15 Απρ 2008

Που θα πάει αυτό;

Oι φωτογραφίες που βλέπετε τραβήχτηκαν με το κινητό μου τηλέφωνο στη στάση όπου περιμένω το λεωφορείο προς το κέντρο της πόλης στην οποία ζω – της Θεσσαλονίκης.



Σχεδόν κάθε φορά που θα βρεθώ στη στάση, θα δω τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο και με τις τέσσερις ρόδες ανεβασμένο στα πεζοδρόμια, το οποίο θα δυσκολεύει τους πεζούς τόσο στο να διασχίσουν το δρόμο όσο και στο βάδισμά τους. Τα πεζοδρόμια όπως βλέπετε έχουν αρκετά μεγάλο πλάτος, προκλητικά μεγάλο θα έλεγα για τους διερχόμενους οδηγούς που σπεύδουν να τα εκμεταλλευτούν, παρότι στην περιοχή δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στάθμευσης και λίγα μέτρα πιο πέρα θα μπορούσαν να σταθμεύσουν χωρίς να κοντέψουν να μπουν μέσα στο οπωροπωλείο των παρακάτω φωτογραφιών.



Η αντίδρασή μου; Όσες φορές – και δεν ήταν λίγες – έτυχε να δω εμπρός μου οδηγούς που έμπαιναν ή έβγαιναν από τα κατ’ αυτόν τον τρόπο σταθμευμένα αυτοκίνητά τους δεν είπα κάτι και περιορίστηκα, κάποιες φορές που είχα εκνευριστεί περισσότερο, στο να τους κοιτάξω με βλέμμα που προσπάθησα να το κάνω όσο γινόταν πιο απορημένο. Μοναδικό αποτέλεσμα αυτής μου της κίνησης ήταν το να τραβήξω επάνω μου, με τη σειρά μου, τα απορημένα βλέμματα άλλων ανθρώπων που περίμεναν στη στάση λόγω της ασυνήθιστης, προφανώς, αντίδρασής μου – που να μιλούσα κιόλας! Είπα ασυνήθιστης, διότι διαπιστώνω καθημερινά ότι ζω σ’ έναν τόπο οι κάτοικοι του οποίου έχουν διαπαιδαγωγηθεί ούτως ώστε να υπομένουν αγόγγυστα, αδιαμαρτύρητα, ακόμα και τα χειρότερα δεινά που θα τους βρουν. Αλλά ας επιστρέψω στη στάση.




Ανεβαίνοντας στο λεωφορείο και κοιτώντας από τα παράθυρα, κατευθυνόμενος πλέον προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι εικόνες που βλέπω γίνονται κατά πολύ χειρότερες απ' αυτές των φωτογραφιών. Αυτοκίνητα σταθμευμένα σε διαβάσεις πεζών που εμποδίζουν μητέρες με καροτσάκια να διασχίσουν τους δρόμους, τζιπ, μοτοσικλέτες και διαφόρων ειδών οχήματα ανεβασμένα το ένα πίσω απ’ το άλλο σε πεζοδρόμια, εμπρός σε εισόδους πολυκατοικιών και καταστημάτων και μηχανάκια που τρέχουν ΕΠΑΝΩ στα πεζοδρόμια, παραμερίζοντας τους πεζούς . Αλλά και δεκάδες διπλοπαρκαρισμένα και τριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα χωρίς αλάρμ, σε στενούς δρόμους που εμποδίζουν λεωφορεία και άλλα οχήματα στην κίνησή τους. Η απίστευτη αυτή εικόνα που περιγράφω κάποιες φορές συμπληρώνεται και από το θέαμα δυο αστυνομικών σε κάποιο επίσης διπλοπαρκαρισμένο περιπολικό, που απολαμβάνουν αμέριμνοι και ατάραχοι τους φραπέδες και το τσιγαράκι τους. Στα στενά μάλιστα της Τούμπας, όπου κατοικούν οι γονείς της γυναίκας μου, έχω δει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα κατειλημμένα απ’ άκρη σ' άκρη από αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα οι πεζοί – μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένοι, παρέες νέων, άνθρωποι κάθε ηλικίας – να κυκλοφορούν πλέον καθημερινά στους δρόμους, με τα μάτια και τ’ αυτιά τους ορθάνοιχτα και τεντωμένα για να προφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, που πλέον έχουν σαφώς την προτεραιότητα, όχι μόνο οδικά αλλά και από πάσης απόψεως. Κουβεντιάζοντας μάλιστα με έναν οδηγό ταξί πριν λίγες μέρες, έμαθα ότι σε κάποιες περιοχές το ήδη απερίγραπτο αυτό πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο λόγω του ότι κάποιες καινούργιες πολυκατοικίες κατασκευάζονται χωρίς (!) πυλωτές ή άλλους χώρους στάθμευσης. Και με την σύγχρονη ελληνική οικογένεια να χρειάζεται ένα, δυο, τρία και όσα ακόμη αυτοκίνητα αντέχει για τις καθημερινές μετακινήσεις της, αντιλαμβάνεστε ότι… δεν πάμε καλά. Αλήθεια, που θα πάει αυτό;

