30 Απρ 2010

Βγενόπουλος όπως... Berlusconi;

Όλα παίζονται. Κάποιοι εικάζουν ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για τον δικό της Berlusconi, που θα ακούει στο όνομα Βγενόπουλος και ο οποίος, επικεφαλής ενός πολιτικού σχηματισμού διάσωσης της χώρας από την πολυδιάστατη χρεωκοπία της – χρεωκοπία οικονομική, πολιτική, κοινωνική – θα πάρει το τιμόνι στα χέρια του. Η αλήθεια είναι ότι τα μεταπολιτευτικά κόμματα δεν φαίνονται ικανά να διαχειριστούν όσα έρχονται, όσα έχουν ήδη έρθει. Οι ρητορικές τους παραμένουν απροσάρμοστες στα νέα δεδομένα, οι μηχανισμοί τους έχουν φθαρεί από την πολλή χρήση, τα στελέχη τους το ίδιο. Η σχέση τους με τους ψηφοφόρους θυμίζει παντρεμένο ζευγάρι που με το πέρασμα των χρόνων, των δεκαετιών, έχουν βαρεθεί ο ένας να βλέπει το πρόσωπο του άλλου, γνωρίζει ο ένας εκ των προτέρων την παραμικρή κίνηση του άλλου – και το αρχικό πάθος που υπήρχε μεταξύ τους έχει οριστικά χαθεί. Βλέποντας τον Έλληνα Berlusconi να εμφανίζεται όλο και συχνότερα στα ΜΜΕ δηλώνοντας σε όλους τους τόνους, επιμένοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική, σκέφτομαι ότι αν είναι να κάνει την κίνησή του, ας την κάνει τώρα. Αν το διαφορετικό πρόσωπο της μεταπολιτευτικής πολιτικής ζωής της χώρας αυτής που γέννησε τη δημοκρατία αλλά την έδωσε έκτοτε για υιοθεσία από άλλες, πλουσιότερες χώρες, πρόκειται να είναι αυτό ενός επιχειρηματία, ενός επαγγελματία του χρήματος, ομολογώ χωρίς κανέναν φόβο και πάθος ότι το προτιμώ. Τον προτιμώ από τους επαγγελματίες της κομματοκρατούμενης πολιτικής, από τους ελέω επιθέτου ‘ηγέτες’, από τους ανεπάγγελτους κομματανθρώπους, από τους φωνακλάδες δημεγέρτες και εθναμύντορες.

9 σχόλια:

Prokopis Doukas είπε...

Όχι αγαπητέ, δεν θα πάρουμε. Εγώ δεν τον προτιμώ καθόλου. Κι αν κανείς έχει αμφιβολία για το τι πραγματικά είναι ο Μπερλουσκόνι, τον παραπέμπω
εδώ

gerasimos είπε...

Μα βρε Προκόπη δεν είπα να έρθει ο Μπερλουσκόνι να αναλάβει πρωθυπουργός. Για τον Βγενόπουλο μιλάω. Προσωπικά προτιμώ τον οποιονδήποτε πετυχημένο επαγγελματία από τους ανεπάγγελτους γόνους πολιτικών τζακιών - ή φυτωρίων όπως στον ΣΥΡΙΖΑ - που μας κυβερνούν. Και ο συγκεκριμένος δε νομίζω (απ' όσο φαίνεται τουλάχιστον) ότι έχει καμιά σχέση με τον Μπερλουσκόνι (για τον οποίο εννοείται ότι συμφωνούμε) πέραν του ότι και οι δυο τυγχάνουν επιχειρηματίες.

Prokopis Doukas είπε...

Χμμμ... Την έννοια του "αχυρανθρώπου" τη σκέφτηκες;

gerasimos είπε...

Δυστυχώς, αγαπητέ Προκόπη, δεν αποκλείεται να έχεις δίκιο. Αλλά τι εναλλακτικές διεξόδους έχουμε; Προσωπικά Θα προτιμούσα έναν νέο, 'καθαρό' πολιτικό σχηματισμό, αλλά δε φαίνεται πουθενά...

Odysseas είπε...

Θα τον προτιμούσα κι εγώ τον κ. Βγενόπουλο (ή κάποιον παρόμοιο). Ο συγκεκριμένος μάλιστα φαίνεται να είναι και σοβαρός. Και ισως αυτό να είναι το πρόβλημα: γιατί να μπλεχτεί ένας σοβαρός άνθρωπος με την πολιτική?
Πιστεύω πως το εννοεί όταν λέει πως δε θα ασχοληθεί. Άλλωστε κι από εκεί που είναι κάτι προσφέρει (τουλάχιστον αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν όχι κι άλλα πράγματα).

gerasimos είπε...

Θυμήθηκα μια φράση του Γιώργου Βέλτσου, όταν είχε μια εκπομπή στην τηλεόραση: είχε πει ότι ό, τι αγγίζει η τηλεόραση το βρωμίζει. Tο ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την πολιτική στην Ελλάδα ή τουλάχιστον αυτή η (πιθανότατα εσφαλμένη) εντύπωση έχει δοθεί.

www.iconology2009.wordpress.com είπε...

