20 Φεβ 2008

Κόσοβο



Νομίζω ότι προκειμένου να διαμορφώσει κανείς μια όσο γίνεται πιο σφαιρική και τεκμηριωμένη άποψη για όσα διαδραματίζονται στο Κόσοβο, καλό θα ήταν να ρίξει και μια ματιά στην ιστορία της περιοχής. Μετά την Ινδο-Ευρωπαϊκή επιδρομή και πριν τη ρωμαϊκή κατάκτηση, στο Κόσοβο ζούσαν θρακικές και ιλλυρικές φυλές. Το Κόσοβο ήταν μέρος της ιλλυρικής Δαρδανίας, μιας αρχαίας χώρας που περιλάμβανε τμήματα της σημερινής Σερβίας, του Κοσόβου βεβαίως, της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (προσωπικά θεωρώ φιλοφρόνηση το να επιθυμεί ένα άλλο κράτος να ονομάζεται όπως μια περιοχή της Ελλάδας και δεν έχω κανένα πρόβλημα μ’ αυτό) και της Αλβανίας. Αργότερα, όλη η περιοχή έγινε τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι σλαβόφωνες φυλές του Κοσόβου, αν και υποτελείς του Βυζαντίου, παρέμεναν ανένταχτες και αυτοδιοικούμενες και κάποια στιγμή σχηματίστηκαν σερβικά πριγκιπάτα, για λόγους καλύτερης αμυντικής οργάνωσης. Γύρω στα 850 μ.Χ. το Κόσοβο έγινε μέρος της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας και εκχριστιανίστηκε σε μεγάλο βαθμό. Και το 1018 η Βυζαντινή Αυτοκρατορία επανάκτησε τον έλεγχο της περιοχής, όπως και του μεγαλύτερου μέρους των Βαλκανίων. Ακολούθησαν διάφορες απόπειρες χειραφέτησης από το Βυζάντιο ώσπου το 1208 επιτεύχθηκε η κατάκτηση του Κοσόβου από τους Σέρβους, το οποίο και έγινε η καρδιά από πολιτιστικής, θρησκευτικής και πολιτικής άποψης, του Σερβικού Βασιλείου. Στη συνέχεια βέβαια περιήλθε υπό Οθωμανική κατοχή μέχρι το 1912, που αναγνωρίστηκε ως μέρος της Σερβίας. Με τη λήξη του Β' Παγκόσμιου πόλεμου το Κόσοβο θεωρήθηκε αυτόνομη περιοχή της Σερβίας και το 1963 έγινε αυτόνομη επαρχία. Με την ψήφιση του γιουγκοσλαβικού συντάγματος του 1974 έγινε ουσιαστικά αυτοδιοικούμενο, αλλά με εντάσεις μεταξύ των αλβανικών και σερβικών κοινοτήτων του, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι και τις μέρες μας. Βάσει των παραπάνω, θεωρώ ότι όλοι οι προαναφερθέντες έχουν τους δικούς τους, ιστορικά τεκμηριωμένους λόγους να διεκδικούν την περιοχή για τους ίδιους. Και όταν λέω «όλοι», εννοώ Αλβανοί και Σέρβοι εξίσου. Κατανοητές λοιπόν οι διεκδικήσεις και των δυο πλευρών. Αυτό όμως που δυσκολεύομαι και ανέκαθεν παιδευόμουν να κατανοήσω ήταν η «παραδοσιακά» φιλοσερβική ελληνική εξωτερική πολιτική. Αν αυτή η επιλογή της ελληνικής διπλωματίας οφείλεται στο ότι είμαστε αμφότεροι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, το βρίσκω κάπως παρωχημένο, περιοριστικό και με μια λέξη στενόμυαλο, να επιλέγουμε στον 21ο αιώνα συμμάχους βάσει θρησκευτικών συγγενειών.

Πηγή μου όπως είδατε ήταν τα σχετικά άρθρα της Wikipedia τα οποία δεν θεωρώ και 100% αξιόπιστα, οπότε παραμένω ανοιχτός σε αντιρρήσεις (τεκμηριωμένες όμως).

37 σχόλια:

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου καλέ,
Στις 19 Ιανουαρίου (δηλ. πριν από ένα μήνα) είχα αναρτήσει κι εγώ ένα ποστ με θέμα την (τότε) αναμενόμενη κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Στην ανάρτηση αυτή κατέληγα ως εξής "Οι Αλβανόφωνοι του Κοσόβου διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους τονίζουν «Ο αλβανικός λαός του Κοσόβου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, είναι ένας λαός συμπαγής αυτοχθόνων που ζει στο δικό του έδαφος από τότε που αρχίζει η ιστορία της Ευρώπης και έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση». Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται πειστικά τα επιχειρήματα τους αυτά. Αλλά σκέφτομαι και πάλι. Τα ίδια αυτά επιχειρήματα μπορούν να προβάλουν και άλλοι πληθυσμοί στα Βαλκάνια (και όχι μόνο) που τυγχάνει να έχουν τοπικά πλειοψηφία. Ανατριχιάζω δε όταν σκέφτομαι τι μπορεί να γίνει αν αρχίσουν να αλλάζουν τα σύνορα στην περιοχή αυτή……".
Εξακολουθώ και σήμερα να έχω τους φόβους μου για τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας αυτής στην ευρύτερη περιοχή. Τοπική πλειοψηφία έχουν π.χ.και οι Μουσουλμάνοι του Ν. Ροδόπης, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Για φαντάσου να θελήσουν κάποτε να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Και κυρίως να αποφασίσουν οι Η.Π.Α. να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία αυτή!! Μη γελιόμαστε η ανεξαρτησία του Κοσσόβου είχε χορηγό....τις Η.Π.Α.
Τελειώνοντας Γεράσιμε μου θέλω να πω ότι εμένα προσωπικά ολίγον (ή μάλλον καθόλου) με ενδιαφέρει το ότι οι Σέρβοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (σημειωτέον είναι Παλαιοημερολογίτες). Ούτε νιώθω κοντά τους γι' αυτό το λόγο. Στην πραγματικότητα είναι ξένοι με τη δική μου νοοτροπία. Απλώς υπάρχει φόβος αυτή η ανεξαρτησία να λειτουργήσει ως ντόμινο στην περιοχή.

