30 Απρ 2008

Ελλάς-Ρωσία-Ορθοδοξία;



Βλέπω αυτές τις μέρες στις εφημερίδες διάφορα άρθρα γύρω από τη συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν στη Ρωσία και την υπογραφή μνημονίου για τον αγωγό φυσικού αερίου. Και μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός μας σε δηλώσεις του αποκάλεσε πολλές φορές τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας», χαρακτηρίζοντας «όχι τυχαίο το γεγονός ότι επισκέπτεται τον κ. Πούτιν σε μια ιστορικά και συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή» δεδομένου ότι στις 7 Μαΐου παραδίδει την προεδρία στον διάδοχό του, Μεντβέντεφ. Όπως ξέρετε, η Ρωσία ανέκαθεν θεωρείτο, λόγω ορθοδοξίας, «παραδοσιακή» σύμμαχος της Ελλάδας και φίλη χώρα. Συνεπώς πράγματα όπως η βάναυση παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανυπαρξία ελευθερίας έκφρασης, οι φυλακίσεις, οι δολοφονίες δημοσιογράφων, η απουσία δημοκρατίας με την εκλογή διαδόχων στο θρόνο του προέδρου χωρίς αληθινές εκλογές, η αδίστακτη εμπλοκή στα εσωτερικά γειτονικών χωρών και η στυγνή καταπίεση μειονοτήτων μας αφήνουν ή οφείλουν να μας αφήνουν ασυγκίνητους και αδιάφορους. Γιατί; Διότι – δεν βρήκα κάποιο άλλο κοινό μεταξύ μας – οι Ρώσοι τυγχάνουν ομόθρησκοί μας. Πραγματικά μου προκαλεί έκπληξη το πόσο κοντόφθαλμη και οπισθοδρομική μπορεί να αποδειχτεί η εξωτερική πολιτική μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που επιλέγει, εν έτει 2008, «στρατηγικούς εταίρους» ανάλογα με πράγματα όπως το αν τυχαίνει να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Και μάλιστα κάνει αυτή την επιλογή σε μια στιγμή κατά την οποία ένας κατ’ ουσία δικτάτορας αντικαθίσταται από τον διάδοχο που ο ίδιος επέλεξε, σε μια χώρα στην οποία κυριαρχούν ο δεσποτισμός, η έλλειψη δημοκρατίας, οι κάθε λογής ανελευθερίες και η παραοικονομία. Σε μια τέτοια στιγμή λοιπόν, την οποία αποκαλούμε σκανδαλωδώς και ανερυθρίαστα «ιστορικά και συγκινησιακά φορτισμένη» επιλέξαμε να επιβεβαιώσουμε τη φιλία μας με τη Ρωσία, χωρίς καν να τηρούμε κάποια στοιχειώδη προσχήματα στις εκφράσεις μας. Προσχήματα τα οποία το ότι τυχαίνει να είμαστε η χώρα στην οποία ιστορικά γεννήθηκε η δημοκρατία, η οποία δεν ευδοκίμησε ποτέ στη «φίλη» Ρωσία, θα έπρεπε να μας επιβάλλει να τηρούμε, αυτά τουλάχιστον.

Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων αναφέρουν επίσης ότι υπήρξαν και αρκετές φιλοφρονήσεις μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά και ότι ο πρωθυπουργός μας αναφέρθηκε στις αυξανόμενες ανάγκες της ελληνικής αγοράς τα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι η κατανάλωση από τα 3,8 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο τον 2007, θα έχει φτάσει το 2010 στα 7 δισ. κυβικά μέτρα, με τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία αλλά και τις νέες μονάδες ηλεκτρισμού να απορροφούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αερίου. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο καθιστούν το φυσικό αέριο και συνεπακόλουθα τον αγωγό South Stream ζωτικής σημασίας έργο για την ελληνική ενεργειακή αγορά. Απεξάρτηση από το πετρέλαιο, μάλιστα. Αλλά πως; Εξασφαλίζοντας και αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από μια ακόμη ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ πηγή ενέργειας! Κι αυτό θεωρείται από την κυβέρνησή μας «ζωτικής σημασίας» για την ενέργεια στην Ελλάδα. Ξεχνώντας ή αγνοώντας ότι θα μπορούσαμε και θα έπρεπε, ακολουθώντας την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ που στόχο έχει τη μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) και την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να στραφούμε, ξεπερνώντας προβλήματα όπως η γραφειοκρατία και η ελλιπής νομοθεσία σε ΑΠΕ όπως η ηλιακή ενέργεια – είμαστε άλλωστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη –, η αιολική και η γεωθερμική. Μιμούμενοι, όπως έχω ξαναπεί και το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Και βγαίνοντας από τον σημερινό ενεργειακό μας Μεσαίωνα, όπου μόνο το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από ΑΠΕ – κάτι που κάνει τον στόχο του 20% που έχει θέσει η ΕΕ ως το 2010 να φαντάζει τουλάχιστον μακρινός.

