28 Φεβ 2008
Δημο(σ)κοπήσεις και «κοινή γνώμη»
Τελευταία βλέπω στις τηλεοράσεις διάφορους παραθυρικούς αγορητές να στηρίζονται, προκειμένου να διατυπώσουν επιχειρήματα, στα όσα υποτίθεται λέει η «κοινή γνώμη». Αλλά ξεχνάνε κάτι πολύ σημαντικό: το ότι «κοινή γνώμη» απλά δεν υπάρχει. Ή αν υπήρξε ποτέ, ότι υπήρξε μόνο για τους ίδιους. Η ίδια η φράση «κοινή γνώμη» συνιστά σχήμα οξύμωρο. Κάθε άνθρωπος διατηρεί τις αντιλήψεις του, τις απόψεις και τις δοξασίες του. Οι οποίες διαφέρουν από κάθε άλλου. Εφόσον βέβαια μιλάμε για ανθρώπους, όχι για πρόβατα. Η «κοινή γνώμη» ήταν ανέκαθεν ένα αντιδημοκρατικό, ισοπεδωτικό κατασκεύασμα. Ένα πολύ-εργαλείο στα στόματα όσων θα επιθυμούσαν διακαώς να μπορούν να χειρίζονται ανθρώπους σαν κοπάδια. Όσων δηλαδή δεν τους αρέσει η πολυφωνία και θα ονειρεύονταν τους εαυτούς τους βοσκούς αιγοπροβάτων. Όμως ΔΕΝ είμαστε αιγοπρόβατα, νομίζω. Όσο καιρό επικοινωνώ μέσω του blog μου διαδικτυακά με άλλους ανθρώπους, αντιλήφθηκα ότι υπάρχει αυτό ακριβώς το συναρπαστικό, απέραντο μωσαϊκό απόψεων. Η ύπαρξη του οποίου διαψεύδει κατηγορηματικά την ύπαρξη οιασδήποτε «κοινής γνώμης». Τα ίδια θα έλεγα και για διάφορες «δημοσκοπήσεις» - ή δημοκοπήσεις - που κυκλοφορούν τελευταία. Επειδή μάλιστα τυχαίνει να έχω μια εικόνα του τι σημαίνει «survey research», «δείγμα» και «sampling», διατηρώ τεράστιες επιφυλάξεις ως προς την καταγωγή και την εγκυρότητα των «δημοσκοπήσεων» που βλέπουμε στις τηλεοράσεις με χρωματιστές φετούλες και εύκολα συμπεράσματα. Κάποιοι τις ζήτησαν και κάποιοι τις έκαναν, αλλά δεν είδαμε ποτέ στην τηλεόραση ή αν είδαμε δεν προσέξαμε «λεπτομέρειες» όπως τον πληθυσμό από τον οποίο επέλεξαν το δείγμα τους, τι μέγεθος είχε το δείγμα αυτό, τις μεθόδους με τις οποίες επέλεξαν το δείγμα τους, τι ρώτησαν και με τι είδους ερωτηματολόγια. Αλλά και το αν έγιναν συνεντεύξεις τηλεφωνικές ή τι είδους και αν έλαβαν υπόψη το λεγόμενο «interview effect», δηλαδή το κατά πόσον η διατύπωση των ερωτήσεων, οι πεποιθήσεις του ερωτώντα αλλά και η υποτιθέμενη «κοινή γνώμη» επηρέασαν καθοριστικά τον ερωτώμενο. Φοβάμαι ότι αρκετές από αυτές τις «δημοσκοπήσεις» στοχεύουν όχι στο να εκφράσουν την ανύπαρκτη «κοινή γνώμη». Αλλά στο να δημιουργηθεί όσο γίνεται ένα τέτοιο τερατούργημα, να διαμορφωθεί και να κατευθυνθεί εκεί που κάποιοι, από τα τηλεπαράθυρά τους, επιθυμούν, με τη διάδοση έτοιμων, προκάτ αντιλήψεων που καταφθάνουν ζεστές στα σπίτια μας μέσω ενός ταχύτατου ντελίβερι: της τηλεόρασης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
16 σχόλια:
Έχεις δίκιο, εδώ και καιρό -ειδικά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όπου οι νόμοι είναι επίτηδες "τρύπιοι"- οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται περίπου ως δελτία τύπου : δεν έχει σημασία τι λέει ο κόσμος, σημασία έχει να παραγγείλεις την κατάλληλη στιγμή τη δημοσκόπιση και το περιεχόμενό της να ικανοποιήσει τον πελάτη. Δεν λέω ότι είναι στημένες, υπάρχουν βέβαια και τέτοιες. Αν παραγγείλεις μια δημοσκόπηση την κατάλληλη στιγμή και ΔΕΝ ρωτήσεις ότι δεν σε συμφέρει να ρωτήσεις, έχεις έτοιμη τη δική σου "κοινή γνώμη" και το δικαίωμα να την επικαλεστείς όποτε θέλεις.
δημοσκόπηση, μου ξέφυγε.
Η κοινή γνώμη,
μια κοινή, μια πόρνη
μια παλιογυναίκα τρυφερή
μία κατσαρίδα, μια εφημερίδα
γράφει ραβασάκια σ' όποιον βρει.
Τζίμης Πανούσης
Ωραίο ποστάκιον! Ντουγρού για το απάνθισμά μου. :)
Είναι αλήθεια Γεράσιμε μου, ότι καμιά φορά διαβάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σκέφτομαι ότι καμιά από τις έτοιμες απαντήσεις που δίδονται δεν με ικανοποιεί να τη δώσω εγώ ως απάντηση. Προφανώς λοιπόν ισχύει αυτό που υπονοείς ότι οι διάφοροι δημοσκόποι κατευθύνουν με τις έτοιμες απαντήσεις τους.