Είναι προφανέστατο ότι ο άνθρωπος ενδιαφέρεται.Διαφορετικά δεν θα αναλίσκονταν-επιχειρηματίας άνθρωπος-στο να δίνει συνεντεύξεις κάθε λίγο και λιγάκι. Η γνώμη μου; Γιατί όχι; Πρώτα απόλα σαφέστατα και δεν είναι Μπερλουσκόνι.Γιατί ο πλούτος δεν αρκεί γιά να κάνει όμοιους δύο ανθρώπους.Είναι ολοφάνερο ότι ο Βγενόπουλος έχει συγκρότηση,εξυπνάδα,λαγαρό λόγο και εποπτεία της κατάστασης(φυσικά η σύγκριση με τη γελοιότητα και την προφανή και μελαγχολική ανεπάρκεια του ΓΑΠ είναι καταλυτική υπέρ του Βγενόπουλου).Προσωπικά δεν είναι του γούστου μου πολιτικοί αυτής της προέλευσης, γιατί είναι στο μεταίχμιο της δημοκρατικής και της ολιγαρχικής αντίληψης-όταν εκρήγνυται από θυμό έχει κάτι το αποτρόπαια αλαζονικό που με απωθεί κάπως.Θεωρώ ότι πολιτικοί με το είδος εκείνο της θεσμικής πολιτικής συγκρότησης σαν τον Βενιζέλο είναι εγγύτερα στα δημοκρατικά μου αντανακλαστικά. Παρόλα αυτά επειδή με γοητεύει η ετοιμότητα του πνεύματος του θα έλεγα ας μην δογματίσουμε κι ας τον αφήσουμε κι αυτόν να κάνει τη προσπάθεια του.Σίγουρα θα ανεβάσει το επίπεδο, που με τον ΓΑΠ έχει κυριολεκτικά πατώσει.Νέοι αστοί πολιτικοί, με εξυπνάδα και ανεξαρτησία τελικά μόνο καλό μπορούν να κάνουν.Θα αφήσω όμως το παράπονό μου ότι ένα τέτοιο πολιτικό ταλέντο σαν το Βαγγελη Βενιζέλο να μένει στην απέξω τής ευκαιρίας να είναι στην ανώτατη βαθμίδα της πολιτικής σκηνής. Κρίμα,κρίμα,κρίμα.Τέτοια φωτεινά μυαλά-που δείχνουν όλη τη γκάμα του πνεύματος τους όταν λειτουργούν ηγετικά-είναι ευκαιρίες και λαχεία γιά έναν λαό,που δεν πρέπει να χαθούν.

gerasimos είπε...

Ο Βενιζέλος δεν μου αρέσει. Μου φαίνεται περισσότερο αφιερωμένος στον εαυτό του και τις φιλοδοξίες του παρά στα κοινά...

squarelogic είπε...

θα συμφωνήσω με τον Γεράσιμο.Ο Βενιζέλος είναι αχόρταγα φιλόδοξος,απέραντα ματαιόδοξος και εξίσου,αν όχι περισσότερο αλαζών απ τον ΒΓΕΝΌΠΟΥΛΟ.
Παρά το αναμφισβήτητο πνεύμα του,πρακτικά η μεγάλη του επιτυχία,στην οποία βάσισε και την μετεωρική του εκτόξευση,ήταν ο καλός του γάμος με τη θυγατέρα Μπακατσέλου.
Κάπως έτσι δεν έγινε άλλος ένα έξυπνος φοιτητής που είτε μετανάστευσε είτε ιδιώτευσε,αλλά νεώτατος Καθηγητής Πανεπιστημίου και πολιτκός "αστέρας".
Επί της ουσίας όμως,εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων,πολλές σκοτεινές ιστορίες με μίζες,πολύ κόστος για το δημόσιο ταμείο.
Ο βγενόπουλος τουλάχιστον ανέβηκε κοινωνικά/οικονομικά 2 κλάσεις βασισμένος στις κανότητες του.30 χρόνια που βλέπω πολιτική,δεν έχω ξαναδεί μεγαλοπειχειρηματία,όχι μόνο να μην χαριεντίζενται με τους κρα;τούντες αλλά να ξεγυμνώνει τις αντιφάσεις και τις ανεπάρκειες τους μιλώντας επιτέλους την γλώσσα της αλήθειας και της κοινης λογικής κι όχι των συνθημάτων και των κλισέ.
Παρότι δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να τον εμπιστευτώ,δεδομένου οτι οι κλασικοί πολιτικοί μου έχουν αποδείξει 30 χρόνια τώρα,και σε κάθε περίπτωση,ότι είναι ΑΝΑΞΙΟΙ εμπιστοσύνης,θεωρώ οτι δεν έχω και τίποτε να χάσω.Διαισθάνομαι
δε οτι ως αυτοδημιούργητος ανθρωπος που έχει λυσει τα οικονομικά του ζητούμενα,έχει την ευρύτερη φιλοδοξία να προσφερει στην πατρίδα του έστω και ως ικανός μάνατζερ(απείρως ικανότερος βεβαια απ τους γελοιους που μας σερβίρουν κάθε μήνα και αλλο εισπρακτικό πακέτο μέτρων).
Αλλη λύση δεν βλέπω...