33 σχόλια:

Panos είπε...

Μερικά σχόλια για την ανάρτηση:
α) Για τό ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα να εκμεταλλευτεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, συμφωνώ απόλυτα.
β)Δεν δίνω σημασία σ' αυτά που λέγοντε από πολιτικούς μπροστά σε κάμερες.
γ)Δεν πρέπει να κρίνουμε πολύ αυστηρά χώρες χώρες που έχουν εξελιχθεί με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η Ρωσία ποτέ δεν έχει γνωρίσει πραγματική δημοκρατία. Μόνο στο Νόβγκοροντ υπήρχε κάποτε δημοκρατική διακυβέρνηση έως ότου υποτάχτηκε στους Μοσχοβίτες Τσάρους.
Επειδή πηγαίνω κάθε καλοκαίρι στη Ρωσία, ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν υπάρχει καθόλου δημοκρατική παιδεία στους Ρώσους. Εν τούτοις, αυτό δεν τους έχει εμποδίσει να παρουσιάσουν τεράστια επιτεύγματα στις τέχνες και στις επιστήμες, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να υπηρηφανευόμαστε στη σύγχρονη ιστορία μας.
δ)Όσο για τη δημοκρατία, εμείς στην Ελλάδα πηγαίνουμε από Παπανδρέου σε Καραμανλή, Μητσοτάκη, και τούμπαλιν. Το τι καθιστά σήμερα δημοκρατία με την κυριαρχία της προσομειωμένης πραγματικότητας είναι μεγάλη κουβέντα.

gerasimos είπε...

panos για το (γ) και το (δ) σου:

Στην ιστορία της ανθρωπότητας πάρα πολλές φορές μεγάλα πράγματα έγιναν στις τέχνες και στις επιστήμες κάτω από μη δημοκρατικά (μοναρχικά) καθεστώτα, όπως ας πούμε στην Ευρώπη από τον δέκατο έκτο μέχρι και τον δέκατο ένατο αιώνα. Αυτό δε λέει τίποτα, νομίζω. Η πολιτιστική δημιουργία κάποιες φορές ουδεμία σχέση είχε με τις πολιτικές συνθήκες υπό τις οποίες λάμβανε χώρα.

Για το τελευταίο που λες ασφαλώς και συμφωνώ, ζούμε σε καθεστώτα όχι δημοκρατικά αλλά φιλελεύθερων ολιγαρχιών όπως έλεγε κι ο Καστοριάδης. Δε χρειάζεται να επεκταθώ σ' αυτό, το έχω κάνει αλλού πολλές φορές. Αλλά δεν παύει να αποτελεί ντροπή, ο πρωθυπουργός μιας χώρας στην οποία ιστορικά γεννήθηκε η δημοκρατία, να εκφράζεται κατ' αυτόν τον απαράδεκτο, θλιβερό τρόπο.

Βάσκες είπε...

Μια στιγμή όμως Γεράσιμε. Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής θα έλεγα πως δεν έχουν σημασία τα ανθρώπινα δικαιώματα κτλ.

Η πολιτική γίνεται με όρους Εθνικού Συμφέροντος και ως τέτοια κρίνεται η σύσφιξη σχέσεων με τους Ρώσους. Δεν έχει σχέση με Ορθοδοξία κτλ.

Αφού φάγαμε τα μούτρα μας με φιλοδυτική πολιτική κάνουμε μια ανάμειξη με ολίγον Ρωσία. Αν είναι σωστό ή όχι, αν θα πετύχει ή όχι θα το δούμε.

Μακάρι να υπήρχε Διεθνές Δίκαιο και να υπήρχαν τρόποι επίλυσης αυτών των προβλημάτων αλλά δεν μπορείς να μην ασχολείσαι με τα συμφέροντά σου όσο το περιβάλλον είναι αυτό που είναι.

