9 Απρ 2010

Αεροπλάνο ή τρένο;

Δέκα λόγοι για τους οποίους προτιμώ το αεροπλάνο από το τρένο για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, που για διάφορους λόγους κάνω συχνά:

1. Στο αεροπλάνο, αν και διαρκεί μόλις πενήντα λεπτά η πτήση, σου προσφέρουν καραμέλες, πορτοκαλάδα ή καφέ και γλυκάκι. Στο τρένο παρότι ταξιδεύεις για πέντε ώρες δεν σου προσφέρεται τίποτα, εκτός αν είσαι στην πρώτη θέση οπότε έχεις έναν δωρεάν καφέ και γλυκάκι της συμφοράς (τον παλιό ‘καλό’ καιρό και εφημερίδα).

2. Στο αεροπλάνο όσο πετάς χαζεύεις τις αεροσυνοδούς που πάνε κι έρχονται χαμογελώντας. Στο τρένο, αντιθέτως, αναγκάζεσαι να βλέπεις έναν κακομούτσουνο ελεγκτή που πάει κι έρχεται γκρινιάζοντας.

3. Στο αεροπλάνο οι επιβάτες φέρονται ευγενικά μέχρι να έρθει η ώρα να κατέβουν. Τότε αρχίζουν στα μουλωχτά κάποια σπρωξιματάκια και οι ευγένειες εξατμίζονται ολοκληρωτικά με την αναχώρηση από το αεροδρόμιο. Στο τρένο οι επιβάτες φέρονται γαϊδουρινά από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, με κορύφωση του δράματος, όταν πια φτάσει το τρένο στον προορισμό του, τον καυγά στην πιάτσα των ταξί για το ποιος πρωτοπερίμενε.

4. Πριν το ταξίδι με το αεροπλάνο μπορείς να ψωνίσεις από τα αφορολόγητα σοκολάτες, ποτά, διάφορα πράγματα σε τιμές πολύ χαμηλές. Στο τρένο ό, τι κι αν πάρεις εκτός από το νερό το πληρώνεις πολύ πάνω από την πραγματική του τιμή.

5. Αν ταξιδεύεις μέρα, από το αεροπλάνο χαζεύεις την Ελλάδα από ψηλά που φαίνεται όμορφη (όσο πιο ψηλά, τόσο ομορφότερη…). Αντίστοιχα από το τρένο αναγκάζεσαι να βλέπεις περνώντας τις άσχημες, κακοφτιαγμένες ελληνικές πόλεις όχι από ψηλά αλλά από… πρώτο χέρι.

6. Στο τρένο αναγκάζεσαι να στριμωχτείς από τις ογκώδεις αποσκευές που κουβαλάνε μέσα στα βαγόνια επιβάτες που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σκευοφόρος. Στο αεροπλάνο έχουν αναγκαστεί να τις παραδώσουν στο check-in οπότε θέλοντας και μη τις αποχωρίστηκαν.

7. Για να ταξιδέψεις με το τρένο πρέπει να πας στον απαίσιο σταθμό Λαρίσης ή στον λιγότερο απαίσιο Σταθμό Θεσσαλονίκης και να αγοράσεις εισιτήριο. Ενώ με το αεροπλάνο ταξιδεύεις μόνο με την ταυτότητά σου έχοντας κλείσει θέση μέσω internet.

8. Όταν ανεβαίνεις και κατεβαίνεις από το αεροπλάνο σε καλωσορίζουν και σε αποχαιρετούν χαμογελαστές αεροσυνοδοί. Στο τρένο, σε καλωσορίζει και σε αποχαιρετά η μυρωδιά της τουαλέτας που βρίσκεται δίπλα στις πόρτες.

9. Μετά από πέντες ώρες ταξίδι με το τρένο βγαίνεις πιασμένος από τα άβολα καθίσματα. Ενώ μετά το ταξίδι με το αεροπλάνo παραμένεις ανάλαφρος σαν πουλάκι.

10. Στο αεροπλάνο δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών. Στο τρένο δυστυχώς επιτρέπεται, με αποτέλεσμα μετά από κάθε ταξίδι το κεφάλι σου να κουδουνίζει.

5 σχόλια:

Meropi είπε...

Ψηφίζω αεροπλάνο! Κι αν δεν κάνω λάθος η τιμή δεν απέχει πολύ από το τρένο.

glam είπε...

Για να αντισταθμήσω λίγο τα πράγματα.

Με το τρένο μπορείς να απολαύσεις μοναδικής ομορφιάς τοπία, αν είναι μέρα, τουλάχιστον ήταν κάποτε....

αντωνης είπε...

Στο αεροπλανο το πολυ θετικο του ειναι ο χρονος που κανει για να διανυσει την αποσταση.

Δεν εχω κανει μεγαλα ταξιδια ουτε με τρενο, ουτε με αεροπλανο. Μονο εντος της χωρας.

Αλλά δεν μου φαινεται βολικο το αεροπλανο για πανω απο 3-4 ωρες (ειμαι και 2 μετρα!!!).

Ενω στο ιντερσιτι που εχω μπει, μια χαρα βολικο ηταν.

celsius33 είπε...

αν βέβαια με τη λέξη τρένο εννοείς τα ελληνικα τρένα έχεις δίκιο, τα χω κόψει και γω αυτά εδώ και χρόνια, αγαπημένο αεροπλανάκι πάντα.

gerasimos είπε...

Mερόπη όχι η τιμή δεν απέχει πολύ από του τρένου...

glam πράγματι, αλλά από κάποια στιγμή και ύστερα απλώς θέλεις να φτάσεις στον προορισμό σου...

αντωνη αν είσαι δυο μέτρα πράγματι στο αεροπλάνο θα στριμώχνεσαι (σε σύγκριση με τα καθίσματα της πρώτης θέσης στο τρένο). Δεν ξέρω όμως αν στην πρωτη θέση στο αεροπλάνο θα ήταν καλύτερα...

celsius33 αυτά τα ρημάδια εννοώ.