30 σχόλια:

αντωνης είπε...

Γερασιμε καλησπερα + περαστικα.
Ενα αυτοκολλητο streetpanthet τους χρειαζεται ολους αυτους.

Θιγεις ενα πολυ σημαντικο καθημερινο προβλημα που υπαρχει ηδη και στη Θεσσαλονικη (για την Αττικη δεν το συζηταμε-εχει ηδη φρακαρει ακομα και η Αττικη Οδος).
Αλλά ποιος ενδιαφερεται για αυτα τα καθημερινα και ομως πολυ σημαντικα προβληματα; Και εννοω απο εμας τους ιδιους.
Καλο βραδυ.

gerasimos είπε...

αντωνης δεν θα αρκούσαν ένα και δυο... χιλιάδες αυτοκόλλητα θα χρειάζονταν και πάλι δε θα έφταναν (όπως δε θα έφταναν ούτε και τα χρήματά μου για να αγοράσω τόσες χιλιάδες αυτοκόλλητα). Απελπιστική η κατάσταση. Καλό σου βράδυ.

Unknown είπε...

Χάλια ασυμάζευτα Γεράσιμε.
Δεν θα μάθουν να συμπεριφέρονται.
Είσαι καλύτερα τώρα;

gerasimos είπε...

mariana faithful μια χαρά, ευχαριστώ. Μαζεύω όσο θάρρος και θράσος μπορώ να επιστρατεύσω, ούτως ώστε την επόμενη φορά να μιλήσω σε κάποιον οδηγό αυτοκινήτου ανεβασμένου στο πεζοδρόμιο της στάσης. Αφού βεβαίως δω τη σωματική του διάπλαση και τη βρω στα... μέτρα μου (σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν). Αν πέσω σε γυναίκα, δεν ξέρω γιατί αλλά συνήθως μένω άφωνος και απαξιώ να πω το παραμικρό. (Παρακαλώ να μην εκληφθεί αυτό ως... σεξιστικό σχόλιο.)

αθεόφοβος είπε...

Προχθές ένα αυτοκίνητο είχε διπλοπαρκάρει και έκλεινε το αυτοκίνητο της κόρης μου.
Άρχισε να γυρνάει στα κοντινά καταστήματα και να ρωτάει αν είναι κανενός χωρίς ανταπόκριση.
Μετά ένα τέταρτο εμφανίζεται ένας 75 χρονος με μια σακούλα από το χασάπικο.
Κατάπληκτη τον ρωτάει γιατί δεν μίλησε όταν πήγε και εκεί και ρώτησε και τι της απαντάει;
Είσαστε πολύ βιαστικοί εσείς οι νέοι!!

gerasimos είπε...

αθεόφοβος αν μη τι άλλο... αποστομωτική απάντηση!

athanasia είπε...

Καλημέρα!

Ωραίο (στην ώρα του, δηλαδή) ποστ!

Στην Αθήνα έγινε το Σάββατο μια συγκέντρωση της οργάνωσης "Πεζοί" για τα χάλια των πεζοδρομίων. Αυτοκόλλητα διανέμονται από τέτοιες οργανώσεις (οι Streetpanthers είναι άλλη μια τέτοια οργάνωση) και, αν μη τι άλλο, είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας και, ελπίζω, υπενθύμισης στους ασυνείδητους.

Πάντως, φίλος που παρκάρησε νόμιμα και είδε μπροστά του έναν άλλο να παρκάρει κλείνοντας τη ράμπα που προορίζεται για παιδικά και αναπηρικά αμαξίδια, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και υπενθύμισε στον άλλο οδηγό ότι δεν πρέπει να παρκάρει εκεί. Ο άλλος διαμαρτυρήθηκε "και πού να παρκάρω, δεν έχει θέση!". Ο φίλος του είπε "αν δεν βρίσκετε, θα βγάλω το δικό μου να παρκάρετε, εγώ θα βρω λίγο πιό κάτω, αλλά πάντως στη ράμπα δεν πρέπει να μείνετε". Περιέργως, ο άλλος είτε ντράπηκε είτε απόρησε, έβαλε μπροστά κι έφυγε.

