2 Απρ 2008

Ένα διαφορετικό απόγευμα



Αφού σήμερα ένιωσα καλύτερα, βλέποντας ότι η χθεσινή γαστρεντερίτιδα με εγκαταλείπει, πήγα στον ΙΑΝΟ για το «φάκελο» που σας έλεγα με φωτογραφίες και άλλο υλικό από την παρουσίαση, τον περασμένο Δεκέμβρη, στο χώρο αυτό ενός βιβλίου μου για τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Παρουσίαση όχι μόνο του βιβλίου αλλά συνοπτικά και του ίδιου του Καστοριάδη. Σκέφτηκα μάλιστα να τηρήσω και την υπόσχεση - ή απειλή - να ανεβάσω και μια φωτογραφία. Στην οποία φωτογραφία ο οικοδεσπότης σας βρίσκεται δεύτερος από αριστερά. Πρώτος από αριστερά ο Γιώργος Οικονόμου, δίπλα μου η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη και δίπλα της η υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις του βιβλιοπωλείου, η Αναστασία. Όπως έλεγα, η εκδήλωση έγινε στις είκοσι του περασμένου Δεκέμβρη, δηλαδή την ίδια μέρα που ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ… σάλταρε. Αν μη τι άλλο λοιπόν, ήταν παρήγορο ότι αρκετοί άνθρωποι ήρθαν εκείνο τ’ απόγευμα στην εκδήλωση - είχαμε και όρθιους! - , αντί να στηθούν εμπρός στις τηλεοράσεις, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ίδια ώρα το πρώτο από πολλά επεισόδια μιας γκρίζας - ή ροζ ή κίτρινης - μιντιακής σαπουνόπερας. Μιας σαπουνόπερας, που βλακωδώς καθήλωσε στις τηλεοράσεις τους νεοέλληνες για αρκετούς μήνες. Και αντ’ αυτής, προτίμησαν να κουβεντιάσουν για ζητήματα που ουδεμία σχέση είχαν με τη… Ζαχοπουλιάδα. Προτιμώντας, για ένα απόγευμα, μια άλλου είδους κουβέντα από αυτές των τηλεπαραθύρων. Γυρνώντας τις πλάτες τους στις καθημερινά προβαλλόμενες αυτές τηλεμαχίες, με τους βρυχηθμούς, τους αλαλαγμούς και τους φτηνούς, διάτρητους παλικαρισμούς τους. Την εκδήλωση την είχα προτείνει στον ΙΑΝΟ με κύρια αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του πολύ σημαντικού αυτού διανοητή. Αλλά και διότι, στα τέσσερα περίπου χρόνια που ζω στη Θεσσαλονίκη, διαπίστωσα μια σχετική έλλειψη, έως πλήρη ανυπαρξία θα έλεγα, τέτοιου είδους εκδηλώσεων. Εκδηλώσεων, δηλαδή, που να αφορούν στη σύγχρονη σκέψη αλλά και σε προβλήματα της εποχής μας.

Και δυο λόγια για το τιμώμενο πρόσωπο εκείνης της βραδιάς: Έλληνας, Ευρωπαίος και παγκόσμιος, ο Καστοριάδης καθίσταται διαρκώς σημαντικότερος και πιο επίκαιρος στη σύγχρονη αγορά ιδεών. Κορυφαίας σπουδαιότητας υπήρξαν τόσο ο βίος όσο και το ρηξικέλευθο έργο, αυτού του διάσημου «αυτοεξόριστου» Έλληνα. Ο Καστοριάδης ανέλαβε ιδιαίτερα σημαντική δράση, αρχικά περισσότερο πολιτική και στη συνέχεια βαθύτατα πνευματική πρώτα στην Ελλάδα (1922-1945) κι έπειτα, μέχρι το τέλος του βίου του, στη Γαλλία (1945-1997), πάντα σε ριζική αντίθεση με τις παραδοσιακές και καθιερωμένες αντιλήψεις περί ανθρώπου, πολιτικής και ιστορίας. Βαθύτατα ανθρωπιστής και ριζικά ανθρωποκεντρικός διανοητής, βασίστηκε ιστορικά στα άλματα του ανθρώπινου πνεύματος προς την αυτοσυνείδησή του ως δημιουργού, αρχικά στην Αρχαία Ελλάδα και αργότερα, από την Αναγέννηση και ύστερα στον δυτικό πολιτισμό, προκειμένου να στρέψει την προσοχή μας στον ίδιο τον άνθρωπο ως Δημιουργό. Η σκέψη του κινήθηκε με άνεση τόσο σε παραδοσιακές περιοχές της φιλοσοφίας όπως η οντολογία, όσο και στις πολιτικές επιστήμες, στην ψυχανάλυση και την κοινωνιολογία. Άνοιξε πλήθος καινούργιων και σημαντικότατων ερωτημάτων και δυνατοτήτων για τη σκέψη πάνω στο σύγχρονο άνθρωπο, την πολιτική και τη δημοκρατία, την ψυχή και την κοινωνία. Όμως, οι ερωτήσεις κι οι δυνατότητες που άνοιξε ο Καστοριάδης παραμένουν, προς το παρόν, ως επί το πλείστον ανεξερεύνητες και ανεκμετάλλευτες. Διότι, για να χρησιμοποιήσω μια διάσημη στην Ελλάδα φράση του, η άνοδος της ασημαντότητας φοβάμαι ότι επηρέασε και τη σύγχρονη σκέψη.

