24 Οκτ 2008
Συγκρίσεις
Φαντάζομαι πολλοί θα έχετε ταλαιπωρηθεί ή αδικηθεί από το ελληνικό κράτος σε κάποια στιγμή της ζωής σας, όπως μπορεί να έχετε υποστεί και κακομεταχείριση από τις υπηρεσίες του. Τώρα πια όμως υπάρχει ΚΑΙ στην Ελλάδα ο θεσμός του Συνήγορου του Πολίτη, στον οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε με το ελληνικό κράτος, με δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. ΑN δε βιάζεστε βέβαια, και καλύτερα ακόμα αν κατοικείτε στην Αθήνα. Χτες που χρειάστηκε να απευθυνθώ στον Συνήγορο του Πολίτη για κάτι, διαπίστωσα ότι δυστυχώς υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ γραφείο σε όλη την Ελλάδα και αυτό - που αλλού; - στην Αθήνα. Άρα από τη Θεσσαλονίκη πως θα επικοινωνούσα μαζί τους; Ευτυχώς, μπορούσε κανείς να υποβάλλει και μια αναφορά του προβλήματός του μέσω φαξ ή ταχυδρομείου κι αυτό έκανα. Ταυτόχρονα όμως θυμήθηκα και κάτι άλλο. Πριν δέκα περίπου χρόνια, όταν πρωτοερχόταν ο θεσμός αυτός στην Ελλάδα, ζούσα στην Αγγλία. Ήρθαν λοιπόν στη μνήμη μου εικόνες από το πόσο διαφορετικά λειτουργούσε εκεί. Κάποια στιγμή είχα χρειαστεί τη βοήθεια του Citizens Advice Bureau, μιας αντίστοιχης υπηρεσίας που συνδράμει πολίτες σε ο,τιδήποτε χρειαστούν και όχι μόνο σε σχέση με το δημόσιο. Οur advice helps people resolve their debt, benefits, housing, legal, discrimination, employment, immigration, consumer and other problems and is available to everyone regardless of race, gender, sexuality, age, nationality, disability or religion έλεγαν, και διαπίστωσα ιδίοις όμμασι ότι αυτό ακριβώς ίσχυε, όπως το υπόσχονταν. Πως τους βρήκα; Απλώς, έκανα μια βόλτα στον έναν και μοναδικό κεντρικό δρόμο της μικρής κωμόπολης στην οποία κατοικούσα. Η μικρή αυτή πόλη ήταν το Leamington Spa. Το έχετε ακουστά; Φαντάζομαι πως όχι. Κι όμως, ακόμα κι αυτή η μικρή επαρχιακή πόλη διέθετε το δικό της Citizens Advice Bureau, στο οποίο τότε απευθύνθηκα και από το οποίο βοηθήθηκα άμεσα και πολύ ουσιαστικά. Δέκα χρόνια μετά τηλεφωνώ στην Αθήνα, στο Συνήγορο του Πολίτη για να ρωτήσω αν έλαβαν την αναφορά που τους φάξαρα χτες και μου λένε ότι δεν ξέρουν αν έχει πρωτοκολληθεί ακόμα, να ξαναπάρω από Δευτέρα ή Τρίτη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
16 σχόλια:
Ο Συνήγορος, όπως και τα νοσοκομεία, όπως και τα σχολεία, όπως και τόσα άλλα, θα μπορούσαν να προσφέρουν και ΓΑΜΩ τις υπηρεσίες..
Δυστυχώς, όπως διευκρίνισες, είναι όλα ζήτημα χώρας, όλα...
Γεράσιμε ο Συνήγορος δεν βγάζει αποφάσεις, όπως η Αρχή Προστασίας απατεώνων, μόνο αναφορές κάνει, που δεν δεσμεύουν κανέναν.
Άσε που έχουν μαζευτεί εκεί, οι δικηγόροι από μία χαζή δημόσια υπηρεσία.
Ε, κι ο Συνήγορος του Πολίτη κομμάτι του δημοσίου είναι. Μας ταλαιπωρεί όπως και όλες οι άλλες υπηρεσίες! Προσωπικά δεν τον έχω σε καμία υπόληψη, με τη μορφή που έχει. Όπως δεν έχω σε υπόληψη το ΙΚΑ, τις ΔΟΥ, την Πολεοδομία, τη ΔΕΗ, τους πάντες που εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Καλό Σ-Κ
Από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις είναι τουλάχιστον αυτές οι υπηρεσίες (όπως και τα ΚΕΠ). Τώρα το πως λειτουργούν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πάντως τα ΚΕΠ λειτουργούν άψογα. Από Δημόσιους Υπαλλήλους κι αυτά (που όλοι βάλλουμε εναντίον τους). Γιατί άραγε;
Μήπως οι δημιουργοί τους ΔΕΝ θέλουν να λειτουργούν ή όποιες θέλουν λειτουργούν καλά ενώ άλλες όχι;
Πάντως μπορούσε να υποβάλεις την αναφορά σου και μέσω του ΚΕΠ της περιοχής σου, μόνο που θα αργούσε να φτάσει στον προορισμό της. Και απάντηση μην περιμένεις σύντομα. Ιδρύουν τις Υπηρεσίες αυτές, γιατί το επιβάλλει η Ε.Ε. αλλά δεν τις επανδρώνουν επαρκώς, με αποτέλεσμα να είναι αργές και δυσκίνητες.
