16 Σεπ 2008

Η κυρία του κυρίου



Από χθες απορώ και εξίσταμαι βλέποντας αυτό το πράγμα. Ποιο πράγμα; Απ' τη μια, ένας άνθρωπος χωρίς κάποια ιδιαίτερη μόρφωση ή απ' όσο μπορεί να δει κανείς καλλιέργεια, αλλά με πνευματικές ανησυχίες θρησκευτικού τύπου και μάλιστα της ελληνορθόδοξης ποικιλίας και με περίσσευμα τουπέ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το ότι πριν κάμποσα χρόνια το - τότε - συμπαθητικό μουτράκι του 'έγραφε' ωραία στις τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές του, προκειμένου κάποια στιγμή να αναρριχηθεί στο αξίωμα του Υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου της παρούσας κυβέρνησης. Και από εκεί - συγκεκριμένα από το πόντιουμ του πρες ρουμ - να μας κοιτά με πρόσωπο αυστηρό, ανασηκώνοντας ελαφρώς τα φρύδια του και ατενίζοντάς μας πάνω απ' τα γυαλιά του με το χαρακτηριστικό του υπεροπτικό υφάκι, μιμούμενος αυτό που οι Άγγλοι θα έλεγαν stiff upper lip, αλλά πολύ χοντροκομμένα. Ένα υφάκι, που ανάλογό του δεν έχω δει ούτε σε καθηγητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ή του Κέιμπριτζ (μήπως του έμεινε από την παρακολούθηση Σεμιναρίων Δημοσιογραφίας στην «Oxford Academy»); Και απ' την άλλη, τη σύζυγό του: μια γυναίκα αξιοπρεπή, μορφωμένη, με πολύ υψηλότερες απολαβές από αυτές του συζύγου της και, νομίζω, συμπαθέστερη από τον ίδιο. Η οποία όμως αναγκάζεται ξανά και ξανά να παραιτηθεί από την εργασία της ως δημοσιογράφου λόγω του ασυμβίβαστου μεταξύ αυτής της ιδιότητάς της και της ιδιότητας του συζύγου της ως κυβερνητικού εκπροσώπου. Αν με ρωτήσετε, νομίζω ότι ο πραγματικός, ο βαθύτερος λόγος της παραίτησής της δεν ήταν καθόλου αυτός. Αλλά το ότι αυτή η γυναίκα είχε την ατυχία να ζει σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής, με βαθιά ανατολίτικες και πατριαρχικές δομές, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Και όχι ας πούμε στην Ευρώπη. Στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής που λέγεται Ελλάδα, την καριέρα του όποιου κυρίου οφείλουμε να την λαμβάνουμε πολύ σοβαρότερα υπόψιν από αυτήν της όποιας κυρίας συζύγου του, ανεξαρτήτως αν η κυρία τυγχάνει πιο μορφωμένη, πιο αξιοπρεπής και με μεγαλύτερες απολαβές. Και βεβαίως ανεξαρτήτως των επαγγελμάτων τους. Διότι υποψιάζομαι - δεν ξέρω για εσάς - ότι ακόμη κι αν τα πράγματα είχαν ανάποδα, δηλαδή αν η κυρία αυτή ήταν η κυβερνητική εκπρόσωπος και ο κύριος δημοσιογράφος στην τηλεόραση, ΠΑΛΙ αυτή θα παραιτούνταν.

Μάλιστα βλέπω, όχι μόνο στους σαραντάρηδες αλλά και στους νέους, ιδίως της επαρχίας να επιζούν και να παραμένουν δημοφιλείς κάποιοι παλαιότατης κοπής κοινωνικοί ρόλοι. Βλέπω δηλαδή αρκετούς νεαρούς να ψάχνουν, εν έτει 2008 το υπάκουο γυναικάκι, που πολλά κάνει και λίγα λέει και δυστυχώς κι αρκετά κοριτσάκια πρόθυμα να μπουν στο ρόλο της σιωπηρής γλυκούλας που περιμένει υπομονετικά το στεφάνι. Κι αν επιπλέον ανοίξει κανείς την τηλεόραση, βλέπει τις τηλεοπτικές μας ενζενί - οι οποίες αποτελούν και role models για πολλές επίδοξες σιωπηρές γλυκούλες - να δηλώνουν ευήθως ότι από μικρές ονειρεύονταν το νυφικό και την κόμμωση του γάμου τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κάθε κυρία Ζαχαρέα δε νομίζω να είχε πολλές επιλογές.