gerasimos είπε...

meropi ήθελα να σταθώ λίγο στις ΗΠΑ αλλά και τις άλλες μεγάλες χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο. Τι λόγους θα είχαν οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως και η ίδια η ΕΕ στην οποία κυριαρχεί η τάση αναγνώρισης) που αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, να υποστηρίξουν τους Αλβανούς έναντι των Σέρβων; Σε πολλά πράγματα το ίδιο αδιάφοροι (ή αντιπαθείς) τους είναι τόσο οι Σέρβοι όσο και οι Αλβανοί. Και ποια απ' αυτές τις χώρες θα την συνέφερε άραγε η αποσταθεροποίηση της περιοχής; Καμία νομίζω, έστω και για καθαρά οικονομικούς λόγους. Άρα πώς το σκέφτηκαν όλοι αυτοί το πράγμα; Πάντως όχι επιπόλαια νομίζω.
Και επίτρεψέ μου να πω ότι φοβάμαι πως το επιχείρημα ότι αν αναγνωριστεί το Κόσοβο θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και με άλλες τοπικές πλειονότητες που θα διεκδικήσουν ανεξαρτησία θυμίζει λιγάκι το Βρετανικό Μουσείο όταν υποστηρίζει ότι κάτι ανάλογο θα συνέβαινε αν επέστρεφαν τα Ελγίνεια στην Ελλάδα. Ότι δηλαδή θα ξεσηκώνονταν κι άλλες χώρες με παρόμοια αιτήματα.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου,
ένας λόγος που μου έρχεται τώρα πρόχειρος στο μυαλό γιατί οι Η.Π.Α προτιμούν να υποστηρίξουν τους Αλβανούς είναι ότι οι τελευταίοι αποδείχτηκαν πιο υπάκουοι στις εντολές τους και θέλουν ένα πιστό σύμμαχο στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Κοσσοβάροι πανηγύριζαν για την ανεξαρτησία τους ανεμίζοντας μαζί με τις δικές τους τις σημαίες και αμερικάνικες.

gerasimos είπε...

... Όπως και ότι το ίδιο στην ουσία του επιχείρημα προέβαλε κι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ότι δηλαδή θα ανατρέπονταν οι ισορροπίες σε μια τόσο "ευαίσθητη" περιοχή.

gerasimos είπε...

meropi δε νομίζω ότι ισχύει αυτό. Αλλά ακόμα κι αν ίσχυε κι όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, το ίδιο δεν ίσχυε και την εποχή της ελληνικής επανάστασης για την Αγγλία, τη Ρωσία και τη Γαλλία, τις "μεγάλες δυνάμεις" εκείνης της εποχής; Ή μήπως αναγνώρισαν τότε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος από... ανθρωπιστικά κίνητρα; Δε νομίζω!

IdentityCafe είπε...

Gerasime

Exei plaka pws ematha gia thn anaxarthtopoihsh: Sto Manhattan to meshmeri ths kyriakhs kathws perpatousa na vrw ena filo egine xafnika xamos sthn 6h leofwro me autokinhtopomph me alvanikes shmaies...

Oson afora to Sui Generis tou Kosovou eimai oligon epifylaktikos kai skeptikos. Pou shmainei oti den xerw poia einai h swsth lysh se ena toso polysytntheto zhthma.

Opws les apo epixeirhmata vrithoun kai oi dyo pleures kai se tetoies periptwseis boreis na epixeirhmatologeis esaei yper tou enos h tou allou analoga to symferon h thn apopsh sou...

Omws nomizw oti oi Servoi ths Bosnia (Republica Srbska) exoun epeneilhmenws apeilhthei me foveres kyrwseis apo th diethnh koinothta ean dhlwsoun anexarthsia. Mou einai endelws periergo poios o logos ypraxhs ths Vosnias otan den yparxei kamia synenohsh metaxy twn dyo autonomwn eparxiwn...
Einai nomizw auth h pasifanhs ekdhlwsh dyo metrwn kai dyo stathmwn pou enteinei thn aisthsh mias adikias.

Eimai yper tou aytoprosdiorismou atomwn kai ethnothtwn opws ayta to aisthanondai.

Exallou se 50 xronia pou tha anhkoun oloi aytoi sthn EE tha exei ligh shmasia.

gerasimos είπε...

identitycafe οι Βόσνιοι και όχι οι Σέρβοι είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα (48%) της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Σε αντίθεση με το Κόσοβο που αποτελείται από Αλβανούς κατά 90%. Εν πάση περιπτώσει κρατάω το τελευταίο που είπες, ότι (ότ)αν όλοι αυτοί θα είναι στην ΕΕ στο μέλλον λίγη σημασία θα έχουν όλα αυτά.:-)

IdentityCafe είπε...

gerasime mallon den to egrapsa analytikotera ki isws den katalaves ti ithela na pw:

H Bosnia apoteleitai apo thn Croat-Muslim Federation kai thn Republica Srbska. Oi dyo autes autonomes perioxes pou apoteloun to kratos ths vosnias exoun mhdaminh ws mhdenikh synergasia.
Sxedon se ola ta zhthmata epikratei deadlock. Ta parakolouthw dioti exw ena filo Vosnio.
Polles fores oi servoi ths Rep.Srbska exoun diatypwsei thn anagkh anexarthtopoihshs. Oi diethnhs dynamh pou elegxei th Vosnia exei epaneilhmenws apeilhsei tous servous ths vosnias na mhn tolmhsoun na epanegeiroun to thema...
Oi Servoi ths vosnias borei na einai o misos plythysmos ths xwras alla sthn autonomh "dhmokratia" tous einai sxedon 100%.

einai sa na les pws oi kosovaroi einai to 20% ths servias!!! Ma autoi epishmainoun oti einai to 90+% tou kosovo... den xerw an me katalavaineis gia ta dyo metra k stathma...

gerasimos είπε...

identitycafe έριξα μια ματιά στο άρθρο της Wikipedia για τη Republika Srpska. Αναρωτιέμαι όμως ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ θα μπορούσαν να υπάρχουν παγκοσμίως (διότι δε μιλάμε μόνο για τις ΗΠΑ) δυο μέτρα και δυο σταθμά, όπως λες, για τους Αλβανούς στην περίπτωσή μας και τους Σέρβους. Αν δεις ξανά το πρώτο σχόλιό μου προς τη Μερόπη, διατυπώνω με σαφήνεια νομίζω την απορία μου αυτή.

