3 Φεβ 2008

Διαφθορά: μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε


Ζούμε σε μια χώρα αυτού που ονομάζω λούμπεν καπιταλισμό. H μικροδιαπλοκή ή μεγαλοδιαπλοκή έχει γίνει πρωταρχικός κανόνας του παιχνιδιού που λέγεται δημόσια ζωή. Στο βωμό της πολιτικής, της "ανάπτυξης" και της επιχειρηματικότητας θυσιάζονται η αξιοκρατία, οι ηθικές αξίες, το φιλότιμο και δυστυχώς ο ίδιος ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας προσπαθούν να θάψουν ζωντανούς τους όποιους ηθικούς φραγμούς τους και να μπουν όσο επικερδέστερα γίνεται στο παιχνίδι. Σε ένα παιχνίδι που παίζεται χωρίς άλλους κανόνες πλην του ό, τι φάμε, ό, τι πιούμε κι ό, τι αρπάξει ο ξέρετε ποιος. Με κυρίαρχη αξία το κέρδος. Και βέβαια με αναγκαία συνισταμένη τη διαφθορά. Τι εννοούμε όμως με τη λέξη αυτή; Διαβάζω στο λεξικό ότι διαφθορά σημαίνει έκλυση (χαλάρωση) ηθών, ανηθικότητα, εξαχρείωση. Όλα αυτά δηλαδή που βλέπουμε στις τηλεοράσεις και διαβάζουμε στις εφημερίδες εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Αλλά και που ζούμε καθημερινά. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα διαφθείρω, που σημαίνει καταστρέφω. Τι καταστρέφεται όμως εδώ, σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα; Καταστρέφονται η αξιοκρατία, οι δομές και οι θεσμοί της, οι ηθικές σταθερές, ο κοινωνικός ιστός μας. Η διαφθορά είναι μια θεά Κάλι με πολλά χέρια αλλά και πολλά πρόσωπα: οικογενειοκρατία, δωροδοκίες, διαπλοκή, εκβιασμοί, απάτες... πώς μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το τοπίο; Με ποιες προτάσεις, ποια μέτρα, τι είδους πρωτοβουλίες; Μέσω ποιών φορέων; Καταθέστε εδώ τις δικές σας προτάσεις.

8 σχόλια:

marianaonice είπε...

Οι προτάσεις Γεράσιμε είναι δεδομένες και τις ξέρουν όλοι!! Ποιος θα τις εφαρμόσει όμως;
1) Το κακό ξεκινάει από τη νομοθετική εξουσία. Ψηφίζουν νόμους φωτογραφικούς για την εξυπηρέτηση των ημέτερων. Οι νόμοι και τα προγράμματα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμα, να χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφισή των νόμων και να καλύπτουν προγράμματα πεντηκονταετίας και όχι της μίας κυβέρνησης ή του εκάστοτε υπουργού της ίδιας κυβέρνησης!!
2)Κάθαρση στη Δικαιοσύνη και ανεξαρτητοποίησή της!! Και όταν λέω κάθαρση εννοώ αληθινή, όχι γιαλαντζί!! Γιατί τι κάθαρση είναι αυτή με τιμωρημένους ορισμένους ψιλικατζήδες διεφθαρμένους δικαστές, και απ΄ έξω τα μεγάλα κεφάλια μαζί με τους μεγαλοδικηγόρους που ασυδοτούν χωρίς τιμωρία.
3)όχι βραχυπρόθεσμες παραγραφές για υπουργούς, δικαστές και δικηγόρους. Το ξέρετε ότι αν ένας δικηγόρος παρανομήσει σε βάρος σας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του αναθέσατε, (π.χ. υπεξαιρέσει τα χρήματα που του έδωσε ο αντίδικος σας για να σας δώσει)έχετε μόνον έξι μήνες προθεσμία να του κάνετε αγωγή αποζημίωσης, ενώ στον απλό πολίτη 5 χρόνια;;;
Είναι πολλές οι προτάσεις μου Γεράσιμε. Κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο θα κάνω μία πιο ολοκληρωμένη δουλειά στο κοινό μας blog.
Καλή εβδομάδα.

Meropi είπε...