Υπάρχουν συχνά τρόποι διαμαρτυρίας (και δεν χρειάζεται κανείς να γίνει γραφικός με υπαίθριους τσακωμούς) που μπορεί να πιάσουν τόπο. :)

gerasimos είπε...

athanasia καλημέρα. Φοβάμαι ότι προσωπικά γραφικός έγινα και μόνο κοιτώντας τους οδηγούς των αυτοκινήτων πάνω στα πεζοδρόμια δίπλα στη στάση, αν κρίνω από τις αντιδράσεις των άλλων πεζών που με κοιτούσαν περίεργα. Δηλαδή σήμερα γραφικός γίνεται κατά κάποιον περίεργο τρόπο όποιος αντιδρά, ο οποίος κινδυνεύει εκτός των άλλων να φάει και ξύλο αν μιλήσει. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που έχω ακούσει για συμπλοκές που προκλήθηκαν με αφορμή και τα αυτοκόλλητα που ανέφερες. Τα οποία όπως είπα παραπάνω και στον Αντώνη, δεν θα έφταναν (ούτε τα χρήματά μου για να τα αγοράσω) για τα χιλιάδες παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Εν ολίγοις, σε κάποιες περιπτώσεις καλό θα 'ταν να παρεμβαίνει η πολιτεία. Οι κατά τόπους δήμοι ας πούμε θα μπορούσαν να τοποθετούν κολoνάκια κατά μήκος των πεζοδρομίων προστατεύοντας και τα ίδια, αλλά και τις διαβάσεις. Αν στέλναμε ο καθένας και η καθεμία από ένα σχετικό e-mail στη δημοτική αρχή της περιοχής μας ή αν μαζεύαμε κάποιες σχετικές υπογραφές από τους γείτονές μας, θα άλλαζαν ίσως πολλά. ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ; Δε νομίζω. Εν κατακλείδι, δε χρειάζεται όπως είπες κι εσύ να ερχόμαστε σε προσωπική αντιπαράθεση με άλλους πολίτες με αυτοκόλλητα και τσακωμούς. Ας δραστηριοποιηθούμε πιο οργανωμένα..

αντωνης είπε...

Εφοσον εμεις δεν κανουμε απολυτως τιποτα Γερασιμε, και εχεις δικιο σε αυτο, ας παρεμβει η πολιτεια με κατασταλτικα μετρα καταρχας. Γιατι πολλοι απο εμας δεν καταλαβαινουμε τιποτα και δεν μας ενδιαφερει οτιδηποτε περα απο τον εαυτουλη μας. Ας φαει οποιος παρκαρει σε πεζοδρομιο, ενα γερο προστιμο μπας και καταλαβει οτι δεν πρεπει να ξαναπαρκαρει εκει.
Καλημερα.

gerasimos είπε...

αντωνης καλημέρα. Εκτός από τους πολύ κεντρικούς δρόμους (όπως στην Τσιμισκή ή την Εγνατία) και εκεί μόνο σε κάποια σημεία, η αστυνομία έχει γίνει... αόρατη. Και όταν εμφανίζεται, όπως έλεγα και στην ανάρτηση, μοιάζει να ’ναι εκτός τόπου και χρόνου. Προσωπικά έχω δει εκατοντάδες παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα χωρίς καμία κλήση ή άλλο ίχνος αστυνομικής παρουσίας γύρω τους. Γι' αυτό και εξακολουθώ να νομίζω ότι μόνο με τα κολονάκια ίσως να γινόταν κάτι. Για τα οποία οφείλουμε ΕΜΕΙΣ να πιέσουμε τους δήμους και τους όποιους αρμόδιους.

guerrero7,62 είπε...

