Μεγαλύτερος 'Μεγάλος Έλληνας' αναδεικνύεται, στη γνωστή σειρά εκπομπών του ΣΚΑΪ, ο Μέγας Αλέξανδρος, αφήνοντας πίσω του ονόματα – σα να μιλάμε για υποψηφίους βραβείων Όσκαρ δε μοιάζει; – όπως ο Περικλής, ο Πλάτωνας (παρότι αυτός ευτύχησε να τον παρουσιάσει η Πέμη Ζούνη αυτοπροσώπως), ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης. Γιατί άραγε βγαίνει πρώτος ο στρατηλάτης;
Μα, πρώτον, για να πικάρουμε τους γείτονες, να τους τρίψουμε στη μούρη την ελληνικότητα της Μακεδονίας, του μακεδονικού χαλβά και του Μεγαλέξανδρου first and foremost. Δε νομίζω ότι παρακολουθούν οι γείτονες ΣΚΑΪ ή ότι τρελαίνονται για τις εκπομπές του Αλέξη Παπαχελά, αλλά όσο να 'ναι υποψιάζομαι ότι κάποιοι ψηφίσαντες άντλησαν εσωτερική ικανοποίηση από αυτή την πρωτιά. Σα να παίζει στο ποδόσφαιρο η ομάδα σου σε εκτός έδρας αγώνα ένα πράμα, να χάνει, αλλά να 'χεις πλακώσει στο ξύλο μερικούς οπαδούς της γηπεδούχου. Παραμένεις χαμένος, αλλά με βαθιά ηθική ικανοποίηση.
Ένας δεύτερος λόγος που κερδίζει ο Αλέξανδρος ο Μέγας; Σε αντίθεση με τους λοιπούς υποψηφίους, ο Alexander the Great έγινε και ταινία από το Χόλιγουντ και μάλιστα σε σκηνοθεσία Oliver Stone. Αυτό, όπως και να το κάνουμε, προσθέτει άλλο κύρος. Βεβαίως και τον Πλάτωνα τον παρουσίασε μια εγχώρια σταρ. Δεν τον υποδύθηκε όμως κοτζάμ Colin Farrell.
Ένας τρίτος λόγος της επικράτησης του Αλέξανδρου; Το 'Μέγας'. Σε μια χώρα με τάσεις μεγαλείου, με μια 'Πόλη' που πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δική μας θα 'ναι, με κατοίκους που αισθάνονται τη χώρα τους κέντρο της Γης, με την υπερβολή να μας χαρακτηρίζει ανεπανόρθωτα, με το φαίνεσθαι εθνικό μας σπορ, μόνο ένας ‘Μέγας’ θα άξιζε τον βαρύτιμο τίτλο του 'Μεγαλύτερου Έλληνα'. Διότι καλός ας πούμε κι ο Περικλής, αλλά… λίγος. Δε γεμίζει το στόμα. Ενώ ένας Μέγας; Και μάλιστα Αλέξανδρος; ΚΑΙ ονοματάρα ΚΑΙ μέγας. Υποψιάζομαι μάλιστα ότι για τους ίδιους λόγους αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συμμετείχε στον διαγωνισμό ως 'Εθνάρχης' θα βρισκόταν ψηλότερα στην τελική κατάταξη. Όπως και οι υπόλοιποι φιναλίστ με την αρμόζουσα γαρνιτούρα. Παραδείγματος χάριν, ένας 'Λάκης Λαζόπουλος ο πολιορκητής' θα είχε πιθανότατα ψηφιστεί περισσότερο.
Όπως και να 'χει, ψηφίσαμε και τους Μεγάλους Έλληνες και μπορούμε πλέον να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια ότι αυτή η χώρα δεν άνθισε ματαίως…
5 σχόλια:
Γεράσιμε μου καλησπέρα.
Εγώ είμαι σίγουρη ότι ο Μ. Αλέξανδρος ψηφίστηκε από τους περισσότερους Έλληνες, για να τη "σπάσουν", κατά το κοινώς λεγόμενο, στους Σκοπιανούς. Το αστείο είναι να βγάλουν κι αυτοί τον Αλέξανδρο ως το μεγαλύτερο Σκοπιανό όλων των εποχών. Χα χα χα χα!
Ένα περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες αντιπαθούν τους Αμερικάνους, γιατί θέλουν να επιβληθούν στον υπόλοιπο κόσμο ως Πλανητάρχες. Ο "δικός" μας όμως ο Αλέξανδρος πολιτισμό ήθελε να διαδώσει, όχι να επιβληθεί στον τότε γνωστό κόσμο.
Άλλη μια μεγάλη τηλεοπτική μαλακία έλαβε τέλος...
Δεν την παρακολούθησα καθόλου, δεν ευτύχησα να δω καμία από τις αφίσες "ψηφίστε με" στους δρόμους (μου φαίνεται αστικός μύθος - τόσο παράλογο είναι!), ότι έμαθα το έμαθα μέσα από τα blogs και από τα ραδιόφωνα που σχολίαζαν το θέμα κατά καιρούς. Διαβάζοντας κάποια από τα ονόματα των "υποψηφίων" από 'δω κι από 'κει, νομίζω ότι ήταν μια από τις πιο γελοίες ιδέες όλων των εποχών.. Η μεγάλη σαλάτα του ΣΚΑΪ, έτσι έπρεπε να λέγεται (το 'χω γράψει κι αλλού, δε μου 'ρθε τώρα! - άντε νευρίασα πάλι...)
Μερόπη επιπλέον νομίζω ότι επηρεάστηκαν οι ψηφίσαντες και από την ταινία. Αλήθεια όμως, τους ρώτησε κανείς όλους αυτούς τους 'Μεγάλους Έλληνες' αν θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτά τα ιδιότυπα καλλιστεία;
wintersea oύτε εγώ το παρακολούθησα. Αμερικανιές.
Με την πρώτη και δεύτερη εξήγηση δεν συμφωνώ.
Οι ΄΄Ελληνες θα ψήφιζαν τον Αλέξανδρο ακόμη και αν δεν υπηρξε το θέμα με τη ΦΥΡΟΜ ή ακόμη και αν δεν υπήρξε η ταινία.
Ο λόγος είναι ο τρίτος που αναφέρεις. Επίσης στην Ελλάδα ο σωβινισμός και ο εθνικισμός είναι παρόντες παντού. Μπορεί να έχουν γίνει του καναπέ αλλά ως ιδέες είναι πλατιά διαδεδομένες σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Πάρη όπως το πάρει κανείς.
Δημοσίευση σχολίου