Αλλά να σου πω και κάτι ακόμη; Αν οι Σέρβοι (ή οι Αλβανοί, οι Βάσκοι και οποιοιδήποτε) κάπου θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν, ασφαλώς και καλά κάνουν. Αλλά δεν θα με απασχολήσει αν δεν τα καταφέρουν, σε βαθμό που ν' αρχίσω να ψάχνω να ανακαλύψω διεθνείς συνωμοσίες πίσω από την αποτυχία τους (ΔΕΝ υπαινίσσομαι ότι κάτι τέτοιο κάνεις εσύ, γενικά μιλάω). Ούτε θα θεωρήσω ότι αδικούνται ενώ οι Αλβανοί ας πούμε που τα κατάφεραν ευνοούνται. Ευνοούνται ΑΠΟ ΤΙ; ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ; Είναι δυνατόν σχεδόν όλη η υφήλιος να έχει στραφεί συνωμοτικά εναντίον της Σερβίας και του πιστότερου σύμμμαχού της (της Ελλάδας) προκειμένου να ωφελεί τους Αλβανούς και να αδικεί τους Σέρβους; Μου φαίνονται παράλογα όλα αυτά. Όπως παράλογη μου φαίνεται και η "παραδοσιακή" ελληνική απέχθεια για τους Αλβανούς, που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν όσο κανείς άλλος λαός σ 'αυτήν την χώρα (για τη Ελλάδα βέβαια μιλάω) που όμως εξακολουθεί να τους θεωρεί απλά... Αλβανούς, αν και της κάνουν όλες τις βρωμοδουλειές. Το να μιλήσω για αχαριστία θα ήταν πολύ λίγο νομίζω. Και απ' την άλλη έχουμε την εξίσου "παραδοσιακή" συμπάθεια για τους Σέρβους που διεθνώς μπορεί να μην έχουν και την καλύτερη φήμη ως λαός πλην της Ελλάδας, όπου τους θεωρούμε "αδελφούς" μας χωρίς κανένα απολύτως λόγο.

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ένα σκίτσο που έδειχνε ένα ξεχασμένο χωριό της Σιβηρίας με μία μοναδική οικογένεια, τον άντρα να σηκώνει ένα ξεσκιμένο πανί, κάτι σα σημαία, και να ...ανακηρύσσει την ανεξαρτητοποίηση του ...χωριού του.
Φαντάζεστε τί έχει να γίνει με την αναγνώριση του Κοσσόβου, πόσα άλλα ...κρατίδια θα αναζητήσουν την ίδια τύχη; Με τρομάζει αυτή και μόνον η ιδέα

gerasimos είπε...

phlou..flis o Καστοριάδης είπε κάποτε ότι το όνομα ΕΣΣΔ αποτελείτο από τέσσερις λέξεις-ψέματα. Διότι επρόκειτο για μία "ένωση" επιβεβλημένη με τη βία, η οποία έλαβε χώρα στη Ρωσία μετά την περιθωριοποίηση των αρχικών σοβιέτς (των εργατικών συμβουλίων) και την συγκέντρωση της εξουσίας στην κεντρική επιτροπή του κομμουνιστικού κόμματος, όπου ο "σοσιαλισμός" – όπως τον καταλάβαινε ο Καστοριάδης – είχε χάσει κάθε νόημα, σε ένα πολιτικό σύστημα που πόρρω απείχε από το να είναι δημοκρατία, αφού τα πιο ουσιαστικά χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης δημοκρατίας – κατ’αρχήν ελεύθερες εκλογές και ελευθερία λόγου – απουσίαζαν επιδεικτικά. Προτιμότερο λοιπόν ένα αληθινό χωριό παρά μια ψεύτικη "υπερδύναμη".

IdentityCafe είπε...

Σε καταλαβαινω μα παλι νομιζω μιλαμε για αλλο πραγμα.

Απεχθανομαι τις θεωριες συνομωσιας ομως δεν αντιλαμβανομαι πως συνδεεις τα δυο μετρα και δυο σταθμα με κατι τετοιο.

Τα double standards εχουν να κανουν σαφως με την συνιστωσα των συμφεροντων των δυνατοτερων. Αυτος ειναι ο πιο πιστος κανονας απο την εποχη του ακοντιου ως τωρα, κεκαλυμενος ενιοτε απο ενα διεθνες δικαιο που χρησιμοποιειται εν μερη!

Δεν πεφτω στην παγιδα να εξηγησω υπεραπλοικα οτι "γι αυτον η τον αλλο λογο το Κοσοβο κερδισε την αναγνωριση" μιας και ειναι τοσο πολυπαραγοντικο το συστημα που μονο γελοια μπορει να ακουστει μια συγκεκριμενη εξηγηση.

Η αναγνωριση του Κοσοβου γινεται υπο μια εννοια εκ του ασφαλους! Δεν διακυβευεται τιποτε μιας και κανεις δεν μπορει να αντιδρασει...

Δηλαδη τα αντιθετα συμφεροντα στην ανεξαρτητοποιηση του Κοσοβου δεν μπορουν να επιβαλουν την δυναμη τους... Ακριβως η απουσια οποιασδηποτε στρατηγικης σημασιας για την περιοχη ισως να κανει περισσοτερο τολμηρους τους υποστηρικτες της και ποιο εφαρμοστη την αποφαση.

Επειδη η διεθνης κοινοτητα εχει επενδυσει ποικιλοπτροπως τα τελευταια χρονια (κι ειχε χασει την ψυχη της με τις γενοκτονιες) στη Βοσνια, το συμφερον εκει απαγορευει οποιαδηποτε αλλαγη.

