22 Φεβ 2008

Τηλεπαράθυρα στο παρελθόν



Σε κάποιες χώρες στις οποίες η επιστημονική έρευνα, οι νέες τεχνολογίες και η δημιουργία κάθε είδους - στο χώρο της διανόησης, των εικαστικών τεχνών ή της λογοτεχνίας - ανθούν, συναντάται η έκφραση «παράθυρο στο μέλλον» («window into the future»). Η οποία αποδίδει μεταφορικά αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα να ανοίγονται νέοι δρόμοι στη διανόηση, στις τέχνες και στις επιστήμες. Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν κι ενός άλλου είδους παράθυρα. Τα τηλεπαράθυρα στο παρελθόν. Ιδίως, αλλά όχι μόνον, όταν συζητείται κάποιο σημαντικό εθνικό ή και διεθνές ζήτημα, όπως αυτές τις ημέρες η ονομασία της γειτονικής μας χώρας που είναι παγκοσμίως γνωστή ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ανοίγουν διάπλατα τα τηλεοπτικά παράθυρα. Και φοβάμαι ότι τα ιδεολογήματα και τα συμπεράσματα που γεννώνται στις παραθυρικές αυτές συζητήσεις είναι ανάλογα με τους συνομιλητές και αντάξιά τους. Έβλεπα χθες, σε τηλεπαράθυρα συζητήσεων για το προαναφερθέν ζήτημα της ονομασίας, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και αναρωτήθηκα υπό ποια ιδιότητα. Μήπως είναι διεθνολόγος; Μήπως διπλωμάτης; Μήπως κοινωνιολόγος; Μήπως βαλκανολόγος; Ή απλώς κάποιων τους τελείωσε ο Χριστόδουλος κι επειδή ο Ιερώνυμος προς το παρόν φαίνεται χαμηλότερων τόνων, οφείλουμε πλέον να βλέπουμε και ν' ακούμε τον κύριο Άνθιμο και τις πεπαλαιωμένες απόψεις του; Τα ίδια θα έλεγα και για τον κύριο Παναγιώτη (Ψωμιάδη), έτερο καλεσμένο στις ίδιες συζητήσεις. Ο άνθρωπος αυτός ένας νομάρχης είναι. Απ’ όσο ξέρω ούτε πολιτικός αναλυτής, ούτε διεθνολόγος, ούτε international relations expert υπήρξε ποτέ. Παρ' όλα αυτά τον βλέπουμε να συνδιαλέγεται στα τηλεπαράθυρα, τα οποία νομίζω ότι διαμορφώνουν, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, μαζικές απόψεις σε αυτήν την χώρα. Όταν λοιπόν ανοίγοντας αυτά τα παράθυρα εμφανίζονται ο κύριος Άνθιμος και ο κύριος Παναγιώτης ως δημόσιοι συζητητές, ανάλογες θα είναι και οι απόψεις που διαδίδονται μέσω της τηλεόρασης. Και που καταλήγουν να μοιράζονται αρκετοί συνάνθρωποί μας.

13 σχόλια:

