26 Ιαν 2008

Bellum omnium contra omnes


Τhomas Hobbes (1588-1679)

Αυτή η φράση σημαίνει πόλεμος όλων εναντίων όλων. Έτσι φαντάζονταν ο Βρετανός πολιτικός φιλόσοφος Thomas Hobbes την προϊστορική κατάσταση του ανθρώπου: μια ζούγκλα όπου ίσχυε το δίκιο του ισχυρότερου. Αυτή θεώρησε ότι ήταν η εικόνα που παρουσίαζε το ανθρώπινο είδος στη "φυσική" του, όπως πίστευε ο ίδιος, κατάσταση. Πριν δηλαδή εμφανιστούν οργανωμένες κοινωνίες, το σύγχρονο κράτος, κοινοβούλια και δικαστήρια, πολιτικά κόμματα, κυβερνητικά συμβούλια αλλά και η κοινωνία των πολιτών. Σύμφωνα με τον Hobbes, προκειμένου να βγουν από αυτήν την κατάσταση και να καταφέρουν να ζήσουν ειρηνικά, οι άνθρωποι επέλεξαν να υπογράψουν ένα κοινωνικό συμβόλαιο, θυσιάζοντας ορισμένες ελευθερίες τους στο βωμό της ειρηνικής, πολιτισμένης συνύπαρξης.

Σε αυτήν την προ κοινωνικού συμβολαίου κατάσταση βρίσκονται, αναμφίβολα, σήμερα στην Ελλάδα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι και μεγαλοδημοσιογράφοι, διασκεδαστές και τραγουδιστές, κατηγορούμενοι και δικηγόροι, πολιτικοί, βουλευτές και παρατρεχάμενοι. Η ελληνική δημόσια σφαίρα στο σύνολό της έχει βυθιστεί σε μια κατάσταση πολέμου όλων εναντίων όλων με αγωγές, μηνύσεις, ύβρεις που πάνε κι έρχονται, απαντήσεις και ανταπαντήσεις, κακίες και αντικακίες, υπαινιγμούς και αλαλαγμούς, φοβέρες, απειλές και κομπασμούς. Βέβαια, ο Hobbes μιλούσε υποθετικά. Εμείς όμως, στη χώρα που θεωρείται παγκοσμίως γενέτειρα της δημοκρατίας και λίκνο του πολιτισμού, με την εικόνα που παρουσιάζουμε χαρίζουμε για μια ακόμη φορά τα φώτα μας στην ανθρωπότητα: προσφέρουμε μια ολοζώντανη αναπαράσταση του ανθρώπινου είδους στην προϊστορική του κατάσταση όπως τη φαντάστηκε ο Hobbes.

6 σχόλια:

AdoptionPledgE2Unite είπε...

Γεια σου Γεράσιμε,
δεν ήταν φαντασιόπληκτος ο Hobbes.
Οι μηνύσεις και οι αγωγές δεν είναι τίποτα μπροστά στη βρωμιά που πρόκειται να αποκαλυφθεί στο άμεσα προσεχές μέλλον.
Σεξ, Χρήμα, Εξουσία.
Δυστυχώς αυτά κυριαρχούν.

mania είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε
Πόλεμο των τενεκέδων τον ονομάζω εγώ..Και ακούμε εμείς οι ταπεινοί για εκατομμύρια και τρελλαινόμαστε.

diva είπε...

...Δεν είναι δυνατόν..κάποια στιγμή θα λήξει αυτή η περίοδος παρακμής..
Πρέπει να λήξει

gerasimos είπε...

AdoptionPledgE2Unite ασφαλώς δεν ήταν φαντασιόπληκτος. Εμείς μάλλον είμαστε σκανδαλόπληκτοι.

mania το έλλειμμα πολιτισμού και παιδείας αυτής της χώρας κάποιοι έσπευσαν να το εξαργυρώσουν. Με πλεόνασμα χαβαλέ, λαϊκισμού και κιτρινισμού.

diva μου πολλά πράγματα έχουν ημερομηνία λήξης σ' αυτόν τον τόπο. Αλλά για την παρακμή δεν είμαι και τόσο σίγουρος.

IdentityCafe είπε...

Λοοοολ!

παρεμφερες στη σκεψη ποστ (με αλλο περιεχομενο) περι των επικρατουσων δυναμεων στον χομο σαπιενς...

gerasimos είπε...

identitycafe διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το πόσο sapiens (σοφός) είναι ο homo sapiens..