3 Ιαν 2008

Τα... δέκα κακά της μοίρας μας


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα οι νεοέλληνες χαρακτηριζόμαστε όχι από μια, όχι από δυο, αλλά από... 10 πολύ κακές συνήθειες:

1) Στην υγειά μας
Αλκοόλ: σύμφωνα με την εφημερίδα, 60% των Ελλήνων ηλικίας από 15 έως 30 ετών δηλώνουν ότι μέθυσαν τον τελευταίο μήνα.

2) Ποια υγειά μας;
Προληπτικές εξετάσεις: την ίδια στιγμή 50% όλων των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν έχουν επισκεφτεί τον γιατρό τους για πάνω από έναν χρόνο.

3) Καλά οδηγάρα ο δικός σου;
Οδήγηση: αν και θέλουμε να δηλώνουμε οδηγάρες, γεγονός παραμένει ότι 100 χιλιάδες Έλληνες έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτοκινητικά δυστυχήματα τα τελευταία 50 χρόνια.

4) Ρίχτα στις γάτες
Ανακύκλωση: ουραγοί οι Έλληνες στην ανακύκλωση, με μόνο 20% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων να καταλήγει στην ανακύκλωση όταν μέσος όρος στην ΕΕ είναι το 33%.

5) Πάμε κάπου ν' αράξουμε;
Γυμναστική: μόνο 12% των Ελλήνων γυμνάζονται συστηματικά, ενώ το 55% των εργαζομένων ασκείται ελάχιστα ή καθόλου.

6) Έχεις ένα τσιγαράκι;
Κάπνισμα: όπως έλεγα και στο προηγούμενο post, είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στο κάπνισμα με 44% των Ελλήνων να είναι συστηματικοί καπνιστές.

7) Ρόδα τσάντα και κοπάνα
Κολλημένοι με το αυτοκίνητο: 17% των Αθηναίων δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

8) Τι έχει σήμερα το πρόγραμμα;
Τηλεόραση: 3-4 ώρες κάθε μέρα αφιερώνουν κατά μέσο όρο οι Έλληνες στην τηλεόραση, 3 στους 4 διαθέτουν περισσότερες από δυο συσκευές και αρκετοί πια δεν τις κλείνουν ακόμα κι όταν δέχονται επισκέψεις.

9) Τι σου κάνω τι μου κάνεις;
Χρήση προφυλακτικού: 50% χρησιμοποιούν ευκαιριακά ή καθόλου προφυλακτικό.

10) Πάμε για κανα γύρο;
Διατροφή: 90% των Ελλήνων τρώνε κρέας κάθε μέρα.

4 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Λευτεριά στον μπλόγκερ Fouad Al Farhan

fpboy είπε...

Είναι σίγουρα έτσι φίλε μου Γεράσιμε όμως ?
π.χ - στο 1 για το αλκόολ , σε άλλες χώρες πίνουν πολύ περισσότερο απο εμάς ! π.χ Γερμανία,Αγγλία,Ουγγαρία,Πολωνία,κ.τ.λ
-στο 4 για την ανακύκλωση τώρα άρχισε στην Ελλάδα! Καλα ανταποκρινόμαστε δε νομίζεις ? Τουλάχιστον στην Αθήνα που μένω και βλέπω !
- στο 7 με το αυτοκίνητο - Μόνο με αυτοκίνητο μπορείς να μετακινηθεις στην Αθήνα αν θες να πας απο του Ζωγράφου στο Αιγάλεω και έχω άλλα 20.000 παραδείγματα αν επιμένεις !!! Είναι η πόλη έτσι.

Αν μας δοθούν καλύτερες υποδομές θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι. Λίγο-λίγο,σιγά-σιγά, δες το πεντακάθαρο μετρο !
Καλημέρα και να'σαι καλά !

Meropi είπε...

Γεια σου Γεράσιμε μου καλέ,
Το ότι είμαστε λίγο αυτοκαταστροφικοί είναι αλήθεια (βλ. κάπνισμα).
Όμως, όπως λέει και ο fpboy, είμαι σίγουρη ότι αν φροντίσει το κράτος να γίνει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, ισονομίας και πρόνοιας που φροντίζει με σεβασμό τον πολίτη, σιγά - σιγά θα βελτιωθούμε, τουλάχιστον σε πολλά από αυτά που αναφέρεις (εξετάσεις υγείας, ανακύκλωση, συγκοινωνίες, ατυχήματα κλπ). Απόδειξη αυτού είναι ότι οι Έλληνες που ζουν σε σύγχρονα δημοκρατικά κράτη προσαρμόζονται και αφήνουν πολλές από τις κακές συνήθειες τους.
Εμείς βέβαια δεν θα ζήσουμε για να δούμε ένα τέτοιο κράτος, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα το απολαύσουν τα παιδιά μας...

gerasimos είπε...

fpboy σίγουρα καλύτερες υποδομές χρειάζονται, αλλά κι εμείς ας αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Δες και τι λέω στη Μερόπη παρακάτω.

meropi μου για να γίνει το κράτος όπως λες, πρέπει κι οι Έλληνες να μάθουν να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Επίτρεψέ μου ένα πρόσφατο παράδειγμα: την τελευταία φορά που κατέβηκα με το ιντερσίτι στην Αθήνα φθάσαμε με 40 λεπτά καθυστέρηση χωρίς ΟΥΤΕ ΜΙΑ σχετική ανακοίνωση για τους λόγους της αργοπορίας και βέβαια ΟΥΤΕ ΜΙΑ συγνώμη από τα μεγάφωνα του τραίνου. Είμασταν με τη σύζυγο και μου είπε για ένα γνωστό της Ολλανδό που σε αντίστοιχη περίπτωση στην Ολλανδία επειδή λόγω της καθυστέρησης έχασε ένα σημαντικό ραντεβού, έκανε καταγγελία εναντίον των Ολλανδικών σιδηρόδρομων στο συνήγορο του πολίτη και έλαβε μεγάλη αποζημίωση.
Αν ο πολίτης δεν το απαιτήσει, το ίδιο το κράτος από μόνο του δεν έχει κανένα λόγο να εκσυγχρονιστεί ούτε θα αλλάξει ποτέ. Και δυστυχώς σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους οι Έλληνες πολίτες δεν είμαστε και πολύ απαιτητικοί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με το τρένο οι μόνοι επιβάτες που διαμαρτύρονταν ήταν κάποιοι ηλικιωμένοι όχι για την καθυστέρηση αλλά από την αρχή για το ότι δεν υπήρχε καπνιστήριο στο τρένο.