Καλησπέρα Γεράσιμε μου,
πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου όπως πάντα. Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, είναι να μη δώσουμε ούτε ένα ευρώ σε κανένα όταν συναλλόμαστε με το Δημόσιο. Εγώ προσωπικά δεν έχω δώσει ποτέ τίποτε σε κανένα, παρά μόνο ένα μικρό δώρο (όχι χρήματα) στο χειρούργο που με χειρούργησε. Και αυτό μετά την έξοδο μου από το νοσοκομείο, σε ένδειξη ευγνομωσύνης για το ενδιαφέρον του.

Unknown είπε...

Γεράσιμε, ότι και προτάσεις να καταθέτουν οι κοινοί θνητοί δεν αλλάζει τίποτα.
Συμφωνώ με την άλλη Μαριάνα ότι το κυριότερο, είναι η κάθαρση στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς το 1/4 των δικαστών δωροδοκείται, το 1/4 δεν ξέρει τι τους γίνεται, το 1/4 είναι κομματικοί και αντε βρες το υπόλοιπο 1/4 που ενεργεί νομότυπα.
οι δε νόμοι είναι αντικρουόμενοι και τέλος πράγματι οι δικηγόροι είναι για κλάματα.
Πρόσφατα, προσέφυγα στο δικηγορικό σύλλογο εναντίον δικηγόρου, αφού είχα και απόφαση από την Αρχή Προστασίας, διότι υπέκλεψε έγγραφα με δεδομένα δικά μου. Αυτός δικαιολογήθηκε ότι το έκανε διότι το ζήτησαν οι πελάτες του και ο δικηγορικός σύλλογος μου είπε καλά να πάθω.
Η υπόθεση αυτή άρχισε το 2003, και ακόμα δεν έχει δικασθεί κανείς, ενώ υπάρχουν κατηγορούμενοι.
Έστειλα ένα τελεσίγραφο στον κ. Σανιδά, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
Χαμένος κόπος η Ελλάδα.

mania είπε...

Με συγχωρείς βρε mariana faithful, αλλά θεωρείς το Σανιδά Κούκο που θα φέρει την Ανοιξη;;
Καλά δεν διάβασες για την υπόθεση με τη δασική έκταση που αγόρασε με ...ιδωτικό έγγραφο από κάποια εταιρεία;;;;;;
Γεράσιμε μου,
θυμάσαι τη μακαρίτισσα τη Σαπφώ Νοταρά που σε μια ταινία έβγαζε τη χαρακτηριστική κραυγή "ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ"; Ε, κάτι τέτοιο μας χρειάζεται νομίζω και κτίσιμο από την αρχή.

gerasimos είπε...

marianaonice εύχομαι να μην υπάρχουν δικαστές όπως αυτός του σκίτσου. Ή αν υπάρχουν να είναι ελάχιστοι. Καλή εβδομάδα.

meropi συμφωνώ ότι εμείς διαμορφώνουμε το κράτος που μας αξίζει. Το κράτος και τις υπηρεσίες του ΕΜΕΙΣ και μόνο εμείς μπορούμε να τα βελτιώσουμε απαιτώντας, διεκδικώντας, προτείνοντας. Αν το αντιληφθούμε αυτό σε όλο του το βάθος θα αλλάξουν πολλά..

mariana faithful μη μας παίρνει από κάτω!

mania μπουρλότο δε θα πει τίποτα!

Unknown είπε...

Γεράσιμε, όπως λένε οι Γάλοι, "la vérité est cruel".

marianaonice είπε...

Φοβάμαι Γεράσιμε ότι θα σε απογοητεύσω! Η συνονόματή μου mariana faithful αν και ζει στην Αυστραλία απ΄ ό,τι φαίνεται έχει εμπειρία από τα δικαστικά πράγματα στην Ελλάδα. Είναι όπως τα λέει! Οι διεφθαρμένοι δικαστές δεν ξεπερνούν ίσως το 1/4, όμως εξ ίσου κακό κάνουν οι αγράμματοι, οι αδιάφοροι και οι καριερίστες (τα καλά παιδιά που λέμε). Από 'κει και πέρα μένει και ένα μικρό υπόλοιπο, που παλεύει να σώσει ό,τι σώζεται, αλλά δυστυχώς το έργο του ακυρώνεται από τους υπόλοιπους!!

gerasimos είπε...

Μαριάνες: τι να πω βρε παιδιά, μακάρι να κάνετε λάθος...