23 Ιαν 2009

Μουσεία αυταρχισμού

Τι προτείνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στη συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία; Τάχθηκε 'κατά της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο', επιμένοντας 'ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα έδειξε στις τελευταίες κινητοποιήσεις ότι μπορεί να το διαφυλάξει'. Υποστήριξε ότι 'υπάρχει μια προϋπόθεση βασική για να διαφυλαχθεί το άσυλο. Η κυβέρνηση να αγαπά το άσυλο όχι λεκτικά, αλλά να το νιώθει μέσα στην καρδιά της ότι από την εποχή της γερμανικής κατοχής, μετά της χούντας, μέσα σε αυτές τις κοιτίδες των πανεπιστημίων, αναπτύχθηκε η φλόγα της δημοκρατίας ενάντια στον αυταρχισμό. Να είναι στην καρδιά της η εικόνα του τανκ που ρίχνει την πύλη του πανεπιστημίου. Και δεύτερη προϋπόθεση είναι να σταματήσουν τα κόλπα και κάθε φορά η επιλογή του σημείου σύγκρουσης της αστυνομίας με ομάδες κουκουλοφόρων να είναι ο χώρος έξω από το πανεπιστήμιο'.

Με άλλα λόγια, τα ελληνικά πανεπιστήμια με τα μύρια όσα προβλήματά τους οφείλουν, κατά τον κύριο Αλαβάνο, να μετατραπούν και σε σύγχρονα μουσεία αυταρχισμού στα οποία θα μπορούμε, πίσω από την προστατευτική βιτρίνα του, να θαυμάσουμε τον ξεπερασμένο θεσμό του ασύλου. Αλλά και προκειμένου να μπορούν οι παλιοί αντιστασιακοί να θυμούνται, να αναπολούν την εποχή της γερμανικής κατοχής και της χούντας, τα πανεπιστήμια κατά τον κύριο Αλαβάνο οφείλουν να παραμείνουν, εν έτει 2008, πιστά στον ξεπερασμένο συμβολικό τους ρόλο ως 'κοιτίδων' στις οποίες 'αναπτύχθηκε η φλόγα της δημοκρατίας ενάντια στον αυταρχισμό'. Νομίζω ότι αρκετά μουσεία διαθέτει ήδη η Ελλάδα. Δεν χρειάζεται ΚΑΙ τα πανεπιστήμιά της να μετατραπούν σε μουσεία, σε ζωντανά σουβενίρ της αντίστασης κατά των αυταρχικών καθεστώτων που πέρασαν από αυτήν για να μπορούν κάποιοι σαν τον κύριο Αλαβάνο να ζουν το αντιστασιακό τους όνειρο. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να φορτωθούν αυτόν τον - καταστρεπτικό για τα ίδια, όπως αποδείχτηκε επανειλημμένα - ρόλο. Αυτός ο ζουρλομανδύας των 'κοιτίδων' αντίστασης σε ανύπαρκτα, σήμερα, αυταρχικά καθεστώτα περασμένων εποχών πλέον ούτε τους ταιριάζει, ούτε τους αξίζει. Αλλά άντε να το αντιληφθεί αυτό ο κύριος Αλαβάνος.

8 σχόλια:

phlou...flis είπε...

Γενικά, Αλαβάνος και Τσίπρας βρήκαν ευκαιρία να ψαρέψουν νέους - και μελλοντικούς ψηφοφόρους- μέσω των μαθητικών κινητοποιήσεων και των αντίστοιχων φοιτητικών. Οπότε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Γι αυτό και η αμέριστη "συμπαράταξή" τους με όλα αυτά τα τελευταία γεγονότα.

Prokopis Doukas είπε...

Αγαπητέ Γεράσιμε,

Η υπόθεση του ασύλου σηκώνει πολύ συζητηση - όχι πάντως όπως την κάνει η ελληνική αριστερά. Και πάντως το άσυλο πρέπει να είναι ιδεών - και όχι εκτροπών.
Όσο για τον Συνασπισμό, όπως εκφράζεται σήμερα από τη δίδυμη ηγεσία του (και εδώ και χρόνια), παραπαίει μεταξύ ΚΚΕγενών στελεχών και ενός συνοθυλεύματος που ερωτοτροπεί με τις πρακτικές γκρουπούσκουλου...
Δυστυχώς...

gerasimos είπε...

phlou...flis νομίζω ότι αν τουλάχιστον το 2004 αντί για τον Αλαβάνο είχε εκλεγεί ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπαμε μια πιο αξιοπρεπή αριστερά και έναν πιο αξιοσημείωτο πολιτικό λόγο εκ μέρους της. Σήμερα όμως η κατάσταση έχει διαμορφωθεί όπως ακριβώς την περιγράφεις.

