30 Απρ 2008

Το ξεχείλωμα



Νομίζω ότι στην Ελλάδα – και όχι μόνον, αλλά το ότι όσα περιγράφω στην ανάρτηση ίσως συμβαίνουν κι αλλού, δε συνιστά δικαιολογία – ζούμε πλέον στην εποχή του ξεχειλώματος. Σχεδόν κάθε σύγχρονος χώρος δημιουργίας, δημόσιας έκφρασης και δράσης πάσχει νομίζω από έναν κορεσμό άνευ προηγουμένου. Στον λεγόμενο και χώρο της μουσικής ας πούμε, μέχρι πριν λίγες δεκαετίες – μέχρι πριν κάποια χρόνια ακόμη – υπήρχαν δυο-τρεις, πέντε ή δέκα καλοί μουσικοί, τραγουδιστές και συνθέτες, τη μουσική και τα τραγούδια των οποίων πολλές φορές προτιμούμε ν’ ακούμε και σήμερα. Παρά το ότι πλέον υπάρχουν χιλιάδες τραγουδιστές, μουσικοί και συνθέτες, εφόσον ο χώρος αυτός – της μουσικής – σα να έχει κάπως ξεχειλώσει, προκειμένου να χωρέσει θα έλεγα κάθε καρυδιάς καρύδι. Το ίδιο και στο χώρο της δημοσιογραφίας. Παλιότερα υπήρχαν κάποιοι καλοί δημοσιογράφοι που εργάζονταν αξιοπρεπώς, ασκώντας ένα λειτούργημα. Ενώ σήμερα έχουμε χιλιάδες – τηλεδημοσιογράφους, life-style δημοσιογράφους και κάθε λογής ανθρώπους – οι οποίοι βαφτίστηκαν και καθημερινά βαφτίζονται δημοσιογράφοι προκειμένου να προσδώσουν στα όσα πράττουν ένα κάποιο κύρος και μια κάποια αξιοπρέπεια. Αλλά και στην πολιτική, αυξήθηκαν και πλήθηναν όσοι αποκαλούνται «πολιτικοί»: άνθρωποι που χρησιμεύουν ως ντεκόρ σε τηλεοπτικές ζούγκλες ή που φλυαρούν σε τηλεπαράθυρα, δροσερές κοπέλες που βραβεύονται όχι για την πολιτική τους δράση αλλά για το life-style τους και ευκατάστατοι νέοι και νέες που συνεχίζουν κάποιες οικογενειακές παραδόσεις. Πολλοί απ’ αυτούς μπορεί να μην πολυπατάνε στο κοινοβούλιο διότι τους φέρνει χασμουρητά αλλά νέα παιδιά είναι, να μη βαρεθούν; Ποιος μπορεί να τα κατηγορήσει; Τη στιγμή μάλιστα, που στα χασμουρητά τους συναγωνίζονται και μεγαλύτεροι σε ηλικία βουλευτές; Πέραν των πολιτικών όμως, διαπιστώνω ότι τα ίδια με τους πάσης φύσεως καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και νέας κοπής πολιτικούς συμβαίνουν και με τους συγγραφείς και τους ποιητές της σύγχρονης Ελλάδας. Κάποτε υπήρχαν δυο-τρεις ή και λίγοι περισσότεροι πολύ καλοί συγγραφείς και ποιητές, τους οποίους εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε. Σήμερα υπάρχουν πλέον χιλιάδες και διαρκώς εμφανίζονται καινούργιοι, αλλά εξακολουθούμε να προτιμούμε κάποιους παλιότερους. Άραγε τυχαία; Θα μπορούσα να συνεχίσω, αναφερόμενος και σε άλλους ξεχειλωμένους από υπερπληθυσμούς φιλόδοξων ανθρώπων χώρους διανόησης, δημιουργίας και πρωτοβουλιών. Όμως θα προτιμούσα να σταματήσω και ν’ αναρωτηθώ, αν οι περισσότεροι καλλιτέχνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ποιητές και συγγραφείς σημαίνουν ότι ο πολιτισμός μας έγινε πλουσιότερος. Φοβάμαι πως μάλλον όχι. Κι όχι μόνο αυτό. Νομίζω επίσης ότι όσο περισσότεροι εμφανίζονται, τόσο περισσότερο κάποιες φορές βαυκαλιζόμαστε και βυθιζόμαστε σε μια αυταπάτη. Στην αυταπάτη ότι περισσότερο ίσον καλύτερα...

12 σχόλια:

Giasafox είπε...