11 σχόλια:

IdentityCafe είπε...

Thaumasia Gerasime!
Euxomai ki alles polles tetoies drasthriothtes pou ANOIGOUN to myalo!
Sou stelnw thermous xairetismous!
Na eisai kala!

doctor είπε...

Πριν πεις ποιος είσαι το κατάλαβα!

Το βιβλίο σου είναι αυτό ε;
http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=294125

Μετά το Πάσχα θα το αγοράσω και θα το διαβάσω.

Το δεύτερο που γράφεις σε ποια φάση βρίσκεται;

doctor

gerasimos είπε...

identitycafe ευχαριστώ.:-)

doctor όχι, αυτό είναι ένα άλλο βιβλίο που περιλαμβάνει ένα δοκίμιό μου. Το βιβλίο της παρουσίασης εδώ: http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=2641751
Όσον αφορά στο δεύτερο, προς το παρόν στη φάση της... τεμπελιάς. :P

Locus Publicus είπε...

Αγαπητέ Γεράσιμε με εκπλήττεις ευχάριστα. Δεν γνωρίζω πολλά για τον Ελληνα φιλόσοφο, αν και δύο βιβλία του φιγουράρουν στα αδιάβαστα της προσωπικής μου βιβλιοθήκης ("Η Ελληνική Ιδιαιτερότητα", και "Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας"). Τα εισαγωγικά βιβλία του τύπου που συνέγραψες, είναι κατα τη γνώμη μου μια πολύ καλή ευκαιρία για τους ενδιαφερομένους να κατανοήσουν ολικά, τη σκέψη ενός διανοητή. Μια και παρέθεσες το λίνκ του Ελευθερουδάκη, υπόσχομαι να σε διαβάσω, και να επανέλθω με καποια σχόλια. Τα θερμά μου συγχαρητήρια, και καλή τύχη στο βιβλίο σου.

gerasimos είπε...

locuspublicus το βιβλίο της παρουσίασης στηρίχτηκε στη διδακτορική διατριβή μου για τον Καστοριάδη στο παν/μιο Warwick της Αγγλίας και θα το έλεγα μεν εισαγωγικό, αλλά με μια ευρεία έννοια. Κυκλοφορεί ήδη τρία χρόνια, και πήγε μέχρι στιγμής σχετικά καλά.

Unknown είπε...

Γεράσιμε, σου εύχομαι ότι καλύτερο στη ζωή σου μέσα από την καρδιά μου.
Να είσαι πάντα καλά.

gerasimos είπε...

mariana faithful ευχαριστώ.:-)

Βάσκες είπε...

Τέλεια Γεράσιμε.

Ο Καστοριάδης είναι ο αγαπημένος μου διανοητής, μάλιστα βρέθηκα και στην ημερίδα που είχε διοργανωθεί στην Κρήτη το 2000 αν θυμάμαι καλά.

Μπορεί και να έχω το βιβλίο σου αλλά θα το κοιτάξω και θα σου πω.

Πάντα τέτοια.

gerasimos είπε...

βασκες αν μιλάς για τις 28-30 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο το 2000, δεν ήταν ημερίδα αλλά τριήμερο διεθνές workshop.

Βάσκες είπε...

Φυσικά για αυτό μιλάω.

Πολύ όμορφα πέρασα. Τότε έμενα Λονδίνο και έκανα ένα ταξίδι ειδικά για αυτό.

gerasimos είπε...

Kι εγώ από την Αγγλία είχα πάει. Με πτήση charter για Ηράκλειο.