15 Σεπ 2008

Πάπας Βενέδικτος για πρόεδρος



Βλέπω τη θεούσα υποψήφια αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικανών κυρία Σάρα Πέιλιν, και σκέπτομαι τι μέλλει γενέσθαι. Ο Ομπάμα μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, υπερβολικά λεπτός για τους χαμπουργκεροφάγους Αμερικανούς, και πέραν αυτού επέλεξε για υποψήφιο αντιπρόεδρο κάποιον ο οποίος βγήκε και είπε ότι η Χίλαρι θα ήταν καλύτερη απ' αυτόν για αντιπρόεδρος. Οπότε, αν κατά πως πάνε τα πράγματα βγει πρόεδρος ο γηραιός και όχι και πολύ υγιής Μακ Κέιν και κάποια στιγμή όντας πρόεδρος τα κακαρώσει, πρόεδρος θα γίνει η κυρία αυτή. Σα να λέμε μια κυρία Λουκά - τηρουμένων των όποιων αναλογιών εσείς επιθυμείτε - πλανητάρχης. Πέραν του βιβλικού μικρού της ονόματος, πράγμα διόλου ασυνήθιστο στους Αγγλοσάξονες - τόσο στην εδώ όσο και στην εκεί πλευρά του Ατλαντικού ονόματα με βιβλική καταγωγή όπως Σάρα, Ντέιβιντ, Μπέντζαμιν, Ντάνιελ, Τζούντιθ και άλλα πολλά φοριούνται πολύ -, η κυρία Πέιλιν έχει επιπλέον καταστήσει τη Βίβλο και οδηγό ζωής, κάτι που ομολογουμένως ΔΕΝ συναντάται και τόσο συχνά. Όπως έχει επίσης την πεποίθηση - κατά δήλωσή της - ότι βρίσκεται στη γη σε αποστολή από τον Κύριο. Πρόκειται δηλαδή για μια υποψήφια σφιχτοδεμένη στο άρμα της θρησκείας, η οποία θα μπορούσε άνετα να προσελκύσει τα εκατομμύρια των διαρκώς αυξανόμενων νεοχριστιανών ψηφοφόρων των ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στα δικά μας βλέπω ότι ένας άλλος κύριος, με μικρό κάπα αυτή τη φορά και ονόματι Πελέκης, εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας με την ανταλλαγή εκτάσεων και ακινήτων του δημοσίου με εκτάσεις της Μονής Βατοπαιδίου, της οποίας ήταν μέχρι πρότινος νομικός σύμβουλος, κουμπάρος επίσης του κυβερνητικού εκπροσώπου και πεθερός του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, ήταν αυτός που το 2000, όταν ξέσπασε ή διαμάχη των ταυτοτήτων, κατέθεσε την τέταρτη κατά σειρά προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες ως παράνομη και αντισυνταγματική. Μιλάμε δηλαδή για έναν άνθρωπο στον οποίο ο διαχωρισμός μεταξύ κράτους και εκκλησίας μάλλον δεν θα καθόταν και πολύ καλά. Όπως δεν θα καθόταν καλά και στους ουκ ολίγους πολιτικούς-πνευματικούς υιούς του ηγούμενου της μονής - και απ' ό, τι φαίνεται πολύτεκνου πνευματικού πατέρα - Εφραίμ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο προαναφερθείς κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αλλά και σε πλείστους άλλους πολιτικούς όλων των κομμάτων, τους οποίους βλέπω εδώ και χρόνια κάθε φορά που έρχονται στη Θεσσαλονίκη να μην επισκέπτονται προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, των νέων τεχνολογιών, της επιχειρηματικότητας ή έστω της πολιτικής, αλλά πρώτη και καλύτερη τη μεσαιωνική αυτή φιγούρα που ακούει στο όνομα Άνθιμος.

Απ' την άλλη, λιγότερο θρησκόληπτος απ' όλους τους προηγούμενους εμφανίζεται ποιος; Ο 81χρονος Πάπας Βενέδικτος 160ς, ο οποίος, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Γαλλία, τόνισε την... ουσιαστική σημασία του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας! Ο Αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της μεγαλύτερης θρησκευτικής πολυεθνικής σήμερα στη Δύση, εμφανίζεται με άλλα λόγια λιγότερο θρησκόληπτος από κάμποσους πολιτικούς ηγέτες κρατών σύγχρονων και υποτίθεται εκκοσμικευμένων. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, θα έλεγα Πάπας Βενέδικτος για πρόεδρος! Κι αν εκλεγεί ποιος ξέρει, ίσως κάτι κάνει και για την Ελλάδα: τουλάχιστον μια επίσημη επίσκεψη στην οποία να μιλήσει για τον διαχωρισμό μεταξύ εκκλησίας και κράτους.