Ελπίζω να διαψευστώ Γεράσιμε μου και σε λίγες μέρες να μας αναγγείλεις από το blog σου ότι η υπόθεση σου είχε αίσιο τέλος.
patsiouri ακριβώς.
mariana αυτό το ήξερα... όσο για τους εργαζόμενους εκεί δικηγόρους κανείς ποτέ δεν μπορεί να ξέρει σε τι άνθρωπο θα πέσει.
δενδρογαλή δεν θα τον έλεγα ακριβώς κομμάτι του δημοσίου, νομίζω ότι πρόκειται περισσότερο - θεωρητικά τουλάχιστον - περί ανεξάρτητης αρχής.
phlou...flis ας διευκρινίσω ότι καμία σχέση δεν υπάρχει μεταξύ των δικών μας ΚΕΠ και του Citizens Advice Bureau. Πρόκειται περί διαφορετικών υπηρεσιών, που δημιουργήθηκαν για εντελώς διαφορετικούς λόγους και εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς.
meropi θα προτιμούσα να υπήρχε ένα γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη στη γειτονιά μου ώστε να μπορώ όποτε θέλω να πάω και να κουβεντιάσω μαζί τους, όπως θα έκανα στην Αγγλία κι όχι να φαξάρω αναφορές στα τυφλά. Όσο για την υπόθεσή μου, μόλις τώρα ξεκινά και όχι τόσο με το Συνήγορο του Πολίτη. Περισσότερο σκέφτομαι να απευθυνθώ στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο ΣτΕ (προς το παρόν δεν θα 'θελα να πω περισσότερα και μάλλον ήδη είπα πολλά αλλά εν καιρώ...).
Πάντως Γεράσιμε και για εμάς τους Αθηναίους η μόνη διαφορά είναι ότι, αν πάμε στο γραφείο του Συνηγόρου, παίρνουμε αμέσως αριθμό πρωτοκόλλου για την αναφορά μας. Κατά τα άλλα, το θέμα σου θα το συζητούσες με έναν γραμματέα στο γραφείο υποδοχής κοινού, όχι με κάποιον ειδικό -αυτός θα το έβλεπε αργότερα.
Η δική μου εμπειρία από τον Συνήγορο, μια-δυο φορές που χρειάστηκε να απευθυνθώ εκεί, ήταν αρκετά θετική. Πάνε όμως μερικά χρόνια από τότε, και δεν ξέρω σήμερα με τι ρυθμούς ανταποκρίνεται...
@xasodikis
Το αρκετά θετικά σημαίνει ότι πράγματι έλυσες το πρόβλημά σου; Διατηρώ μια επιφύλλαξη ότι δεν έχει καθόλου media coverage (γιατί τα καλά νέα πουλάνε λιγότερο από τα κακά νέα) αλλά δεν έχω ακούσει κάποια υπόθεση που να λύθηκε μετά από παρέμβαση του Σ.τ.Π.
Αλλά και να μην ήταν δημόσιο, θα είχε κάποιο νόημα ύπαρξης; Όπως ας πούμε το ΙνΚα;
@rosenred
Ναι, πράγματι έλυσα το πρόβλημά μου, το οποίο είχε να κάνει με τον τρόπο που ορισμένες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης ερμήνευαν (αυθαίρετα) κάποιες διατάξεις περί αλλοδαπών. Ο ΣτΠ γνωμάτευσε υπέρ της (κατά τη γνώμη μου) ορθής ερμηνείας, η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τη διοίκηση.
Μιλάω βέβαια για αναφορές που έγιναν πριν 4-5 χρόνια, δεν ξέρω πώς λειτουργεί το πράγμα σήμερα...
Θεωρητικά, βρε Γεράσιμε, θεωρητικά.. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι ΟΥΤΕ ανεξάρτητη αρχή είναι ΚΑΙ μυρίζει απελπιστικά δημόσιο..
Καλησπέρα!
Πέρα απο τον κρατικό συνήγορο του πολίτη, μπορούμε και εμείς σαν άνθρωποι να φτιάξουμε οργανώσεις.
Μη νομίζετε πως στην Γερμανία όλες οι οργανώσεις έιναι κρατικές.
xasodikis το πρόβλημά μου στην ανάρτηση δεν ήταν ότι ζω στη Θεσσαλονίκη, αλλά ότι ζω στην Ελλάδα.
