30 Σεπ 2008

Περί λογοκρισίας



Βλέπω ένα σημερινό δημοσίευμα των Νέων, γύρω από τη λογοκρισία στα blogs. Τι εννοώ με τη λέξη λογοκρισία; Προφανώς, σύμφωνα και με το δημοσίευμα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι συχνά-πυκνά ενημερώνουν την Google για ιστολόγια τα οποία βρήκαν 'απρεπή', προκειμένου να περιοριστεί η προσβασιμότητα σε αυτά - όπερ και γίνεται. Ομολογώ ότι αδυνατώ να αντιληφθώ πως σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι, διότι προσωπικά ποτέ δεν θα επικοινωνούσα με τη Google ή όποια άλλη 'αρχή' αν δε μου άρεσε κάποιο ιστολόγιο για να πω ότι θεωρώ το περιεχόμενό του 'απρεπές'. Ο λόγος; Ο ίδιος για τον οποίο δε μ' αρέσει να διαγράφω σχόλια - και πλην μιας φοράς δεν το έχω κάνει ποτέ - από το δικό μου ιστολόγιο. Νομίζω ότι ο τόπος και κυρίως ο τρόπος που ο καθένας επιλέγει να εκφραστεί και να επικοινωνήσει αντιπροσωπεύει και τιμά ή προσβάλλει αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο. Αν λοιπόν κάποιοι βρίσκουν όσα λέει προσβλητικά κακώς, διότι η προσβολή κάνει τον όποιο κύκλο της και επιστρέφει στον ίδιο - δεν προσβάλλει δηλαδή κανέναν πλην του εαυτού του. 'Ετσι, δεν θα με προσέβαλλε ένα ιστολόγιο που θα έβριζε, απλώς θα μου έδινε μια εικόνα περί του τι είδους άνθρωπος το διαχειρίζεται και θα πήγαινα παρακάτω. Όμως, μια και όπως φαίνεται από την περίπτωση Ρικάκη ΥΠΑΡΧΟΥΝ άνθρωποι που για τους δικούς τους λόγους και χωρίς να το πολυσκεφτούν θα 'φλαγκάρουν', δηλαδή θα επισημάνουν ως απρεπές ένα ιστολόγιο, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε ώστε να προστατέψετε το δικό σας τουλάχιστον ιστολόγιο: να αφαιρέσετε τη Νavigation Bar η οποία δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να το επισημάνει ως απρεπές. Πράγμα το οποίο θεωρώ καλό να κάνετε - θα εξακολουθείτε βεβαίως να έχετε πρόσβαση στο ιστολόγιό σας από το εικονίδιο blogger -, διότι η μόνη απρέπεια στην ιστορία αυτή με τις απρέπειες είναι νομίζω αυτή, η αστόχαστη επισήμανση ενός ιστολογίου ως 'απρεπούς'. Η οποία μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω, σε εποχές φακελωμάτων, λογοκρισιών και χαφιεδισμών. Εν κατακλείδι θα έλεγα, ας έχουμε όσα απρεπή ιστολόγια επιθυμούμε, δεν νομίζω ότι βλάπτουν κανένα, αλλά ας λιγοστέψουν οι απρεπείς άνθρωποι, οι οποίοι κουβαλώντας ποιος ξέρει τι είδους σύνδρομα και απωθημένα από τις εκτός ίντερνετ ζωές τους, εκτονώνονται ή νιώθουν δυνατοί καταγγέλλοντας ιστολόγια για το 'απρεπές' τους περιεχόμενο.

15 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλησπερα Γερασιμε. Και πως γινεται αυτη η διαγραφη του navigation bar?

pølsemannen είπε...

Έξοχη ανάρτηση!

gerasimos είπε...

αντώνης εδώ οι οδηγίες. Τώρα - προσοχή, ακολουθεί 'σεξιστικό' σχόλιο :P - πώς γίνεται τόσοι άντρες στη μπλογκόσφαιρα και να έχουμε μια γυναίκα (έστω και Ντίβα) να μας δίνει τεχνικές συμβουλές...

pølsemannen ευχαριστώ, η επιταγούλα που είπαμε βρίσκεται καθ' οδόν...:-P

αντωνης είπε...