Γεράσιμε
νομίζω είναι κάτι πιο βαθύ που μας λερώνει. Το σύστημα έχει διευρυνθεί για να τους χωρέσει όλους για διάφορους λόγους (τους είχε επισημάνει και ο Καστοριάδης μεταξύ άλλων).

Το καλό της υπόθεσης: ο πλουραλισμός και οι ευκαιρίες που δίδονται.
Το κακό: οι καλοί κολυμπούν στο ίδιο καζάνι με τους άχρηστους.

Μην ανησυχείς πάντως - το φίλτρο πάντα θα υπάρχει, (σαν αμερικάνικη ταινία) στο τέλος θα "νικήσουν" οι καλοί

ΥΓ
χρόνια πολλά

gerasimos είπε...

giasafox μακάρι να 'ναι όπως τα λες και στο τέλος να υπερισχύουν οι 'καλοί'. Στο χώρο των συγγραφέων πάντως, με τον οποίο έχω μια κάποια εξοικείωση, δεν το έχω δει να συμβαίνει, αλλά ίσως συμβαίνει αλλού.

Βάσκες είπε...

Είναι γενικό το φαινόμενο είναι αλήθεια.

Πως όμως να το αποφύγεις;

Ένας χώρος γεννιέται και πολύ θέλουν να συμμετάσχουν. Η μεγαλύτερη οικονομική άνεση το επιτρέπει σε περισσότερους να ασχοληθούν με μη χειρωνακτικές ασχολίες.

Τελικά μόνη λύση η εφεύρεση νέων πεδίων δημιουργίας. Εξ' ου και το μετα-ξεχείλωμα των τεχνών.

Χε χε χε φαύλος κύκλος.

gerasimos είπε...

βάσκες ξεχειλωμένος κύκλος...

Ανώνυμος είπε...

Η τηλεόραση φταίει για πολλά κακά και άσχημα. Δημοσιογράφοι με την έννοια της έρευνας αυτό που λέμε investigative journalism δεν υπάρχουν σήμερα. Life style και μόνο, μέχρι να γίνει μιά πολύ μεγάλη καταστροφή και ίσως τότε να ξυπνήσουν. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο αλλά εδώ στην Ελλάδα υπάρχει με τη σχετική υπερβολή.

gerasimos είπε...

mariana faithful for some extra fun που λένε, εδώ στην Ελλάδα τα ζούμε κάποια πράγματα στην υπερβολή τους. Ακόμα και αυτά που είναι υπερβολικά τα ίδια.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχείλωμα το λες, ε; Εγώ ψάχνω άλλη λέξη... δεν ξέρω ποια. Νομίζω ότι όλα πια πρέπει να μπαίνουν σε εισαγωγικά: "καλλιτέχνες", "δημοσιογράφοι", "πολιτικοί" και πάει λέγοντας. Χθες διάβασα ένα βιβλίο μιας τέτοιας νεόκοπης "συγγραφέως" (μου το έχουν κάνει δώρο, δεν θα το αγόραζα ποτέ) και λυπήθηκα τις ώρες που ξόδεψα! Το απόλυτο κενό μέσα σε τρακόσιες τόσες σελίδες...

Δήδεν και ξεφτίλα, αυτές είναι οι λέξεις.

gerasimos είπε...

δενδρογαλή φοβάμαι ότι όσο πληθαίνουν όλοι αυτοί, άλλο τόσο θα πληθαίνουν και τα εισαγωγικά.

Spitogata είπε...

Δεν μπαίνω καν στον κόπο να υπερασπιστώ τον κλάδο μου.
Με έχει πληγώσει άπειρες φορές και αυτός και οι "διάσημοι" εκπρόσωποί του, που έχουν ξεχάσει ή δεν έχουν διδαχτεί τι θα πει πραγματική είδηση.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεο-ελληνικής κοινωνίας που έχει χάσει και τον προσανατολισμό και τις αξίες της.

Μακια

gerasimos είπε...

spitogata φοβάμαι πως το 'ό, τι δηλώσεις είσαι' έχει πλέον πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ελλάδα.

ritsmas είπε...

Καλέ μου, υπάρχουν και ...σοβαροί δημοσιογράφοι και σοβαροί πολιτικοί και σοβαροί μουσικοί. Οχι ολοι μωρέ στο ίδιο τσουβάλι...
ριτς

gerasimos είπε...

ritsmas εννοείται πως μπορεί να υπάρχουν. Μια γενικότερη τάση περιέγραφα. Αλήθεια, το τσουβάλι που το είδες;