δενδρογαλή ότι έχει μια μυρωδιά δημοσίου την έχει, ιδίως αν τον συγκρίνει κανείς με την εμπειρία του Citizens Advice Bureau.
fpboy TI να φτιάξουμε όταν ολόκληρη η Ελλάδα πλην κάποιων περιοχών της Αθήνας μοιάζει πλέον ισοπεδωμένη; Η μικρή αγγλική κωμόπολη της ανάρτησης με τον ένα και μοναδικό κεντρικό δρόμο διέθετε - ήδη πριν δέκα χρόνια - ερασιτεχνικό θέατρο φτιαγμένο από εθελοντές, δανειστική βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία, cd και dvd τα οποία δανειζόμουν για να δω ποιοτικές ταινίες, στις οποίες είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση, ένα ωραιότατο μεγάλο πάρκο με λουλουδόκηπους και διάφορα άλλα που δε θέλω να θυμάμαι γιατί θα βάλω τρεχάλα για το αεροδρόμιο. Σε αντίστοιχου μεγέθους ή και μεγαλύτερες ελληνικές κωμοπόλεις αυτό που θα συναντήσει κανείς τι θα 'ναι; Ξανά και ξανά γυράδικα και καφε-μπαρ, νεαρούς με θορυβώδη μηχανάκια και 'φτιαγμένα' αυτοκίνητα που θα καθίσουν την Κυριακή να απολαύσουν τις αθλητικές τους εφημερίδες με το τσιγαράκι και το φραπεδάκι τους στις κεντρικές καφετέριες - στις οποίες, κι αυτό ισχύει για όλη την ελληνική επαρχία αν δεν καπνίζεις καλύτερα να μη δοκιμάσεις να μπεις - και... μέχρι εκεί. Παρακάτω δεν έχει.
Πρόσφατα μετακόμισα σε καινούριο σπίτι. Πήγα να αλλάξω τη διεύθυνσή μου σε τράπεζες και υπηρεσίες.
Στην τράπεζα Πειραιώς (ιδιωτική), η αλλαγή έγινε σε λιγότερο από 2 λεπτά από τον πρώτο υπάλληλο που συνάντησα και μου είπε πως ό,τι μου στείλουνε από την επομένη το πρωί θα πάει στη νέα διεύθυνση.
Δεύτερη στάση στο Τεχνικό Επιμελητήριο (όπου έχω κάνει αίτηση εδώ και μήνες για ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αλλά τίποτα...). Συμπλήρωσα μια αίτηση και με διαβεβαίωσαν πως σε 20 μέρες(!!!) θα έχει γίνει η αλλαγή.
Τρίτη στάση, Εθνική Τράπεζα, όπου είχα πάει για άλλη δουλειά. Σε ερώτησή μου, η υπάλληλος απάντησε με ένα απίστευτα βαριεστημένο ύφος πως πρέπει να ψάξω να βρω κάποιον υπεύθυνο σε άλλο γραφείο... Δεν έκανα καν τον κόπο, άλλωστε στην παλιά διεύθυνση μπορώ να παίρνω ακόμα αλληλογραφία.
Η σύγκριση με την Αμερική, όπου άλλαζα τις διευθύνσεις μου online σε λίγα λεπτά, μάλλον δε μας συμφέρει!
odysseas μπήκα στο blog σου και είδα ότι ως νέος επιστήμονας του εξωτερικού και εργαζόμενος είχες την εξής απορία: Αναρωτιέμαι, κανέναν δεν ενδιαφέρει σ'αυτή τη χώρα να δει τι μπορεί να ξέρει ένας άνθρωπος που έχει δει 5 πράγματα παραπάνω στη ζωή του???
Η απάντησή μου, απ' όσα έχω δει τα τελευταία πέντε χρόνια από τότε που επέστρεψα στην Ελλάδα, θα ήταν: ΟΧΙ! Επίκαιρο αυτό το όχι και λόγω της ημέρας: λέγαμε τότε όχι στους Ιταλούς, λέμε σήμερα ένα βροντερό όχι και στους νέους επιστήμονες που επιστρέφουν από σπουδές στο εξωτερικό και θέλουν να μας χαλάσουν την πιάτσα. Άντε χρόνια μας πολλά.
Σε αντίθεση με τον Συνήγορο του Πολίτη, το CAB δεν είναι κρατική υπηρεσία αλλά charity. Ακριβώς επειδή ανήκει στον ιδιωτικό τομέα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει συμβουλές και τίποτε παραπάνω, σε αντίθεση μέχρι κάποιο βαθμό με τον ΣτΠ, που μπορεί να επέμβει σε αποφάσεις Δ.Υ. όσο τον αφήνει η κρατική μηχανή βέβαια.
ανώνυμος Ακριβώς επειδή ανήκει στον ιδιωτικό τομέα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει συμβουλές και τίποτε παραπάνω...
Όχι. Στη δική μου τουλάχιστον περίπτωση πήγε πολύ μακρύτερα από τις απλές συμβουλές που λες. Μου παρείχαν δωρεάν τη νομική βοήθεια που χρειαζόμουν - δηλαδή δικηγόρο - αλλά και γραφειοκρατική αν μπορώ να πω στήριξη βοηθώντας με να συμπληρώσω σχετικά έγγραφα για να διεκδικήσω τη λήψη ενός επιδόματος που μου είχε αρνηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή το βρετανικό κράτος. Γι' αυτό είπα και στην ανάρτηση ότι βοηθήθηκα άμεσα και πολύ ουσιαστικά - δεν θα το έλεγα αυτό αν επρόκειτο περί απλών συμβουλών.
Δημοσίευση σχολίου