Panos είπε...

Το 'κάποιες φορές' στη Ρωσία δεν ισχύει. Πάντα παρήγαγε τέχνη. Σήμερα π.χ. υπάρχουν συγγραφείς, όπως ο Βίκτωρ Πελέβιν,που καταγράφουν την 'τρέλλα' της σημερινής Ρωσίας. Ειδικά σε σχέση με τους συγγραφείς στην Ελλάδα είναι έτη φωτός μπροστά.
Το να κοιτάμε πίσω και να λέμε ότι γεννήθηκε εδώ η δημοκρατία δε λέει πολλά πράγματα. Το θέμα είναι, όπως λες κι εσυ στη προηγούμενη σου ανάρτηση, τι παράγουμε τώρα. Που είναι οι συγγραφείς; Ακόμα κι η Τουρκία έχει ένα Ορχάν Παμούκ.

gerasimos είπε...

βάσκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έλεγα ότι έχουν σημασία και η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στη οποία ανήκουμε αλλά δεν ακολουθούμε, παρά το ότι χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την επέκταση της χρήσης ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ας φανούμε συνεπείς απέναντι στην ΕΕ και Ευρωπαίοι, για μια φορά στη νεότερη ιστορία μας. (Δεν φάγαμε ΠΟΤΕ τα μούτρα μας με φιλοδυτική πολιτική, διότι απλώς ποτέ δεν ακολουθήσαμε μια τέτοια πολιτική.) Αν θεωρείς συμφέρον μας να αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις με μια προβληματική, διεθνώς αντιπαθή και απομονωμένη χώρα όπως περιέγραψα τη Ρωσία και στην ανάρτηση - χωρίς βέβαια να παραβλέπω όσα ωραία είπε ο Πάνος για τον πολιτισμό της -, νομίζω ότι διαφωνώ. Ανήκουμε στην Ευρώπη και στην ΕΕ, όχι στην Ασία. Και για την ορθοδοξία μίλησα διότι δεν είδα να έχουμε κάποιο άλλο κοινό με τους Ρώσους.

gerasimos είπε...

panos δεν διαφωνούμε, νομίζω. Άλλωστε για το πολιτιστικό έλλειμμα της σύγχρονης Ελλάδας έχω μιλήσει τόσες φορές, που με βαρέθηκα.

Ανώνυμος είπε...

Γεράσιμε, Ξέρεις τι μου θύμησες;
Όταν την Ελλάδα την κυβερνούσαν αυτοί οι σχιζοφρενείς που είχε η Μερόπη, ο τότε Πρωθυπουργός μας ο Gough Whitlam, δεν δέχθηκε να έρθει στην Αθήνα για να μη μιλήσει με αυτούς.
Οι εποχές αυτές περάσανε.

gerasimos είπε...

mariana faithful μάλλον όμως στην Ελλάδα δεν πολυπέρασαν οι εποχές που ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν 'ηγέτες' όπως ο Τσαουσέσκου και ο Kαντάφι. Πάντως εμένα μου θύμισα, γράφοντας παραπάνω στον βάσκες ότι δεν φάγαμε ΠΟΤΕ τα μούτρα μας με φιλοδυτική πολιτική απλώς διότι ποτέ δεν ακολουθήσαμε μια τέτοια πολιτική, τον Καστοριάδη:

"Η ταυτόχρονη αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο - με τον γνωστό αποστεωμένο τρόπο - είναι η ρίζα της σχιζοφρενικής μας σχέσης με τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό. Αυτή η αναφορά εκφράζει τον συνδυασμό ενός κακομοιριασμένου αισθήματος κατωτερότητας και μιας ψωροπερήφανης αστήρικτης αυθάδειας. Έτσι, παίρνουμε ευχαρίστως από τους δυτικούς τις BMW, τις τηλεοράσεις, τα κατεψυγμένα, κ.λπ., καθώς επίσης τα διάφορα 'πακέτα Ντελόρ'.[Ελπίζω να μην εννοούσε αυτά ο φίλος βάσκες με τη 'φιλοδυτική πολιτική'] Και ενώ τα παίρνουμε και τα θέλουμε, τι κάνουμε; Βρίζουμε τους δυτικούς. Τους βρίζουμε ότι είναι υποδουλωμένοι στην τεχνική και τον ορθολογισμό. Φυσικά, η Δύση δεν περίμενε τους νεοφώτιστους ελληνορθόδοξους, προκειμένου η ίδια να τα κριτικάρει και να τα καταγγείλει. Όσο για τους δικούς μας, αυτοί νομίζουν ότι 'καθαίρονται' από τα δυτικοευρωπαϊκά καταναλωτικά τεχνολογικά 'δαιμόνια' κάνοντας μιαν ετήσια εκδρομή στο Άγιο Όρος..."

fevis είπε...