15 σχόλια:

elli_auth είπε...

1ον: η φωτογραφία μου προκαλεί φόβο και τρόμο! εύχομα να κοιμηθώ καλά το βράδυ
2ον: αν και δεν την συμπαθω την κα.Ζαχαρέα( ενώ τον άντρα της!), θα μπορούσε να συνεχίσει η ίδια το επάγγελμά της και να προχωρούσε σε αναγκαστική παραίτηση(σλόγκαν των ημερών) ο σύζυγος της, αφού αυτή ήταν δημοσιογράφος και έπειτα έγινε υπουργός επικρατείας ο σύζυγος!

gerasimos είπε...

elli_auth δεν ξέρω αν εννoούσες την προηγούμενη φωτογραφία από το πρες ρουμ, όπως βλέπεις την άλλαξα κι έβαλα μια χαμογελαστή του μαζί με την περί ης ο λόγος... εννοείται ότι συμφωνώ με το δεύτερο που λες.

αθεόφοβος είπε...

Πάντως του να κάνει σχολιασμό σε πολιτικά θέματα η Μάρα με σύζυγο υπουργό ήταν λιγάκι οξύμωρο.
Αν θα μιλούσε αντικειμενικά θα έπρεπε να σούρει τα εξ αμάξης στην κυβέρνηση οπότε καταλαβαίνεις τι θα γινόταν την άλλη μέρα.
Αν μιλούσε υπέρ θα γινόταν κάτι σαν καναλιακός εκπρόσωπος της ΝΔ οπότε τι βαρύτητα θα έιχαν αυτά που θά έλεγε;

gerasimos είπε...

αθεόφοβε ασφαλώς. Γι' αυτό και θα μπορούσε να παραιτηθεί αυτός που βγάζει λιγότερα, που είναι λιγότερο μορφωμένος και αξιοπρεπής - νομίζω - από τους δυο, και ο οποίος όπως είπε και η Έλλη έγινε αυτό που έγινε ενώ η γυναίκα του ήταν ήδη δημοσιογράφος. Αλλά, βρισκόμαστε στην Ελλάδα...

Unknown είπε...

Η Ελλάδα είναι ανατολίτικη χώρα Γεράσιμε, στο εξωτερικό μάλλον αυτός δεν θα ήταν στη θέση που είναι σήμερα.

phlou...flis είπε...

Μ' αρέσει ο τρόπος που προσεγγίεζει τα πράγματα. Εγώ, για παράδειγμα, θα έμενα στο δέντρο, δηλαδή στην ...υπεροχή και υπεροψία του ουσιαστικού αρχηγού κου κου Ρουσσ και το ασυμβίβαστο της γυναικός Του, ενώ εσύ καταδεικνύεις το δάσος. Και για αυτό σ' ευχαριστώ

celsius33 είπε...

αγαπητέ γεράσιμε, νομίζω πέρα απο την κοιωνιολογική σκοπιά που προσεγγίζεις, τα δύο φύλα στην ελλάδα δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με δημοσιογράφο, μέλλουσα ιδιοκτήτρια εκδοτικής εταιρίας, στην οποία ο σύζυγος θα διανείμει τις διαφημίσεις της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, του Τζόκερ, πολύ χρήμα δηλαδή. Πολύ καλά έκανε και παραιτήθηκε, καιρός ήτανε.Έχει μεγάλα σπίτια από ότι μαθαίνω κτίσει και παιδιά να φροντίσει. Εύχομαι να είναι η αρχή της πτώσης του Ρουσσόπουλου, ίσως να το χει διαισθανθεί με το γυναικείο της ένστικτο. Νομίζω ότι το ζεύγος αυτό έχει υποέσει σε ύβρη έτσι όπως διάγει το βίο του και προσβάλλουν πια πάρα πολύ το μέσο άνθρωπο, δε νομίζεις?

