2 Ιαν 2009

Τα Προσωπεία της Χρονιάς



Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η ρήση του Γκι Ντεμπόρ ότι ζούμε σε κοινωνίες του θεάματος. KAI TA ΤΡΙΑ Πρόσωπα της Χρονιάς που ανέδειξε ψηφοφορία που διοργάνωσαν 'ΤΑ ΝΕΑ' προέρχονται από το χώρο του θεάματος, της σόου μπιζ, της διασκέδασης βρε αδερφέ. Πρώτος σε ψήφους ήρθε ο Λάκης Λαζόπουλος, για τον οποίο - ως πρόσωπο ή προσωπείο του θεάματος - έχω εκφραστεί παλιότερα. Δεύτερος ήρθε ο τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος, που έκανε τη 'μεγάλη επιστροφή' μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ειρήσθω εν παρόδω, αυτό ακριβώς χαρακτηρίζει μια κοινωνία του θεάματος: ασχολείται με τις 'μεγάλες επιστροφές' και τα προβλήματα υγείας τραγουδιστών, ηθοποιών και εν γένει διασκεδαστών αλλά όχι με το έργο ή τα έργα - πόσο δε με την υγεία - συγγραφέων, επιστημόνων, διανοουμένων ή καλλιτεχνών. Τρίτος σε ψήφους ήρθε ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος απολαμβάνει μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία ως Λάκης κι αυτός, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Ελλάδα αγαπάει τους πάσης φύσεως Λάκηδες, ιδίως στο χώρο του θεάματος.

Άραγε, τι βάθους και έκτασης μορφωτική και πολιτιστική επανάσταση θα χρειαζόταν για να βλέπαμε κάποτε στα Πρόσωπα της Χρονιάς και έναν επιστήμονα, συγγραφέα, καλλιτέχνη; Δηλαδή έναν από τους αόρατους αυτούς ανθρώπους της σύγχρονης Ελλάδας; Μάλλον βάθους αμέτρητου και έκτασης τεράστιας, πιο μεγάλης, υποψιάζομαι, και από αυτή της Λίμνης Βιστωνίδας.

7 σχόλια:

marianaonice είπε...

Γειά στο στόμα σου Γεράσιμε!!
Καλή χρονιά!!

phlou...flis είπε...

Μα δε στέκεις καλά. Αυτοί που λες, θα μπούνε σε μια βιτρίνα (Ακαδημία Αθηνών), σ' ένα μονόστιλο (και πολύ τους είναι), σ' ένα μουσείο. Δε γίνεται να βγουν προς τα έξω, θα μας χαλάσουν τη μόστρα, την αρχοντογυφτιά μας. Ο,τι πρόλαβαν οι αρχαίοι απόγονοί μας, πρόλαβαν. Οι προτεραιότητές μας, τα πρότυπά μας άλλαξαν και δε γυρνάμε πια στο παρελθόν. Χαράσσουμε ένα νέο μέλλον, ένα τηλεοπτικό μέλλον, αυτό του θεάματος όπως σωστά λες. Είσαι πολύυυυ πίσω γεράσιμεεε

Unknown είπε...

Χρόνια σου πολλά Γεράσιμε, εύχομαι να είναι καλύτερος αυτός ο χρόνος από τον προηγούμενο κι ελπίζω όλα αυτά τα αρρωστημένα που περιγράφεις να αλλάξουν.
Δυστυχώς, με αηδίες ασχολούνται και δεν βλέπω να μορφώνονται έτσι ξαφνικά.

Seagull είπε...

Καλή Χρονιά, Γεράσιμε!...
...αν και, παρότι γενικώς αισιόδοξος, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο, αν δεν αλλάξουμε μυαλά, πρότυπα, στόχους...

gerasimos είπε...

marianaonice καλή σου χρονιά κι εσένα.

phlou...flis ομολογώ!

mariana κι εγώ το ελπίζω.

SeaGulL καλή σου χρονιά... αν δεν αλλάξουμε ΕΜΕΙΣ, τίποτα δε θα γίνει καλύτερο από μόνο του.

Ανώνυμος είπε...

Very rich and interesting articles, good BLOG!

Ανώνυμος είπε...

liver25800