Οι Αλβανοι ευνοουνται απο τις περιστασεις!!! Αυτο προσπαθω να πω!(και απο μια ενοχη σταση της διεθνης κοινοτητας μια στο τοσο να ικανοποιει ενα αισθημα δικαιου που καταληγει ομως να ειναι αμφιλεγομενο διοτι ακριβως ειναι επιλεκτικο μιας και δεν εχει τη δυνατοτητα να συμπλευσει σε πολλα αλλα ζητηματα!)

Οπως οι Τσετσενοι ποδοπατηθηκαν απο μια Ρωσια χαμενη - που πριν λιγο στον αναβρασμο προλαβαν οι Εσθονοι/Λετονοι/Λιθουανοι να ανεξαρτητοποιθουν (τι τυχεροι! αυτο θα ηταν αδυνατο με τη σημερινη Ρωσια!) που με το Νεπαλ δεν ασχολειται πλεον κανεις, που τυχαινει και οι Βασκοι με υψηλοτατο επιπεδο ζωης ικανοποιουν στη μετα-φρανκο εποχη τις αναγκες τους για διατηρηση και αναγενηση της γλωσσας τους και των ιδιαιτεροτητων τους, κλπ κλπ κλπ.


Φυσικα συμφωνω με τις παρατηρησεις σου περι Αλβανων.

gerasimos είπε...

identitycafe είναι μεγάλη συζήτηση η διεθνής αντιμετώπιση ζητημάτων σαν αυτά που θέτεις (όπως του Νεπάλ και των Βάσκων). Διεθνολόγος δεν είμαι, άρα δεν μου είναι εύκολο να διατυπώσω ατράνταχτες σχετικές απόψεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διαφωνούσα μαζί σου, αν είχες ειδικές γνώσεις επί των θεμάτων αυτών. Απλά δύσκολα θα έλεγα ότι κάποιοι αδικήθηκαν ας πούμε από τις διεθνείς συγκυρίες αν δεν γνώριζα πρώτα τις χιλιάδες λεπτομέρειες της υπόθεσής τους.

Χαίρομαι που συμφωνείς με την παρατήρησή μου για τους Αλβανούς. Αυτοί οι άνθρωποι εδώ και 15 χρόνια χτίζουν τα σπίτια μας, οργώνουν τα χωράφια μας, μαζεύουν τις ελιές μας και γενικότερα στηρίζουν την οικονομία μας από τη βάση της (όπως και το ασφαλιστικό μας σύστημα). Κι εμείς τους αντιμετωπίζουμε όπως τους αντιμετωπίζουμε. Αναρωτιέμαι καμιά φορά τι σόι λαός είμαστε και του λόγου μας.

Unknown είπε...

Γεράσιμε συμφωνώ μαζί σου 100%. Δεν βλέπω συνομωσίες. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ελλάδα έχει τέτοια εμμονή με τη Σερβία. Δεν καταλαβαίνω με ποιό δικαίωμα η Ελλάδα λέει, "εσύ δεν θα έχεις δικό σου κράτος". Οι Σέρβοι δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα με τον ΟΗΕ. Σαχλαμάρες κινήσεις είναι. Η Ελλάδα όμως θα έχει καταφέρει να αποκτήσει άλλο ένα "εχθρό" με τη συμπεριφορά της. Δεν καταλαβαίνω τους φόβους "σκέψου πόσοι άλλοι θα επιθυμήσουν αυτοδιάθεση και πω-πω τι θα κάνουμε". You are a voice of sanity in this mad house called Greece. Μεγιά το καινούργιο σου στυλ.

gerasimos είπε...

mariana faithful χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές. Ούτε εγώ κατάλαβα ποτέ αυτήν την εμμονή, όπως την λες, της Ελλάδας με τη Σερβία. Η οποία εμμονή σημαίνει ότι εθνικά στεναχωριόμαστε (φίλε identitycafe ΔΕΝ μιλάω για σένα) όταν "αδικούνται" οι "αδελφοί" μας Σέρβοι και χαιρόμαστε με τις χαρές τους. Βρίσκω το όλο σκηνικό παρανοϊκό, to say the least.

xasodikis είπε...

Ψάχνοντας για το "γιατί" της στάσης των ΗΠΑ, π.χ., μια θεωρία που μπορώ να σκεφτώ χωρίς να μου φαίνεται παραχρήμα "συνωμοτική" είναι ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν ή έστω επιθυμούν τη δημιουργία κρατών-προτεκτοράτων στη Βαλκανική, την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη. Γιατί; Γιατί κοιτάζουν προς Ανατολάς, κατά Ρωσία μεριά, και υποθέτω ότι στους πιο μακροπρόθεσμους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς υπολογίζουν και το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής σύρραξης (ψυχρής ή θερμής). Οπότε μαγειρεύουν πριν πεινάσουν...
Δεν λέω ότι είναι οπωσδήποτε έτσι, μπορεί να είναι απλά μια θεωρία συνωμοσίας πιο αληθοφανής από άλλες. Μπορεί όμως να είναι και έτσι.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Απ' ό,τι έχω ακούσει (δεν θα σου το τεκμηριώσω απ' ό,τι καταλαβαίνεις...), οι διοικούντες αυτήν τη στιγμή το Κόσσοβο είναι στην ουσία Αλβανοί μαφιόζοι (δεν είναι δηλ. απλώς θέμα θρησκεύματος).

Οι Αμερικανοί -φαντάζομαι- προσπαθούν να "σπάσουν" την γραμμή επιρροής της Ρωσσίας.

gerasimos είπε...

xasodikis αν δεχθούμε τη συγκεκριμένη θεωρία "συνωμοσίας" θα θυμηθούμε ότι και το ίδιο το ελληνικό κράτος σε μεγάλο βαθμό ως προτεκτοράτο των "μεγάλων" τότε "δυνάμεων" Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πήρε τη θέση του στο χάρτη. Άρα, δεν λέμε και τίποτα καινούργιο. Αλλά εκτός απ' αυτό, αναρωτιέμαι η Αυστραλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Ταϊβάν, Η Φινλανδία, η Δανία και διάφορες άλλες χώρες τι είδους προτεκτοράτο θέλησαν να δημιουργήσουν με το όνομα Κόσοβο, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του; Λυπάμαι, αλλά απλά μου φαίνεται κενός νοήματος αυτός ο συλλογισμός.

synas δεν ξέρω τι έχεις ακούσει αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορείς να το τεκμηριώσεις. Επίσης θα σε συμβούλευα εντελώς φιλικά να κοιτάξεις όσα είπα παραπάνω για την "παραδοσιακή" εθνική μας απέχθεια προς τους Αλβανούς (ΧΩΡΙΣ να υπαινίσσομαι ότι τη μοιράζεσαι).