Χρόνια πολλά και καλό μήνα!!!!!

gerasimos είπε...

fevis καλό μήνα και σ' εσένα.:-)

Meropi είπε...

Καλό μήνα Γεράσιμε μου.
Έχω την εντύπωση ότι δεν στράφηκε στη Ρωσία ο Καραμανλής, λόγω Ορθοδοξίας, αλλά γιατί εξασφαλίζει, για μερικά έστω χρόνια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο με καλούς όρους, εκτός και αν κάνω λάθος. Το ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε παράλληλα και Εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι άλλου Παπά ευαγγέλιο νομίζω. Και βέβαια πρέπει επιτέλους να επιδιώξουμε και αυτό το στόχο.
Όσο για την Ορθοδοξία τι να σου πω;; Ποτέ δεν τη θεώρησα συνδετικό κρίκο που να με ενώνει με κάποιο λαό. Άσε που οι Ρώσοι, Σέρβοι κλπ είναι Παλαιοημερολογίτες, γεγονός που με "ξενερώνει" εντελώς. Αλήθεια και εμείς, αφού υποτίθεται ότι δεχτήκαμε το νέο ημερολόγιο, γιατί εξακολουθούμε να γιορτάζουμε το Πάσχα με το Παλαιό Ημερολόγιο;;; (άλλο πάλι και τούτο).
Όσο για τη δημοκρατία στη "φίλη" Ρωσία άστα καλύτερα. Όταν ακούω ποσοστά του τύπου 70% και βάλε, κάτι δεν μου πάει καλά (συνήθισαν φαίνεται από την παλαι πότε παντοδυναμία του κομμουνιστικού κόμματος). Όχι ότι εμείς εδώ βιώνουμε και το απαύγασμα της Δημοκρατίας, αλλά λίγο καλύτερα από τη Ρωσία θεωρώ ότι είμαστε.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ Γεράσιμε

gerasimos είπε...

meropi καλό σου μήνα. Το ότι οι ΑΠΕ στην Ελλάδα μένουν εδώ και χρόνια ανεξέλικτες, έχοντας 'σκαλώσει' στη γραφειοκρατία, την ελλιπή νομοθεσία, την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και ενεργειακού οράματος (μεταξύ άλλων) φοβάμαι ότι καθόλου 'άλλου παπά ευαγγέλιο' (τα εισαγωγικά φιλικά τα βάζω) δεν είναι ούτε ήταν ποτέ. Αντί να ακολουθούμε - όπως οφείλαμε να έχουμε κάνει εδώ και χρόνια - την πολιτική της ΕΕ η οποία επιπλέον μας χρηματοδοτεί για να μας 'σπρώξει' όσο μπορεί προς τα εκεί, επιμένουμε να κοιτάμε προς... ανατολάς.
Δες αν θες λίγο περισσότερο τα links στο Europa (το site της ΕΕ) αλλά και στην παλιά μου ανάρτηση για να αντιληφθείς καλύτερα πόσο βαθιά νυχτωμένοι είμαστε. Αντί να οραματιζόμαστε το ενεργειακό μας μέλλον περισσότερο γύρω από τις ΑΠΕ, παραμένουμε ενεργειακοί ουραγοί στην Ευρώπη και 'κολλημένοι' με τα ορυκτά καύσιμα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εισάγει σχεδόν το 70,5% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται (και διαρκώς ακριβαίνουν) για την παραγωγή ενέργειας, παρότι είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ίσως ηλιοφάνεια στην Ευρώπη. Αλλά και με εκατοντάδες νησιά στα οποία θα μπορούσε να επεκταθεί η χρήση ανεμογεννητριών. Ας μη συνεχίσω, δες αν θες και τα links ή κάποια ενεργειακά sites.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου,
συμφωνώ ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για τις ΑΠΕ. Όταν είπα ότι πρόκειται για "άλλου παπά ευαγγέλιο" εννοούσα ότι η προσπάθεια για εξασφάλιση ορυκτών καυσίμων με καλούς όρους πρέπει να είναι παράλληλη με τη μακροπρόθεσμη προσπάθεια για ανάπτυξη των ΑΠΕ, χωρίς η τελευταία (προσπάθεια) να επηρεάζεται από την πρώτη.
Όσο για τις ανεμογεννήτριες άστα, όπως έχουμε ξαναπεί, πολεμιέται από τους ίδιους τους νησιώτες, για αστείους λόγους (αισθητικούς κυρίως).

