25 Ιαν 2008
Τόσο μακριά, τόσο κοντά
Τελευταία ακούγονται διάφορα - προβληματισμοί, προτάσεις, διαπιστώσεις - περί του κύκλου της μεταπολίτευσης που έκλεισε και του τέλους του δικομματισμού. Κυρίως από τα "μικρά" κόμματα αυτό το τέλος του δικομματισμού αναμένεται περίπου ως πανάκεια απέναντι σε όσα δεινά ταλανίζουν το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζεται και στην Ελλάδα ένα πολυκομματικό σύστημα εξουσίας ή συμμαχικών κυβερνήσεων και έχουμε, υποθετικά πάντα, μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και δυο ή τριών μικρότερων κομμάτων. Μια ωραία πρωία ο υπουργός δικαιοσύνης, που προέρχεται ας πούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαναγκάζεται σε παραίτηση ύστερα από κατηγορίες για διαφθορά. Μαζί όμως με την παραίτηση αποσύρει και το κόμμα του τη στήριξή του στην κυβέρνηση, αφήνοντάς τη λειψή, παρά το ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον παραιτηθέντα υπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον θύμα οργανωμένου σχεδίου. Αποτέλεσμα; Αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την οποία όπως ήταν αναμενόμενο δεν παίρνει κι έτσι οδηγείται και ο ίδιος σε παραίτηση. Το πιθανότερο που ακολουθεί είναι πρόωρες εκλογές, αφού ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης προσωπικοτήτων, και η χώρα μας μπορεί να παράγει βαμβάκι, πορτοκάλια και ελαιόλαδο με τους τόνους αλλά τι να κάνουμε που η παραγωγή σε προσωπικότητες τελευταίως έχει μειωθεί δραματικά. Τις πρόωρες εκλογές λοιπόν φαίνεται να κερδίζει εύκολα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, επικεφαλής συμμαχίας κεντροδεξιών κομμάτων, ο οποίος σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις προηγείται με διαφορά 10 με 12 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτά συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη γείτονα Ιταλία. Με μόνη διαφορά ότι δεν είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης ο πιθανότερος μελλοντικός πρωθυπουργός αλλά ένας παλιός μας γνώριμος, ο "Καβαλιέρε" Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Και αναρωτιέμαι: μήπως δεν φταίει μόνο ή κυρίως ο δικομματισμός για όσα μας ταλαιπωρούν, για φαινόμενα όπως παραδείγματος χάριν η διαφθορά; Ακόμα κι αν, εν πάση περιπτώσει, αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας με πολυκομματικές κυβερνήσεις, μήπως τα συμβαίνοντα στην Ιταλία θα έπρεπε τουλάχιστον να μας προβληματίσουν;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
14 σχόλια:
Η επισήμανση σου είναι εύστοχη Γεράσιμε, όσο αφορά τον δικομματισμό, είναι αιτία πολλών κακών αλλά όχι όλων και δεν είναι η μόνη αιτία.
Όμως το γεγονός από μόνο του λέει πολλά:
Τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό η σύζυγος του υπουργού δικαιοσύνης. Θα συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;
Πολύ ζηλεύω σ’ αυτό την Ιταλία.
Η διαφθορά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και η οποία διαφθορά δεν έχει ιδιαίτερο χρώμα. Όλα τα κόμματα έχουν διεφθαρμένα στελέχη.
Το κυριώτερο όμως είναι ότι ο ιστός της Ελληνικής κοινωνίας είναι πνιγμένος στη διαφθορά.
Η πελατιακή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα και τους πολίτες είναι νοσηρό φαινόμενο, διότι οι πολίτες επιδιώκουν να διορίσουν τους συγγενείς τους στο δημόσιο. Υπό αυτή την έννοια και ο ίδιος ο Θεός (υπάρχει, δεν υπάρχει)να κυβερνήσει την Ελλάδα, δεν πρόκειται να υπάρξει προκοπή.