IdentityCafe είπε...

Γερασιμε

χαχα γελασα με τον αστερισκο σου...

Προσοχη ομως: O συλλογισμος σου, "γιατι οι γερμανοι, αγγλοι γαλλοι αναγνωριζουν?", μπορει να ερωτηθει και αναποδα. Γιατι δεν αναγνωριζουν ας πουμε την Οσετια? Γιατι δεν αναγνωριζουν τη Βορεια Κυπρο?

Δεν βρισκω καποια λογικη εξηγηση!
Προφανως ειναι πολυ πολυπλοκοτερο οπ οτι νομιζουμε! Δηλαδη οπως κι οι θεωριες συνωμοσιας η οι αποδιοπομπαιοι τραγοι ειναι γελοιοι ισχυρισμοι, ετσι μου φαινεται οτι οι λογοι αναγνωρισης η μη ειναι ακρως πολυσυνθετοι...

Δυσκολο θεμα διαλεξατε κυριε καθηγητα!!! :):)

πολλοι χαιρετισμοι απο τις λιμνες του Βορρα οπου τετοια θεματα ανηκουν σε αλλο γαλαξια ΛΟΛ!

mania είπε...

Καλησπέρα Γεράσιμε
σ' αυτά τα ιστορικά που αναφέρεις συμφωνώ και επαυξάνω. Σ' αυτό που δεν συμφωνώ είναι γιατί ανεξαρτησία;;; Γιατί όχι αυτονομία;; Είναι αλήθεια ότι τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε πρώτος ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος προσπάθησε να ανακαλέσει την αυτονομία που είχαν παλαιότερα, αλλά τώρα ο Τάντιτς (έτσι δεν λέγεται ο Πρόεδρος της Σερβίας;) ήταν πρόθυμος να τους παραχωρήσει ευρεία αυτονομία.
Οι πιο πάνω απόψεις μου, ας σημειωθεί, δεν έχουν σχέση με τυχόν συμπάθειες και θρησκευτικές συγγένειες με τους Σέρβους. Μακριά από μένα τέτοιες συμπάθειες (θρησκευτικές). Απλώς συμμερίζομαι το φόβο της Μερόπης και του phlouflis για τα Βαλκάνια που είναι γεμάτα με διάφορες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες που είναι δυνατόν τοπικά να αποτελούν πλειοψηφία. Αν αρχίσουμε να κόβουμε τα Βαλκάνια σε μικρά μικρά κομματάκια, τελειωμό δεν θα έχουμε. Χώρια οι εξεγέρσεις και οι φιλονικίες για τα τοπικά όρια των κρατιδίων.
Έχω δε διαβάσει ότι μέσα στο ίδιο το Κόσσοβο υπάρχει μια μικρή περιοχή που πλειοψηφούν οι Σέρβοι. Άντε να ανακηρύξουν και αυτοί την ανεξαρτησία τους από το Κόσσοβο. Θα φτάσουμε σε γραφικές καταστάσεις.

gerasimos είπε...

identitycafe ομολογώ ότι πρώτη φορά ακούω για την Οσετία. Όσο για τη Βόρεια Κύπρο, όπως σου είπα δεν είμαι διεθνολόγος. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν θα μιλούσα εύκολα για μέτρα και σταθμά. Το ότι οι "λόγοι αναγνώρισης ή μη ειναι άκρως πολυσύνθετοι" το είπα κι εγώ πριν όταν τόνιζα ότι διεθνολόγος δεν είμαι, άρα δεν μου είναι εύκολο να διατυπώσω ατράνταχτες σχετικές απόψεις και δύσκολα θα έλεγα ότι κάποιοι αδικήθηκαν ή ευνοήθηκαν από τις διεθνείς συγκυρίες αν δεν γνώριζα πρώτα τις χιλιάδες λεπτομέρειες της υπόθεσής τους. Και όσο για το δύσκολο του πράγματος πράγματι μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσω την "παραδοσιακή" μας συμπάθεια για τους "αδελφούς" Σέρβους και την εξίσου "παραδοσιακή" μας απέχθεια για τους Αλβανούς. Εν κατακλείδι, φοβάμαι καλέ μου φίλε ότι κάποιες απόψεις απλά δεν "χωράνε" στην Ελλάδα. Και ο νοών νοείτο.

Λίμνες του Βορρά, ε; Όμορφα. :-)

mania για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα έλεγα: καλύτερα με περισσότερα μικρά κράτη (όπως το Κόσοβο) και ειρηνική, παρά αδιαίρετη και μπαρουταποθήκη.

xasodikis είπε...

Γεράσιμε

Ασφαλώς υπάρχουν αναλογίες και με την ανεξαρτησία της χώρας μας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένη επέμβαση. Υπάρχει όμως και μια διαφορά, ότι την εποχή εκείνη η ιδέα του εθνικού κράτους ήταν γενικότερα σε περίοδο έξαρσης, και ότι η Ελλάδα αποσχίστηκε από μια αυτοκρατορία, που ήταν κάτι σαν δεινόσαυρος υπό εξαφάνιση, και πράγματι σιγά σιγά διαλύθηκε.

Όσο για τα κίνητρα των άλλων, πλην ΗΠΑ, χωρών, υπάρχουν δύο εξηγήσεις: Πρώτον, η αποδεδειγμένη αδυναμία της Ε.Ε. να διαμορφώσει μια στοχευμένη κοινή εξωτερική πολιτική, και δεύτερον το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις χώρες βρίσκονται ούτως ή άλλως εντός της αμερικανικής σφαίρας επιρροής.

