10 Μαΐ 2008

Σεμνά και ταπεινά



Σεμνά και ταπεινά: αυτό υπήρξε το κυρίαρχο σύνθημα του πρωθυπουργού της παρούσας κυβέρνησης. Ένα σύνθημα που νομίζω ότι αντίθετα με όσα λέγονται, ακολουθήθηκε πιστά. Τόσο πιστά μάλιστα, που οδήγησε στην εμφάνιση μιας κυβέρνησης τόσο σεμνής και ταπεινής, που από κάποια στιγμή και ύστερα κατέστη αόρατη και τελικά ανύπαρκτη. Ανύπαρκτος μοιάζει τόσο ο πρωθυπουργός της και εμπνευστής (;) του συγκεκριμένου συνθήματος όσο και η κυβέρνησή του, διότι αδυνατούν νομίζω να αντιμετωπίσουν δυναμικά, καίρια και αποτελεσματικά τα μύρια όσα χρόνια προβλήματα ταλαιπωρούν τη σύγχρονη Ελλάδα. Πρόκειται για προβλήματα τα οποία χρήζουν, για την επίλυσή τους, τολμηρής, δυναμικής και ρηξικέλευθης αντιμετώπισης και όχι σεμνότητας και ταπεινότητας. Διότι με τη σεμνότητα και την ταπεινότητα ούτε τα κυκλώματα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας μπορούν νομίζω να αντιμετωπιστούν, ούτε το νέφος και οι βιομηχανίες που μολύνουν, ούτε η ερήμωση και η εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου, η ακρίβεια και η ανεργία, ούτε και ζητήματα όπως η άθλια κατάσταση των δρόμων και τα ξεχαρβαλωμένα πεζοδρόμια, η αποβλακωτική τηλεόραση, η ελληνική οικονομία που παραμένει αγροτική και τουριστική και η επιστημονική έρευνα και η επιχειρηματικότητα που παραμένουν στάσιμες. Με τη σεμνότητα και την ταπεινότητα δεν μπορούν νομίζω να αντιμετωπιστούν ούτε και οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης γύρω από το περιβάλλον, την ενέργεια, τη μετανάστευση και άλλα παγκόσμιας σημασίας ζητήματα. Εν ολίγοις, νομίζω ότι η «σεμνότητα και η ταπεινότητα» υπήρξε ένα ανεπίκαιρο σύνθημα, που οδήγησε στη δημιουργία μιας ανεπίκαιρης κυβέρνησης. Και πολύ φοβάμαι ότι όπως ακριβώς σεμνά και ταπεινά μας προέκυψε αυτή η ανεπίκαιρη κυβέρνηση – μ’ έναν αόρατο έως ανύπαρκτο, άτολμο και ασπόνδυλο πρωθυπουργό που «ηγήθηκε» ενός κυβερνητικού σχήματος που αποδείχθηκε εξίσου ανίκανο να ανταποκριθεί στις όποιες προκλήσεις – το ίδιο σεμνά, ταπεινά και αθόρυβα κάποια στιγμή θα μας αφήσει, μένοντας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως μια κυβέρνηση που πέρασε αλλά δεν… άγγιξε, ως μια κυβέρνηση δηλαδή η οποία απλώς δεν υπήρξε.

21 σχόλια:

Meropi είπε...

To ίδιο σεμνά και ταπεινά έχουν υποβαθμιστεί τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, τα σχολεία κλπ. Μάλιστα βλέπω ότι όλοι αυτοί οι σεμνοί και ταπεινοί επιβραβεύονται. Η δημοτικότητα του σεμνού Πρωθυπουργού ανεβαίνει, ο σεμνός κ. Νικ. Κακλαμάνης, μετά τη διάλυση των νοσοκομείων επιβραβεύτηκε με τη ψήφιση τους ως Δημάρχου Αθηναίων (θεωρείται αγαπημένος των ΜΜΕ, χωρίς εγώ με το φτωχό μου μυαλό να μπορώ να καταλάβω το γιατί), τώρα ο σεμνός και ταπεινός κ. Σουφλιάς θα μας φέρει και ατομική ενέργεια (κι έλεγα τι μου λείπει, τι μου λείπει..).
Αυτά τα σεμνά και ταπεινά Γεράσιμε μου.

gerasimos είπε...

meropi δηλώνω σεμνά και ταπεινά ότι... τους βαρέθηκα.

phlou...flis είπε...

