1 Φεβ 2008

Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών;



Αναρωτιέμαι αν υπάρχει άλλο κράτος στη σύγχρονη Ευρώπη που όταν πεθάνει - ή κοιμηθεί ή εν πάση περιπτώσει μας αφήσει - ο ηγέτης της εκκλησίας του κηρύσσεται τετραήμερο πένθος, την ημέρα της κηδείας του αργούν δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και πανεπιστήμια και επί μέρες τα ΜΜΕ ασχολούνται με το θάνατό του, τη ζωή και τη διαδοχή του. Σύμφωνα με τον μεγάλο Γερμανό κοινωνιολόγο Max Weber στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες με την αυξανόμενη ορθολογική οργάνωση της καθημερινής ζωής και μέσα από τη λεγόμενη εκκοσμίκευση, η οργανωμένη θρησκεία έχασε την παντοδυναμία της και έδωσε σιγά-σιγά τη θέση της ως διανοητική αυθεντία στην επιστήμη. Και ως επίγεια εξουσία στο σύγχρονο κοσμικό κράτος. Βέβαια, ο Weber αναφερόταν στην Ευρώπη, την ήπειρο του Καρτεσιανού ρασιοναλισμού και του Διαφωτισμού, στην οποία οι λέξεις ελευθερία, δημοκρατία και ανεκτικότητα απέκτησαν πρωτοφανές στην ιστορία της ανθρωπότητας βάθος. Αναφερόταν στις κοινωνίες που πρώτες στην ανθρώπινη ιστορία βγήκαν από την κατάσταση της θεοκρατίας στην οποία παραμένουν βυθισμένες πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου. Και στις οποίες όπως είπε ο Καστοριάδης εμφανίστηκε για πρώτη φορά η πραγματική δημοκρατική πολιτική, με την έννοια της αμφισβήτησης των υπαρχόντων θεσμών. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν στην περίπτωση της Ελλάδας όταν αναφερόμαστε στον αρχιεπίσκοπο μιλάμε για έναν Αγιατολάχ Χομεϊνί ή για τον ηγέτη της εκκλησίας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ισχύει το δεύτερο τότε οι ατέλειωτες και φριχτά βαρετές συζητήσεις στα ΜΜΕ μεταξύ γενειοφόρων και μη για τη ζωή, το θάνατο και τη διαδοχή του, η προαναφερθείσα αργία και η γενικότερη θρησκοληψία που επικρατεί ανοίγουν ένα ερώτημα: αν η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο, εκκοσμικευμένο ευρωπαϊκό κράτος ή αν αφήνεται να βυθιστεί σε μια θεοκρατική οπισθοδρόμηση.

27 σχόλια:

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Γεράσιμε... είμαστε άρρωστοι... πολύ άρρωστοι...

αντωνης είπε...

Γερασιμε καλησπερα!
Δυστυχως ειμαστε πολλους αιωνες πισω. Ως λαος εννοω.
Και μετα αναρωτιομαστε για τα στραβα που βλεπουμε παντου.
Τι να περιμενεις μετα και το σημερινο;

Περιττο θεωρω να πω οτι συμφωνω με το ποστακι σου.

StupidityGR είπε...

Γεράσιμε σε χαιρετώ.
Έκανα λάθος και διέγραψα το προηγούμενο σχόλιο.
Σε παραπέμπω εδώ: http://StupidityGR.blogspot.com/
Αν δεν αλλάξει σύντομα αυτό το χάλι που επικρατεί, θα πρέπει εμείς οι αντιφρονούντες (έτσι θα μας λένε σε λίγο), να μετακομίσουμε.

Trifon Triantafillidis είπε...

Εγώ δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μιλάμε για έναν Αγιατολάχ, απλά οι συνθήκες δεν ήταν τόσο ώριμες ώστε να ξεδιπλώσει πλήρως τις πραγματικές προθέσεις του.

Συνήθως είναι τόσο κακοί όσο τους επιτρέπουμε.

ANemos είπε...