Αυτο ηταν!
Θα σε καταγγειλω στο Ψωμιαδη ως υβριστη της Θεσσαλονικης και αρνητη της ελληνικοτητας της μακεδονιας,επισης σαν μελος της Θυρας 4 θα σε καταγγειλω σαν εγκαθετο των Αθηνων που προσπαθεις να καταστρεψεις τον ΠΑΟΚ!
Να μην μιλησω για το τις προκλητικες σου δηλωσεις σε σουβλατζιδικο οταν παραγγελνεις 'καλαμακι' :ΡΡΡ
Περαν της μαλακιας,εχεις απολυτο δικιο,ειδικα σε εμας ειναι απελπιστικη η κατασταση,ειδικα αμα ζεις κεντρο και να φανταστεις πως πριν 10 χρονια ηταν σχετικα υποφερτα.
Φταινε τα πολλα αμαξια αλλα και το κακο ρυμοτομικο σχεδιο της πολης,βαλε και την ελληνικο νοοτροπια...
Απο την αλλη οι οδηγοι εχουν και ενα μικρο δικιο.Σου-σε μιλαω σαν οδηγος και σαλονικιος.Ξερεις τι ειναι να γυριζεις 2 ωρες για να βρεις παρκινγκ.Και ναι δυστυχως το χρειαζομουν το αυτοκινητο εκεινη την μερα.

gerasimos είπε...

guerrero 7,62 οδηγάω είκοσι χρόνια - το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα πήγα οδικώς μέχρι τη... Βαρκελώνη - και κάποιες φορές θα προτιμήσω να γυρίσω όχι δυο, αλλά εικοσιδύο ώρες για να βρω χώρο στάθμευσης ή να αφήσω το αυτοκίνητο κάπου μακρύτερα και να πάρω ένα ταξί παρά να ανέβω στα πεζοδρόμια. Και την επόμενη φορά θα πάρω απ' την αρχή ένα ταξί. Νομίζω δηλαδή ότι αν δεν... τρελαινόμαστε λύσεις βρίσκονται, ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις όπως αυτές που μπορεί να ζούμε καθημερινά.

guerrero7,62 είπε...

Ναι ετσι ειναι,δεν ειπα οτι το ανεβασα σε πεζοδρομιο.
Οδικως μεχρι βαρκελωνη;
Θα ηταν φοβερη διαδρομη!

gerasimos είπε...

Έχω ανεβάσει τρία σχετικά ποστ ('Ημερολόγιο διακοπών' Ι, ΙΙ και ΙΙΙ), δυο τον περασμένο Αύγουστο κι ένα τον περασμένο Νοέμβρη.

Χρήστος Παρασκευόπουλος είπε...

Δεν είναι τίποτα..... Μια συνήθεια είναι όλα!!!! (Πλάκα κάνω βέβαια). Κι εγώ τις προάλλες τσακώθηκα στο δρόμο με ένα κύριο άνω των 60 γιατί άφησε το αυτοκίνητό του ακριβώς στη μέση του δρόμου να πάει να πάρει γλυκά από το ζαχαροπλαστείο κι επειδή ένας δόλιος οδηγός προσπαθούσε να περάσει, τον αποκάλεσε ηλίθιο. Εγώ ήμουν ακριβώς από πίσω, δεν κρατήθηκα και του χτισα ένα χεράκι (χωρίς βωμολοχίες πάντως).... Είναι στιγμές όπου η αναισθησία των άλλων σε τρελλαίνει...

gerasimos είπε...

Καλώς τον chris. Έχω διαπιστώσει ότι κάποιοι δυσκολεύουν τους συμπολίτες τους σταθμεύοντας παράνομα ή βιάζονται χωρίς σημαντικούς λόγους. Πρόσφατα, παραλίγο να με χτυπήσει ένα μηχανάκι που έτρεχε ΕΠΑΝΩ στο πεζοδρόμιο καθώς βάδιζα προς την πολυκατοικία όπου μένω. Από περιέργεια, ακολούθησα με το βλέμμα μου την πορεία του και είδα τον αναβάτη να σταθμεύει έξω από ένα πρακτορείο προ-πο κι από κει που ήταν βιαστικός του σκοτωμού (του παραλίγο δικού μου σκοτωμού) να... κόβει ταχύτητα, πεζός πλέον, και να μπαίνει χαλαρά και νωχελικά στο πρακτορείο για να παίξει, απ' ό, τι είδα, κάποιο τυχερό παιχνίδι.

Meropi είπε...

