7 Ιουν 2010

Περί μπάλας και πολιτικής...

Βλέποντας στην εφημερίδα για τους φιλάθλους του Ηρακλή που κατέβηκαν από τη Θεσσαλονίκη με τα αυτοκίνητά τους στα Τέμπη και τα απέκλεισαν διαμαρτυρόμενοι για την ομάδα τους, θυμήθηκα μια ρήση του αγαπημένου μου Κορνήλιου Καστοριάδη: ότι στην Ελλάδα ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο σαν να ήταν πολιτική και με την πολιτική σαν να ’ναι ποδόσφαιρο. Πόσο δίκιο είχε και πόσο επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, από τη νεοελληνική πραγματικότητα ο μεγάλος διανοητής: απ’ τη μια, οι ‘πολιτικοποιημένοι’ φίλαθλοι που σηκώνονται για μια και μοναδική φορά από τους καναπέδες όχι για τίποτα άλλο αλλά για την ομάδα τους και μόνο γι’ αυτή. Σήμερα μάλιστα (Τετάρτη 9 του Ιούνη) βλέπω στην εφημερίδα ότι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια (ναι, κατέβηκαν μέχρι την Αθήνα, τους βλέπετε στη φωτογραφία) που προβλέπεται μαζική: ‘Οι φίλαθλοι θα κάνουν μία στάση στα διόδια του Σχηματαρίου, προκειμένου να συναντηθούν και με άλλους οπαδούς του Ηρακλή που με ΙΧ θα κατεβούν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση.’ Είναι θα έλεγα καταθλιπτικό, άνθρωποι που θα έπρεπε και θα όφειλαν να αντιδράσουν σε όλα όσα βλέπουμε γύρω μας, ιδίως αυτό τον καιρό, να επιμένουν να συγκινούνται και να κινητοποιούνται μόνο με την... μπάλα. Και, απ’ την άλλη, η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, που παίρνει συχνά τη μορφή ‘ντέρμπι’ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τους φιλάθλους των δυο κομμάτων να παρακολουθούν κάθε φορά με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη του ‘αγώνα’. Όπως τελευταία με τις εξεταστικές επιτροπές και τις αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα και μίζες. Πάσες αλλάζονται, μπαίνει και κανα γκολ ενίοτε για να κρατά ζωντανό τo ενδιαφέρον των ψηφοφόρων-φιλάθλων και οι δυο ομάδες με κεφαλιές, κουτουλιές, ντρίπλες, τάκλιν, τακουνάκια, τα δίνουν όλα. Καμιά φορά η μπάλα γλείφει τα δοκάρια, η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο, τα πλήθη ζητωκραυγάζουν. Πλέον, μετά και την παρέμβαση της FIFA που λέγεται ΕΕ και ΔΝΤ, ο αγώνας έχει γίνει πιο σκληρός: ‘ή θα υπάρξει ευνομία ή θα μας πάρουν με τις πέτρες’, δήλωσε ο αρχηγός της γηπεδούχου κυβέρνησης. Και το ματς συνεχίζεται…

4 σχόλια:

SeaGulL είπε...

Σύντομος και περιεκτικός για άλλη μία φορά!... Σε "αναδημοσιεύω" αμέσως, σήμερα κιόλας, στην Κλέφτρα Κίσσα!...

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω διαβάσει ποτέ ξανά τόσο εύστοχο ποστ!

Γεράσιμος είπε...

SeaGulL να 'σαι καλά...

Ανώνυμε ευχαριστώ!

SeaGulL είπε...

Γεράσιμε, καλή σου μέρα!
Όπως γνωρίζεις ήδη, έχω δημιουργήσει ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε, αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή, να με ενημερώσεις και να “κατεβάσω” τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους