16 Μαΐ 2008

O καιρός της μισαλλοδοξίας



Μαθαίνω σήμερα από τις εφημερίδες για το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη γειτονική Ιταλία εναντίον μεταναστών, Τσιγγάνων και άλλων «ενοχλητικών» μειονοτήτων. Μέσα σ’ ένα κλίμα ξενοφοβίας που φτάνει στα όρια της υστερίας – στη Νάπολη πέντε καταυλισμοί Τσιγγάνων πυρπολήθηκαν από «αγανακτισμένους» πολίτες – και μισαλλοδοξίας, η γειτονική χώρα μοιάζει να έχει αρχίσει να κατρακυλάει προς το παρελθόν. Ένα παρελθόν στρατοπέδων συγκέντρωσης, βίαιων επεισοδίων σε βάρος μειονοτήτων, ρατσισμού και φυλετικών ή εθνικιστικών διακρίσεων το οποίο σημάδεψε την Ευρώπη περί τις αρχές και τα μέσα του περασμένου αιώνα, στη ναζιστική Γερμανία και όχι μόνον. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο παρέθεσα, οι διεθνείς οργανισμοί έχουν μείνει να παρακολουθούν έκπληκτοι αυτήν την κατάσταση, ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης διαμαρτυρήθηκε επίσημα γι’ αυτό το κλίμα ξενοφοβίας και φανατισμού που έχει κυριαρχήσει στην Ιταλία: κλίμα το οποίο καλλιεργείται από πολλά ΜΜΕ που ανήκουν στη μιντιακή αυτοκρατορία του Μπερλουσκόνι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων συμβαίνουν, η «υπόθεση Αχμέτεβιτς». Πριν λίγους μήνες αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ ότι ένας Τσιγγάνος από τη Ρουμανία μ’ αυτό το όνομα σκότωσε εν ψυχρώ τέσσερις νεαρούς Ιταλούς. Εν συνεχεία όμως, αποδείχθηκε ότι ο Αχμέτεβιτς ήταν μεν Τσιγγάνος αλλά με καταγωγή από την Ιταλία, γεννημένος στην Καζέρτα. Ένα δικαστήριο υποχρέωσε τα ΜΜΕ να διορθώσουν την είδηση, πράγμα που έγινε, αλλά λίγες ημέρες αργότερα άρχισαν πάλι να μιλούν για το «Ρουμάνο δολοφόνο». Αυτό μου θύμισε κάτι που έχω παρατηρήσει στα δελτία ειδήσεων της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Τα ρεπορτάζ γύρω από εγκληματικές πράξεις αναφέρουν την εθνικότητα όσων τις διέπραξαν, κάτι που ποτέ δεν αντελήφθην για ποιο λόγο θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει. Αλλά εκτός αυτού, έχω διαπιστώσει επιπλέον ότι αυτή η «ενημέρωσή» μας πάνω στην εθνικότητα όσων διαπράττουν ληστείες, βιασμούς, φόνους και άλλα εγκλήματα είναι επιλεκτική. Αναφέρεται δηλαδή μόνο αν πρόκειται ας πούμε για Αλβανούς, ενώ όταν ΔΕΝ πρόκειται για Αλβανούς ή άλλες εθνότητες και πρόκειται για Έλληνες, δεν λέγεται τίποτα. Δημιουργώντας και καλλιεργώντας έτσι την εντύπωση ότι όσοι διαπράττουν τις εγκληματικές πράξεις για τις οποίες θα μας «ενημερώσουν» τα δελτία ειδήσεων ή θα είναι Αλβανοί, Ρουμάνοι, Τσιγγάνοι και εν πάση περιπτώσει αλλοδαποί ή… τίποτα, και σε καμία περίπτωση Έλληνες. Καλλιεργείται δηλαδή και στη χώρα μας νομίζω ένα κλίμα ανθρωποφοβίας, μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας από τα ΜΜΕ μ’ έναν τρόπο ύπουλο, υπόγειο και, δυστυχώς, αρκετές φορές αποτελεσματικό.

10 σχόλια:

xasodikis είπε...

Στην ιστορία έχει μείνει η κλασική αποστροφή των δελτίων του ΑΝΤ1 παλιότερα: "ο άγνωστος δράστης, πιθανότατα Αλβανός...".

Νομίζω πάντως πως το φαινόμενο έχει κάπως περιοριστεί πια.

Unknown είπε...

Δυστυχώς, για όλα τα προβλήματα φταίνε πάντα οι ξένοι και ποτέ οι Έλληνες. Το Ederlezi, μου αρέσει πολύ Γεράσιμε.

gerasimos είπε...

xasodikis δε νομίζω πως έχουν περιοριστεί παρόμοιες αναφορές. Στην καλύτερη περίπτωση, ίσως έχουν 'σουλουπωθεί' λιγάκι. Και η πρωταρχική απορία μου παραμένει. ΓΙΑΤΙ να αναφέρεται η εθνικότητα των δραστών οποιασδήποτε τέτοιας πράξης; Τι σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η αναφορά; Σε τι εξυπηρετεί την ενημέρωση; Μήπως, λέω μήπως, αντιπροσωπεύει απλώς και μόνον την κορυφή ενός ρατσιστικού και ξενοφοβικού παγόβουνου;

mariana νομίζω πως για αρκετά απ' αυτά κατηγορούνται, εύκολα και αστόχαστα, διάφοροι άλλοι λαοί.