Με τη σεμνότητα και την ταπεινότητα ...τσίμπησαν τότε πολλοί και ψήφισαν. Με το 3χίλιαρο που ΘΑ έπαιρνα οι ...καμένοι της Ηλείας επίσης.
Διάβασα πως από εκείνο το ταμείο υπερ πυροπλήκτων πληρώθηκαν οι εποχιακοί δασοπυροσβέστες κλπ; Ισχύει άραγε

gerasimos είπε...

phlou...flis δεν ξέρω με ποια κριτήρια τους ψήφισαν κάποιοι. Υπάρχουν κάποια πράγματα που αδυνατώ να κατανοήσω, όπως το πως σχεδόν τρία εκατομμύρια Έλληνες ψήφισαν μια τέτοια κυβέρνηση.

Panos είπε...

Αυτό που κάνει τη κατάσταση χειρότερη έως απελπιστική είναι ότι, εγώ τουλάχιστον, δεν βλέπω λύση απ' το υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Η Ελληνική κοινωνία δίνει την εντύπωση ότι έχει πέσει σε περίοδο παρατεταμένης χειμερίας νάρκης.

gerasimos είπε...

panos το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση που κατά πάσα πιθανότητα θα τη διαδεχθεί κάποια στιγμή αποδεικνύεται ήδη ανύπαρκτη, ακόμη και ως... αντιπολίτευση. Όσο για την αριστερά τα έχω πει παλιότερα (στην ανάρτηση 'Τι σημαίνει αριστερά στην Ελλάδα;').

doctor είπε...

Εγώ δηλώνω σεμνά και ταπεινά ότι δεν ασχολούμαι καν με τις μεταρρυθμίσεις (τις ποιες;) της κυβέρνησης.
Και μόνο την αλητεία του ασφαλιστικού νόμου να δει κανείς, τα έχει δει όλα: όλο το βάρος των ελλειμμάτων του ΙΚΑ το επωμίζονται οι μόνοι που δεν φταίνε. Οι ασφαλισμένοι...

fpboy είπε...

Μπορεί να έχει και χειρότερα ....
Ν.Δ + ΛΑΟΣ = love for ever.
Yπάρχει κρίση.
Όχι ''θεσμών και αξιών''.
Αλλά προσώπων.
Βάλανε τα λαμόγια των 2 κομμάτων τις κόρες τους και τους γιούς τους
και δεν μπήκανε αξιόλογοι άνθρωποι.
Μόνο κλέφτες και απατεώνες.

squarelogic είπε...

gerasimos:
Υπάρχουν κάποια πράγματα που αδυνατώ να κατανοήσω,όπως το πως σχεδόν τρία εκατομμύρια Έλληνες ψήφισαν μια τέτοια κυβέρνηση.

Μήπως γιατί η εναλλακτική λύση ήταν μια Κυβέρνηση που είχε πλαστογραφήσει τα οικονομικά της χώρας,που πλείστα στελέχη της είχαν πλουτίσει με την 'ανακατανομή του πλούτου"που συντελέστηκε με πρωθυπουργ.ευλογίες στο Χρηματιστήριο,και που το ίδιο βράδυ της εκλογ.ήττας άρχισαν να αλληλοσφάζονται?Λέω,μηπως?

Locus Publicus είπε...

