23 Σεπ 2008

Live your myth in Greece



Mια χώρα ξέφραγο αμπέλι προς ενοικίαση, με τα μνημεία της ως ντεκόρ. Aυτό σκέφτομαι όταν βλέπω την κυρία αυτή με την καλή της τουαλέτα σκαρφαλωμένη στους κίονες της Ακρόπολης, να ποζάρει. Άραγε, θα άφηναν οι Γάλλοι την Τζένιφερ Λόπεζ να φωτογραφηθεί όπως της αρέσει στα δωμάτια του παλατιού των Βερσαλλιών; Οι Άγγλοι στα κτίρια του Κοινοβουλίου; Οι Αμερικανοί στον Λευκό Οίκο; Οι Ιταλοί στο Κολοσσαίο; Δε νομίζω. Αλλά εμείς εδώ, αμήχανοι κληρονόμοι μιας βαρύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, προσφέρουμε γη και ύδωρ σε όποιον εγχώριο ή εισαγόμενο αστέρα της σόουμπιζ επιθυμεί να χορτάσει τη ματαιοδοξία του. Έτσι μπήκαν οι ελαφρολαϊκοί αοιδοί στο Ηρώδειο, κάπως έτσι άρχισαν να εμφανίζονται και οι τηλεαστέρες στην Επίδαυρο. Για μια παραπάνω εμφάνιση που θα τους καταξίωνε, που θα τους έκανε να δείχνουν λιγότερο φτηνοί. Έτσι και η Τζέι Λο, ήρθε στο theme park αρχαιοτήτων που λέγεται Ελλάδα και αξίωσε να φωτογραφηθεί στο πιο ενδιαφέρον, το πιο ξακουστό από τα αξιοθέατα. Ποιος θα μπορούσε να της αρνηθεί; Αν αύριο-μεθαύριο έρθει και η Μαντόνα και σκεφτεί ότι θέλει ΚΑΙ αυτή να παραστήσει την Kαρυάτιδα στην Aκρόπολη, ποιος θα μπορέσει να της πει όχι; Ή τη θεά Αθηνά εντός του Παρθενώνα; Τα δικά της άλμπουμ άλλωστε πουλάνε περισσότερα εκατομμύρια από της Τζέι Λο. Οπότε, αν ζητήσει να τραγουδήσει και να χορέψει πάνω στα αρχαία μάρμαρα, ποιοι είμαστε εμείς να της αρνηθούμε; Είμαστε αυτοί που έκαναν ουρές για εισιτήρια της συναυλίας της. Κι αυτοί που πλήρωσαν τριακόσια πενήντα ευρώ για να δουν για μια ώρα υπό βροχή τη Τζέι Λο στην ελληνική συναυλία της. Ας καθίσουμε αναπαυτικά λοιπόν κι ας την απολαύσουμε, δωρεάν και χωρίς βροχή στην Ακρόπολη.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουν δώσει δείγματα ότι σέβονται κάτι, όλοι αυτοί οι κύριοι, για να σεβαστούν και αυτό.

Ανώνυμος είπε...

θα την αφηναν πιστευω

gerasimos είπε...

δενδρογαλή αυτό να μου πεις.

ars εγώ πάλι δε νομίζω. Ξέρεις, αν μερικοί πολιτικοί, επιχειρηματίες, σελέμπριτις και άλλοι παρακμιακοί χρειάστηκαν πέντε ή δέκα χρόνια για να αποδιαλύσουν την Ελλάδα, για την οποιαδήποτε από τις άλλες χώρες που ανέφερα - ιδίως τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία - θα χρειάζονταν τουλάχιστον πενήντα. Διότι αυτές οι χώρες διαθέτουν παραδόσεις, θεσμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς πολλών ειδών με ιστορία αρκετών αιώνων. Αλλά επιπλέον σέβονται και κάποιες κατακτήσεις τους, ιδίως πολιτιστικές, όπως και τους εαυτούς τους ως ανθρώπους. Κρατάνε δηλαδή την αξιοπρέπειά τους, κάτι το οποίο δεν ξέρω αν ισχύει για μας, που αντιμετωπίζουμε - στα νησιά μας το καλοκαίρι και όχι μόνο - κάθε τουρίστα, από τον ξυπόλητο αλητοτουρίστα μέχρι δεν ξέρω κι εγώ ποιον περίπου ως εθνικό ευεργέτη. ;-)

Ανώνυμος είπε...

ναι ξερω τι λες αλλα ο λορδος ελγιν μαλλον εξαιρειται απο το πολιτισμο της βρεταννιας ε?

στην κυπρο επιασα το ραδιοφωνικο σταθμο του αγγλικου στρατου εκει να εχει παρτυ μεσα στο αρχαιο θεατρο κουρειου, οταν τους ρωτησα αν εχουν αδεια, μου ειπαν ενοχλημενα οτι βεβαιως εχουν, απο την κυπριακη κυβερνηση και τον τοπικο δημο....

οποτε αν η Τζενιφερ θελησει να φωτογραφησει στο Στονχετζ, θα της λεγανε οχι? οταν πανε και κανουν ρειβ παρτυ στα αρχαια θεατρα?