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι όλα αυτά γίνονται βάσει κάποιας πολιτικής ή κάποιου στόχου. Όλα είναι σπασμωδικές κινήσεις. Σάμπως ο Καραμανλής καταλαβαίνει τι λέει; Άλλοι του τα γράφουν... Όσο για τα τεράστια επιτεύγματα των Ρώσων στις επιστήμες και στις τέχνες, μάλλον χάνονται πίσω από την ανεξέλεγκτη παραοικονομία, από τη σκανδαλώδη επίδειξη πλούτου (στα όρια της παράνοιας) και από τις δυσθεώρητες κοινωνικές ανισότητες!
Για τις ΑΠΕ τι να πω; Δεν είμαστε για τέτοια εμείς, είμαστε μόνο για να "τρώμε", όχι για να παράγουμε.
Με σύγχισες πάλι!

tractatus είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Γεράσιμο οτι πράγματι αυτό που 'χαϊδεύει' ανέκαθεν του Ελληνες που 'αγαπούν'(;) την Ρωσία είναι η θρησκεία και το γεγονός οτι μια μεγάλη δύναμη, όπως αυτή έχει την ίδια θρησκεία με εμάς...μας κολακεύει αυτό να ξέρουμε οτι κάποιος δυνατός... μας μοιάζει. Εξάλλου δεν είναι τυχαίος ο χαιρετισμός του Πούτιν: "Χριστός Ανέστη"! Ποιών αυτιά χάιδεψε πάλι;
Και βέβαια θα συμφωνήσω με το θέμα των ανθρωπίνω δικαιωμάτων...Ουδέποτε άκουσα κάποιον στην ελλάδα πολιτικό να καταδικάζει αυτή τη πολιτική κατάσταση της Ρωσίας. Για τον πολιτισμό δεν γνωρίζω αλλά αυτό δεν αθωώνει τη πολιτική και φυσικά με κάνει και πιο επιφυλακτική το γεγονός οτι οι δημιουργοί του πολιτισμού στη Ρωσία δεν έχουν αντιδράσει με δηλώσεις παγκοσμίως για τα χάλια των νεόπτωχων, των ανισοτήτων, του αυταρχισμού και την επιβολής της Ρωσίας στις γειτονικές χώρες...τι είδους πολιτισμός είναι αυτός που δεν παίρνει θέση ακόμα και σε στυγνές δολοφονίες όπως της Αννας Πολιτκόφσκαγια; όταν δεν αντιδρούν στο θέμα των εκλογών και της ελεγμένης διαδοχής Πούτιν;

Οσο για τον Καραμανλή τον παρατηρούσα να διαβάζει ερμηνεύοντας τα κείμενα ως θεατρικά μοτίβα και ουδόλως δεν με έπεισε οτι γνώριζε τις λεπτομέρειες σε αντίθεη με τον Πούτιν που τα έλεγε πολύ συνειδητά, ελεγμένα και πιστοποιημένα όσα υποστήριζε....Επίσης, κανείς ακόμα δεν μίλησε για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, για τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη πορεία των αγωγών, την γεωπολιτική ασφάλεια, τις ρήτρες κ.α. τα οποία κανείς δεν γνωρίζει μετά απο τις χαιρετούρες
Γεράσιμε δεν θα επεκταθώ και στις ΑΠΕ γιατί πολύ καλά τα λές κι εσύ...ίσως σε άλλο post να προσθέσω οτι γνωρίζω...άλλωστε στην Δανία μελετούν ανακύκλωση σε ανεμογενήτριες ηδη κι εμείς ακόμα...άστα...και είμαι και στο αιολικό νησί....

gerasimos είπε...

meropi δεν ξέρω εσύ, αλλά εγώ ούτε καμία 'μακροπρόθεσμη προσπάθεια' ούτε κανέναν προβληματισμό ή δημόσια συζήτηση και κινητικότητα βλέπω στην Ελλάδα γύρω από τις ΑΠΕ. Μιλώντας γι' αυτά τα τόσο σημαντικά ζητήματα, νιώθω διαρκώς και πιο μόνος...

