24 Δεκ 2009

Όταν χάθηκε το μέτρο

Πριν 12 χρόνια, όταν πέθανε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ένας άνθρωπος διεθνώς καταξιωμένος ως κορυφαίος διανοητής, ο θάνατός του πέρασε στα ‘ψιλά’ των ελληνικών εφημερίδων. Για την ακρίβεια, δεν ‘πέρασε’ καθόλου στις εφημερίδες ως είδηση. Παρότι μιλάμε για τον μεγαλύτερο Έλληνα φιλόσοφο του περασμένου αιώνα, που με τη σκέψη του υπήρξε ο καλύτερος πρεσβευτής των ελληνικών γραμμάτων ανά την υφήλιο. Άνθρωποι στα πέρατα της γης που δεν ήξεραν την Ελλάδα, γνώριζαν τον Καστοριάδη. Αλλά στην ίδια την Ελλάδα ήταν και παρέμεινε, μέχρι το θάνατό του, σε ένα περιθώριο, σε μια διαρκή και χαρακτηριστική σκιά. Αντιθέτως, από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Λαμπράκης, δεν προλαβαίνω να μαθαίνω από πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες πόσο ‘μεγάλος Έλληνας’ ήταν, τι μεγέθους προσωπικότητα υπήρξε, τι τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό μας ήταν ο θάνατός του. Ο άνθρωπος αυτός αναμφισβήτητα προσέφερε και έκανε πολλά, κυρίως στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Έδωσε δουλειά σε ανθρώπους μέσα από τα έντυπά του, δημιούργησε έναν μιντιακό κολοσσό, τον ΔΟΛ, άφησε ένα γερό χνάρι όπου πέρασε. Αλλά η αμετροεπής προβολή του μετά θάνατον ως πολιτιστικού γίγαντα, ως δυσθεώρητης σε μεγαλείο προσωπικότητας, ως ενός και μοναδικού αποδεικνύει πόσο έχουμε χάσει κάθε αίσθηση των πραγματικών διαστάσεων των πραγμάτων. Και πέραν αυτού, οι μεταθανάτιοι υμνητές του δεν φαίνονται να αντιλαμβάνονται ότι όσο ‘φουσκώνεις’ έναν άνθρωπο πέραν των αληθινών του διαστάσεων, τόσο εν τέλει τον μικραίνεις. Διότι ακόμη και οι πραγματικά μεγάλοι – ή ιδίως αυτοί – δεν έχουν ανάγκη από ακολούθους, υμνητές, τελάληδες του μεγαλείου τους. Αλλά αυτό δύσκολα μπορεί να το αντιληφθεί ο οιοσδήποτε ζει και εργάζεται σε μια χώρα όπως η σημερινή Ελλάδα.

7 σχόλια:

Prokopis Doukas είπε...

Ναι, υπήρξε πολλή δουλική αμετροέπεια.. Αλλά έτσι δεν συμβαίνει στη χώρα της υπερβολής; Να θυμίσω το θάνατο της Βουγιουκλάκη;

Ανώνυμος είπε...

εμένα με πείραξε που στα ψιλά πέρασε ο θάνατος του μόραλη που "έφυγε¨την ίδια ακριβώς ημέρα.

πρωτοσέλιδα ο λαμπράκης στα νέα αλλά ο μόραλης δεύτερος.

by cortlinux

Meropi είπε...

Ναι ναι χάθηκε το μέτρο! Εδώ βγάλανε μέσα στους 100 καλύτερους Έλληνες όλων των εποχών τη Βουγιουκλάκη, το Βέγγο, το Ζαμπέτα!!!!
Έχω την εντύπωση Γεράσιμε μου ότι προβάλλουμε όσους είναι στα μέτρα μας. Ο Καστοριάδης είναι πολύ μεγάλος για τα μέτρα μας!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σου εύχομαι

Locus Publicus είπε...

Αυτό δεν είναι τίποτα φίλε Γεράσιμε. Κάτσει να δείς τι θα γίνει όταν φύγει ο Μίκης:)

Xρόνια πολλά.

ritsmas είπε...

καλησπέρα και χρόνια πολλά. Δικαίως απορείς, αλλά μήπως αυτό δεν είναι ένα ακόμη κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας ; Η άνιση μεταχείριση ανθρώπων και καταστάσεων;

gerasimos είπε...

Προκόπη μέχρι και σίριαλ έγινε η ζωή της 'εθνικής σταρ'... ευτυχώς αποτυχημένο. (Όπερ αποδεικνύει ότι δεν πιάσαμε τον πάτο που κάποιοι νόμιζαν, τουλάχιστον όχι ακόμα...)

Σακίδιο ενδεικτική η τόσο διαφορετική αντιμετώπιση δυο ανθρώπων που 'έφυγαν' την ίδια μέρα.

Μερόπη πολύ εύστοχη τη βρίσκω την παρατήρησή σου. ;-)

Λόκους προβλέπεται μεγάλο πανηγύρι...

Ρίτσμας δυστυχώς.

Καλές γιορτές σε όλους σας, με ανθρώπους που σας αγαπάνε και τους αγαπάτε! :-)

αθεόφοβος είπε...

Προφανώς ξεχνάς τι ειπώθηκε όταν πέθανε ο Καζαντζίδης,
Τουλάχιστον ο Λαμπράκης αφησε πίσω του εκτός από τις εκδόσεις που επιτυχώς τις συνέχισε και τις ανέπτυξε και τα δύο Μέγαρα Μουσικής που άλλαξαν την εικόνα των πόλεων στις μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας που προηγουμένως ήταν στο επίπεδο βαλκανικής χώρας.