Ναι! Η Ιταλία!
Πριν δύο χρόνια μάλιστα! Οταν πέθανε ο Πάπας...
Και η Πολωνία (επειδή τότε έχασε έναν δικό της Πάπα!), Α! ΚΑΙ η Γερμανία (επειδή τότε κέρδισε έναν δικό της Πάπα!)...

ANemos είπε...

Οσο για το πόσο απασχόλησαν τα (ιταλικά, γερμανικά, πολωνικά κτλ κτλ) ΜΜΕ οι Πάπες, δεν το συζητάμε! Από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί για εβδομάδες ολόκληρες, μέχρι να βγει ο λευκός καπνός αλλά και μετά!

gerasimos είπε...

synas άστα να πάνε.

αντωνη χαίρομαι που συμφωνείς.

stupiditygr εγώ από μετακόμιση έρχομαι... αλλά σκέφτομαι να ξαναφύγω.

τρύφων δεν το αποκλείω καθόλου.

gerasimos είπε...

anemos είχα σκεφτεί κι εγώ τον Πάπα. Όμως ο Πάπας είναι ο ηγέτης όλης της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αν δεν κάνω λάθος. Με εκατοντάδες εκατομμύρια πιστών ΚΑΙ στις πέντε ηπείρους. Υπάρχει μια τεράστια ποιοτική διαφορά και μεταξύ του ίδιου και του αρχιεπισκόπου αλλά και μεταξύ των χωρών που αναφέρεις (Γερμανίας και Ιταλίας) και της Ελλάδας. Που αν όπως λες ασχολήθηκαν για κάποιο διάστημα με το θάνατο του θρησκευτικού ηγέτη εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Νότιο και Βόρειο Αμερική μέχρι την Αφρική, την Αυστραλία, την Ασία και την Ευρώπη, τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν διακρίνονται νομίζω από την οπισθοδρομική θρησκοληψία που βλέπει κανείς στην Ελλάδα.

tzonakos είπε...

Και εγω συμφωνώ οτι μιλάμε για εναν Αγιατολλάχ που έφυγε στενοχωρημένος που δεν πρόλαβε να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα στο μόνο φονταμενταλιστικό καθεστώς εντος ΕΕ.
Επίσης νευρίασα άσκημα που επι 4-5 μέρες έπρεπε να χουμε λέει πένθος και κλειστό το Δημόσιο και όλα αυτα τα ωραία.
Αντι να φύγει ταπεινά ως όφειλε, τον έθαψαν και με τιμεα αρχηγού Κράτους. ( Μα αυτο δε θα τον χάλαγε, αυτο ηθελε, να ειναι αρχηγός )
Κακόμοιρη Ελλαδίτσα δεν θα δεις φώς. Λυπάμαι για όσους παγιδεύτηκαν και δεν καταλαβαίνουν επειδη φοβούνται. Ο φόβος, η μοιρολατρεία συμφέρει ακριβώς τους γενειοφόρους και το ταμείο τους.
Λυπάμαι που αντι να πάμε μπροστά, πάμε πίσω.
Λυπάμαι που η ορθοδοξία έχασε τόσο καιρό και παρέσυρε μαζι και την χώρα σε μια γκρίζα ζώνη δεισιδαιμονίας και φόβου.
Λυπάμαι που αντι να ειναι ΦΩΣ η Εκκλησία, ειναι σκοτάδι.
Λυπάμαι...

ANemos είπε...

Για μένα αυτό μου φαίνεται ακόμη χειρότερο... Ακριβώς λόγω της έκτασης του φαινομένου...

gerasimos είπε...

tzonakos βλέποντας προχθές στην τηλεόραση τις συγκεντρώσεις το 2000 για τις ταυτότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τρόμαξα. Τότε δεν είχα αντιληφθεί τι γινόταν γιατι βρισκόμουν εκτός Ελλάδος. Αν τις είχα δει ίσως να μην επέστρεφα ποτέ. Κοινώς την πατήσαμε..

anemos εντελώς άλλη συζήτηση αυτή όμως. Όπως έλεγε κι ένας καθηγητής μου, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι ίσως η μεγαλύτερη και σίγουρα η μακροβιότερη πολυεθνική επιχείρηση του πλανήτη.

tzonakos είπε...