μη ξεχναμε οτι αυτοι οι λαοι που αναφερεις και και πιο ανοιχτομυαλοι απο εμας, και δεν εχουν τοση μανια με το 'ενδοξο' παρελθον οσο εμεις

μποερι ο λογος που αφεθηκε η φωτογραφιση να ηταν η ελειψη κρατους και νομου στην χωρα μας ,απο την αλλη, οι γαλλοι ανοιγουν τις Βερσαλλιες για εκθεσεις αμφιλεγομενων καλιτεχνων και θεαματων, χρησιμοοιειται δηλαδη το παλατι ακριβως ως ενα, ντεκορ!

gerasimos είπε...

ars ο λόρδος Έλγιν καλά έκανε και τα πήγε τα μάρμαρα εκεί. ΚΑΙ περισσότεροι άνθρωποι τα βλέπουν, ΚΑΙ δεν τα τρώει το νέφος, ΚΑΙ γλύτωσαν κι από τη Τζέι Λο.

Για τους Άγγλους τουρίστες και τα πάρτι τους: κανείς δεν είπε ότι οι εργατικές τάξεις της Βρετανίας δεν χαρακτηρίζονται από καφρίλα. Γι' αυτό άλλωστε έρχονται και στην Ελλάδα, τη μοναδική χώρα που ΚΑΙ τους ανέχεται ΚΑΙ έφτιαξε ολόκληρες μπυρουπόλεις - όπως ο Λαγανάς στη Ζάκυνθο - προκειμένου να την τιμήσουν με την παρουσία τους ως εθνικοί ευεργέτες.

Αυτό που λες για τις Βερσαλλίες δεν το ξέρω, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι Γάλλοι, αν και η χώρα τους είναι αυτή με τους περισσότερους τουρίστες παγκοσμίως, τηρούν μια πολύ πιο αξιοπρεπή στάση απέναντι στους τουρίστες τους, σε σχέση με μας. Ίσως διότι ο τουρισμός δεν αποτελεί τη 'βαριά βιομηχανία' τους...

Andreas P. είπε...

Και λίγα είπες ( έγραψες για την ακρίβεια)......

Locus Publicus είπε...

To σκέφτηκα αρκετά φίλε Γεράσιμε. Τελικώς, όχι, ούτε και σε μένα άρεσε. Εχει κάτι το άγαρμπο, το επαρχιώτικο που δεν μου αρέσει. Μήπως τελικώς εμείς οι Ελληνες αγαπάμε την Ελλάδα λιγότερο απ' οτι οι Αγγλοι την Αγγλία? Η μήπως ο μεσογειακός συνασθηματισμός μας τυφλώνει και δεν μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις? Δεν είμαι αντίθετος με τις φωγογραφίσεις στην Ελλάδα, αλλά κάτι λείπει, κάτι λείπει...

gerasimos είπε...

andreas p. θα μπορούσα να πω κι άλλα, αλλά δε βαριέσαι... καλορίζικο το μπλoγκ. :-)

locuspublicus δε νομίζω ότι πρόκειται περί αγάπης, αλλά περισσότερο για έλλειψη αξιοπρέπειας και μια ραγιάδικη, δουλοπρεπή συμπεριφορά εκ μέρους μας - με κίνητρο και την κονόμα - απέναντι σε κάθε σελέμπριτι ή 'απλό' τουρίστα που έρχεται στην Ελλάδα.

Unknown είπε...

Γεράσιμε, είναι ανόητος αυτός που έδωσε την άδεια ή υπάρχει άλλου είδους συναλλαγή;

gerasimos είπε...

mariana αυτό δεν μπορώ να το ξέρω αλλά η ανοησία δεν σπανίζει και τόσο σ' αυτόν τον τόπο...

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω το πολύ ενδιαφέρον λεύκωμα Nelly's ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ. Εκδόσεις ΑΓΡΑ και ΑΜΜΟΣ. Χορευτικά σωματικά τοπία που οδηγούν κατευθείαν στην καρδιά της αρμονίας και ισορροπίας: τον Παρθενώνα.

Meropi είπε...

Αυτό που είχα διαβάσει παλαιότερα και είχα μείνει εμβρόντητη είναι ότι οι STOMP(αυτοί ντε που δημιουργούν "μουσική" με τα σκουπόξυλα και τους σκουπιδοντενεκέδες) το 2000 έδωσαν παράσταση στο Ηρώδειο!!!!
Πάντως δεν αποκλείω να έδιναν οι Ιταλοί το Κολοσσαίο για παρόμοια φωτογράφηση. Εδώ ψήφισαν τον ...Μπερλουσκόνι!

gerasimos είπε...

ballon άλλες εποχές, τότε. Άλλα ήθη, άλλη αισθητική και άλλα αντανακλαστικά διέθετε η ελληνική κοινωνία εκείνης της εποχής... προσωπικά μου αρέσουν οι φωτογραφίες αυτές, αν καί τότε ΥΠΗΡΞΑΝ αντιδράσεις ακόμα και γι' αυτές τις τόσο καλαίσθητες φωτογραφίσεις στην Ακρόπολη. Ενώ σήμερα, κάποιοι λένε αντιθέτως ότι τοιουτοτρόπως η Τζέι Λο θα διαφημίσει την Ελλάδα, λες και μιλάμε όχι για χώρα αλλά για κανένα σαμπουάν...

meropi ποιος τον ξέρει - τον Μπερλουσκόνι -, αν του καθόταν η διάσημη τραγουδίστρια ίσως να το επέτρεπε... ούτως ή άλλως δε νομίζω ότι τα δυο μνημεία συγκρίνονται.

Dr_MAD είπε...

Τη συναυλία της έπρεπε να την κάνει ΜΕΣΑ στην Ακρόπολη και να κατεβαίνει από την οροφή της. Καλό?

Ε, καλα, άμα έσπαγε και τπτ δε μας πειράζει. Κοτζαμάν τιμή μας έκανε να έρθει να τραγουδήσει playback!