Ξαναλέω πάντως ότι δεν είμαι ούτε εγώ πεπεισμένος για την ορθότητα αυτών που γράφω (!): στην ουσία, απλώς προσπαθώ να "διαβάσω το φλυτζάνι" κάνοντας ερμηνείες στην κόψη του ξυραφιού για ένα θέμα, για το οποίο ίσως δεν ξέρουμε ούτε τα μισά...

gerasimos είπε...

xasodikis δεν είπα ότι είναι ίδιες οι δυο περιπτώσεις αλλά ότι δε λέμε και τίποτα καινούργιο, που δε λέμε. Ούτε θε προέβαινα σε εικασίες περί των κινήτρων όλων - και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ - των άλλων χωρών που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου (μερικές τις ανέφερα πριν).
Υπενθυμίζω ότι το μόνο ζήτημα που έθιξα στο post ήταν η αδικαιολόγητα (κατά τη γνώμη μου)φιλοσερβική εξωτερική μας πολιτική.

xasodikis είπε...

Φοβάμαι ότι σε αυτό το ζήτημα, η απάντηση ξεφεύγει από τη λογική και πάει κατά τη μεταφυσική...

Συμπάθα με αν ξεστράτισα, αλλά το ποστ σου ήταν καλή αφορμή για γενικότερη κουβέντα.

gerasimos είπε...

xasodikis σε συμπαθώ ούτως ή άλλως και την κουβέντα την απολαμβάνω. :-)

IdentityCafe είπε...

Γερασιμε για να δεις οτι εχεις πολυ ενημερωμενους αναγνωστες (οχι μονο περι σινεμα :):) :

Οι Οσσετοι ειναι ιρανικη φυλη του καυκασου και στο κρατος της Γεωργιας υπαρχει η αυτονομη περιοχη της Νοτιας Οσετιας που εχει ντε φακτο αποσχιστει απο τη Γεωργια αλλα δεν εχει αναγνωριστει. Η βορεια Οσετια ανηκει στη Ρωσια.

Επισης, το θεμα δεν ειναι τοσο obscure οσο νομιζουμε. Στη Γεωργια υπαρχει δευτερη αυτονομη περιοχη, η Αμπχαζια η οποια επισης αποσχιστηκε απο τη Γεωργια -με πολεμο- εχει κυρηξει ανεξαρτησια, δεν ελεγχεται στο ελαχιστο απο την Τιφλιδα, αλλα δεν εχει αναγνωριστει απο τη διεθνη κοινοτητα ( βαλε αστερισκο εδω, μιας κι η φιλοδυτικη πολιτικη της Γεωργιας σιγουρα παιζει καποιο ρολο).

Ειμαι συνδρομητης στο Monocle, ενα νομιζω υπεροχο περιοδικο (κατι μεταξυ New Yorker, Economist και Wallpaper!) το οποιο φαντασου-φαντασου ειχε ολοκληρο αφιερωμα στην Αμπχαζια μολις πριν 4 μηνες
http://www.monocle.com/sections/affairs/Magazine-Articles/Young-rebels---Abkhazia/
(δυστυχως το αρθρο για συνδρομητες)

(αλλη παρενθεση για να δεις και το μεγεθος του σκοταδισμου στην ελλαδα, θυμαμαι να διαβαζω στο Lifo του τσαγκαρουσιανου που αγορευει ως ξερολας, να θαβει πολλα περιοδικα μεταξυ των οποιων και το Μονοκλ ως ψευδοκοσμοπολιτικο...μου βγηκε ο καφες απο τη μυτη απο τα γελια!)

Φυσικα οπως λες υπαρχει πολυ περιορσιμενη διεισδυση ιδεων στην ελλαδα με το εξης παραδοξο να νομιζουμε οτι κατεχουμε καποια αληθεια! - arrogance of ignorance)

Συγνωμη για τα κετεβατα μου αυτη τη φορα... γραφω σε σενα αντι να κανω δικο μου ποστ! γεια σου αγαπητε!

gerasimos είπε...

identitycafe όσα είπες περί Γεωργίας ίσως εξηγούν σε κάποιο βαθμό το ότι: 'Η Γεωργία δεν προτίθεται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Μπακράντζε. "Η Γεωργία δεν πρόκειται να εξετάσει το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου", ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rustavi-2. "Πρόκειται να αναπτύξουμε σχέσεις με τους στρατηγικούς δυτικούς εταίρους μας αλλά θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα", πρόσθεσε ο υπουργός, η χώρα του οποίου είναι πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ.' Όσο για την Ελλάδα, arrogance of ignorance, όπως το είπες. Kαι μάλλον ο Φον Ξερολουσιάνος δεν φορούσε το... μονόκλ του όταν διάβαζε το Monocle.
Θα με ενδιέφερε κι η γνώμη σου μια και ζεις χρόνια τώρα εκεί, σε ένα λίγο παλιότερο ποστ μου ('Land of hope and glory')περί ΗΠΑ με αφορμή το περιστατικό στο Illinois.

tzonakos είπε...

Γεράσιμε αυτη η ιστορία με το Κόσσοβο σε συνδυασμό με την ιστορία του νόματος της Μακεδονίγια με εχει απογοητεύσει πολύ.
Μάλλον πρέπει να το δω όπως κι εσυ και να θεωρήσω τιμητικό να ονομάζει κάποιος άλλος τον εαυτό του όπως κατι ελληνικό.
ΕΝΑ πράγμα με πειράζει πολύ και δεν μπορώ να ξεπεράσω : Αυτο το κρατίδιο έγινε με αίμα που έχυσαν ουτσεκάδες παράνομα εξοπλισμένοι.
Αν θυμάστε, ακόμα και οταν τους ζητήθηκε να παραδώσουν τα όπλα τους δεν τα παρέδωσαν όλα και συνέχισαν τα έκτροπα σε βάρος Σέρβων.
Επίσης το πόσο εχει κοστίσει σε ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς και χώρες αυτη η ιστορία άστο καλύτερα. Δεν χωράει ο νούς το ποσόν.
Αν αυτα τα δύο κρατίδια ειναι η αρχή για να γίνουν τα Βαλκάνια σαν ψηφιδωτό κομματάκια, τότε πρέπει να ανησυχώ κιόλας.
Υποτίθεται οτι βαδίζαμε για εναν κόσμο χωρίς σύνορα. Κάποιοι όμως θέλουν αλλιώς.
Προς το παρόν παύω για λίγο να το σκέφτομαι γιατι με εχει επηρρεάσει πολύ.
Δεν νιώθω οτι μπορώ να κάνω και πολλά άλλωστε.