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι, βρε Γεράσιμε, για να παίζει ρόλο ποιος βγάζει τα λιγότερα, αυτός να μείνει σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά!
Αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ισχύ και είναι τρελά διαπλεκόμενος, αυτός έμεινε στη θέση του. Και η κυρία πήγε σπίτι της...

gerasimos είπε...

mariana αν είναι λέει... η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που είναι και μέλος της ΕΕ.

phlou...flis εγώ σ' ευχαριστώ ειλικρινά για τα καλά σου λόγια.

celsius33 αυτά για τα παιδιά που έχει να φροντίσει και περί του γυναικείου της ενστίκτου θα τα χαρακτήριζα, χωρίς παρεξήγηση, ολίγον στερεοτυπικά ως απόψεις. Όσο για τον τρόπο που ζουν, ειλικρινά ΔΕΝ με αφορά αν τα χρήματά τους τα βγάζουν εντίμως. Χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν εξακολουθεί να μου φαίνεται υπερβολικό το υπεροπτικό στήσιμο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενός ανθρώπου μικρής μόρφωσης αλλά μάλλον μεγάλης ιδέας περί του εαυτού του.

δενδρογαλή κανένα ζευγάρι δεν το θεωρώ συνηθισμένο. Όσο για το ότι αυτός έχει τη μεγαλύτερη ισχύ και διαπλοκή, οφείλεται νομίζω ΚΑΙ στις αυστηρά πατριαρχικές δομές ΚΑΙ του χώρου της πολιτικής σήμερα στην Ελλάδα.

Meropi είπε...

Η ιστορία της κας Ζαχαρέα μου θυμίζει μια άλλη ιστορία, αυτή της Γαλλίδας δημοσιογράφου Αν Σινκλέρ, η οποία επέλεξε το 1997 να σταματήσει η ίδια την παρουσίαση της τηλεοπτικής εκπομπής της «7 sur 7» όταν o σύζυγός της Ντομινίκ Στρος Καν έγινε υπουργός Οικονομικών. Όπως είχε δηλώσει τότε η κυρία Σινκλέρ, «δεν μπορείς να καυχιέσαι για την αμεροληψία σου, όταν γνωρίζεις εκ των έσω πράγματα και γεγονότα». Θα έλεγα λοιπόν ότι η κα Ζαχαρέα είχε χάσει από καιρό την έξωθεν καλή μαρτυρία για αμεροληψία και δη από τότε που ο σύζυγος της επέλεξε να γίνει πρώτα βουλευτής και μετά Υπουργός της ΝΔ.
Τώρα βέβαια Γεράσιμε ως κοινωνιολόγος που είσαι ασχολείσαι με το θέμα αν έπρεπε να παραιτηθεί η κυρία ή ο κύριος. Έχω όμως την εντύπωση ότι ακόμα και αν παραιτείτο από Υπουργός ο κύριος, η κα Ζαχαρέα δεν θα επανεύρισκε την αντικειμενικότητα που πρέπει να διακρίνει κάθε δημοσιογράφο, αφού ο σύζυγος της θα παρέμενε βουλευτής.
Δύσκολο θέμα πάντως επέλεξες Γεράσιμε και η άποψη σου πολύ ενδιαφέρουσα.

gerasimos είπε...

meropi ΔΕΝ τελειώνει εκεί η ιστορία της κυρίας Σινκλέρ - που εν πάση περιπτώσει ελπίζω οι νέες γυναίκες να σκέφτονται, σήμερα, λίγο διαφορετικά από την εξηντάχρονη πλέον Σινκλέρ - η οποία, ακόμη και τότε με την υπερυπουργοποίηση του άντρα της, ΔΕΝ παράτησε την καριέρα της. Αντιθέτως, όπως βλέπω στη γαλλική βικιπαίδεια: En 1997, après la nomination de son mari au ministère de l'Économie, des Finances et de l'Industrie, elle décide d'arrêter de présenter des émissions politiques et devient directrice générale de e-TF1, la filiale internet du groupe, puis vice-présidente - σταμάτησε δηλαδή να παρουσιάζει πολιτικές εκπομπές, και έγινε αρχικά γενική διευθύντρια και εν συνεχεία αντιπρόεδρος του e-TF1.

Υπάρχει δηλαδή μια αξιόλογη ποιοτική διαφορά με την κυρία Ζαχαρέα, για την οποία η επιλογή φαίνεται να είναι ή τηλεδημοσιογράφος ή τίποτα. Διότι δεν ξέρω σήμερα πολλές γυναίκες αντιπροέδρους, γενικές διευθύντριες, ή ακόμη και υπεύθυνες προγράμματος ή διευθύντριες ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση. Για την ακρίβεια, δεν ξέρω καμία.

squarelogic είπε...

