9 Μαΐ 2008

Στου κουφού την πόρτα;



Κάποιοι λένε ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων έχει πρόβλημα βαρηκοΐας. Δεν ξέρω, ούτε θα μπορούσα να ξέρω αν αληθεύει κάτι τέτοιο. Ασχέτως αυτού όμως, έχω την εντύπωση ότι, ούτως ή άλλως, κωφεύει σε ζητήματα που αφορούν στην πρώτη από τις αρμοδιότητες του υπουργείου του, δηλαδή στο περιβάλλον αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Θα έλεγα ότι μοιάζει ακατάλληλος, όχι μόνο λόγω ηλικίας – πλησιάζει τα εβδομήντα – αλλά περισσότερο λόγω... κώφωσης, ως Υπουργός Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα σε μια εποχή όπως η δική μας. Αναφέρομαι βέβαια στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, κατά την οποία το περιβάλλον και η ενέργεια αντιπροσωπεύουν παγκόσμιας εμβέλειας, σπουδαιότητας και προτεραιότητας ζητήματα, κάτι το οποίο αδυνατεί νομίζω να αντιληφθεί. Όσον αφορά στο περιβάλλον θα μπορούσα να μιλήσω για το διεθνή διασυρμό της χώρας μας με την αποπομπή της από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, λόγω της αδυναμίας της να δημιουργήσει αξιόπιστους μηχανισμούς μέτρησης και παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και για την επικείμενη παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. (Μια παραπομπή που δεν θα είναι ούτε η πρώτη – μπορεί κανείς να βρει στο Google δεκάδες άλλες – ούτε πιθανότατα και η τελευταία για την Ελλάδα για περιβαλλοντικά ζητήματα.) Αλλά επιστρέφοντας στην ενέργεια, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το πως μίλησε στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια που οργανώθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα το ότι μίλησε για πυρηνική ενέργεια (!), την ίδια στιγμή που ο Νικ Μάμπεϊ, πρώην σύμβουλος του Τόνι Μπλερ για την ενέργεια, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Ε3G και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του διεθνούς αυτού συνεδρίου καλούσε την Ελλάδα να αδράξει την ευκαιρία και να αναπτύξει ΑΠΕ, τις οποίες αν μην τι άλλο διαθέτει άφθονες, τονίζοντας μάλιστα ότι αν η Ελλάδα αξιοποιούσε τον ήλιο και τον αέρα και ανέπτυσσε τις ΑΠΕ, θα μπορούσε να εξάγει ρεύμα στην Ευρώπη. Αλλά εκτός απ’ αυτόν και ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δημήτρης Λάλας επεσήμαινε ότι πρέπει να βάλουμε άμεσα μπροστά όχι μόνο τις ΑΠΕ αλλά και τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ακούτε, κύριε υπουργέ και κύριε πρωθυπουργέ;

17 σχόλια:

Dr_MAD είπε...

Υπουργός Περιβάλλοντος?

χαχαχαχαχα [καλό!]

Χωροταξίας και πολύ του είναι!

shades είπε...

Eεεεεεεεε??? τι είπες??????
Κανείς δεν θα ακούσει σ' αυτή τη χώρα όσο οι καναπέδες παραμένουν στα σαλόνια μας...

ΥΓ. πολύ καλό!!!!

Panos είπε...

Γεράσιμε, είναι φανερό ότι ο Σουφλιάς είναι εκτός τόπου και χρόνου. Χώρες στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη επενδύουν σε ΑΠΕ κι εμείς αντί να είμαστε πρωτοπόροι είμαστε ουραγοί. Το Αιγαίο, π.χ. θα μπορούσε να είναι αυτάρκες σε ενέργεια μέσω της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Το γιατί δεν είναι έχει να κάνει με ανικανότητα ή συμφέροντα. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Ο τίτλος σου είναι πραγματικότητα σε όλη την Ελλάδα για όλα τα ζητήματα.
Τριτοκοσμικές καταστάσεις.
Επιτρέψανε την οικοδόμηση παντού, βάλε και τα παράνομα στο λογαριασμό και να το υπουργείο παριβάλλοντος.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου καλημέρα,
Εχουμε ένα Υπουργό Περιβάλλοντος που προτείνει ατομική ενέργεια ως δήθεν καθαρή (!!) ενέργεια και ένα Υπουργό Χωροταξίας που κτίζει αυθαίρετη βίλλα στην Ανάβυσσο. Και τα δύο σε συσκευασία του ενός και μάλιστα κουφή συσκευασία...Χα χα χα!!