Ευχαριστω!

gerasimos είπε...

αντωνης παρακαλώ, θα δώσω τις οδηγίες και με link στην ανάρτηση, όπως έπρεπε να 'χα κάνει από την αρχή.

xasodikis είπε...

Κι εκτός από το φλαγκάρισμα, διαδικτυακό ανάλογο του Αρτέμη Μάτσα, κυκλοφορεί και το λυμένο-ζωνάρι-για-καυγά. Που επίσης δεν το καταλαβαίνω ως στάση: live and let live, blog and let blog.

(λίγο άσχετο με το θέμα της ανάρτησης, ή ίσως και όχι...)

gerasimos είπε...

xasodikis σα να λέμε (με τρίψιμο χεριών και πονηρό βλεμματάκι) 'μα γιατί να μη συνεργαστούμε, η Google είναι φίλη μας'... όσο για τo λυμένο για καυγά ζωνάρι, κάποιες φορές δεν πρόκειται νομίζω καθόλου για ζωνάρι, αλλά για λυτό ζουρλομανδύα... ;-)

Dr_MAD είπε...

εδώ εγώ με τόσα αίσχη δεν έχω δεχτεί ακόμα flag! μπορεί αυτό να οφείλεται στην "ανοχή" του κοινού (?)

Επίσης, να προσθέσω ότι τα μεγαλύτερα εγχώρια δημοσιογραφικά blogs έχουν μηχανισμούς που το αποφεύγουν. Εκεί σε προακλώ να πατήσεις 1000 φορές το report. Δε θα γίνει τπτ ;-)

το δικό σου και το δικό μου ιστολόγιο κινδυνεύουν όμως

gerasimos είπε...

mad δεν ξέρω για το δικό σου, το δικό μου όμως δε νομίζω. Μεγάλες κουβέντες δε λέμε, αλλά... χωρίς τη navigation bar δε βλέπω πως μπορεί κάποιος να παρέμβει στη λειτουργία ενός ιστολογίου.

Unknown είπε...

Καλά έκανες και έβγαλες το navigation bar Γεράσιμε, υπάρχουν και οι βλάκες.
Ξέχωρα από αυτό μπορεί ο καθένας να επικοινωνήσει με την Google και να δημιουργήσει πρόβλημα σε Blog.
Κυρίως όμως παρεμβαίνουν μόνο σε Blogs που υπάρχουν άσεμνες φωτογραφίες. Μην με ρωτήσεις τι είναι άσεμνη φωτογραφία και ποιός κρίνει ποιόν.
Έχε υπό όψη σου όμως σε ποιόν ανήκει η εφημερίδα που είπες και σε ποιόν ανήκει το Pathfinder με τα άλλα Blogs.
Εκεί να δεις λογοκρισία που πέφτει.

gerasimos είπε...

mariana εγώ μιλούσα περισσότερο για... ερασιτεχνική λογοκρισία από χρήστες του ίντερνετ σε βάρος άλλων χρηστών.

Dr_MAD είπε...

Νομίζω εδώ είναι πιο κατανοητό

http://ifigeneia.blogspot.com/2008/09/navigation-bar.html

την έβγαλα κι εγώ :-@

gerasimos είπε...

mad ωραίο το link (στο οποίο ΠΑΛΙ γυναίκα μας δίνει οδηγίες). :-P

αντωνης είπε...

Εγω απο μια γρηγορη προσπαθεια παντως, δεν τα καταφερα.
Αν και το λινκ απο το blog της Ιφιγενειας μου φανηκε πιο κατανοητο.
Τελος παντων, ισως θελει λιγο παραπανω χρονο.

gerasimos είπε...

αντωνης μάλλον πρόκειται για... γυναικεία υπόθεση. Εμένα η γυναίκα μου μου το 'βγαλε πάντως. ;-P