δενδρογαλή για τις σπασμωδικές κινήσεις δεν θα διαφωνήσω. Χαίρομαι αν σε σύγχισα με τις ΑΠΕ. Διότι νομίζω οι νεοέλληνες δεν είμαστε ευαισθητοποιημένοι γύρω από παγκόσμιας σημασίας ζητήματα όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και οι ΑΠΕ. Και γι' αυτό ρίχνω μεγάλο φταίξιμο και στα ΜΜΕ. Φαντάσου ας πούμε, αν αντί για δυο μήνες καθημερινής Ζαχοπουλιάδας από τον περασμένο Δεκέμβριο, μιλούσαν με την ίδια συχνότητα τα δελτία ειδήσεων για πράγματα όπως αυτά που έθιξα στην ανάρτηση και κουβεντιάζουμε...

tractatus σχετικά με τις ανεμογεννήτριες και τις απερίγραπτες αντιδράσεις κάποιων τοπικών κοινωνιών - είτε γιατί τρόμαζαν τις προβατίνες είτε όπως είπε Μερόπη για 'αισθητικούς' λόγους - σκέφτομαι ότι είμαστε άξιοι της τύχης μας όταν κάποιες φορές που δεν κατάφεραν η γραφειοκρατία και χίλια δυο άλλα να σταματήσουν κάποια θετικά βήματα από το να γίνουν, αναλάβαμε εμείς οι ίδιοι.

Spitogata είπε...

Μου φάνηκε πως άκουσα τον σύντροφο να αποκαλεί την Fyrom Μακεδονία νέτα-σκέτα ή ήταν η ιδέα μου;

Να πουλήσει ήθελε ο άνθρωπος, μιας και άκουσε πως είμαστε καλοί πελάτες!

Την καλημέρα μου

gerasimos είπε...

spitogata καλημέρα. Όσον αφορά στο όνομα της γειτονικής χώρας προσωπικά δε θα είχα πρόβλημα όπως κι αν την έλεγε. (Αλήθεια, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που υπάρχει στο χάρτη ως 'Μακεδονία' πάθαμε τίποτα;) Άλλα, υπαρκτά ζητήματα με προβληματίζουν, όπως θα είδες στην ανάρτηση και στα σχόλια.

Όσο για τον Πούτιν, όπως είπες να πουλήσει ήθελε και η παλιά του πελάτισσα Ελλάδα δεν τον απογοήτευσε.

guerrero7,62 είπε...

Ωρες-ωρες μου δινεις την εντυπωση πως αιθεροβατεις.Και σιγουρα δεν εισαι αλλοπαρμενος,σε καμμια περιπτωση.
Η ορθοδοξια ειναι η γαρνιτουρα αγαπητε φιλε Γερασιμε,στρατηγικα συμφεροντα ειναι ολα,οπως προσκοληθηκαμε στις ΗΠΑ μετα τον εμφυλιο γιατι ειχαμε καταστραφει και δωσαμε βασεις κτλ για ζεστα δολλαρια ετσι και τωρα η Ρωσια πουλαει και εμεις αγοραζουμε,μια εμπορικη πραξη απο την οποια βγανουν κερδισμενοι και οι 2.
Που πρεπει να στραφουμε δηλαδη,νοουμενου οτι στο παγκοσμιο γεωπολιτικο σκηνικο με καποιον ισχυρο πρεπει να εισαι,δυστυχως ετσι ειναι.Μηπως το ανεκδοτο που λεγεται Ε.Ε;
Τις ΗΠΑ που μεν ειναι δημοκρατικες αλλα εχουν μπουκαρει σε αφγανισταν-ιρακ κτλ;

gerasimos είπε...

guerrero 7,62 αν η ΕΕ σου φαίνεται ανέκδοτο, τότε εμείς ασφαλώς είμαστε από... άλλο ανέκδοτο.

guerrero7,62 είπε...