gerasimos είπε...

tzonakos έκτροπα έγιναν και γίνονταν και από τις δυο πλευρές. Από 'κει και πέρα όπως έλεγα και στη Μάνια, αν η δημιουργία μικρών κρατών βοηθήσει και σε μια ειρηνικότερη μεταξύ τους συνύπαρξη, καλό θα ήταν αυτό.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου,
μεταφέροντας εδώ μια κουβέντα που αρχίσαμε στο δικό μου ιστολόγιο, θέλω να σου πω ότι συμφωνώ ότι το ψευδοκράτος της Β. Κύπρου δεν έχει σχέση με το Κόσσοβο. Το αναφέρω άλλωστε και στο ιστολόγιο μου. Η πλειοψηφία των Τούρκων στη Β. Κύπρο είναι φτιαχτή, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής. Η επαρχία Κερύνειας είχε το λιγότερο ποσοστό Τουρκοκυπρίων πριν την Εισβολή. Αν δεν κάνω λάθος είχε μόλις ένα 5%, σε αντίθεση με την Πάφο που είχε 27% Τουρκοκύπριους, τους οποίους μετέφεραν στη Β. Κύπρο. Στο χωριό μου και συγκεκριμένα στο πατρικό μου σπίτι μένουν Τουρκοκύπριοι από την Πάφο. Σε άλλα χωριά μετέφεραν Τούρκους έποικους από τα βάθη της Ανατολίας.
Δυστυχώς όμως το προηγούμενο του Κοσσόβου θα το χρησιμοποιήσουν και εναντίον μας. Ήδη το χρησιμοποιεί ο Πούτιν που τον θεωρούμε (τάχα) και σύμμαχο μας! Λέει Ευρωπαίοι μην είστε υποκριτές, αφού αναγνωρίσατε το Κόσσοβο, πρέπει να αναγνωρίσετε και τη Β. Κύπρο.
Επίσης οι Ισπανοί μάχονται μετά μανίας την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, γιατί εκεί έχουν τη Χώρα των Βάσκων.

gerasimos είπε...

meropi μου όπως είπα και στο blog σου σα δε ντρέπεται, ο Πούτιν. Ωραίους συμμάχους διαλέξαμε, Ρώσους και Σέρβους. Ας τους χαιρόμαστε τώρα. Όπως έγραφα και στο ποστ, το θεωρώ απλά λάθος και κοντόθωρο να εξακολουθούμε να επιλέγουμε - μια υποτίθεται εκκοσμικευμένη χώρα-μέλος της ΕΕ - συμμάχους ανάλογα με το αν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Επίτρεψέ μου να πω ότι κατά κάποιον τρόπο στα λόγια μου ήρθες.

Karadjordje είπε...

Αχ, αχ! Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω με τόσα που διάβασα.
Καταρχήν να συστηθώ. Είμαι 20 χρονών. Ονομάζομαι Καρατζόρτζε (Καραγεώργης), είμαι Σέρβος της Σερβικής Δημοκρατίας (κομμάτι Βοσνίας) και κάτοικος Πάτρας τα τελευταία 10 χρόνια.
Αυτό που με στενοχώρησε περισσότερο είναι το ότι δεν εκτιμάτε την αγάπη που έχουν οι Σέρβοι προς τους Έλληνες. Ας πάει ένας από εσάς στη Σερβία ή την Σερβική Δημοκρατία και μετά ας κάνει κάποιο σχόλιο εδώ. Είμαι 100% σίγουρος ότι θα αλλάξει γνώμη. Και ακόμα με πείραξε κάποιος/κάποια που ανέφερε σε παρένθεση "Είναι και παλαιοημερολογίτες". Από όλους τους Ορθόδοξους λαούς μόνο ο Ελληνικός λαός άλλαξε ημερολόγιο. Ακόμα και στο Άγιο Όρος ακολουθούν το παλαιό (κανονικό για 'μένα) ημερολόγιο. Και ένας άλλος (να με συγχωρέσετε που δεν θυμάμαι ποιος, είναι πολύ να ξαναδιαβάσω) που έγραψε «Ωραίους φίλους επιλέξαμε, να τους χαιρόμαστε» για τους Σέρβους και για τους Ρώσους. Άμα (λέω άμα, να μην γίνει ποτέ εύχομαι), άμα η Ελλάδα κάποια στιγμή έρθει στα χέρια με τους τούρκους ποιος θα βοηθήσει οέο? Θα σας πω. Οι Σέρβοι! Και εγώ ο ίδιος! Είμαι πρόθυμος να πάω πρώτη γραμμή όπως οι πρόγονοί μου. Δηλαδή πως το σκέφτεστε να διαλέγετε φίλους? Με βάση τι???
Εγώ σαν Σέρβος θα σας πω και την δική μου άποψη για την Σερβία και το Κόσσοβο.
Η Σερβική Δημοκρατία πρέπει να γίνει ένα με την Σερβία και να λέγεται ΣΕΡΒΙΑ. Το υπόλοιπο κομμάτι της Βοσνίας ας λέγεται όπως θέλουν οι Κροάτες και οι μουσουλμάνοι! Εγώ έχω βοσνιακό διαβατήριο και νιώθω ότι δεν έχω πατρίδα.
Το Κόσσοβο δεν μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί. Όταν έχω τον χάρτη μπροστά μου όλες οι ονομασίες πόλεων και χωριών είναι Σέρβικες. Εκκλησίες, Μονές και πολλά άλλα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία των Σέρβων είναι εκεί. Πως το στερείς όλο αυτό από μια χώρα. Μια καλή λύση είναι να σπαστεί το Κόσσοβο στα δυο. Τίποτε άλλο δεν πρόκειται να δεχτεί η Σερβία (και αυτό με τα χίλια ζόρια).
Ένα παράδειγμα: Ασχοληθήκατε ποτέ με τον Πληθυσμό των αλβανών στην Ήπειρο? Για ψάξτε το λίγο και κυρίως τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται. Και βρείτε αλβανικά βίντεο στο YouTube (πως θέλουν την αλβανία). Να μου πείτε αν σας αρέσει που έρχονται και δουλεύουν. Ή θα περιμένετε να το καταλάβετε τότε που θα θέλουν να κάνουν ανεξάρτητο κράτος την Ήπειρο. Σας φαίνομαι υπερβολικός? Αυτό θα το έλεγε και ο πατέρας μου αν του λέγανε πριν μερικά χρόνια για την ανεξαρτησία στο Κόσσοβο. Πήγε η εθνική ομάδα να παίξει στην Αλβανία? Δεν αποδοκιμάζανε οι αλβανοί? Αν πάει η εθνική Ελλάδας στο Βελιγράδι θα είναι όλο το στάδιο όρθιο.
Λοιπόν, ξαναλέω πως στεναχωρήθηκα με τα όσα διάβασα εδώ, θα ήθελα να επικοινωνώ πιο συχνά με εσάς και ξεκολλήστε το μυαλό σας, η Σερβία αγαπάει την Ελλάδα όχι μόνο λόγω ομοθρησκίας αλλά και λόγω συμμαχίας σε όλους τους μεγάλους πολέμους. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε.
Το mail μου είναι kar-cad@hotmail.com για μια καλύτερη συζήτηση!