13 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Εύγε νεαρέ Γεράσιμε για την διορατικότητά σου. Εχει μέλλον η θρησκεία. Απο μια προσωπική στατιστική που έκανα μεταξύ μελών οικογενειών που ξέρω στις ΗΠΑ, καταθέτω επίσημα πως τουλάχιστον οι μισοί δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Ομπάμα γιατί είναι μαύρος. Κανείς απο τους ερωτηθέντες δεν χάνει την εκκλησία της Κυριακής.

Meropi είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε μου και καλό χειμώνα. Μόλις επέστρεψα από τα πάτρια εδάφη (την Κύπρο) και πέρασα να χαιρετήσω τους φίλους μου.
Κι εγώ "μαύρισα" μόλις πληροφορήθηκα την προσωπικότητα της κας Αντιπροέδρου. Όταν δε είδα να σέρνει στις συγκεντρώσεις της δυο σχεδόν μωρά (τη 17χρονη έγκυο κόρη της και το 18χρονο φίλο της) που σκοπεύει να τα παντρέψει, τότε σκέφτηκα ...επιστροφή στο παρελθόν της γιαγιάς μου.
Ο Θεός να μας φυλάει από τους νεοθρησκόληπτους

gerasimos είπε...

locuspublicus ευχαριστώ, περισσότερο για το νεαρέ!

meropi καλημέρα και καλώς μας ήρθες. Όσο για την κόρη της, η ίδια η κυρία Πέιλιν μπορεί με αυτό τον τρόπο να διατυμπανίζει την αντίθεσή της - ως καλή χριστιανή - στις αμβλώσεις. Αναρωτιέμαι όμως, την κόρη της τη ρώτησε; Και ποιος θα επωμιστεί το μεγάλωμα αυτού του παιδιού; Η μητέρα μου φαίνεται υπερβολικά νέα για ν' αναλάβει μια τέτοια ευθύνη, και η γιαγιά υπερβολικά... φιλόδοξη και πολυάσχολη.

doctor είπε...

Πολύ καλό ποστ Γεράσιμε. Όσο μεγαλώνει η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ τόσο πιο αστείοι πολιτικοί θα προκύπτουν διότι ο κόσμος θέλει ελπίδα και υποσχέσεις για να παραμυθιαστεί πρόσκαιρα. Παυσίπονα ψάχνει...
Έχω ψιλοχαθεί από το διαδίκτυο λόγω φόρτου εργασίας και baby sitting...

doc

celsius33 είπε...

συμφωνώ δίκιο έχεις !!

gerasimos είπε...

doctor όσο πιο άσχημα περνά κανείς τόσο πιο εύκολα παραμυθιάζεται; Ίσως. Με μόνη διαφορά ότι συνήθως τα παραμύθια έχουν καλό τέλος, ενώ τα πολιτικά παραμύθια... πάντως ο δεύτερος ιδίως λόγος που χάθηκες όπως λες από το διαδίκτυο μου φαίνεται πολύ καλός.:-)

celsius33 χαίρομαι.

pølsemannen είπε...

Ο Θεός είναι λευκός και Ρεπουμπλικάνος.

Ο Γερμανός Βενέδικτος δεν θα τολμούσε ποτέ να το ισχυριστεί αυτό.

Αν τον κάναμε και Ευαγγελικό στη ζούλα, (για να πάμε με τα νερά των W.A.S.P.s), παραμάζωμα θα τους έπαιρνε τους άλλους δυο.

Τι τύχη να έχει ένας μιγάς υποψήφιος πρόεδρος σε μια χώρα που οι πρόεδροι βγαίνουν από την Bible belt; Φαντάσου να είχε και εντονότερα αφρικανικά χαρακτηριστικά δλδ...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Γεράσιμε,
Αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει ο όρος "μέσος αμερικανός", η Μίσες Πέιλιν μιλάει στις καρδιές πολλών εκ των συμπατριωτών της, δυστυχώς!

gerasimos είπε...

pølsemannen μπα, μάλλον φτάνει το ότι είναι λεπτός για να μην εκλεγεί...

δενδρογαλή φοβάμαι ότι όσο πιο πολύ ένας λαός βυθίζεται στην πάσης φύσεως καφρίλα, τόσο πιο εύκολα αναδύονται από αυτόν 'ηγέτες' που τον αντιπροσωπεύουν.

Unknown είπε...

Sarah the Barracuda? I may even ask God for his help, to spare us the misery.

gerasimos είπε...

mariana Sarah the Barracuda; Καλό!

Unknown είπε...

Δεν είναι δικό μου Γεράσιμε, έτσι τη λέγανε στο γυμνάσιο.

gerasimos είπε...

mariana κάτι ήξεραν τα γυμνασιόπαιδα...