Γιατι δεν ειναι;
Επειδη ξερω οτι εισαι ευρωπαιστης και ειμαι και εγω αυτο το πραγμα δεν ειναι σιγουρα αυτο που οραματιζομαστε.
Ναι μεν εχουν γινει βηματα προοδου αλλα ωρες ωρες μου δινει την εντυπωση του 3 λαλουν και 2 χορευουν.
Που ειναι η ισχυρη Ε.Ε με ισχυρους θεσμους,κοινη εξωτερικη πολιτικη,στρατο κτλ;
Η που ειναι το ενδιαφερον των πολιτων για την Ε.Ε;
Οσο για τη ρωσσια ειναι μια χωρα με ειδικο βαρος για την ελλαδα.
Δεν ειναι τυχαιο οτι ολοι κατι παθαινουν με αυτη.Και αριστεροι και δεξιοι και ακροαριστεροι και εθνικια.
Ειναι το ομοδοξο;Ειναι το ξανθο γενος;Ειναι η κληρονομια της ΕΣΣΔ;Ειναι το οτι θελουμε ενα αντιπαλο δεος στις ΗΠΑ;Ειναι οι καλλιγραμμες ρωσσιδες;
Κατι ειναι τελος παντων που κανει τη συγκεκριμενη χωρα να φανταζει greek-friendly στα ματια πολλων νεοελληνων.
Θα με πεις τετοια προβατα ειμαστε και θα συμφωνησω.

gerasimos είπε...

guerrero 7,62 ίσως είναι και το ότι ποτέ δεν πιστέψαμε πραγματικά - ορθώς ίσως - ότι ανήκουμε στη Δύση. Την οποία ανέκαθεν αντιμετωπίζαμε αμήχανα, σπασμωδικά και συμπλεγματικά, όπως εύστοχα λέει και στο απόσπασμα που παρέθεσα ο Καστοριάδης.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και η λέξη ανήκουμε (στη Δύση, ΕΕ, κοκ, για να αποτυπωθούν διακρατικές, πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές συνάφειες, συνεξαρτήσεις ή εξαρτήσεις μειώνει τη δυνατότητα ελεύθερων και ορθολογικών γεωγραφικών προσανατολισμών και αυτοπροσδιορισμών. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε κοσμοπολίτες και να υπερβούμε τις προσωπικούς ή συλλογικούς στρουθοκαμηλισμούς και ομφαλοσκοπήσεις.

gerasimos είπε...

balloon στην ΕE ανήκουμε, είτε μας αρέσει η λέξη είτε όχι, εφόσον είμαστε κράτος-μέλος της. Όπως και πολιτισμικά στη Δύση ή αν θες στον ελληνοδυτικό πολιτισμό, του οποίου η Αρχαία Ελλάδα αντιπροσωπεύει μια από τις κεντρικές αφετηρίες. Όπως μεγάλη αφετηρία - για κάποιους και σημείο τερματισμού - αποτελεί και ο ορθολογισμός (μια και μίλησες για 'ορθολογικούς γεωγραφικούς προσανατολισμούς και αυτοπροσδιορισμούς') για τη φιλοσοφική σκέψη αυτού του πολιτισμού. ;-)

fpboy είπε...

Αγαπητέ Γεράσιμε,
νομίζω οτι έχουμε να κάνουμε με μια τυπική συνεργασία οικονομικού οφέλους ανάμεσα στις δυο χώρες,
χωρίς καμιά ιδεολογική η θρησκευτική προσέγγιση.
Καλό σου μήνα.

gerasimos είπε...

fpboy όφελος γι' αυτόν που πουλάει, ναι. Αλλά όχι γι' αυτόν που αγοράζει - και ήδη εισάγει(εισάγουμε) πάνω από το 70% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας -, όπως προσπάθησα να εξηγήσω. (Λυπάμαι ειλικρινά αν δεν έγινα σαφής, μια και είμαι βέβαιος ότι διάβασες προσεκτικά την ανάρτηση και τα προηγούμενα σχόλια.) Όφελος θα είχαμε αν στρεφόμασταν κάποτε, όπως έχουν ήδη κάνει τόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας αφήσει ουραγό την Ελλάδα - θυμάσαι ίσως και την ανάρτησή μου για το 'ενεργειακό θαύμα' της Πορτογαλίας -, στις ΑΠΕ και ξεκολλούσαμε από τα ορυκτά καύσιμα κι από τέτοιου είδους 'τυπικές συνεργασίες' με κάτι τέτοιους 'στρατηγικούς εταίρους'.

Panos είπε...

