21 Σεπ 2008

Ο άνθρωπος που έπεσε στη γη



Στις ακόμη ζεστές εξαγγελίες του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του
στηρίζει την Ανταγωνιστικότητα και την Επιχειρηματικότητα, με νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ενώ συνεχίζει τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών βιομηχανικών περιοχών. Μας μίλησε επίσης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τόνωση της απασχόλησης, δηλώνοντας ότι επιμένει αταλάντευτα, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, νέων επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας. Αυτά έλεγε, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης κλείνουν, η μια πίσω από την άλλη, αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους άνεργους. Πριν λίγο καιρό η ΒΙΑΜΥΛ, αυτές τις μέρες η SIEMENS. Απτόητος, ο κύριος Καραμανλής μίλησε και για οικοδόμηση βιώσιμου κοινωνικού κράτους - απ' αυτό έπαιρνα μέχρι πριν ένα μήνα τα 367,25 ευρώ ανά μήνα του επιδόματος ανεργίας, να το χαιρόμαστε. Ενισχύουμε τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, για να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα, είπε επίσης ο κύριος πρωθυπουργός. Προσωπικά, από τότε που επέστρεψα από το εξωτερικό στην Ελλάδα όσες φορές χρειάστηκα δεν είδα καμία στήριξη ούτε ως νέος επιστήμονας, ούτε ως νέος εργαζόμενος - μάλλον κάποιους άλλους, τυχερούς θα εννοούσε. Καταρτίζουμε νέα ρύθμιση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ, δήλωσε ακόμη. Εδώ, ας μη μιλήσω καλύτερα για τις εμπειρίες από το ΙΚΑ μου - το ΙΚΑ Τούμπας. Αρκεί να πω ότι την επόμενη φορά που θα πάω θα έχω ενεργοποιήσει την κάμερα του κινητού μου τηλεφώνου για να δείτε μόνοι σας περί τίνος πρόκειται και ότι ακόμα περιμένω, αν και πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που, περνώντας όλες τις ιατρικές εξετάσεις, κατέθεσα τα χαρτιά μου για μια αυτασφάλιση που ήθελα να κάνω - μάλλον χρειάζονταν τελικά περισσότερο από τον ένα μήνα που μου είχαν πει.

Ξεκινούμε από τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους εκπονείται ειδικό πρόγραμμα εισοδηματικής στήριξης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, είπε ο κύριος πρωθυπουργός. Άρα, ως άνεργος μπορώ πλέον να κοιμάμαι ήσυχος. Mήπως να σταματήσω και την αναζήτηση εργασίας;

Η φωτογραφία από την ομώνυμη ταινία.

12 σχόλια:

Unknown είπε...

Γεράσιμε, μου φαίνεται πως οι πολιτικοί σ' αυτή τη χώρα είναι extraterrestrials. Μην ξεχνάμε όμως και τη Sarah Palin, κι αυτή από εκεί είναι.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στα παιδιά που "απαλλοτριώνουν" super market και μοιράζουν τα τρόφιμα στους χαμηλοσυνταξιούχους που πηγαίνουν στις λαϊκές στις 2μμ. μήπως και βρουν καμμιά ντομάτα φθηνότερη. Θα ήταν δικαιότερο βεβαίως να πηγαίνουν στα σπίτια των εφοπλιστών που επιβοηθούνται από το κράτος, στα σπίτια των υπουργών που πλουτίζουν στην καμπούρα μας, στα σπίτια των υψηλοβάθμων και υψηλομίσθων ουρανοκατέβατων τενεκέδων που διοικούν με απολυτήριο λυκείου. Αλλά αυτοί έχουν καλύτερη ασφάλεια στις επαύλεις τους.

xasodikis είπε...

Με χρυσά κουτάλια θα φάτε βρε, μην γκρινιάζεις :)

(πολύ πετυχημένη η εικονογράφηση)

gerasimos είπε...

mariana αυτοί μπορεί να θυμίζουν εξωγήινους, όμως υπάρχουν και κάποιοι.... γήινοι που τους ψηφίζουν. Και οι οποίοι μου προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη απορία.

ανώνυμος οι ρομπέν των... σουπερμάρκετ; Ωραίο ποστ θα έκαναν, μια και υποψιάζομαι ότι θα υπάρχει πλήθος διαφορετικών απόψεων γύρω από την περίπτωσή τους.

xasodikis ομολογώ ότι καταντράπηκα που γκρίνιαζα τόση ώρα, όταν είδα αυτή την τελευταία εξαγγελία. Ο άνθρωπος μέχρι και γι' αυτό φρόντισε. Και τι ωραία που ακούγεται η φράση, ε; 'Εισοδηματική στήριξη' τη λες και γεμίζει το στόμα σου.

xasodikis είπε...

...αλλά το ζητούμενο είναι να γεμίσει η τσέπη σου :) -λίγο έστω :)

Ανώνυμος είπε...

Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα... Αυτά είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτά που λες εσύ, δεν ξέρω που τα άκουσες...