Καλό σου απόγευμα
Ως μέρος της "κοινής γνώμης" να σου πω ότι δεν πιστεύω πως οι δημοσκοπήσεις και οι ανλύσεις τους επιρρεάζουν κανέναν πραγματικά.. Στο τέλος ο καθένας κάνει αυτό που πιστεύει και μπορεί... Τα υπόλοιπα είναι περιτά και κούφια λόγια...
Ενα σχετικό κείμενο κι ΕΔΩ
Δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι κάποιες φορές το ποσοστό μιάς απάντησης φτάνει το 70%;
Σημασία έχει το πως γίνεται η ερώτηση ώστε να αποδώσει το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο πελάτης.
Η "κοινή" γνώμη, δεν είναι κοινή.
Eγω θα διαφωνούσα μάλλον με την ακρίβεια ή το ποσοστό σφάλματος των δημοσκοπήσεων.
Κατ' αρχήν οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις σφάλλουν πάνω απο συν/πλην 30% και το δείγμα τους είναι κακό.
Τις δημοσκοπήσεις τις παραγγέλνει κάποιος και το ερωτηματολόγιο διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο συχνά που ασφαλώς η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της απάντησης ενός απο τα ερωτήματα.
Και τελικά ακόμα και η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση δίνει μιά τάξη μεγέθους αλλα ποτέ ακρίβεια.
Θα έλεγα οτι στην καλύτερη περίπτωση να επιτευχθεί ενα συν/πλην 5%
Στην συνέχεια, τα ΜΜΕ αναλαμβάνουν να διαμορ΄φωσουν την ... ΑΠΑΝΤΗΣΗ κατα πώς εξυπηρετεί και την συζητάνε σε 4536278 παράθυρα.
Ενημερώνουν την «κοινή γνώμη» για το τι πιστεύει !!!
Ε, κάνει λιγάκι οξύμωρο.
Aκόμα κι αν δεχτούμε την ύπαρξη της "κοινής γνώμης" καταγεγραμμένης μέσω αξιόπιστων δημοσκοπήσεων θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι δεν παύει να έχει αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Όσο αξιόπιστη κι αν είναι μια δημοσκόπηση, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποτυπώσει τη γνώμη πχ του μετανάστη, του μειονοτικού ή τουλάχιστον να της προσδώσει μια σημασία, ένα βάρος. Η "κοινή γνώμη" μπορεί κάλλιστα να μεταφραστεί σε "δικτατορία της πλειοψηφίας"...
alekos markellos όταν επικρατεί η απάθεια και η αδράνεια των πολιτών αφήνονται ανεξέλεγκτοι οι δημο(σ)κόποι να δημιουργούν και να διαμορφώνουν "κοινές γνώμες" της αρεσκείας τους. Όσο παραμένουμε απαθείς, τόσο δραστήριοι γίνονται οι αυτόκλητοι ποδηγέτες και χειραγωγοί μας.
niemandsrose η "κοινή γνώμη" μια παλιογυναίκα τρυφερή, που ικανοποιεί όλα τα καπρίτσια των επίδοξων βοσκών μας.
meropi έχουμε μάθει στα έτοιμα και μάλιστα στις έτοιμες, προκάτ απόψεις. Ως ντελίβερι απόψεων λειτουργούν οι τηλεοράσεις.
fevis φοβάμαι ότι επηρεάζουν, ύπουλα και αποφασιστικά κάποιες φορές.
giasafox :-)
mariana faithful ακριβώς. Κοινή γνώμη: ένα σχήμα οξύμωρο.
tzonakos όπως έλεγα στη Μερόπη έχουμε μάθει στα έτοιμα, στις προκάτ απόψεις. Ας προσέχουμε όμως διότι τα έτοιμα έχουν πολλές τοξίνες και δεν ξέρουμε σε τι λάδια είναι τηγανισμένα.
pensierix ποτέ δεν θα δεχόμουν την ύπαρξη ενός πράγματος που ΔΕΝ υπάρχει. Ιδίως στην περίπτωση αυτή.
Σχετικά έχει γράψει εδώ και χρόοοοονια ο Gustav le Bon για την Ψυχολογία των μαζών..
το ποστ σου με βρίσκει σύμφωνο.
Καλή συνέχεια :)
equilibrium θα μπορούσαμε να θυμηθούμε πλήθος διανοητών, από τη Σχολή της Φραγκφούρτης μέχρι τον Μποντριγιάρ. Φοβάμαι όμως ότι το πλήθος των απαθών πολιτών είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο.
Θε εχετε ισως ακουσει το γνωστο ρητο "υπαρχουν ψεμματα, αισχρα ψεμματα και υπαρχει και στατιστικη". Δυστυχως οι στατιστικες σε μορφη δημοσκοπησης, επηρρεαζουν πολυ τον κοσμο και γι αυτο γινονται. Εκεινο που δε ξερει ο πολυς κοσμος ειναι οτι τα δειγματα αυτων των στατιστικων δεν ειναι τυχαια, και αυτο δεν ειναι ..καθολου τυχαιο.
Καλησπερα και ευχαριστω για τη φιλοξενια.
δεσποιναριον ο πολύς κόσμος ξέρει να βρίσκει το τηλεκοντρόλ κάτω απ' τα μαξιλάρια, να ανοίγει στο κανάλι της αρεσκείας του και μέχρι εκεί...
Γεράσιμε, καλή σου μέρα!
Δημιούργησα ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή να με ενημερώσεις και να κατεβάσω τις σχετικές αναρτήσεις μου.
Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/
Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους
Δημοσίευση σχολίου