23 Ιουν 2010

Ελεύθερος

Σήμερα απαλλάχτηκα από ένα μεγάλο βάρος. Το βάρος μιας τεχνητής ανάγκης. Αλλά για να πάρω τα πράγματα από την αρχή να πω ότι εδώ και λίγο καιρό το κινητό μου, ένα υπερμοντέρνο Samsung με οθόνη αφής και χίλια δυο άλλα εντυπωσιακά πραγματάκια ως δυνατότητες, άρχισε να… κάνει κλήσεις μόνο του. Ξανακαλούσε από μόνο του αριθμούς που είχα προηγουμένως καλέσει, τελειώνοντας τις κάρτες μου (ναι, πάντα καρτοκινητά είχα). Πήγα λοιπόν στο υποκατάστημα του ‘Γερμανού’ απ’ όπου το είχα αγοράσει και ρώτησα αν καλύπτεται το προφανώς ελαττωματικό μου τηλέφωνο από κάποια εγγύηση. Η λέξη αυτή όμως φάνηκε να μη φτάνει στ’ αυτιά των υπαλλήλων: ήταν σαν να μιλούσα μια ξένη, ακατανόητη γι’ αυτούς γλώσσα. Με τα πολλά, μου είπαν ότι θα μπορούσα να αφήσω το τηλέφωνο για σέρβις, το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Ρώτησα αν διέθεταν τηλέφωνο αντικατάστασης, αλλά μου ξεκαθάρισαν ότι θα έπρεπε να το αφήσω μένοντας χωρίς καθόλου τηλέφωνο για όσο θα διαρκούσε το σέρβις. Δεν ξέρω εσάς, αλλά με όλα αυτά, δυσκολεύοντάς με σε όλες τις προσπάθειές μου για εναλλακτικές λύσεις, μου φαίνονταν σαν να μου έλεγαν, με ένα κλείσιμο του ματιού, να αγοράσω ένα (ακόμα) καινούργιο. Αποφάσισα λοιπόν να φύγω και λίγο αργότερα, περιμένοντας τον ηλεκτρικό στην Ομόνοια, αγόρασα από ένα κιόσκι στην αποβάθρα ένα πολύ απλό Nokia των 30 ευρώ με ένα χρόνο εγγύηση παρακαλώ και χωρίς να χάσω και το τρένο. Κρατώντας στο χέρι το φτηνό μου αλλά εγγυημένο κινητό, άρχισα να συνειδητοποιώ πόσο λίγο χρειαζόμουν το προηγούμενο, με όλες τις άχρηστες δυνατότητές του. Τελικά, από ένα κινητό αποφάσισα ότι χρειαζόμουν να μπορώ απλώς να μιλάω κι ας μην είχε κάμερα, παγκόσμιο ρολόι, οθόνη αφής και χίλια δυο άλλα που για κάποιο λόγο κάποιοι με είχαν προφανώς πείσει ότι χρειαζόμουν. Και ένιωσα ξαφνικά πιο ανάλαφρος, σαν να είχε φύγει ένα βάρος από πάνω μου. Αλλά νομίζω γι’ αυτό το βάρος σας μίλησα ήδη... :-)

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Μπράβο! Καλά έπραξες, είσαι τρομερός. Αλλά τι θα κάνεις όταν μια μέρα βγει κινητό που σου φτιάχνει τον καφέ κι εσύ ακόμα είσαι με ένα φτωχούλικο που μόνο κλήσεις κάνει; Θα αντισταθείς στον πειρασμό άραγε;

gerasimos είπε...

Chris η αλήθεια είναι ότι άμα κάνει καλό καφέ θα το σκεφτώ... :-)

Ανώνυμος είπε...

Κι ακόμη πιο ελεύθερος χωρίς κινητό ;)

gerasimos είπε...

Αυτό εννοείται... αλλά την σήμερον ημέρα η ελευθερία μας έρχεται υπό προϋποθέσεις...

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αγόρασες αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ και όχι αυτό που ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ; Αυτό είναι τρομοκρατική ενέργεια, βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας της αγοράς και του δυτικού πολιτισμού.
CHRISTOPHER

gerasimos είπε...

Έβλεπα αυτές τις μέρες στις εφημερίδες για το καινούργιο iphone... που πρέπει να το κρατάνε οι χρήστες του με συγκεκριμένο τρόπο για να έχει σήμα (!). Και ήταν τόσο μα τόσο ενδεικτικό όλο αυτό του πώς έχουν υποχρεωθεί εκατομμύρια άνθρωποι να αποτελούν το καταναλωτικό έτερον ήμισυ των εταιρειών που παράγουν κινητά τηλέφωνα... χωρίς κανέναν απολύτως λόγο! (Πέραν της κερδοφορίας των εταιρειών...)