Σεμνά οι μίζες, ταπεινά τα λαδώματα. Εχεις δίκιο σε όλα, αλλαγή σημαίνει κρούση, δυναμισμός. Και ειδικά όταν ανακοινώνεις επανίδρυση κράτους. Είμαι βαθύτατα απαγοητευμένος. Μετα το αδιέξοδο Καραμανλή, έχω πλέον ξεμείνει απο επιλογές και το παραδέχομαι. Άν με καλούσαν για ψήφο αύριο, δεν θα ήξερα τι να κάνω.

gerasimos είπε...

doctor ούτε κι εγώ ασχολούμαι, αλλά είπα να κάνω μια... εξαίρεση.

fpboy κι εγώ που νόμιζα ότι τα χειρότερα θα ήταν η αντίπαλη μεγάλη παράταξη... τελικά δεν ξέρει κανείς από που του' ρχονται (τα χειρότερα).

scuarelogic για το 2004 ίσως να μπορούσε να το πει κανείς αυτό, αλλά όχι για τις εκλογές του 2007. Κι εν πάση περιπτώσει καλό θα ήταν κάποια στιγμή να πάψουν να ψηφίζουν οι Έλληνες με βάση το ποιος θέλουν να ΜΗ βγει.

locuspublicus φοβάμαι ότι το 'σεμνά και ταπεινά' δεν λειτούργησε παρά ως νερό στο μύλο της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, μεταξύ άλλων.

gnik είπε...

Γεράσιμε
Σεμνά και ταπεινά
το Δημόσιο χρέος ανεβαίνει σταθερά

xasodikis είπε...

Κι αφού έκανε την αρχή ο gnik, να προσθέσω κι εγώ ένα λινκάκι: 38 εκατομμύρια ευρά μας έχουν κοστίσει δεξιώσεις, κοκτέιλ, πάρτι, ανακαινίσεις υπουργικών γραφείων και ταξίδια στο εξωτερικό επί Νέας Διακυβέρνησης. Μέχρι τώρα. Σεμνά, ταπεινά και προπαντός οικονομικά...

Βάσκες είπε...

Δίκιο Γεράσιμε.

Τελικά όλα τα μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από ένα μόνο κόμμα.

Unknown είπε...

Γεράσιμε, δεν βλέπω πολιτική τόλμη σε κανένα πολιτικό.
Άχρωμοι και άχαροι, δίχως να εξαιρώ κανένα.

Ανώνυμος είπε...

Σεμνά και ταπεινά, πως θα γινόταν διαφορετικά στη χώρα, όπου η αίσθηση του μέτρου έχει χαθεί αλλά έχει υπερισχύσει το μέτριο.

squarelogic είπε...

Gerasime
αν και συμφωνώ φυσικά οτι η κυβέρνηση Καραμανλη έχει σταθεί κατώτερη των προσδοκιών που η ίδια είχε καλλιεργήσει μου προξενεί εντύπωση σχόλα σαν αυτό της Μερόπης

"To ίδιο σεμνά και ταπεινά έχουν υποβαθμιστεί τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, τα σχολεία "
Λες και πριν τον Καραμανλη νοσηλευόμασταν στην Mayo Clinic και τα καλόπαιδα του Αλαβανου έσπαζαν τα γραφεία των καθηγητών του Harvard...
Η ουσία είναι οτι οι πολιτικοι μας ηγέτες αποτυπωνουν με αρκετη,πιστεύω,ακρίβεια το ποιόν του μεσου Νεοέλληνα:
του τύπου για τον οποιον οι κανόνες υπάρχουν μονο για τους άλλους,που ειναι οικολόγος αρκεί η οικολογια να μην τον ξεβολευει και βεβαιως να μην του ζητουν να περιορισει τις μετακινησεις με την τζιπουρα του,που έχει γαλουχηθει απ τους Θεμομακηδες με μια κουλτούρα μόνο απαιτήσεων αλλά δίχως υποχρεώσεις,που δεν σέβεται κανέναν και τίποτε,που κοπτεται για δικαιοσυνη και ισοτητα αλλά πάντα φροντιζει να έχει την ακτάλληλη "ακρη" του κλπ κλπ.
Κι επειδη- για να πουμε και καμια αληθεια-οτι και να κανει ενας πολιτικος θα τα ακουσει,ακόμα και οι καλων προθέσεων συντομα αντιλαμβανονται οτι θα είναι ανόητοι αν δεν επωφεληθούν(με καποιον απ τους χιλιαδες τροπους).
Ετσι κι αλλιως πάντα καποιος θα βρεθει να τους κατηγορησει,εστω και μονο για τους δικους του ιδιοτελεις λογους.
Εν κατακλειδι,η απαίτηση για αδέκαστους,τιμιους και αποτελεσματικους άρχοντες που θα αναδεικνυονται δημοκρατικα απο μια κοινωνια με πλήρη παρακμή αξιών,είναι προφανώς ουτοπική:
τετοιοι είμαστε,τετοιους ψηφίζουμε
(στο συνολο μας)