Ax Γεράσιμε μου,
όσο πάει η κατάσταση και χειροτερεύει. Και να σου πω την αλήθεια 2-3 φορές που έχω ανέβει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια βλέπω ότι η κατάσταση (στο κέντρο) είναι ακόμη χειρότερη από την Αθήνα.
Εγώ να σου πω την αλήθεια είχα κατεβάσει μερικά αυτοκόλλητα από το ίντερνετ (από τους streetpanthers) τότε που ήταν ακόμα ελεύθερα. Εκτυπώνω κατά καιρούς μερικά από τον υπολογιστή και τα έχω στην τσάντα μου. Όταν δε δω κανένα "γαϊδούρι" του το αφήνω στο παρμπριζ. Αν θέλεις να σου στείλω στο email σου αυτά που κατέβασα εγώ. Δεν είναι αυτοκόλλητα, αλλά θα τα στερεώνεις απλώς με τους υαλοκαθαριστήρες.
Βέβαια αυτό δεν είναι λύση. Η λύση είναι η συνειδητοποίηση όλων των πολιτών. Είχα ανεβάσει κι εγώ σχετικές αναρτήσεις παλαιότερα.

Locus Publicus είπε...

Που θα πάει αυτή η κατάσταση φίλε Γεράσιμε; Εκεί που πάνε όλα. Εδώ κλείνανε τα φώτα και εγλωβίζανε ανθρώπους στα ασανσέρ, σταματούσαν τα ιατρικά μηχανήματα αρρώστων, μπλοκάρανε τις χωματερές για να μήν πεταχτούν τα σκουπίδια και χαλάσει "ο αγώνας", και θα κολλήσουμε στα παρκαρισμένα; Είναι μέρος της αισθητικής μας. Ολα αυτά θα αλλάξουν όταν εφαρμοστεί στην πατρίδα μας ο πολυπόθητος σοσιαλισμός τύπου Σουηδίας.

gerasimos είπε...

meropi ευχαριστώ, τα πήρα. Όπως είπα όμως αν δραστηριοποιούμασταν πιο οργανωμένα, με e-mail διαμαρτυριών και προτάσεων στους δήμους και συλλογή υπογραφών στις γειτονιές, θα ήταν ίσως καλύτερα.

locuspublicus ξέρεις μου έκανε κάποια εντύπωση το περασμένο καλοκαίρι που ταξίδεψα οδικώς στην Ευρώπη, το εξής. Στην Ιταλία και τη Γαλλία, ακόμη και στο παραμικρό χωριό υπήρχε ένα τουλάχιστον οργανωμένο πάρκινγκ και ελεγχόμενη στάθμευση παντού - μα παντού όμως. Σκεφτόμουν λοιπόν περιηγούμενος στα ιταλικά και τα γαλλικά χωριουδάκια ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο και διευκολύνονται οι πεζοί, και αποθαρρύνονται οι οδηγοί απ’ το να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα χωρίς λόγο και εξασφαλίζουν, δήμοι και κοινότητες, μια επιπλέον, σημαντική πηγή εισοδήματος. Αντιθέτως στην Ελλάδα, ακόμα και στις μεγαλύτερες πόλεις κάποιες φορές κυριαρχεί η εντελώς... ανεξέλεγκτη στάθμευση. Έτσι και οι πεζοί ταλαιπωρούνται, και οι οδηγοί μπορούν για το παραμικρό να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα και χάνονται πολύτιμα για τις επαρχιακές μας πόλεις και κωμοπόλεις χρήματα (για να μη μιλήσω καν για τις μεγαλύτερες πόλεις). Δεν είναι κρίμα;

Panos είπε...

Γεράσιμε,
η κατάσταση είναι όντως απελπιστική. Ο καθένας κοιτάει τον εαυτούλη του. Πάντως ένα άλλο παρεμφερές θέμα έχει να κάνει με τα πεζοδρόμια αυτά καθ' αυτά. Σε πολλές περιοχές είναι τόσο στενά που δεν μπορεις να περπατήσεις. Γονείς με παιδιά σε καροτσάκια αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο δρόμο. Οι πόλεις δυστυχώς έχουν καταληφθεί από τα οχήματα και πόλη
που δεν περπατιέται είναι απάνθρωπη.
Κάθε καλοκαίρι πηγαίνω στη Ρωσία και φχαριστιέμαι περπάτημα. Τα πεζοδρόμια είναι σαν λεωφόροι. Το Σεπτέμβρη γυρνάω στην Αθήνα και νιώθω να πνίγομαι.

gerasimos είπε...

panos επίσης καμιά φορά 'δικαιολογούμαστε' ότι τα ίδια και χειρότερα ίσως συμβαίνουν και στο εξωτερικό. Λοιπόν, έχω περπατήσει και οδηγήσει σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες - σε μια απ’ αυτές έζησα και για κάποια χρόνια - αλλά αυτοκίνητα ανεβασμένα στα πεζοδρόμια και μηχανάκια να τρέχουν επάνω τους όπως στην Ελλάδα δεν είδα που-θε-νά.