Yeap ! Religions are a BIG bussiness ! ...ειχε πει ενας καθηγητής φίλου μου σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Τότε μόλις ειχαμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει.
Τωρα αν ειναι αργά, ποιός θα φταίει;
Και πώς μπορεί κανεις να πείσει οτι έγιναν χοντρά λάθη απο την ελλαδική Εκκλησία ;
Αφου αν το πεις θα θεωρήσουν οτι τους προσβάλλεις την πίστη !
Εχουν μπλέξει την π... με την β...

Dr_MAD είπε...

Θα διαφωνήσω εν μέρει. Σκεφθείτε τη συνεισφορά του κληρου από την επανασταση ως τις ιεραποστολές. Ο τόπος είναι συνδεδεμένος συναισθηματικά με την εκκλησία. Δεν είναι τραβηγμενο. Χιλιάδες ζουν με το συσσίτιο της Εκκλησίας στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η διαφθορά εχει κι εκει εξαπλωθει τρομακτικα κι οτι επιτελους θα πρεπει να υπαρξει ο πολυαναμενομενος διαχωρισμος εκκλησιας-κρατους. Εστω κι αν αρχίσουν οι μουσουλμανοι της θρακης να ζητανε ρεστα. Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα. Οπισθοδρόμηση...

καλημέρες, καλό μήνα και καλό ΠΣΚ ;-)

gerasimos είπε...

mad ο κλήρος αντέδρασε στην επανάσταση και για να καλύψει τα ιστορικά ίχνη της αντίδρασης αυτής εφηύρε και άρχισε να διαδίδει τα περί κρυφών σχολειών. Αλλά και πιο πρόσφατα: ποια ακριβώς ή περίπου ήταν η συνεισφορά του κλήρου στον αγώνα εναντίον της χούντας κατά τη διάρκεια της επταετίας; Όσο για τα συσσίτια και τις ιεραποστολές γίνονται παντού στον κόσμο αλλά φαινόμενα και νοοτροπίες όπως του ποστ ΔΕΝ συναντώνται σε άλλα σύγχρονα κράτη. Το όποιο ανθρωπιστικό έργο της όποιας εκκλησίας με άλλα λόγια δε νομιμοποιεί ούτε ταιριάζει με τις υπερβολές, την υποκρισία, την οπισθοδρομική θρησκοληψία και τον νεο-ορθόδοξο φονταμενταλισμό. Καλό μήνα και σ' εσένα και καλό σαββατοκύριακο.:-)

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς φίλε Γεράσιμε η Ελλάδα δεν είναι ούτε σύγχρονο,ούτε προοδευτικό(αυτό σίγουρα),ούτε κράτος.(Με την έννοια του κοινωνικού και του κράτους δικαίου.)Η δική μου γνώμη πάντως είναι πως ζούμε σε ένα θεοκρατικό καθεστώς.Ποιος έχει τολμήσει να πάει ενάντια στην εκκλησία;Και αν το έκανε κάποιος τι αποτέλεσμα είχε;
www.stainwords.blogspot.com

gerasimos είπε...

stain κι εγώ αυτό πιστεύω αλλά όποτε το υποστηρίζω ως άποψη εισπράττω μια αντίδραση σα να λέω κάτι αδιανόητο. Kαι με δικούς μου ακόμα ανθρώπους αντιλαμβάνομαι ότι τους φαίνονται ανοίκειες τέτοιες συζητήσεις. Έχω την εντύπωση ότι σ' αυτό τον τόπο αδιαμαρτύρητα ζούμε καθημερινά βουτηγμένοι στην υπερβολή αλλά καθόλου δε μας αρέσει να τη συζητάμε αυτή την υπερβολή ή στην περίπτωση του ποστ, τη θεοκρατία και την οπισθοδρόμηση. Και όποιος αντιδράσει με επιχειρήματα αυτόματα και παραδόξως θεωρείται ο ίδιος υπερβολικός, περίεργος, 'ψείρας' ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Μα τι αποριες ειναι αυτες που εχεις; ΦΥΣΙΚΑ και ο Webber δεν ειχε κατα νου την Ελλαδα.

Ειπαμε: εκοιμηθη ο μακαριστος (τα ζωα ψοφανε, εμεις οι απλοι πεθαινουμε, και καποιοι απλως κοιμουνται). Μη φωναζετε πολυ μονο. Θελετε να ξυπνησει και μετα να εχουνε 4 μερες αργια και γλέντι; Και τους ρασοφορους- γενειοφορους-σκοταδοφορους να μιλουν για τη ζωη , τον θανατο, την ανασταση, τα θαυματα κλπ. ;

gerasimos είπε...

fidelio αυτός καλά εκοιμήθη, εμείς πότε θα ξυπνήσουμε; Πάντως για να αστειευτώ και λιγάκι φόβος να ξυπνήσει δεν υπάρχει. Όπως μου έγραφε ο mpampakis στο μπλογκ του δεν υπάρχει περίπτωση ανάστασης αφού στη μητρόπολη κάθε μητροπολίτης που περνούσε έμπηγε κι από ένα στιλέτο, για καλό και για κακό.:-)

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι ολοι ειστε οργανα του σατανα και προσπαθειτε να εξοντωσετε τους χριστιανους!!! :-D
Περα απο πλακα, θα μας παρει πολυ καιρο να ξυπνησουμε και να αντιληφθουμε τι συμβαινει...Και δεν ξερω τι μπορει να ειναι αυτο που θα μας ταρακουνησει τοσο δυνατα..Τετοιες συζητησεις ειναι και "απαγορευμενες", δεν τις αγγιζουμε καθολου, οσοι το κανουμε βεβαια ειμαστε απο μειοψηφιες εως...αθεοι(ως βρισια το λενε!)!

gerasimos είπε...

elli_auth δεν έχεις άδικο, δες και τι έγραψα παραπάνω στον stain.

Niemandsrose είπε...

Ξέρεις τι; Αυτό το Ελλαδιστάν που ακούω να λέγεται όταν αναφέρονται πολύ, χάριν αστείου, στην Ελλάδα, δεν είναι και τόσο αστείο. Μ' αυτή την έννοια απέχουμε παρασάγγας από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες και ανάλογες εκδηλώσεις θρησκευτικής πίστης, και ναι, η κατάσταση στην Ελλάδα με τα κομποσκοίνια, τα πατερημά και τον πανταχού παρών κλήρο είναι εφιαλτική.

StupidityGR είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο να θέλεις να φύγεις. Κι εγώ το ίδιο ετοιμάζομαι να κάνω. Δεν αξίζει τον κόπο αυτή η χώρα. Από όσο γνωρίζω τουλάχιστον για Αγγλία και Αυστραλία που έχω ζήσει, δεν υπάρχουν τέτοια φενόμενα. Η Αυστραλία δεν έχει επίσημη θρησκεία στο Σύνταγμα της και όπως ξέρεις η Βρετανία δεν έχει σύνταγμα μεν, αλλά δεν υπάρχει η θρησκοληψία που υφίσταται στην Ελλάδα. Εκτός τούτου, η Ελλάδα δεν έχει προοπτική να γίνει κράτος δικαίου. Τι ειρωνικό! Να γίνει κράτος δικαίου στο μέλλον;

gerasimos είπε...

niemandsrose όταν ζει κανείς στο εξωτερικό βλέπει πιο καθαρά αυτόν τον παραλογισμό, του αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο παρά το ότι ή ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι ζει πια μακριά του. Φαντάζομαι ότι έτσι σου αποκαλύπτεται κι εσένα που ζεις στο Λονδίνο. Όταν ζούσα κι εγώ στην Αγγλία έβλεπα στην Ελλάδα αυτή την υποκουλτούρα της θρησκοληψίας, της αναξιοκρατίας, του χαβαλεδισμού, του ωχαδερφισμού και δεκάδων άλλων πραγμάτων που δεν με αντιπροσωπεύουν. Και το χειρότερο είναι ότι έχοντας χρόνια τώρα επιστρέψει στην Ελλάδα εξακολουθώ να την αντιλαμβάνομαι το ίδιο καθαρά. Οπότε δυο επιλογές έχω: ή να ξαναφύγω ή να γίνω γραφικός τύπος... που μάλλον έχω γίνει ήδη. Το να ξαναφύγω το βλέπω μάλλον απίθανο, γιατί είμαι ιδιαίτερα εγωιστής: επιμένω στις επιλογές μου ακόμα και στις λανθασμένες. Αλλά εσένα τουλάχιστο θα σου συνιστούσα να μείνεις εκεί που είσαι όσο περισσότερο γίνεται.

stupiditygr δες τι γράφω παραπάνω στη niemandsrose.

Niemandsrose είπε...

Το άσχημο, αγαπητέ μου Γεράσιμε, είναι πως έχω απομυθοποιήσει πλήρως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και την Μ.Βρετανία, ζώντας τη όχι σαν ένα τόπο που ήρθα να αρπάξω ό,τι μπορώ αλλά σα δεύτερη πατρίδα μου. Και αυτό είναι οδυνηρό. Αλλά ας είναι.
Η πιο γλυκιά πατρίδα, είναι η καρδιά
όπως λέει ο Μανώλης Ρασούλης.
Σαν ξένος, σαν ξενάκι, σαν πάντα ξένος, που γράφει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
Στα αφιερώνω.

gerasimos είπε...

Δεν έχω παρά να ευχαριστήσω για την αφιέρωση και να πω ότι η καρδιά είναι λίγο σαν τα κλειδιά μας: την ξεχνάμε στα πιο απίθανα μέρη.:-)

Ανώνυμος είπε...

Athens voice:"ακόμα και ο άθεος έλληνας είναι ορθόδοξος...έχει μέσα του τον αέρα της ορθοδοξίας το περίφημο χατζιδακικό ανοιξιάτικο αεράκι του επιταφίου"

Κάποτε κάνω προσευχή αμήχανα χωρίς να ξέρω που την απευθύνω νοσταλγώντας την παιδική μου βεβαιότητα για την ύπαρξη του καλού παπούλη κάπου ψηλά.
Κάποτε με την αφορμή της περιήγησης σε έρημες κυρίως εκκλησίες και σε αιγαιοπελαγίτικους οχυρούς θόλους ορθοδοξίας έχουν καταλαγιάσει ανήσυχα συναισθήματα ενώ είχε αποκοιμηθεί προσωρινά το δαιμόνιο του αγνωστικισμού.
Παρόλα αυτά τα παραστρατήματα του ορθολογισμού δεν με αφορούσε η "θρησκευτικότητα" των ημερών πένθους. Αρχικά σεβάστηκα τη μακάβρια εξίσωση -μία μέρα αργίας λόγω της εξόδου ενός ανθρώπου από τη ζωή- και αφέθηκα σε μία διάθεση περισυλλογής. Μετά κάπως ενοχικά στην αρχή παραμέρισα την πένθιμη διάσταση της μέρας και τελικά απόλαυσα μία ηλιόλουστη βόλτα στην ήσυχη πόλη. Θαυμάζοντας κάποια από τα πιο όμορφα κτήρια στο κέντρο της πόλης που αποτελούν περιουσία της επίσημης εκκλησίας αναλογίστηκα πόσο ουσιαστικά παρεμβατική θα μπορούσε να είναι η ορθόδοξη ελληνική εκκλησία αξιοποιώντας την περιουσία της με κοινωνικό προσανατολισμό και στηρίζοντας ακόμα και θεσμικά ένα κράτος πρόνοιας.

gerasimos είπε...

Πράγματι!