gerasimos είπε...

gnik κι απ' ό, τι φάνηκε από το σχόλιο του χασοδίκη, κάποιοι δεν το συνειδητοποιούν όσο θα έπρεπε.

xasodikis φοβάμαι ότι πληρώνονται αρκετά όπως είπες έξοδα παραστάσεως, για μια παράσταση που δυστυχώς ακόμα και ως παράσταση, δεν αξίζει και πολλά.

βάσκες δεν ξέρω αν περισσότερα του ενός κόμματα σε μια κυβέρνηση συνασπισμού θα τα κατάφερναν καλύτερα...

mariana η ατολμία φοβάμαι κι εγώ ότι τους χαρακτηρίζει, μετουσιωμένη μάλιστα σε 'σεμνότητα και ταπεινότητα'.

gerasimos είπε...

balloon κάποιες φορές μάλλον υπερισχύει το παν... μέτριον άριστον.

squarelogic αν οι πολιτικοί δεν είναι προετοιμασμένοι να 'τα ακούσουν', καλύτερα ας μην μπουν στην πολιτική. Ασφαλώς θα συμφωνήσω ότι οι πολιτικοί καθρεφτίζουν τους ψηφοφόρους τους, αλλά υποτίθεται ότι μπαίνουν στην πολιτική για να κάνουν κάτι περισσότερο απ' αυτό.

tzonakos είπε...

Μη συζητάς, η πολλή ταπεινότητα φταίει. Με το ΦΠΑ ακόμα στο 19% και 9% με παράνομα οικοδομήματα καθε τόσο, με τον Ρουσσόπουλο να αποκτά καθε χρόνο και μία βίλα, με την χειραγώγηση των ΜΜΕ, με εκπροσώπους τύπου Κατερίνας Παπακώστα, με Ασφαλιστικό τόσο λάθος και πρόχειρο και όμως το είπαν "Μεταρρύθμιση", με απαξίωση του ΑΣΕΠ, με επιλεκτικές ιδιωτικοποιήσεις, με αύξηση τιμολογίων σε διόδια, σε ΔΕΗ σκνδαλώδη, με τους εφοπλιστές να κάνουν οτι θέλουν, με ανίκανους μπουρδολόγους υπουργούς και βουλευτές, με χριστόδουλο αρωγό ( καλά που ψόφησε ), με απαξίωση των ΔΕΚΟ, με αρωγό εναν Γκαργκάνα, και τοσα άλλα που δεν θέλω να γράψω για δικούς μου λόγους, μόνο σεμνά δεν τα πάνε.
Το "ταπεινά" πάει στο επίπεδο ικανότητάς τους να αντιλαμβάνονται πώς ζούμε.

gerasimos είπε...

tzonakos φοβάμαι ότι στην περίπτωσή τους η σεμνότητα και η ταπεινότητα κάποιες φορές πάνε παρέα με την μετριότητα...