Dr_MAD είπε...

Γρήγορα report στους ΚΑΦΕΛΛΟΥΣ του Μαύρου Γάτου και στους Streetpanthers! (αφού η Δημοτική Αστυνομία τον π@ιζει)

ritsmas είπε...

Αγαπητέ μου Γερασιμε, εχεις αφιέρωση στο μπλογκ μου και αν θες περνάς για μια καλημέρα....
ευχαριστώ
ριτς

gerasimos είπε...

mad άφησα από ένα σχολιάκι στον μαύρο γάτο και στους πάνθηρες. Αλλά σκέφτομαι να στείλω κι ένα (τουλάχιστον) e-mail στον δήμο μου για να προτείνω να τοποθετηθούν κολονάκια, διότι εκτός των άλλων υπάρχει εδώ στη γειτονιά κι ένας πεζόδρομος με δυο μάλιστα απαγορευτικά σήματα στην είσοδό του, απ' τον οποίο παρ' όλα αυτά περνάνε καθημερινά αυτοκίνητα και φορτηγά.

ritsmas ευχαριστώ.

doctor είπε...

Τι να πω κι εγώ που προσπαθώ να κάνω σλάλομ όταν πάω την κόρη μου κάπου με το καροτσάκι.
Φρίκη.

Καφρίλα, αδιαφορία, σταρχιδισμός.
Διπλπαρκάρουν ενώ στα 20 μέτρα παρακάτω μπορούν να παρκάρουν.

Η νοοτροπία του νεοέλληνα στο τιμόνι θυμίζει τριτοκοσμική χώρα και η πρωτιά μας στα τροχαία δεν είναι τυχαία.

doctor

Giasafox είπε...

Τουλάχιστον εκεί έχετε μεγάλα πεζοδρόμια.

Που να δεις εδώ κάτω τι γίνεται...

Είναι-που είναι μικρά σε πλάτος και έτσι το μισό παρκαρισμένο όχημα πιάνει όλο το πεζοδρόμιο ενώ το άλλο μισό, ένα μέρος του δρόμου.
Χύμα.

tzonakos είπε...

Δεν το ειχα δει οτι εχεις αυτό το θέμα. Συμπτωματικά ενα τέτοιο ανέβασα και εγω χθές.
Η κατάσταση όσο πάει χειροτερεύει.
Κάποτε ειχα πει οτι "ενας σεισμός θα μας σώσει", χωρίς θύματα βέαια αλλα να αναγκαστούμε να ξαναχτίσουμε τις πόλεις σωστά.
Με χώρους, με σωστή δόμηση, με νοοτροπία αλληλοσεβασμού.
Αν και μερικές φορές αναρωτιέμαι πόσο και αν μπορεί ενας γάϊδαρος να αλλάξει συμπεριφορές.

gerasimos είπε...

doctor όταν βλέπω μητέρες ή πατεράδες με καροτσάκια να στέκουν σε μπλοκαρισμένες από αυτοκίνητα διαβάσεις ή να στριμώχνονται από μηχανάκια και αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια πραγματικά μου φαίνεται τραγικό..

giasafox πρόπερσι το καλοκαίρι που πέρασα δυο-τρείς εβδομάδες στα Χανιά διαπίστωσα ότι, απ' ό, τι μου έλεγαν και κάτοικοι της περιοχής, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τη στάθμευση... κάθε φορά αναγκαζόμασταν θυμάμαι με τη γυναίκα μου να παρκάρουμε στα τρίσβαθα ενός υπόγειου πάρκινγκ της πόλης.

tzonakos κι εγώ φοβάμαι ότι κάποιες φορές ίσως αλλάζουν πιο εύκολα οι συνθήκες διαβίωσης παρά κάποιες νοοτροπίες...

kanataki είπε...

δηλώνω ευθαρσώς ότι κάτι γκόμενες σαν και μένα ενθαρρύνουν τους φίλους τους να παρκάρουν όπου όπου προκειμένου να μην περπατήσουν για πολύ ώρα με τις γόβες τους..

υγ ειμαι γαιδούρα και παρκάρει όπου γουστάρω!!

gerasimos είπε...

kanataki αμάν βρε παιδί μου, ως εκεί φτάνει η... ομορφιά σου;