Κι εμένα μου αρέσει πολύ το κομμάτι αυτό.

Meropi είπε...

Γεράσιμε καλημέρα.
Τι περιμένει κανείς από τον Καβαλιέρε, σύμφωνα με τον οποίο «ο Μουσολίνι ποτέ δεν σκότωσε κανέναν. Ο Μουσολίνι έστελνε τους ανθρώπους διακοπές». Σε ερώτηση μάλιστα του περιοδικού Spectator εάν πιστεύει ότι ο Ιταλός δικτάτορας ήταν «καλοκάγαθος» απάντησε καταφατικά.
Αφού είναι λοιπόν καλοκάγαθος ο Μουσολίνι με τα ίδια μέτρα καλοκάγαθος και ο Μπερλουσκόνι.
Όσο για μας εδώ ξέρουμε πια αν δεν αναφέρουν εθνικότητα τα ΜΜΕ τότε σημαίνει ότι πρόκειται για Έλληνες!

gerasimos είπε...

meropi καλημέρα. Αυτό που κάνουν τα ελληνικά ΜΜΕ το βρίσκω από ακατανόητο έως εγκληματικό. Ακατανόητο διότι μένουν αναπάντητα ερωτήματα όπως τα παραπάνω. Και εγκληματικό, διότι με τις επιλεκτικές τους αναφορές καλλιεργούν σε πολλούς ανθρώπους τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και εν τέλει το ρατσισμό.

Χαρακτηριστική του πόσο στενά φλερτάρουμε ήδη στην Ελλάδα με τις φυλετικές διακρίσεις είναι η πολύ διαδεδομένη στη γλώσσα μας - σε αντίθεση με άλλες γλώσσες - χρήση της λέξης φυλή: μιλάμε για εμφύλιο πόλεμο (ενώ άλλοι λαοί όπως οι Άγγλοι, θα έλεγαν civil war) ή για την ελληνική φυλή (ενώ άλλοι θα έλεγαν people αντί για φυλή). Ξεχνώντας ή αγνοώντας ότι η λέξη αυτή - race στα αγγλικά - έγινε δημοφιλής τον δέκατο όγδοο αιώνα, κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Μιλάμε για μια εποχή άνθισης της αποικιοκρατικής επέκτασης διάφορων ευρωπαϊκών χωρών και του δουλεμπορίου, εμφάνισης ποικίλων 'επιστημονικών' ερμηνειών των φυλετικών διαφορών και ρατσιστικών ιδεολογιών.

Dr_MAD είπε...

Ολο το δίκαιο είναι με το μέρος σου. Ακόμα και στον κλάδο μου! Παίρνω προχτές τηλ στο ΚΕΕΛ (στο Λοιμωδών δλδ) και ρωτάω αν υπάρχουν νέες επιδημίες στη βδομάδα (έχω πολλούς ανοσοκατεσταλμένους γι'αυτό) και ξέρεις τι μου απαντάνε? "Εχει έρθει TBC (φυματίωση) και βρουκέλλα από Αλβανία"!. Σοκαρίζομαι εξ αρχής και μπαίνω σε ειδικό site να δω το φυλογεννητικό δέντρο των μικροβίων αυτών (σα να λέμε ταυτότητα). Ε σε πληροφορώ ότι ΟΛΑ τα στελέχη ευδοκιμούσαν στην Ελλάδα...

Μη μας πούνε και φυματικούς...

[φυσικά σε παρατήρηση που έκανα στην κοπέλα σε κλήση μου που ακολούθησε προσποιήθηκε ότι πριν μου είχε απαντήσει άλλη κοπέλα μαθητευόμενη. ΑΝΑΡΧΙΑ]

Panos είπε...

Ο Μπερλουσκόνι και τα μέσα που ελέγχει εκμεταλλεύονται τους ενστικτώδεις φόβους του ανθρώπου για τον 'Άλλο'. Το θέμα είναι ότι η πλειοψηφία των Ιταλών τα αποδέχεται, κάτι που δείχνει το επίπεδο πολιτικής σκέψης στην Ιταλία και τη κατάντια της αριστεράς που δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με ένα 'κλόουν'.
Στην Ελλάδα βέβαια, οι διάφοροι μιντιάρχες είναι πιο 'ξύπνιοι' και προσπαθούν να ελέγχουν τη πολιτική ζωή στο παρασκήνιο (βλ. Δολιανά, καθορισμός της πολιτικής ατζέντας από τη τηλεόραση, καναλάρχες που είναι και μεγαλοεργολάβοι δημοσίων έργων κλπ).
Όσο για τους Ρομ, μου φαίνεται ότι η αποστροφή που νιώθουν κάποιοι γι' αυτούς, έχει να κάνει επίσης με το ότι τους θυμίζουν τι έχουμε χάσει σαν σύγχρονοι άνθρωποι -μια ανεμελιά για τη ζωή, ελευθερία από συμβάσεις ίσως.