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου καλέ,
όπως έγραψα και στο Χασοδίκη και στη Mania που έχουν παρόμοια ανάρτηση, κατά τη γνώμη μου, η ονομασία αυτού του κρατιδίου είναι μια χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα τώρα πια. Καλώς ή κακώς αυτοί οι άνθρωποι ζήσαν από το 1945 με αυτή την ονομασία στην περιοχή τους και αυτοπροσδιορίστηκαν Μακεδόνες. Είναι πια ανέφικτο να απαιτήσουμε την πλήρη αλλαγή του ονόματος τους. Και να το απαιτήσουμε κανείς δεν πρόκειται να μας ακούσει και όλοι θα τους αποκαλούν σκέτο Μακεδονία, αγνοώντας μας. Η πολιτική ή αν θέλεις η διπλωματία είναι η επιστήμη του εφικτού. Εφικτό λοιπόν τώρα πια θα ήταν να επιδιώξουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που δεν θα παραπέμπει σε αλυτρωτισμούς. Χάσαμε ήδη μια ευκαιρία το 1992 με τις προτάσεις Πινέιρο για το "Νέα Μακεδονία". Ο Μητσοτάκης φοβήθηκε να συμβιβαστεί, γιατί σκούζαν όλοι αυτοί που αναφέρεις στην ανάρτηση σου, αλλά και ο Σαμαράς και διάφοροι άλλοι.
Τώρα οι προτάσεις Νίμιτς είναι δυσμενέστερες. Οι 4 μάλιστα ονομασίες είναι σκέτο δούλεμα (Νέα Δημοκρατία (!), Ανεξάρτητη Δημοκρατία (!) της Μακεδονίας κλπ. Μόνο η μία ονομασία κάτι λέει τέλοσπάντων (Άνω Μακεδονία). Αμφιβάλλω όμως αν θα τη δεχτούν τώρα πια τα Σκόπια.
Και έχουμε τους διάφορους τηλεαστέρες να βγαίνουν και να σκούζουν και να παρασύρουν και τον κοσμάκη σε εθνικιστικές κορώνες...

gerasimos είπε...

meropi τότε ο Μητσοτάκης, τώρα η κόρη του. Oι Άνθιμοι σκούζουν, έσκουζαν και θα σκούζουν μέχρι να αποδημήσουν εις τον Κύριό τους. Αλλά γιατί μια ολόκληρη xώρα με την εξωτερική της πολιτική να επηρεάζεται απ' αυτούς;

mania είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε,
ένα παρόμοιο θέμα έχω κι εγώ αναρτήσει. Μεταξύ άλλων αναφέρω και τα εξής:
"Ως συνήθως στην ελληνική πολιτική κάθε πέρσι και καλύτερα. Θυμάστε το γνωστό «πακέτο Πινέιρο», το οποίο παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά την 1η Απριλίου 1992 και προέβλεπε τη σύνθετη συμβιβαστική ονομασία «Νέα Μακεδονία» (New Macedonia) που θα χρησιμοποιείτο τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων, όσο και στο εξωτερικό από όλα τα κράτη;;; Δεν το δεχθήκαμε τότε. Απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε. και ΣΥΝ (νομίζω τότε ήταν μαζί). Κρα θα κάναμε τώρα να είχαμε τέτοια πρόταση αποδεκτή και από τους Σκοπιανούς.
Εδώ που τα λέμε και ο Μητσοτάκης θα ήθελε πολύ να την αποδεχτεί τότε (δεν το έκρυψε άλλωστε), αλλά φοβήθηκε το Σαμαρά, τον Άνθιμο και τον Ψωμιάδη….."
Ε λοιπόν και σήμερα, όπως λες κι εσύ, αυτούς φοβάται η κόρη του.
Αναρωτιέσαι αν θεωρούν τον εαυτό τους διπλωμάτη, κοινωνιολόγο, διεθνολόγο κλπ. Νομίζω ότι η απάντηση είναι ΝΑΙ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ και όχι μόνο. Άλλα τόσα θεωρούν ότι είναι.

gerasimos είπε...

mania αντί μερικοί να φοβόμαστε τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς ή δεν ξέρω ποιους άλλους, καλύτερα να φοβόμαστε ολους αυτούς τους λαϊκιστές υπερπατριώτες (Άνθιμους, Καρατζαφέρηδες και Ψωμιάδηδες) που νομίζουν ότι αυτή η χώρα τους ανήκει. Και ότι θα την κάνουν όπως τη θέλουν. Πράγμα το οποίο σε ένα βαθμό, και μάλιστα επικίνδυνο για τα εθνικά και διεθνή μας συμφέροντα, το κατάφεραν. Την καλημέρα μου.

tractatus είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Γεράσιμε. Ολες αυτές οι λαϊκίστικες πατριωτικές κορώνες, δυστυχώς, διαμορφώνουν συνειδήσεις και πρότυπα...Κι αυτό είναι το άσχημο. Απο την άλλη οι περισσότεροι μέσα στην απάθεια και την αδιαφορία και τι βγαίνει: Ο,τι ο κόσμος 'αποφασίζει'. Με την ανοχή μας συνεχίζεται μια συζήτηση σε λάθος βάση κατά την άποψή μου. Καλή σου μέρα.