Seagull είπε...

"Φωνή βοώντος εν της ερήμω"...
...σε "ώτα μη ακουόντων"...
Θυμάσαι κι εκείνο το παλιό σύνθημα "τ'αυτιά τους έχουν τοίχους";

Ίσως μόνο αν φωνάξουμε όλοι μαζί, και δυνατά, να πάψουν κάποιοι να προσποιούνται ότι δεν (μας) ακούν!

Ευτυχώς κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε παρέμβαση ότι το Περιβάλλον πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαφορετικού υπουργείου (και, προσθέτω, διαφορετικής νοοτροπίας!)

gerasimos είπε...

mad περισσότερο νομίζω θα του ταίριαζε το δημοσίων - και ίσως όχι μόνο δημοσίων - έργων.

shades έχω την εντύπωση ότι ζούμε σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες δεν μπορούν, γι' αυτά που τους απασχολούν, να μιλήσουν με δυνατή φωνή αλλά μόνο ψιθυριστά κάποιες φορές και οι κυβερνώντες πάσχουν από βαρηκοΐα, οπότε... άντε να συνεννοηθούμε.

panos τα 'χω πει κι εγώ και σε παλιότερες αναρτήσεις πόσες φορές, αλλά δε θα σταματήσω. Νομίζω ότι ο λόγος που παραμένουν ανεξέλικτες οι ΑΠΕ στην Ελλάδα (η οποία επιμένει να εισάγει πάνω από το 70% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και να συνεχίζει στο δρόμο αυτό κλείνοντας συμφωνίες με τη Ρωσία για φυσικό αέριο) μπορεί να είναι και ο συνδυασμός των δυο παραγόντων που ανέφερες.

mariana faithful δεν ξέρω αν ισχύει για όλα, πάντως μια... γενικότερη κώφωση την έχω διαπιστώσει.

meropi καλημέρα. Όπως το είπες, δυο - αν όχι περισσότερα - σε ένα και μάλιστα σε... ειδική συσκευασία περιβαλλοντικής και ενεργειακής βαρηκοΐας.

seagull όπως έλεγα και στον shades, ζούμε σε μια χώρα στην οποία υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης, εφόσον οι πολίτες δε μιλάνε και οι κυβερνώντες δεν ακούνε. Όσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναρωτιέμαι πόση πραγματική σημασία του δίνουν.

Meropi είπε...

Γεράσιμε βλέπε εδώ

Meropi είπε...

Γεράσιμε τα κατάφερα να παραπέμψω τελικά στο site που ήθελα για να δεις τι άγνοια υπάρχει για τις ΑΠΕ. Ξεσηκώνεται ο κόσμος για τα αιολικά πάρκα. Νομίζω ότι δεν έχει γίνει σωστή ενημέρωση

gerasimos είπε...

meropi όπως έχω ξαναπεί, είμαστε άξιοι της τύχης μας όταν σε περιπτώσεις που δεν κατάφεραν η γραφειοκρατία και χίλια δυο άλλα να σταματήσουν κάποια θετικά βήματα από το να γίνουν, αναλάβαμε εμείς οι ίδιοι. Αντιδρώντας διότι ας πούμε τα αιολικά πάρκα 'χαλάνε το τοπίο', όπως στην περίπτωση του link σου. Καλά τα τοπία, οι παραλίες και ο τουρισμός, αλλά δεν μπορούμε να παραμένουμε ως χώρα εσαεί κολλημένοι με την εισαγωγή ενέργειας και τα ασύμφορα, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά ορυκτά καύσιμα χωρίς να εκμεταλλευόμαστε τις ΑΠΕ μας (όπως ζητάει και η ΕΕ), προκειμένου να εξακολουθήσουμε να παραμένουμε κάθε καλοκαίρι τα γκαρσόνια των Ευρωπαίων τουριστών. Kι αν μας αρέσουν οι φυσικές ομορφιές ας κοιτάξουμε να κάνουμε πιο πράσινες και πιο ανθρώπινες - και λιγότερο κακόγουστες, ιδίως τις επαρχιακές - τις πόλεις μας. Αλλά και να μη γεμίζουμε πεταμένα πλαστικά μπουκαλάκια νερού και πακέτα τσιγάρων (μεταξύ άλλων) τις πρασινάδες στα διαχωριστικά των λωρίδων στους δρόμους μας και σε πάρκα, πλατείες και άλση. Όπως και να μη χτίζουμε αυθαίρετα σε δάση και παραλίες. ΑΦΟΥ τα κάνουμε αυτά, ας μιλήσουμε μετά και για 'τοπία'.