tzonakos είπε...

Ας απαντήσει ο Γεράσιμος στον φίλο Σέρβο Καρατζόρτζε αλλα θέλω να πώ μόνο οτι δεν νομίζω πως σε αυτην την συζήτηση δεν είμαστε οι συμμετέχοντες φλικά προσκείμενοι προς τον λαό των Σέρβων !
Για ξαναδιάβασε Καρατζόρτζε και χαίρομαι πολύ που μιλάς και γράφεις την ελληνική γλώσσα !

Nikos 27 είπε...

Χωρις να ειμαι ειδικος,ουτε εχοντας εξειδικευεμενες γνωσεις θα ηθελα να προσπαθησω να σας βοηθησω να καταλαβαιτε τους λογους που κατ εμε οφειλεται αυτη η φιλια μεταξυ Ελληνων και Σερβων...Αν παρατηρησετε τους πολεμους στους οποιους εχει συμμεταχει η Ελλαδα τα τελευταια 100 χρονια θα δειτε οτι η Σερβια παντα ηταν υποστηρικτης και συμμαχος της Ελλαδος και σε ολες τις σημαντικες βρισκομασταν μαζι στο πεδιο της μαχης ειτε τους Τουρκους,ειτε τους Βουλγαρους ειτε τους Γερμανους.Η θρησκεια παροτι επαιξε εναν σπουδαιο ρολο δεν ειναι το κυριο χαρακτηριστικο στου οποιο μπορει να αποδοθει αυτη η συμπαθεια γιατι ως αντιπαραδειγμα μπορουμε να δουμε τις σχεσεις μας με την Βουλγαρια.
Οσο για τους ΑΛβανους συμφωνω απολυτα οτι εχουν συμβαλει τα μεγιστα στην αναπτυξη της Ελλαδας ομως θα πρεπει να κατανοησουμε αυτην την αντιπαθεια που πολλοι δειχνουν προς αυτους τους ανθρωπους(αν και κατα την γνωμη μου λανθασμανα)σε ενα καμματι της ιστοριας το οποιο ονομαζεται Β.Ηπειρος και πιστευω να καταλαβαινετε τι εννοω...Βεβαια,δικαιολογημενα θα μου πειτε,τί φταινε να πληρωνουν οι οικονομικοι μεταναστες,που ερχονται στην χωρα μας για να βρουν μια καλυτερη μοιρα,τα λαθη που εγιναν τα τελευταια 80 χρονια απο τις ηγεσιες και των δυο χωρων,ομως η συλλογικη συνειδηση μιας χωρας διαμορφονεται(και επαναδιαμορφονεται)παρα πολυ δυσκολα και απο παραγονες που ειναι αδυνατον να αναλυθουν πληρως...

Σορρυ για την μεγαλη εκταση και για τα ορθογραφικα!!!

Ανώνυμος είπε...

..._από Karadjordje...
Φίλε Tzonako, θέλω να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια και που υποστηρίζεις με κάποιον τρόπο την χώρα μου (Το παραπάνω δικό μου σχόλιο δεν απευθυνόταν σε όλους εδώ). Ο Nikos 27 βλέπει τα πράγματα πιο σωστά θα έλεγα. Α, και οι αλβανοί στην Ελλάδα με τους αλβανούς στη Σερβία έχουν τεράστια διαφορά. (Έτσι πιστεύω). Δεν ξέρω αν είναι καλό να είναι κάποιος ρατσιστής, αλλά όπως και να το κάνουμε οι άνθρωποι από εθνικότητα σε εθνικότητα διαφέρουν....

tzonakos είπε...

Σε ευχαριστώ Karadjorje. Εδω ο ρατσισμός προς τους Αλβανούς έχει γίνει εξ αιτίας των κλοπών και άλλων εγκλημάτων που έκαναν Αλβανοί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Εχω εναν φίλο Σέρβο, θέλω να του στείλω ενα mail εχω 5 χρόνια να του γράψω.

Ανώνυμος είπε...

palio kimeno ala den mpirazi :

Re file, ti ine afta pou les, tarakuna ligo to kefali sou, akou dimokratia tis makedonias.
Oson afora tin "elinoserbiki" filia logo orthodoxias, e loipon ti na su po, su arkoun i balkaniki polemi? episis, exis zisi pote me albanous ke serbous? Kannto ke tha katalabis.
Prosopika tous albanous tous bazo sto idio kazani me tous tourkous, dioti ke oi dio ta idia kanane stin ellada. Enimerosou ligo prin grafis teties, ante na min to po.