8 Ιαν 2012

Όταν ο πολιτισμός κατεβάζει ρολά…

Κλειστά παραμένουν τα ελληνικά μουσεία τα σαββατοκύριακα για όσους θελήσουν να τα επισκεφτούν. Όπως κλειστά ήταν το τριήμερο των Θεοφανείων. Για μια ακόμη φορά η παντοδύναμη νεοελληνική γραφειοκρατία νίκησε, τούτη τη φορά, τον πολιτισμό. Οι εργαζόμενοι που δεν τα βρήκαν με την ηγεσία του ΥΠΠΟ για τις αμοιβές τους πέραν του πενθήμερου, μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού που αργεί να βγει και τα μουσεία λειτουργούν, όπως και όλες οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες, πενθήμερο. Τα μουσεία, όμως, σε αντίθεση με το πώς το σκέφτονται στο ΥΠΠΟ, δεν είναι δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είναι εφορίες. Δεν είναι ‘βολικές’ αποθήκες ανθρώπων, όπως φαίνεται να τα θεωρεί η ελληνική πολιτεία όταν μετατάσσει μαζικά σε αυτά προϊσταμένους αμαξοστοιχιών των… πρώην ΗΣΑΠ. Τα μουσεία είναι σύγχρονες κιβωτοί πολιτισμού, που εντός τους φυλάσσονται, ανέγγιχτες από το πέρασμα των αιώνων, από οικονομικές ή κοινωνικές κρίσεις σαν τη σημερινή, οι υψηλότερες στιγμές της ανθρωπότητας, οι αρτιότερες δημιουργίες του ανθρώπινου πνεύματος. Και οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά πολιτισμικοί λειτουργοί. Τι λένε άραγε οι ίδιοι;

Μετά την αδυναμία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και των αρμοδίων υπηρεσιών ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων) να βρουν τρόπο καταβολής της αμοιβής, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, για την πέραν του πενθημέρου εργασία των αρχαιοφυλάκων, είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε άμεσα πενθήμερη εργασία.
Με άλλα λόγια, το ελληνικό κράτος δεν έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους στα μουσεία για εργασία πέραν της πενθήμερης. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, δεν είναι πρόθυμοι να εργάζονται τα σαββατοκύριακα χωρίς πληρωμή. Μια μέση λύση σε αυτό το αδιέξοδο θα ήταν να μειωθεί, προσωρινά, μέχρι να βρεθούν τα αναγκαία χρήματα, το ωράριο εργασίας τους τις καθημερινές, ώστε να εξασφαλιστούν πληρωτέες ώρες εργασίας τα σαββατοκύριακα, που ο περισσότερος κόσμος θα βρει τον χρόνο να επισκεφτεί κάποιο μουσείο. Όμως, στο σημείο αυτό έρχεται, πιστή στο ραντεβού, αμείλικτη η υπενθύμιση: στην Ελλάδα ζούμε. Μέσες λύσεις, δεν υπάρχουν. Ή, αν υπάρχουν, δεν τις θέλουμε, καθότι είμαστε των… άκρων, ιδίως σε ζητήματα εργασιακά. Ιδίως σε αυτή την άγρια συγκυρία. Ιδίως όταν μιλάμε για ‘δημοσίους υπαλλήλους’. Ακόμα και αν μιλάμε για τον πολιτισμό, τη διαφύλαξη και διαιώνισή του. Και μάλιστα σε μια χώρα που ο πολιτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο αξιοπρέπειας, το τελευταίο της ‘χαρτί’ σε μια για τα καλά χαμένη παρτίδα – σε μια χαμένη, χρεοκοπημένη πατρίδα.

5 σχόλια:

..Ποιητής..Αριδαία..Πέλλας είπε...

Η Ελλάδα έχει μακραίωνα ιστορία στόν πολιτισμό από Αρχαιοτάτων χρόνων, πού ακτινοβολεί σ' ολάκερη τήν Ανθρωπότητα πρέπει λοπόν ώς γνήσιοι Έλληνες να΄είμαστε "άν μή τι άλλο" εθνικά υπερήφανοι.- Έιναι τό μόνο θετικό σημείο αναφοράς πού "σήμερα" χρήζει ιδιάίτερης μέριμνας, προσοχής κι' ενδιαφέροντος απ' όλους τούς Έλληνες διότι αποδεικνύει τούς λόγους πού πράγματι είμαστε πρωτοπόροι καί ξεχωριστοί έναντι άλλων πολιτισμών.- Στήν σημερινή εποχή τόν 21αιώνα μειώνουμε πρωτίστως οι ίδιοι τό ποσοστό εκτίμησης σ'όλα εκείνα πού θαυμάζουν όλοι παγκοσμίως όπως τήν "Αρχέγονα Ιστορία" μας γιά τήν οποία εμείς δυστυχώς δέν φερόμαστε με τήν πρέπουσα σοβαρότητα.- Δικαιολογημένα η πλειονότητα τυγχάνει μαθημένη στήν καλοπέραση τών "χαλεπών καιρών" καθιστώντας δυσκολότερη τήν επιτυχή "προσέγγιση-αμφοτέρω" Κράτους κι' εργαζομένων γιά τήν εξέύρεση μιάς εφικτής καί υγειούς λύσης.- Όταν όμως είναι εμφανής κι' εξοργιστική η εν γένει συμπεριφορά τών Υπουργο-βολευτών πού απαιτούν τά "αναδρομικά" τους εύλογα δημιουργούν ερωτηματικά κι' αντιδράσεις εκ μέρους τών εργαζομένων στά Μουσεία Κ.Ο.Κ...!!!

gerasimos είπε...

Noμίζω το μεγαλύτερο 'επίτευγμα' του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού είναι ο συνδικαλισμός που επιτρέπει σε έναν καταμετρητή της ΔΕΗ να γίνει κομματικό μεγαλοστέλεχος και υπουργός, να χτυπάει αστυνομικούς που με τη Μερσεντές του τον σταματάνε για έλεγχο επειδή παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και να θεωρείται τροχαίο ατύχημα...

Ποιητής-Αριδαία-Πέλλας είπε...

Nομίζω ότι στό θέμα αυτό συμφωνούν απόλυτα όλοι οι Έλληνες πάραυτα όμως οι εν λόγω κύριοι ανεξαρτήτως χρώματος ενεργούν "κατά βούληση" όπως ο πασίγνωστος εν προκειμένω πρώην Υπουργός της Mαύρης ΜERCENTES ..τρομάρα του..!!- Γιά μένα είναι όλοι τους συνεργοί στό "κοινό έγκλημα" πού διαπράτουν στήν Δημοκρατία συντελώντας στήν οπισθοδρόμηση της χώρας μας, αυτό γίνεται κατανοητό κι' απ' τόν πλέον ανίδεο Έλληνα Πολίτη..!!

Odysseas είπε...

Και εκτός από το θέμα του πολιτισμού, που φυσικά είναι σημαντικό, η Ελλάδα υποτίθεται πως είναι τουριστική χώρα και θα έπρεπε να προσπαθούμε να φέρουμε τουρίστες ακόμα και το χειμώνα. Ειδικά αυτή την περίοδο που υποτίθεται ψάχνουμε έσοδα, θα έπρεπε να βρούμε τρόπο να γεμίζουμε τα μουσεία μας με τουρίστες στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Αλλά είμαστε υπεράνω, φαίνεται...

Καλή χρονιά Γεράσιμε!

gerasimos είπε...

Καλή σου χρονιά Οδυσσέα!