6 Φεβ 2012

Αγοράζοντας χρόνο

Αυτή η φράση μου έμεινε από άρθρο στο ιντερνετικό BBC για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία, μεταξύ Τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα απλώς θα αγοράσει λίγο ακόμη χρόνο. Χρόνο, για να κάνει τι; Για να επιβληθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα λιτότητας, που μπορεί να έχουν φτάσει, σαν μέτρα, στα όριά τους. Ίσως έχουμε φτάσει στο σημείο, κάτι που έχει ήδη επισημάνει το ΔΝΤ, που περαιτέρω μέτρα λιτότητας θα ήταν απλώς αντιπαραγωγικά. Και τι γίνεται από εκεί και πέρα; Τι ακολουθεί; Παίρνοντας το νήμα από εκεί που το αφήνει το άρθρο, θα τολμούσα μια πρόβλεψη. Ακολουθούν πολλά χρόνια αιματηρής λιτότητας, κοινωνική κατρακύλα στην εγκληματικότητα, μια πιθανή στροφή προς μια ληστρική, μαφιόζικη, τοκογλυφική παραοικονομία σαν αυτή που πρόσφατα αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, μια παραοικονομία που σαν ποτάμι θα φουσκώσει, παρασέρνοντας στο διάβα της ανθρώπους κάθε ταξικής προέλευσης, κάθε κοινωνικής και πολιτικής απόχρωσης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ακόμα και οι μεσαίες τάξεις βλέπουν ‘δικούς τους’ να εισέρχονται στις τάξεις των άστεγων, των νεοάστεγων όπως τους θέλει η γλώσσα της κρίσης. Τι δεν φαίνεται πουθενά; Η ανάδυση ενός νέου μοντέλου οικονομίας, μιας οικονομίας παραγωγικής και όχι μεταπρατικής. Και η εμφάνιση νέων πολιτικών δυνάμεων που θα ανακτήσουν την χαμένη τους επαφή με τους πολίτες. Σύμφωνα με το βρετανικό άρθρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ακόμα και αν συμφωνηθεί ένα δεύτερο πακέτο σωτηρίας, μπορεί να μη φτάνει. Δεκαπέντε ακόμη δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν είτε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση στην πορεία, αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση για αλλαγές. Τι έχουμε δει μέχρι τώρα, από πλευράς πολιτικής βούλησης; Αντί η Ελλάδα να συρρικνώσει λιγάκι τον δημόσιο τομέα όπως είχε ζητήσει η Τρόικα, αντικαθιστώντας μόνο έναν από πέντε που έβγαιναν σε σύνταξη, πρόσθεσε 20.000 ανθρώπους με νέες προσλήψεις. Μια συμφωνία, καταλήγει η ανταπόκριση του BBC, θα αγοράσει χρόνο. Αλλά η Ελλάδα έχει ήδη ‘σπάσει’. Η ελληνική κοινωνία έχει ‘σπάσει’.

4 σχόλια:

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Και όσο οι πολιτικοί μας "αρχηγοί" παίζουν τις κουμπάρες για να κερδίσουν λίγο πολιτικό χρόνο, η ελληνική κοινωνία χάνει το χρόνο της.

gerasimos είπε...

Νομίζω δεν μιλάμε πλέον για πακέτο διάσωσης, αλλά ένα πακέτο εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού χωρίς καμία προοπτική οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Και παρ' όλα αυτά οι πολιτικοί αρχηγοί επιμένουν να παίζουν τα παιχνίδια τους... και ένα 31% των πολιτών σε δημοσκόπηση της Public Issue να δηλώνει ότι θα (ξανα)ψηφίσει Νέα Δημοκρατία (!) όταν γίνουν εκλογές... δεν είναι μόνο να τραβάς τα μαλλιά σου η κατάσταση αυτή, αλλά ολόκληρο το κεφάλι σου...

Πεζογράφος-Ποιητής-Αριδαία είπε...

Όλα τά δανεικά καθώς καί τό 15άρι ευρωπακέτο μοιάζουν μέ τεράστια κουτιά μέ τόνους δυναμίτη πού θά εκραγούν, προκαλώντας ολοσχερείς καταστροφές στό οικοδόμημα πού λέγεται Ελλάδα.- Οι Σοσιάλ αντιλήψεις περί βολέματος ημετέρων, πού δέν μοιώνουν αλλ' αντιθέτως αυξάνουν τό αδηφάγο δημόσιο σέ δύσκολους καιρούς, συντελούν στήν χειροτέρεψη τής όλης κατάστασης.- Ο "Βαγγέλας" σάν σφαγέας απαιτεί εδώ καί τώρα ψήφισμα τού μνημονίου.- Μέ τά όσα συμβαίνουν στήν Χώρα μας εύλογα αναρωτιέται κανείς ότι ίσως νά πρόκειται γιά Αυλικούς καί γιά δούλους.- Πιστεύω ότι δέν μπορούμε νά ζούμε στήν ευρωζώνη όσο συνεχίζεται τό ίδιο φρικαλέο σκηνικό, η θηλιά θά σφίγγει όλο καί περισσότερο στόν λαιμό τών προδομένων Ελλήνων πολιτών.- Πρέπει νά λογοδοτήσουν γιά όλα ενώπιον τού Ελληνικού Λαού οι ηθικοί αυτουργοί τής ανέχειας καί τής υποτέλειάς μας.- Αυτοί πού είπαν ΝΑΙ στίς ορέξεις τών Τροϊκανών, παραδίδοντας τόν πλούτο τής Πατρίδος, τίς περιουσίες του καθενός μας πού έγιναν μέ αγώνες, προσπάθειες καί ιδρώτα μιάς ζωής..!!

gerasimos είπε...

Ο κύβος ερρίφθη... ό, τι και να λέμε στο εξής τα κεφάλια μέσα και ο σώζων εαυτόν σωθήτω...