Φαντάζεστε ποτέ το BBC να αναλάμβανε ρόλο ακούραστου προωθητή του Robbie Williams; Προβάλλοντάς τον ως εθνικό ποπ σταρ της Βρετανίας και βάζοντας τους Βρετανούς τηλεθεατές να ψηφίζουν ανάμεσα στα τραγούδια του τα πιο αγαπημένα τους; Σε τέτοιο σημείο έχει φτάσει δυστυχώς η κατηφόρα της δικής μας κρατικής τηλεόρασης, της ΕΡΤ. Επιλέγοντας τον Σάκη να μας εκπροσωπήσει για δεύτερη φορά στη Eurovision, σπαταλά το ανθρώπινο δυναμικό της και πολλά-πολλά χρήματα για να προβάλλει έναν βλακώδη ποπ διαγωνισμό τραγουδιού και μαζί μ’ αυτόν έναν αιωνίως εικοσάρη σαραντάρη ποπ σταρ. Όπως αναφέρεται σε σημερινό άρθρο του Βήματος, μοιάζει σαν η χώρα να έχει εναποθέσει τις ελπίδες για διεθνή προβολή στη Εurovision (πώς αλλιώς εξηγείται η διαρκής ενασχόληση της κρατικής τηλεόρασης με το γεγονός;) και ειδικότερα στον Σάκη.
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Σάκης έγινε δεκτός, στις 25 του περασμένου Φεβρουαρίου, από τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος του ευχήθηκε τα δέοντα και τον ξεπροβόδισε με την 'απειλή' 'μην τολμήσεις να έρθεις πίσω χωρίς το πρώτο βραβείο' - για να έχει τη χαρά η Ελλάδα να φιλοξενήσει το 2010 τον διαγωνισμό. Όλα αυτά με κάνουν ν’ αναρωτιέμαι ποιοι και γιατί στην ΕΡΤ ή στο Δήμο Αθηναίων θα μπορούσαν να έχουν βάλει στόχο την βαθιά και συστηματική εγκαθίδρυση μιας ποπ υποκουλτούρας στην Ελλάδα, την παγίωση ενός ποπ υποστρώματος στα μουσικά μας γούστα, μέσω κυρίως της τηλεόρασης. Και τη διάχυση αυτής της υποκουλτούρας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας ανά την επικράτεια. Πόσο μπορεί να έχει χάσει τον μπούσουλα η διοίκηση της ΕΡΤ και τι είδους νέο μπούσουλα απέκτησε για να επιχειρεί να δώσει το φιλί της ζωής σε έναν παρηκμασμένο και ανεπίκαιρο διαγωνισμό τραγουδιού που κάπου στη δεκαετία του ’80 ξεψύχησε θεαματικά; Προσπαθώντας ταυτόχρονα να απογειώσει την καριέρα ενός σαραντάρη ποπ σταρ και τις πωλήσεις των cd του; Σε αυτό το πλαίσιο ξεθάφτηκε τελευταία από την κρατική μας τηλεόραση κι ένας άλλος ξεχασμένος διαγωνισμός τραγουδιού, το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Άλλα πεταμένα χρήματα εκεί, άλλες συντονισμένες προσπάθειες προβολής του όχι μόνο από τη δημόσια τηλεόραση αλλά και από το δημόσιο ραδιόφωνο. Σα να έχει βαλθεί η ΕΡΤ με όλα της τα μέσα να διοργανώσει το δικό της Fame Story, παρουσιάζοντάς το, όπως άλλωστε και τη Eurovision, ως εθνική υπόθεση και μείζον πολιτιστικό γεγονός.
Νομίζω ότι, ξοδεύοντας τόσο χρήμα και κάνοντας ό, τι μπορεί για να προβάλλει όσο αρτιότερα γίνεται το... τίποτα, η κρατική μας τηλεόραση έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε μια κρατική βιομηχανία ασημαντότητας, σε έναν ακούραστο πομπό βλακείας, που δυστυχώς αναλώνει το όποιο κύρος της έχει απομείνει στην προώθηση εύπεπτων, μαζικών καταναλωτικών προϊόντων. Το ΒΒC που έφερα στην αρχή ως παράδειγμα δε νομίζω ότι θα μετατρεπόταν ποτέ σε μάνατζερ του Robbie Williams, ούτε θα επιχειρούσε, εν έτει 2009, να αναδείξει τη Εurovision σε εθνική υπόθεση των Βρετανών. Και γι’ αυτό παραμένει έγκυρο και σεβαστό. Η ΕΡΤ όμως φαίνεται να κάνει ό, τι μπορεί για να φτηνύνει και να μας παρασύρει κι εμάς στην κατρακύλα της.