τρύφωνα το να θέσεις σε κατ' οίκον περιορισμό την οποιαδήποτε σύζυγο υπουργού ή μεγαλοστελέχους γενικότερα στην Ελλάδα θα ήταν η σκληρότερη ίσως τιμωρία: πάνε οι δεξιώσεις, τα γκαλά, τα ψώνια στα εμπορικά κέντρα... (είμαι λίγο προκατειλημμένος είναι η αλήθεια).
AdoptionPledgE2Unite συμφωνώ ότι είναι τεράστιο πρόβλημα η διαφθορά στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά από πρόσκληση του τρύφωνα συμμετέχω σε μια συλλογική διαδικτυακή προσπάθεια κατάθεσης προτάσεων ενάντια στη διαφθορά.
Αυτόν τον προβληματισμό σου Γεράσιμε τον συμμερίζομαι πλήρως. Ωραία η απλή αναλογική πιο δημοκρατική δεν λέω, αλλά ειδικά στην Ελλάδα θα μπορέσει να λειτουργήσει;; Αυτό το έχω σκεφτεί δεκάδες φορές. Το ΚΚΕ έχει ήδη επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα. Ο ΣΥΝ το ίδιο, αν και νομίζω ότι υπάρχουν μερικά στελέχη του που στις κατ' ιδίαν συζητήσεις αναγνωρίζουν ότι δεν πρέπει να απορρίπτουν τη συνεργασία. Τι μας μένει λοιπόν;; Ακυβερνησία, να αλλάζουμε κυβερνήσεις κάθε μερικούς μήνες ή Κυβερνήσεις μόνο δεξιές, αφού ο Καρατζαφέρης είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Το θέλουμε αυτό;;
Μετά από έντονο προβληματισμό κατέληξα ότι εγώ τουλάχιστον δεν το θέλω. Και για ένα ακόμα λόγο. Στην Ιταλία οι θεσμοί λειτουργούν καλύτερα από την Ελλάδα. Ο κρατικός μηχανισμός επιβιώνει και χωρίς σταθερές κυβερνήσεις. Εδώ μπορεί να λειτουργήσει;; Αβέβαιο.
Οι αριστεροί και κεντροαριστεροί πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν τους λόγους που τους ενώνουν και όχι να τονίζουν αυτούς που τους χωρίζουν.
Ωχ σκέφτομαι τον Μπερλουσκόνι και μου σηκώνεται η τρίχα.....
Μην ανησυχεις.Αυτοι που υπερασπιζονται σθεναρα την αναγκη συνεργασιας ειναι οι πρωτοι που αρνουνται οποιαδηποτε συνεργασια αν δεν γινουν δεκτοι οι δικοι τους οροι.Που δεν ειναι συνηθως οροι συγκλισης,αλλα οροι διασφαλισης ταυτοτητων και διαφυλλαξης κεκτημενων.
Την διαφθορά δεν την κάνουν μόνο τα στελέχη.
Την ζητούν και οι άνθρωποι απο τους πολιτικούς.
Άρα είναι φαινόμενο της κοινωνίας μας και όχι μόνο των πολιτικών μας.
Τελος του δικομματισμου; Αποκλειεται.Σημερα ακουγα ραδιοφωνο και ακουγα εναν απο το πασοκ που ελεγε επι μιση ωρα ποσο ενωμενο και ποσο δυνατο ειναι το πασοκ και πως θα αλλαξει την κοινωνια και θα κανει την ελλαδα καλυτερη (στον κοσμο τους αυτοι) και μετα ακουγα και την παπαρηγα να κανει δηλωσεις και σκεφτηκα οτι υπαρχει τεραστια χασμα στα κομματα και ουτε θελουν ουτε τους συμφερει να συνεργαστουν.Περισσοτερο τους νοιαζει η αντιπαραθεση την οποια εχουν συνηθισει κιολας και η αντιπαραθεση ειναι το οξυγονο των πολιτικων.
ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ;ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε. Η Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ;ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ.ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ.Κ.Ε-ΣΥ.ΡΙΖ.Α;ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΩΣ...
www.stainwords.blogspot.com
Αχ Γεράσιμε όλα καλά αυτά που λες, μόνο σε ένα έχω μια αντίρρηση. Ο Γ. Καρατζαφέρης λίγο δύσκολο να χαρακτηριστεί κεντροδεξιός....Δεξιοδέξιο θα τον χαρακτήριζα.
Λοιπόν σοβαρά τώρα. Θίγεις ένα πολύ καίριο θέμα. Αυτό του εκλογικού νόμου που ειρήσθω εν παρόδω, εδώ ψηφίστηκε νέος και μέσα στο χαμό της Ζαχοπουλιάδας δεν το πήραμε και χαμπάρι. Καλή η απλή αναλογική, αλλά τα κόμματα που την υποστηρίζουν σθεναρά δεν είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με κανένα. Σχήμα οξύμωρο!!
meropi ένα πρόβλημα είναι νομίζω ότι υπάρχει πλέον σεβαστή μερίδα κόσμου (μεταξύ τους κι εγώ) που δεν την εκφράζει κανένας τους. Κι αντί να το αντιληφθούν αυτό αναλώνονται στην αντιπαράθεση.
o kairos νομίζω ότι και στα κόμματα λειτουργεί ο παράγοντας 'μικροσυμφέροντα ή μεγαλοσυμφέροντα και πώς να τα διαφυλάξουμε' με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που συναντάμε στην ευρύτερη κοινωνία.
fpboy όντως, η διαφθορά είναι φαινόμενο που έχει διαποτίσει την κοινωνία μας πολλαπλώς, καταστρέφοντας αξίες, θεσμούς, ηθικούς κανόνες και διαβρώνοντας τον κοινωνικό ιστό μας. Είναι μια θεά Κάλι με πολλά χέρια αλλά και πολλά πρόσωπα: διαπλοκή, απάτες, εκβιασμοί, οικογενειοκρατία, δωροδοκίες, ρουσφέτια, κλπ. Από το φίλο που ψάχνει τα 'κονέ' του μέχρι τη μεγαλοδιαπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών βασιλεύει και καθιερώνεται ως τρόπος ζωής και δράσης.
anisixos δεν έχεις άδικο νομίζω... η αντιπαράθεση φαίνεται να τους χαρακτηρίζει, τόσο ως προς το επίπεδο διαλόγου το οποίο είναι ικανοί να φτάσουν ('αφήστε με να ολοκληρώσω') όσο και ως υποκατάστατο ουσιαστικού λόγου και περιεχομένου στα όσα λένε ('κι εσείς τα ίδια κάνατε', 'όχι εμείς τα κάναμε καλύτερα' κοκ).
stain όσον αφορά στη συνεργασία ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρεις, τη βλέπω πιο απίθανη σε σχέση με μια συνεργασία πχ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο κοντά ιδεολογικά είναι τα κόμματα, τόσο περισσότερο φαίνονται να ασχολούνται εξαντλητικά με τις μικροδιαφορές τους μεγεθύνοντάς τις σε βαθμό που να φαντάζουν ανυπέρβλητες.
mania συμφωνούμε για τον Καρατζαφέρη. Δεν τον χαρακτήρισα κεντροδεξιό αλλά τον παρουσίασα επικεφαλής συμμαχίας κεντροδεξιών κομμάτων. Για την απροθυμία συνεργασιών στα μικρά κόμματα, δες και τι έγραψα παραπάνω στον stain.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΕΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΕΡΑΣΙΜΕ;ΤΟ Κ.Κ.Ε. Η Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ.ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΡΧΗΓΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ...
www.stainwords.blogspot.com
Μας βλεπω να ακολουθουμε αυτα που γινονται στην Ιταλια.
Γιατι καπου εκει το παμε κι'εμεις ...σιγα-σιγα.
stain γι' αυτούς τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν ιδεολογικής μάλλον φύσεως.
zero ποιος το ξέρει..
Δημοσίευση σχολίου