gerasimos είπε...

tractatus ο καιρός ήρθε νομίζω για να πάψουμε να αναζητούμε τις πάσης φύσεως αυθεντίες είτε αυτοί λέγονται δημοσιογράφοι είτε θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες είτε ταγοί και «ειδικοί» εν γένει, προκειμένου να μας διαφωτίσουν και να μας καθοδηγήσουν. Ας σκεφτούμε τι μπορούμε και οφείλουμε να πράξουμε με αίσθηση της ευθύνης που φέρουμε. Από την Αρχαία Ελλάδα και σύνολο τον Δυτικό πολιτισμό κληρονομήσαμε την ελεύθερη, ερωτηματική σκέψη και τη δημοκρατία. Μένει σήμερα να τους δώσουμε νέο νόημα και βάθος, προχωρώντας πέρα από τον καθιερωμένο αλλά παθητικό σεβασμό μας προς την βαρύτιμη αυτή κληρονομιά μας, τον οποίο κάποιοι εκμεταλλεύονται με βλακώδεις τρόπους. Ήρθε ο καιρός εκτός από κληρονόμοι να γίνουμε και δημιουργοί. Να περάσουμε στη δράση με σημείο αναφοράς αυτήν την κληρονομιά, αλλά και ανοίγοντας νέους δρόμους με τις ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ δυνάμεις. Αν δεν δραστηριοποιηθούμε ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει. Καλή σου μέρα κι εσένα.

Ανώνυμος είπε...

Οι "Άνθιμοι" καλούνται από τα "δημοκρατικά" και "προοδευτικά" ΜΜΕ, Γεράσιμε, που θεωρούν ότι αυτοί είναι οι "άρχοντες" της εξωτερικής πολιτικής. Η δική μου τηλεόραση δεν λεει ειδήσεις κι αν τους πετύχω κατά λάθος κάπου, τους διώχνω με τις κλωτσιές. Είμαι στη μειονότητα, αλλά δεν με ανυσηχεί αυτό. Γελοίοι και επικύνδινοι.

gerasimos είπε...

mariana faithful μήπως τελικά και οι άνθρωποι που τους φιλοξενούν στα τηλεπαράθυρα αισθάνονται πιο άνετα με τους Άνθιμους; Θα ένιωθαν το ίδιο άνετα με έναν διεθνολόγο, έναν κοινωνιολόγο ή βαλκανολόγο καλεσμένο; Αναρωτιέμαι.

Ανώνυμος είπε...

Κι αυτοί των ΜΜΕ (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) τι ίδιο γελοίοι κι επικύνδινοι είναι. Οι γνώστες είναι η εξαίρεση, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι οι έξω είναι λίγο πιο σοβαροί.

gerasimos είπε...

Ένας φίλος έλεγε ότι κρατάνε λίγο περισσότερο τα προσχήματα. Κάπως έτσι θα το 'βλεπα κι εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Γεράσιμε, ξέρεις, το πρωί στις 5πμ., Δευτέρα-Παρασκευή, παρακολουθώ τις ειδήσεις στο CNN/USA. Παρουσιστής είναι ο Anderson Cooper. Οι ειδήσεις αυτού του ανθρώπου και το επίπεδο του δεν συγκρίνονται. Καλό βράδυ.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Πω πω ρε παιδάκι μου (Γεράσιμε), χείμαρρος είσαι. Πρέπει να σε διαβάσω γενικότερα για να σε σχολιάσω. Εν πρώτοις συμφωνώ...
Αλλά και οι υπόλοιποι που σχολιάζουν εδώ το ίδιο.
Τι παρέα!!!...

gerasimos είπε...

Γιώργο, καλωσήρθες στη μπλογκόσφαιρα και στην παρέα. Όμορφο και το μπλογκ σου.:-)