Δύσκολο το θέμα Γεράσιμε...
Το υφάκι Ρουσσόπουλου πράγματι είναι πολύ εκνευριστικό.Απ'την άλλη τι κύρος θα είχε ως κυβερνητ.εκπρόσωπος-κυματοθραύστης του αρχηγού αν είχε το ταπεινό ύφος που πιθανότατα θ'άρμοζε στις πενιχρές επίσημες περγαμηνές του?
Και μιλάω για 'επίσημες" γιατί πιθανόν οι "ανεπίσημες" δεξιότητες του να έχουν φανεί πολύ πιο χρήσιμες στον αρχηγό του.

Απ'την άλλη η κ.Ζαχαρέα "βγαινει"πολύ πιο συμπαθής,αλλά άσχετα με το ύψος του μισθού,την ισχύ και τις διασυνδέσεις τις έχει πρωτίστως εκείνος.Άσε που πιθανότατα η θέση της anchorwoman και το ύψος του μισθού πιθανότατα δόθηκαν σε μια προσπάθεια εξασφάλισης προνομιακών σχέσεων με τον σύζυγο...Για τα στερεότυπα της ελλην.κοινωνίας ούτε λόγος,αλλά κι αυτά δεν αλλάζουν απ την μια μερα στην άλλη.
Όμως δεν είμαι και καθόλου σίγουρος για την σοφία και την προσωπική ευτυχία των γυναικών που θέλουν μόνο εκείνες να μιλάνε ή αντίθετα απ'αοτι το θέτεις εσύ "πολλά θα λένε και λίγα θα κάνουν".
Καλή σεζόν...

gerasimos είπε...

squarelogic ασφαλώς δε μας χρειάζονται γυναίκες που πολλά θα έλεγαν και λίγα θα έκαναν. Έχουμε νομίζω υπεραρκετούς ΑΝΤΡΕΣ στην Ελλάδα σήμερα, που κάνουν ακριβώς αυτό. Και ούτε θα είχα ποτέ κάτι τέτοιο υπόψη μου, όπως αντιλήφθηκες φαντάζομαι. ;-) Όσο για το κύρος του κυρίου αυτού ως spokesman της κυβέρνησης, ποσώς με ενδιαφέρει - νομίζω κι εσένα - τι ύφος θα το εξυπηρετούσε καλύτερα.

Τώρα, για τα νεοελληνικά στερεότυπα, φοβάμαι ότι όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ούτε καν με τα χρόνια αλλάζουν. Απλώς μεταλλάσσονται, καμιά φορά αποκτούν με τον καιρό και πιο φανταχτερά περιτυλίγματα, αλλά το περιεχόμενο παραμένει ανέγγιχτο...

xasodikis είπε...

Με προβλημάτισε πολύ η προσέγγισή σου Γεράσιμε. Το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα, και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό έχεις δίκιο. Πέρα από τα κοινωνικά στερεότυπα, όμως, υπάρχει και μία άλλη διάσταση: η κ. Ζαχαρέα πρόσφατα ξεκίνησε και επιχειρηματική δραστηριότητα ως εκδότρια -από την οποία επίσης παραιτήθηκε. Αν τη συνέχιζε, εκεί θα υπήρχε όντως ζήτημα, με δεδομένο το καθεστώς αδιαφάνειας που διέπει την διανομή κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ, ζήτημα που δεν θα λυνόταν με ενδεχόμενη παραίτηση του Ρουσόπουλου (του εξαιρετικά αντιπαθούς -εδώ συμφωνούμε απόλυτα!).

Βέβαια και εδώ η σωστή λύση είναι άλλη: να αρθεί το καθεστώς αδιαφάνειας -αλλά τέλος πάντων...

Όσο για την δημοσιογραφική της αμεροληψία, έχει δίκιο η Μερόπη που λέει ότι είχε χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αλλά αυτό ισχύει και για άλλους δημοσιογράφους, και νομίζω ότι ο καθένας μας μπορεί να φιλτράρει τα όσα ακούει ανάλογα με το ποιος τα λέει.

ΥΓ: Θα μπορούσε πάντως, αντί για παραίτηση, να ζητήσει διαζύγιο :)

gerasimos είπε...

xasodikis νομίζω ότι το υστερόγραφό σου με βρίσκει πολύ σύμφωνο!