βαριά εκλογική ήττα.
Σε περίπτωση νίκης θα έχει κερδίσει το ΠΑΣΟΚ,σε περίπτωση ήττας θα έχουν χάσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα!
Οδυσσέα κι εγώ το ελπίζω. Αν και κάποιες δημοσκοπήσεις (όπως π.χ. για τον Ψωμιάδη) είναι όντως ανησυχητικές...
squarelogic όλα έρχονται με ένα τίμημα...
Λυπάμαι για την άκρως μυωπική (και σκληροπυρηνική θέση του squarelogic). Eνδεχομένως να αντανακλά την Παπαρήγα που έχει μέσα του.
Δημοσίευση σχολίου