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου καλησπέρα.
Είχες την ατυχία και συ και τα παιδιά μου και όλοι οι νέοι άνθρωποι που ψάχνουν για μια αξιοπρεπή εργασία να την ψάχνουν στην Ελλάδα και μάλιστα στην Ελλάδα του Καραμανλή (που δεν δούλεψε ποτέ του), του Βουλγαράκη και Ρουσσόπουλου (που δούλευαν για χάρη τους οι γυναίκες τους) κλπ κλπ.
Σου εύχομαι γρήγορα μια δουλειά, όπως σου αξίζει.

phlou...flis είπε...

Υπό αυτές τις συνθήκες που περιγράφεις, εξ-αναγκάζεται ο κόσμος να τρέχει ξωπίσω από τους πολιτικούς για εξασφάλιση θέσης όπου δει. Εχω κι εγώ παιδί 25 χρονών που ...ψάχνει

gerasimos είπε...

xasodikis το ζητούμενο πλέον να μην αδειάζει τόσο γρήγορα..

δενδρογαλή έλα μου ντε.

meropi ευχαριστώ, κι εγώ μου το εύχομαι αν και δύσκολο το βλέπω σ' ΑΥΤΗ τη ζωή ή εν πάση περιπτώσει σ' αυτή τη χώρα.

phlou...flis τουλάχιστον αν υπήρχε μια πιο τίμια αντιμετώπιση της κατάστασης από τους κυβερνώντες θα ήταν μια παρηγοριά. Μου δίνουν την εντύπωση ανθρώπων που προσπαθούν να αποφύγουν ό, τι αποφεύγεται, και να κοροϊδέψουν όποιον κοροϊδεύεται. Κι αυτό δεν τους τιμά. Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ας ξεκόψουν και λιγάκι από την εκκλησία. Ένας λόγος που δεν θα ήμουν ΠΟΤΕ νεοδημοκράτης είναι αυτή η αναγουλιαστική και εγκληματική νομίζω για την Ελλάδα πολιτικάντικη διαπλοκή μεταξύ κυβερνώντος κόμματος - αλλά και πολιτικών της 'άλλης' πλευράς, όπως ο Βενιζέλος - και εκκλησίας. H οποία έχει δηλητηριάσει την πολιτική ζωή αυτού του τόπου και κρατάει νομίζω την Ελλάδα από πολλές απόψεις ανεξέλικτη.

Locus Publicus είπε...

Αγαπητέ Γεράσιμε, νομίζω πως είναι καιρός να κάνεις μια πανευρωπαική εκστρατεία εργασίας. Νέος είσαι, έξυπνος είσαι, τυπικά και άλλα προσόντα έχεις, υγιές είναι να δοκιμάσεις. Δεν έχεις φίλε μου και πολλά να χάσεις. Απο την Ευρώπη φτάνεις στην Ελλάδα εύκολα. Θα σου μείνει η εμπειρία.

gerasimos είπε...

locuspublicus νομίζω ότι καμιά φορά, όταν ανεβάζω ποστς στα οποία μιλάω για μένα, παρεξηγούμαι. Διότι ΔΕΝ μιλάω πραγματικά για μένα - νόμιζα ότι ήταν εμφανές αυτό -, αλλά για χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Πέραν εμού υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξέρω (ή και δεν ξέρω, όπως ίσως τα παιδιά της Μερόπης ή του phlou...flis), άνθρωποι σκεπτόμενοι, μορφωμένοι, καλλιεργημένοι, αξιοπρεπείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται είτε άνεργοι, είτε υποαπασχολούμενοι είτε απασχολούμενοι σε εργασίες ισοπεδωτικές στις οποίες κακοπληρώνονται. Για τις οποίες χρειάστηκε μάλιστα αρκετές φορές να βάλουν 'μέσο' προκειμένου να επιλεγούν προς εκμετάλλευση οι ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι. Όταν λοιπόν βλέπω κάποιον ο οποίος δε χρειάστηκε όπως είπε και η Μερόπη να εργαστεί ποτέ του, ούτε, κατά πάσα πιθανότητα, να στείλει όχι πεντακόσια όπως εγώ αλλά ΕΝΑ βιογραφικό αναζητώντας εργασία να μιλάει αβίαστα για 'δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τόνωση της απασχόλησης', αναρωτιέμαι αν αντιλαμβάνεται όπως εγώ και όλοι αυτοί οι άνθρωποι περί τίνος πρόκειται.

Odysseas είπε...

Ένα σχόλιο για την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας (λέμε τώρα...) & Τεχνολογίας και ψάξτε για ανοιχτές ή επικείμενες προκηρύξεις.

http://www.gsrt.gr/default.asp?V_ITEM_ID=25

Αν βρείτε καμία πιο πρόσφατη από το 2004 πείτε μου κι εμένα...

Να σημειώσω εδώ πως οι δαπάνες για την έρευνα στην Ελλάδα είναι στο 1/3 του μέσου ευρωπαϊκού όρου και στο 1/5 των δαπανών στις ΗΠΑ. Ισοβαθμούμε στην τελευταία θέση της Ευρώπης με την Τουρκία και τη Μάλτα...