Panos είπε...

Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω τις συγκεκριμένες αντιρρήσεις για τα αιολικά πάρκα. Στην Πάτρα που έχουν τοποθετήσει κάποια στα γύρω βουνά δεν μου φαίνονται άσχημα. Σου δίνουν μια αίσθηση
ανεμόμυλου.Το σκουπιδαριό που μαζεύεται στην επαρχία ειδικά το καλοκαίρι δεν τους πειράζει.
Όπως λες, προτιμάμε να είμαστε τα γκαρσόνια της Ευρώπης αλλά σε μερικές δεκαετίες δεν θα πατάει κανείς το πόδι του εδώ και τότε θα είναι πολύ αργά.

Ανώνυμος είπε...

Τα θέματα του περιβάλλοντος είναι τα μείζονα πολιτικά ζητήματα της εποχής μας και τα διαχειρίζονται άνθρωποι, των οποίων η ηθική διάσταση, αντίληψη και σχετικές αποφάσεις οδηγούν σε περαιτέρω οικολογική καταστροφή. Μήπως θα έπρεπε οι πολιτικοί να είναι και φιλόσοφοι? Είναι τυχαίο ότι στο πράσινο κόμμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών συμμετείχε ο Νάνος Βαλαωρίτης?

gerasimos είπε...

panos νομίζω κι εγώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά, πολύ πιο ακαλαίσθητα πράγματα στην Ελλάδα απ' τα αιολικά πάρκα.

balloon μου θύμισες τους φιλόσοφους-βασιλείς του Πλάτωνος, που έλεγε ότι μόνο αν οι φιλόσοφοι γίνονταν κυβερνώντες ή οι κυβερνώντες φιλόσοφοι, θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα. Προσωπικά διατηρώ κάποιες αμφιβολίες περί αυτού, αλλά απ' την άλλη ποτέ δεν ξέρει κανείς.

Ανώνυμος είπε...

Γεράσιμε η αναφορά ήταν αυτή. Ποτέ δεν ξέρει κανείς, αλλά θα είχε ενδιαφέρον οι πολιτικές αποφάσεις και πράξεις να εκφράζουν ιδέες και ιδανικά και να μην επικυρώνουυν στερεοτυπικά την τάση μιας μαζικής αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Πλάτωνος ή Πλάτωνα? :)

gerasimos είπε...

balloon ο Πλάτων του Πλάτωνος, ο Πλάτωνας του Πλάτωνα: διαλέγετε και παίρνετε. Πάντως ένα χάσμα ανέκαθεν υπήρχε μεταξύ vita contemplativa και vita activa που δεν ξέρω πόσο εύκολα γεφυρώνεται.

doctor είπε...

Αχ Γεράσιμε, βάλανε το γεροντάκι να διαχειριστεί τόσο μεγάλα θέματα.
Δυστυχώς, ο λαϊκισμός έχει εμποτίσει την σκέψη εξουσιαστών και εξουσιαζομένων.
Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αντιτείνεται από την πλειονότητα των νεοελλήνων η εθνική περιχαράκωση και (αυτο)περιθωριοποίηση (βλ. προτάσεις ΛΑΟΣ και ΚΚΕ).
Είμαστε λέει ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση.
Μα η παγκοσμιοποίηση υπήρχε πάντα και αποτελεί ένα -για να το πω πιο απλά- φυσικό φαινόμενο.
Το να λες ότι είσαι ενάντιος σε κάτι που απλώς υπάρχει είναι σαν να διαδηλώνεις εναντίον του σεισμού ή της τρικυμίας!

doctor

gerasimos είπε...

doctor τους βρίσκω απλώς ανεπίκαιρους, όπως και την ίδια την κυβέρνηση (στην καινούργια ανάρτηση).