Γεράσιμε, για τον ορθολογισμό που ανέφερες σε μια απάντησή σου, πιστεύω ότι αυτός έχει τα όρια του.
Π.χ. ο Antonio Damasio -Πορτογάλος νευροφυσιολόγος καιδιανοούμενος- στο βιβλίο του 'Descartes Error', βασιζόμενος σε κλινικές μελέτες ασθενών του, δείχνει ότι το 'cogito ergo sum' λέει τη μισή αλήθεια. Το παζλ συμπληρώνεται με το 'I emote, therefore I exist'. Χωρίς συναισθήματα -αυτά που αποκτούνται μέσω της κοινωνικοποίησης και όχι τα ενστικτώδη- δεν μπορείς να έχεις φυσιολογική κοινωνική ζωή. Σ' όλο το δυτικό 'ορθολογικό' δυτικό κόσμο τα συναισθήματα υποχωρούν και τα ένστικτα κυριαρχούν. Έχεις παράδειγμα διαβάσει για αυτό που διάφοροι ψυχολόγοι-κοινωνιολόγοι ονομάζουν infantilisation των μοντέρνων δυτικών κοινωνιών;

gerasimos είπε...

panos στον ορθoλογισμό αναφέρθηκα με αφορμή το σχόλιο του balloon. Για το infantilisation όχι, δεν έχω ακούσει.

Panos είπε...

Για το infantilisation, αν θέλεις, μπορεις να δεις εδώ:http://www.newint.org/issues/2007/10/01/

gerasimos είπε...

panos το κοίταξα και μου θύμισε κάποια πράγματα που έλεγα σε μια παλιότερη ανάρτησή μου ('Ο θάνατος δε μένει πια εδώ', τον περασμένο Νοέμβρη): 'Φοβάμαι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος βυθίζεται σε μια παιδικότητα, αφέλεια και ανωριμότητα. Έχει μετατραπεί σε ένα πλάσμα εξαρτημένο από το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης επιθυμιών και αναγκών το οποίο συνιστούν για τον ίδιο οι νέες τεχνολογίες διασκέδασης, επικοινωνίας και καλοπέρασης...'

Panos είπε...

Ακριβώς, Γεράσιμε. Θα διαβάσω την ανάρτησή σου.

IdentityCafe είπε...

Γερασιμε φυσικα συμφωνουμε, αποδεδειγμενα πλεον απο καιρο σκεφτομαστε σε παρομοιο μηκος κυματος :)

Να σημειωσω το εξης.
Ειναι πασιφανης η υποκρισια με την οποια εκφραζονται πολλοι ελληνες, χωρις αυτο να σημαινει πως δεν γινεται ετσι σχεδον σε ολες τις αλλες χωρες.

Δηλαδη: ειμαστε ετοιμοι να κατακεραυνωσουμε αυτοματα κι αδιστακτα πχ τους Αμερικανους οταν κοιτανε -αποκλειστικα- το συμφερον τους κι αυτο ενιοτε συγκρουεται με συφεροντα αλλω χωρων. Εκει δηλαδη, ολοι οι "ευαισθητοι" αυτοματως χρησιμοποιουν οτι ηθικοπλαστικο επιχιερημα εχουν...κλπ

Οταν ομως το ΙΔΙΟ ακριβως κανει ας πουμε η ελλαδα,(πόλλες φορες ακομα πιο ατσουμπαλα απο μεγαλυτερα κρατη!) αμεσως ολοι τρεχουν να δικαιολογησουν τις ελληνικες επιλογες και "ιδιαιτεροτητες" με εντελως αλλα κριτηρια!
Ηθελα να ξερα, αυτη η ΠΑΣΙΦΑΝΗΣ υποκρισια δεν γινεται μηπως αντιληπτη αμεσως?

Δεν παυει να μου κανει εντυπωση!

gerasimos είπε...

identitycafe τον πατριωτισμό των άλλων τον λέμε αλυτρωτισμό. Την εξυπηρέτηση των εθνικών τους συμφερόντων τη βαφτίζουμε ιμπεριαλισμό, επεκτατισμό, αδιαλλαξία ή ό, τι άλλο. Όταν όμως η κουβέντα έρχεται στην εξυπηρέτηση των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ συμφερόντων - που ανάθεμα κι αν τα ξέρουμε ή αν υπάρχουν πλέον, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αμιγώς 'εθνικά' συμφέροντα -, κυριαρχεί η υποκρισία που ανέφερες.