26 Δεκ 2011

2011: μια χρονιά, τρία αδυσώπητα χτυπήματα

Η φετινή χρονιά κλείνει με τρεις μεγάλες απώλειες, από τον χώρο της πολιτικής, αλλά και της θρησκείας. Τρία πραγματικά μεγάλα χτυπήματα. Χτύπημα πρώτο: η ποινική δίωξη στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Επειδή βρέθηκαν μετά τη δημαρχία του να λείπουν καμιά πενηνταριά εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του δήμου. Και κάποιοι κακοί λένε ότι μαζί με συνεργάτες του τα καταχράστηκαν. Σα δε ντρεπόμαστε λιγάκι, λέω εγώ. Να κατηγορούμε έναν τέτοιον άνθρωπο για τέτοια πράγματα. Καταρχάς και μόνο ότι τον πρώην δήμαρχο τον λένε Βασίλη θα έπρεπε να είχε κλείσει εξαρχής όλα τα κακά στόματα. Διότι, ως γνωστόν, όλοι οι Βασίληδες είναι εξ ορισμού καλοί (μέχρι χαζομάρας, πολλές φορές). Με αποκορύφωμα τον Άγιο Βασίλη. Θα μπορούσε ποτέ κανείς να κατηγορήσει τον Άγιο Βασίλη για ξέπλυμα 'βρώμικου' χρήματος μέσα από το μοίρασμα των δώρων; Είναι δυνατόν ένας σχεδόν Άγιος (τρεις συνεχόμενες τετραετίες δήμαρχος) Βασίλης να έκανε όλα αυτά που του καταλογίζουν;

Χτύπημα δεύτερο: ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ηγέτη της Βόρειας Κορέας και εκπροσώπου του κομμουνισμού επί της γης. Ένας θάνατος που βύθισε σε ειλικρινές και βαρύ πένθος εκατομμύρια συμπατριώτες του. Μικρή παρηγοριά, ότι θα τον διαδεχτεί στην εξουσία (ως θεάνθρωπος στη θέση του θεανθρώπου) ο γιος του, που σιγά σιγά θα αγαπηθεί κι αυτός από τον λαό, όπως κι ο μπαμπάς του. Η αλήθεια, η απώλεια αυτή δεν ξέρει κανείς με βεβαιότητα αν ανήκει στον χώρο της πολιτικής ή της θρησκείας. Ο κομμουνισμός μοιάζει λιγάκι με θρησκεία μασκαρεμένη, για λόγους καθαρά συγκυριακούς, σε πολιτικό σύστημα. Αλλά όπως και να 'χει, αυτό το μπέρδεμα δίνει την πάσα για να περάσουμε στο επόμενο μεγάλο χτύπημα που επιφύλασσε η χρονιά με το κλείσιμό της.

Χτύπημα τρίτο: η σύλληψη του σεβάσμιου γέροντα Εφραίμ για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Εδώ, έχουμε να κάνουμε καθαρά με τον χώρο της θρησκείας. Ή μήπως έχει και λίγο άρωμα πολιτικής η όλη υπόθεση; Δεν χωρά αμφιβολία ότι, όπως δήλωσε και ένας άλλος σεβάσμιος Γέρων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η σύλληψη του ηγούμενου Εφραίμ, ανήμερα Χριστούγεννα, την ώρα που γονατιστός προσευχόταν στο σεμνό του κελί για τη σωτηρία των ψυχών μας, ενείχε έναν δυνατό και ταπεινωτικό συμβολισμό. Οι δυνάμεις του σκότους, του 666, του 114, όλων όσων έχουν απομακρυνθεί από την αγκαλιά της εκκλησίας μας και δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, επέλεξαν αυτή τη μέρα για να στεναχωρήσουν τον γεροντάκο και να του αποσυντονίσουν το σάκχαρο. Οι σκοπιμότητες δεν κρύβονται.

Μετά απ' όλα αυτά, δεν μένει παρά να ευχηθούμε: Καλή Χρονιά σε όλους!

8 σχόλια:

Meropi είπε...

Μόλις συνήλθα από το πένθος για τον αδόκιτο χαμό του Κιμ Γιονγκ Ιλ (έστειλα και σχετικό συλλυπητήριο τηλεγράφημα σαν αυτό του ΚΚΕ), ήλθε το άλλο κτύπημα, αυτό της προφυλάκισης του Εφραίμ!!
Τέλοσπάντων, Γεράσιμε μου, εύχομαι Χρόνια Πολλά σε σένα και την οικογένεια σου.

gerasimos είπε...

Άσε Μερόπη μου κι εγώ είμαι συντετριμμένος. Ιδίως με τη σύλληψη του Εφραίμ, κάτι έσπασε μέσα μου. Παρ' όλα αυτά κάνω την καρδιά μου πέτρα και σου αντεύχομαι Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το καινούργιο έτος.

apos είπε...