8 σχόλια:
Η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος είναι ο κανόνας στην Ελλάδα και η εμμονή της ΕΡΤ με τη Eurovision είναι μόνο ένα μικρό δείγμα.. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου κάνει καμία εντύπωση, ούτε με εκνευρίζει τόσο πολύ. Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ πιο εξοργιστικά παραδείγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κάποια αξία ο διαγωνισμός και δικαίως ασχολείται τόσο διακαώς η ΕΡΤ. Σκέφτομαι πόσα σκασμό λεφτα θα ξοδέψουν για να πάει η αποστολή στη Ρωσία (αποστολές που συνήθως είναι εξαιρετικά πολυπληθείς αφού κουβαλάνε μαζί τους κάθε απίθανο παρατρεχάμενο με λεφτά του Έλληνα πολίτη) και αναρωτιέμαι πότε λύσαμε όλα μας τα προβλήματα επιβίωσης, ποιότητας ζωής, κοινωνικής περίθαλψης, παιδείας, υγείας στην Ελλάδα ώστε να έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε και με την προώθηση της εγχώριας ποπ. Αλλά και πάλι... είναι απειροελάχιστο το κομμάτι που καλύπτει αυτή η δραστηριότητα.
Καλησπέρα!
υγ: η σύγκριση της ΕΡΤ με το BBC (έστω και για την ανάγκη της στήριξης του επιχειρήματος, το οποίο είναι λογικό) μόνο προσβλητική μπορεί να είναι για το αγγλικό κανάλι... κανα τριτοκοσμικό, δευτεροκλασάτο έπρεπε να σκεφτείς :)
wintersea καλησπέρα. Ας μην ξεχνάμε και την πολιτιστική πλύση εγκεφάλου που γίνεται με αυτά τα προγράμματα, συστηματικά και με κάθε τρόπο. Σα να μη μας έφτανε η... βροχή σκουπιδιών από τα ιδιωτικά κανάλια, μπήκε και η ΕΡΤ στο χορό.
Aπο ζήλεια για το ομορφόπαιδο το Σάκη τα λέτε όλα αυτά...
θα το φάτε το παιδί τελικά με τη μουρμούρα και θα γυρίσει πίσω με άδεια χέρια..
Να σας δω που θα κρυφτείτε τότε ..ανθέλληνες!..
Υπάρχει μήπως το ενδεχόμενο τη δική μας κατρακύλα να εκμεταλλεύεται η ΕΡΤ; Μήπως είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν τις μεσημεριανές εκπομπές όταν δείχνουν τα του διαγωνισμού, αλλά και τον ίδιο τον διαγωνισμό;
Τάκη μακάρι να μπορούσα να γελάσω και να διασκεδάσω με το γεγονός ότι τα χρήματα από φόρους που πλήρωσα, χρήματα που έβγαλα δύσκολα, με σκληρή και άχαρη δουλειά, πάνε για να προωθήσουν την καριέρα του ομορφόπαιδου, μέσω... ΕΡΤ. Μάλλον άρχισε να μου τελειώνει το χιούμορ.
MAXIMUS ασφαλώς, σε καμία κατρακύλα δε φταίει μόνο ένας. Αλλά το 'αυτά θέλει ο κόσμος' δε στέκει πλέον νομίζω. Αυτά νομίζουν ότι θέλει ο κόσμος, αυτά και σερβίρουν.
Ενταξει, ουτε ρουβιτσα ειμαι, ουτε η Γιουροβιζιον ειναι του γουστου μου. Επισης αναγνωριζω οτι υπαρχουν αλλα προβληματα πιο σοβαρα. Μηπως ομως, λεω μηπως κανει λιγο καλο στον τουρισμο που ειναι ενα σοβαρο εσοδο και χωλαινει κιολας τελευταια. Τι απαντηση δινουν στα ερωτηματα σου οι ΕΡΤ και οι διοργανωτες; Μηπως πληρωνουν και διαφημιστες εκτος απο τον Ελληνικο λαο; Δε ξερω, αναρωτιεμαι.
Διαφωνω καθετα με τον τροπο που διαλεγουν τον εκπροσωπο, γι αυτο εχω την υποψια οτι διαλεγοντας ενα γνωστο ονομα, θα ακουστει η Ελλαδα οπου ακουστει.
Θα ηταν καλο να ειχαμε την αποψη καποιου εκπροσωπου της ΕΡΤ.
Δεσποινάριό μου δε νομίζω ότι εκπρόσωποι της ΕΡΤ μπαίνουν στο μπλογκ, ή αν μπαίνουν ότι θα σχολίαζαν.
Δεν είναι ψέμμα ότι ξοδεύονται πάρα πολλά χρήματα για τη Γιουροβίζιον και σίγουρα φτάνει τα όρια του γελοίου το να διοργανώνονται ολόκληρες υπερπαραγωγές για να ψηφίσει ο κόσμος ένα προεπιλεγμένο τραγούδι, αλλά τουλάχιστον, πρόκειται για μία από τις λιγοστές "δημόσιες επενδύσεις" που είναι κερδοφόρα. Οπότε, ας ασχοληθούμε πρώτα με θέματα πραγματικά ζημιογόνα και όταν τα εξαντλήσουμε επανερχόμαστε και στη Γιουροβίζιον.
Δημοσίευση σχολίου