Prokopis Doukas νομίζω ότι μια καλή ιδέα θα ήταν για μια φορά να συμβαδίσουμε με την υπόλοιπη υφήλιο - δε γνωρίζω να υπάρχει τέτοιο πράγμα σε άλλη ευρωπαϊκή τουλάχιστον χώρα. Νομίζω ότι όχι μόνο ΔΕΝ θα έπρεπε να υπάρχει άσυλο αλλά, αντιθέτως, τα πανεπιστήμια θα έπρεπε να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για επεμβάσεις από την αστυνομία όταν μπαίνουν στο στόχαστρο βάνδαλων που καταστρέφουν γραφεία, εργαστήρια, ερευνητικό εξοπλισμό, διδακτικό υλικό, βιβλιοθήκες. Αν τα πεις αυτά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα δεις ανθρώπους να συγκατανεύουν θεωρώντας τα αυτονότητα. Στην Ελλάδα όμως θα σε πουν από 'δεξιό' έως 'ακροδεξιό' ή δεν ξέρω τι άλλο. Όσο για τον συμβολισμό του ασύλου; Χορτάσαμε πια νομίζω από συμβολισμούς σε αυτή τη χώρα. Ας μη ζούμε πια μ' αυτούς και μόνο.

Odysseas είπε...

Και από την άλλη πλευρά βγήκε ο Γιωργάκης και έδειχνε ηλεκτρονικά βιβλία, λες και αυτό είναι το πρόβλημα της παιδείας μας...

Και από την άλλη βγήκε ο Καρατζαφέρης και είπε να πληρώνονται οι άποροι φοιτητές σα δημόσιοι υπάλληλοι και να υπάρχουν στρατόπεδα κοντά στα πανεπιστήμια για να υπηρετούν οι φοιτητές τη θητεία τους!!! Καλά που δεν πρότεινε δημιουργία πανεπιστημίου στο Λαγό του Έβρου και στη Σαμοθράκη...

Και μετά από τέτοιου επιπέδου συζητήσεις περιμένουμε να βρεθούνε λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα?

gerasimos είπε...

Odysseas ωραία η ιδέα για ηλεκτρονικά βιβλία αλλά μήπως θα έπρεπε καταρχήν να δει ο Γιωργάκης την παρούσα κατάσταση και να προτείνει λύσεις στα αδιέξοδά της; Οι άποροι φοιτητές του Καρατζαφέρη θα μπορούσαν να βοηθηθούν από ένα διαφανές και αξιόπιστο δίκτυο κρατικών υποτροφιών - και όχι βέβαια να πληρώνονται για να σπουδάσουν! To άλλο με τα στρατόπεδα μόνο ένας Καρατζαφέρης νομίζω θα μπορούσε να το σκεφτεί...

ritsmas είπε...

αχ, ωραία τα λες Γεράσιμε... Αλλα λόγια ν αγαπιόμαστε ο άνθρωπος. Τί να κάνουμε ; Αυτά εχουμε, με αυτά παλεύουμε και παραμυθιαζόμαστε..
ριτς

ΠΑΝΘΗΡΑΣ είπε...

τελικα επρεπε να μπουν οι ναζιστες στο πυλυτεχνειο για πιασουν οσοι την χρησιμοποιουσαν σαν γιαφκα για να μην γινει επιστρατευση των ελληνων στο μετοπο του σταλιγραντ
η καλως μπηκε το τανκ στο πολυτεχειο το 1973??
τελικα θελεις να βαλλουμε τους λυκους τους ματατσιδες μαζι με τους χρυσαυγιτες να προσεχουν τα προβατα και να εχουν κρανος την περικεφαλαια του λεωνιδα. πολυ μπραβο!!!

Unknown είπε...

Ο τίτλος σου, μιλάει από μόνος του Γεράσιμε.