Ανώνυμος είπε...

Tα ΜΜΕ δεν εχουν ενδιαφερθει ποτε να καλλιεργησουν την ανεκτικοτητα και την ελευθερια, δεν εχουν δωσει ποτε χωρο στην διαφεροτικοτητα. Τα στερεοτυπα πουλανε, τα ποσοστα ανεβαινουν, I rest my case.. Δυστυχως.

doctor είπε...

Για τους τσιγγάνους είχα κάνει ένα σχετικό ποστ.

Παραθέτω ένα απόσπασμα και έπειτα το link του θέματος:


Η ιστορία των τσιγγάνων θα μπορούσε να είναι η ιστορία των διωγμών τους, που περιλαμβάνει παπικά διατάγματα, βασιλικές αποφάσεις, διοικητικά διατάγματα, διωγμούς, προσπάθειες αφομοίωσης, απαγορεύσεις διέλευσης, κυνηγητό της ιερής εξέτασης, ολοκαυτώματα.
Στα αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν πως 500.000 τσιγγάνοι (κυρίως από Πολωνία, Ουγγαρία και Βαλκανική) βρήκαν τον θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως του 1939-1945;
Πόσοι γνωρίζουν πως ο διωγμός για την καθαρότητα της Ιβηρικής των καθολικών βασιλέων της Ισπανίας του τέλους του 15ου αιώνα αφορούσε Άραβες, Εβραίους και Τσιγγάνους;
Σας ζήτησα πριν να μην μετέχετε στον ρατσισμό των στερεοτύπων: να μην λέτε πως οι τσιγγάνοι είναι κλέφτες και να μην αποκαλείτε «γυφτιά» ό,τι σας φαίνεται για αναξιοπρέπεια. Σας λέω πως αντίστοιχες παροιμίες του τύπου:
«οι τσιγγάνες της Σιέρα Μορένα, πίνουν τις νύχτες ανθρώπινο αίμα», «την μέρα οι δαίμονες γίνονται τσιγγάνοι» ή το γνωστότερο «οι γύφτοι φτιάξαν τα καρφιά που σταυρώθηκε ο Χριστός» καταγράφονται ως αιτιολογία για καούν άνθρωποι, να σκλαβωθούν παιδιά, να ξεριζωθούν πληθυσμοί ή να οδηγηθούν στους θαλάμους αερίων.


Σήμερα στην Ευρώπη ζούνε δέκα έως 12.000.000 τσιγγάνοι. Οι μεγαλύτεροι τσιγγάνικοι πληθυσμοί ζούνε στην Ρουμανία (κοντά δύο εκατομμύρια), στην Ουγγαρία (περισσότεροι από ένα εκατομμύριο), στην Ιβηρική (περίπου ένα εκατομμύριο), στην Τουρκία και εν γένει στα Βαλκάνια, στην Τσεχία, στη Σλοβακία, στις Δημοκρατίες του Καυκάσου.
Μιλούνε την ίδια προφορική γλώσσα, την ρομανί, όπως την λένε οι γλωσσολόγοι (που εδώ και εκατό χρόνια κάνουν προσπάθεια για την γραπτή καταγραφή της), και είτε είναι Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι (συνήθως αποκτούνε το θρήσκευμα του τόπου όπου ζούνε) επί της ουσίας λατρεύουν τον Άη Γιώργη σε μια παγανιστική μυσταγωγία της άνοιξης που κλείνει τον κύκλο του χρόνου και ακυρώνει τον θάνατο και τον φόβο του θανάτου είναι το γνωστό σε όλους σας Εντερλέζι.

Οι Τσιγγάνοι

doctor

Υ.Γ. Συμφωνώ επίσης με τον οικοδεσπότη για την ρατσιστική συμπεριφορά των ΜΜΕ στα αστυνομικά ρεπορτάζ.
Θυμάστε το μακελειό στο Αγρίνιο με τους κυνηγούς; Φανταστείτε να έλεγαν νυχθημερόν τα κανάλια: ο Αγρινιώτης δολοφόνος ή ο έλληνας φονιάς...
Τότε θα μας έτσουζε και θα καταλαβαίναμε τι σημαίνει να φωτογραφίζεις την εθνικότητα του δράστη σαν να λες ότι το έκανε διότι είναι αλβανός ή ρουμάνος.

doctor

gerasimos είπε...

mad φοβάμαι ότι και άλλα πράγματα ευδοκιμούν στην Ελλάδα, που έχουν πλέον γίνει παγόβουνο με τη μιντιακή κορυφή που προανέφερα...

panos καθόλου απίθανο η περιφρόνηση που δείχνουν πολλοί άνθρωποι απέναντι στους Τσιγγάνους να οφείλεται και στους λόγους που ανέφερες.

fidelio δυστυχώς, η διάδοση στερεοτύπων και προκαταλήψεων φαίνεται να έχει γίνει κερδοφόρος δραστηριότητα...

doctor ωραίο και πολύ ενδιαφέρον το απόσπασμα της ανάρτησής σου.