Ο Κιμ νομίζω ότι είναι απλά εκπρόσωπος της παράνοιάς του στη Γη. Ο κομμουνισμός είναι απλά η βιτρίνα.

Και για να μιλήσουμε και για πιο σοβαρά θέματα από το ΚΚΕ, είναι αλήθεια φοβερό πώς τόσοι πολλοί δήμαρχοι αποχωρούν και αφήνουν πίσω σκάνδαλα. Ξεχνάμε πολλές φορές ότι οι μεγαλύτερες λαμογιές γίνονται στα μικρά. Στα τοπικά. Η αθάνατη ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία είναι γεμάτη δικτατορίσκους τύπου Κιμ. Δυστυχώς.

Το τρίτο θέμα δεν θα το σχολιάσω, καθότι οι τράγοι είναι θέμα της ζωολογίας.

Locus Publicus είπε...

Φίλε Γεράσιμε σου εύχομαι Χρόνια Πολλά και καλή Χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα παρά τα πολλαπλά αδυσώπητα χτυπήματα που μας τσάκισαν. Ειδικά εκείνη του Γιονγκ ίλ δεν ξεπερνιέται η ρημάδα. Εχουμε όμως χρόνο μπροστά μας να την ξεπεράσουμε. Οσο για τα δικά μας φρούτα, μάλλον οι Πασόκοι έχουν πανικοβληθεί και πρίν γίνουν εκλογές θέλουν να δείξουν πως γέμισαν οι φυλακές! Πασόκ Πλάς φίλε Γεράσιμε. Θεός και Κύριος!!

gerasimos είπε...

apos δεν ξέρω αν ενημερώθηκες αλλά άρχισε στην Πιονγκγιάνγκ η νεκρώσιμη ακολουθία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, το μόνο ρωσικό μέσο ενημέρωσης που διατηρεί γραφείο στη χώρα. Η πρώτη φάση της τελετής άρχισε στο μαυσωλείο Κουμσουσάν όπου έχει τοποθετηθεί το γυάλινο φέρετρο με τη σορό του. Αν όλα πάνε καλά και τηρηθεί όπως πρέπει το πρωτόκολλο, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις ή τις τοπικές μικρομαφίες σωστότερα έχεις απόλυτο δίκιο: κοιτάμε το δάσος της πολιτικής αλλά χάνουμε αυτά τα υπέροχα δέντρα τοπικής διαφθοράς...

Λόκους Πάμπλικους Χρόνια Πολλά και Καλή χρονιά σου εύχομαι κι εσένα με την οικογένεια! Αυτό το ΠΑΣΟΚ Plus που ετοιμάζεται δεν το κατάλαβα, σαν βιντεοπαιχνίδι μου ακούστηκε. Μάλλον μας έρχεται ένα νέο, βελτιωμένο ΠΑΣΟΚ με μπλε και πράσινους κόκκους που θα εξαφανίζει τους λεκέδες (λεκεδάκια διαφθοράς σαν τον Τσοχατζόπουλο) στη στιγμή - στα μάτια των ψηφοφόρων εννοείται γιατί κατά τα άλλα...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Φίλτατε, αφού ευχηθώ χρόνια πολλά, δημιουργικά κι ευτυχισμένα, δεν μπορώ παρά να σας υπενθυμίσω μία μεγάλη παράλειψη: τη σύλληψη (άδικη και καταχρηστική) του κου Μάκη Ψωμιάδη.

thinks είπε...

Αν ισχύει ότι ο μέσος άνθρωπος έχει ανάγκη δόγματος, οποιουδήποτε δόγματος, για να αισθάνεται την ασφάλεια των γραμμών του τραίνου που τον οδηγούν, ανήμπορος να βρει την αυτοπεποίθηση των δικών του βημάτων -μια κατάσταση που σχετίζεται όχι τόσο με την ποσότητα της μόρφωσης αλλά με την κατανόηση αντί της αποστήθισης της μόρφωσης, τότε μπορούμε να προτείνουμε την υπόθεση πως οποιοδήποτε δόγμα από αυτά που βρίσκονται συνήθως στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος δεν διαφέρουν από την έννοια της θρησκείας, ή ότι η θρησκεία είναι μια άλλη έκφραση πολιτικής -εφ' όσον και οι μεν και η δε χτίζουν τους οργανωτικούς ιστούς μιας κοινωνίας.

gerasimos είπε...

σκύλε πράγματι αξιοσημείωτη η απώλεια. Ολόκληρος πολιτικός κρατούμενος, πώς μου ξέφυγε; Άιντε καλή μας χρονιά!

thinks κάπως έτσι...