8 Απρ 2009

Μάνα live

Δελτίο ειδήσεων ΑΝΤ1, χθες το βράδυ. Ξεκινά φυσικά με ρεπορτάζ από την Ιταλία για το μεγάλο σεισμό και τον νεκρό Έλληνα φοιτητή. Με μεγάλα γράμματα στο κάτω μέρος της οθόνης ενημερωνόμαστε ότι: «ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΙΤΗΤΗ». Η ετυμηγορία έχει ήδη βγει, ο παρουσιαστής ως διασωστολόγος ειδικός επί των απεγκλωβισμών (και επιχειρώντας προφανώς να απεγκλωβίσει το δελτίο ειδήσεων του σταθμού από τις χαμηλές τηλεθεάσεις) μας πληροφορεί ότι οι Ιταλοί έβγαλαν πολύ νωρίς τα βαριά μηχανήματα στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη L’ Aquila. Αναρωτιέται μάλιστα φωναχτά μήπως τα ίδια τα μηχανήματα ευθύνονται για το θάνατο του φοιτητή. Και έχει καλεσμένο σε τηλεπαράθυρο έναν άνθρωπο της ΕΜΑΚ για να πει κι αυτός ότι ναι, δεν ξέρουν τι τους γίνεται οι Ιταλοί διασώστες και να τι πάθαμε.


Σκέφτομαι, χωρίς φυσικά να μπορώ να ξέρω αν έχει νόημα όλη αυτή η συζήτηση, ότι ακόμα και έτσι αν είχαν τα πράγματα, ακόμα και αν όντως ήταν λάθος να βγουν τόσο νωρίς οι μπουλντόζες στα συντρίμμια, ένα δελτίο ειδήσεων ΔΕΝ θα έπρεπε να ξεκινά με αυτό, τονίζοντάς το. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Όπως η καλή γειτονία με την Ιταλία, ο σεβασμός στους νεκρούς από τον σεισμό, η έντιμη στάση απέναντι στους Ιταλούς διασώστες και τις προσπάθειές τους. Και κυρίως η εγκυρότητα στην πληροφόρηση που μας παρέχει το δελτίο, η οποία δεν μπορεί να στηρίζεται σε χοντράδες και χοντροκομμένες εικασίες. Και να έχει αυτές τις χοντράδες ως κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο κινείται.

Φάουλ δεύτερο του σεισμόπληκτου δελτίου: ο παρουσιαστής βγάζει στον αέρα τη μητέρα του χαμένου παιδιού. (Εννοείται ότι όλη αυτή την ώρα από την αρχή του δελτίου δεν έχουμε ακούσει κουβέντα για τους διακόσιους τόσους άλλους νεκρούς αφού στην Ελλάδα είμαστε, δηλαδή στο κέντρο του γνωστού κόσμου για τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.) Στην αρχή ακούγεται πολύ αχνά, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ο παρουσιαστής τη βάζει να μιλά ξανά και ξανά για να διορθώσουν οι τεχνικοί τα προβλήματα στον ήχο και τελικά, ύστερα από αρκετή προσπάθεια, ακούγεται δυνατά η φωνή της. Φυσικά, η γυναίκα δεν έχει τίποτα να πει. Ούτε και ο παρουσιαστής, που φανερά «συντετριμμένος» – σαν παιδί που μόλις συνειδητοποίησε ότι αυτό που έκανε ήταν κακό και χαμηλώνει τα μάτια, χάνει τα λόγια του – της λέει ότι δεν θέλει να την ταλαιπωρήσει, παρότι αυτό ακριβώς έκανε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και την αφήνει επιτέλους στην ησυχία της, αφού της υποσχεθεί, σε μια on air επίδειξη άνευ λόγου φιλανθρωπίας, να τη βοηθήσει ο σταθμός. Σαν να μην υπάρχουν οι σχετικές υπηρεσίες σε Ιταλία και Ελλάδα για κάθε είδους σεισμοπαθείς και να πρέπει η γυναίκα να περιμένει από τον ΑΝΤ1 να της παρέχει όποια βοήθεια χρειάζεται.

Aναρωτιέμαι, μετά απ’ όλα αυτά, τι ενημερωτικούς στόχους εξυπηρέτησε η ζωντανή συνομιλία με μια μητέρα που μόλις έχασε το παιδί της. Είχε κάποιο νόημα; Νόμιζαν οι υπεύθυνοι του σταθμού ότι ταλαιπωρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτή τη γυναίκα «ενημέρωναν»; Και τι είδους ενημέρωση προσέφεραν; Μήπως το ΕΣΡ θα έπρεπε να επιβάλλει περιορισμούς στις ζωντανές συνδέσεις με πρώτου βαθμού συγγενείς θυμάτων φυσικών καταστροφών, δυστυχημάτων, τρομοκρατικών ενεργειών; Μπας και γίνουν λίγο αξιοπρεπέστερα τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών;

15 σχόλια:

crispy είπε...

Καλημέρα. Έχετε απόλυτο δίκιο. Πρόκειται για δημοσιογραφία του χειρίστου είδους , χωρίς ήθος. Πλήρης έλλειψη σεβασμού σε ο,τιδήποτε , στους τόσους νεκρούς , στην τραγική μητέρα , στα σωστικά συνεργεία που νυχθημερόν εργάζονται άυπνοι & καταπονημένοι. Τόσο αχαλίνωτοι είναι που η δημαγωγία κι η κακόπιστη κριτική τους απλώθηκε κι εκτός συνόρων...

MAXIMUS είπε...

Nα βλέπατε στο "Αξίζει να το δεις" πόσο συντετριμμένη ήταν η παρουσιάστρια με τη φωτογράφία του άτυχου παιδιού να βγαίνει κάθε πέντα λεπτά. Δεν πάει σε καμιά δραματική σχολή τουλαχιστον να μάθει πως παίζονται αυτοί οι ρόλοι. Και σε άλλα κανάλια τα ίδια παρακολούθησα, πλησιάζει και η κηδεία... Μα δε ντρέπονται λίγο. Κλείστε τις τηλεοράσεις. Έλεος πια!

gerasimos είπε...

crispy καλημέρα. Είπατε: 'Τόσο αχαλίνωτοι είναι που η δημαγωγία κι η κακόπιστη κριτική τους απλώθηκε κι εκτός συνόρων...'. Αυτό ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ χθες.

MAXIMUS δεν φτάνουν μέχρι εκεί οι αντοχές μου. Θυμάμαι όμως από την σχετικά πρόσφατη υπόθεση Σεργιανόπουλου τα γκρο πλαν στο φέρετρο, στην κηδεία. Έχουν πάρει τόσο μα τόσο λάθος δρόμο όλοι αυτοί οι τηλεορασάνθρωποι. Και σα να μην τους φτάνει αυτό θέλουν να μας παρασύρουν κι όλους τους υπόλοιπους, μετατρέποντάς μας σε ηδονοβλεψίες της ισοπέδωσης.

Meropi είπε...

Πόσο δίκιο έχεις Γεράσιμε μου σχετικά με το θέμα αυτό που έθεσε το περί ού ο λόγος κανάλι για τις μπουλντόζες. Ακόμα κι εγώ κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν πράγματι έκαναν γκάφα με τις μπουλντόζες οι Ιταλοί διασώστες, ακόμα δε και να ψιλοθυμώνω. Μετά ήρθα στα σύγκαλα μου και συνειδητοποίησα ότι δεν ξέρουμε α) αν, πώς και πού χρησιμοποίησαν τις μπουλντόζες που βλέπαμε (μπορεί π.χ. να της χρησιμοποίησαν για τη διάνοιξη των δρόμων) και β) σε κάθε περίπτωση, αν πράγματι η χρησιμοποίηση έγινε με λάθος τρόπο. Το μόνο που ήθελαν στο κανάλι ήταν να ξεσηκώσουν το θυμικό μας και να ανεβάσουν τη θεαματικότητα.Σ' αυτό ακριβώς σκόπευαν και με το να βάλουν τη σπαρακτική φωνή της μάνας που φώναζε το γιο της πάνω στα χαλάσματα.
Έλεος πια!!! Όχι εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Odysseas είπε...

Είδα λίγο ειδήσεις στο MEGA όταν ψάχναν ακόμα τον Έλληνα φοιτητή και βγάλανε κι εκεί τη μητέρα του στον αέρα. Φυσικά το μόνο που είχε να δηλώσει ήτανε πως δεν ήξερε τίποτα. Και αυτό που προσπαθούσανε να βγάλουνε με τις ερωτήσεις τους τόσο από τη μητέρα, όσο και από έναν Έλληνα δημοσιογράφο που ζει εκεί, ήτανε το ότι οι Ιταλοί δεν ενημερώνανε σωστά...

Νομίζω την τηλεόραση από τότε έχω να την ανοίξω. Δε νομίζω ότι τη χρησιμοποιώ περισσότερο από 2 ώρες την εβδομάδα και πολύ χαίρομαι γι'αυτό!

gerasimos είπε...

Μερόπη μάλλον κάνουν ό, τι μπορούν οι άνθρωποι για να μας κάνουν να κλείσουμε τις τηλεοράσεις και να βγούμε να χαρούμε την Άνοιξη. Απ΄ αυτή την άποψη, αξιέπαινοι.

Οδυσσέα την καλύτερη δουλειά κάνεις. Κι εγώ μόνο σε περιπτώσεις που η βαρεμάρα χτυπάει κόκκινο καταφεύγω σ' αυτήν.

mariana είπε...

Έτσι εξηγείται λοιπόν που τους βρίζανε σήμερα το πρωί;
Thanks Γεράσιμε που το ξεκαθάρισες.

wintersea είπε...

Γεράσιμε έχεις πολύ δίκιο, αλλά έχω μία ένσταση... Αν κάποιος δεν θέλει να βγει στην τηλεόραση και να ταλαιπωρηθεί εν μέσω πένθους, δεν βγαίνει. Είναι απορίας άξιο πώς μπορούν κάποιοι άνθρωποι να εμφανίζονται στο γυαλί μετά από τέτοια τραγική απώλεια - και δεν αναφέρομαι μόνο στη συγκεκριμένη, έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα. Επειδή δεν παρακολουθώ τηλεόραση, μου μετέφερε η μαμά μου το γεγονός ότι ήταν σχεδόν σε όλα τα κανάλια από τον Παπαδάκη μέχρι τις ειδήσεις, κι εγώ δεν ξέρω πού αλλού. Μα γιατί; Βούτυρο στο ψωμί αυτών των γελοίων είναι τέτοιες παρουσίες...

Όσο για όλα τα υπόλοιπα, όντως τα δελτία ειδήσεων (και όχι μόνο αυτά) έχουν φτάσει στο υπέρτατο σημείο γελοιότητας και απόλυτης κενότητας. Εγώ απέχω από το σπορ συνειδητά εδώ και πάρα πολύ καιρό και περιστατικά σαν αυτό που περιγράφεις (κριτική, κρίσεις και αναλύσεις επί παντός επιστητού) με δικαιώνουν.

Καλό ξημέρωμα εύχομαι

gerasimos είπε...

Μαριάνα δεν κατάλαβα ποιοι ακριβώς έβριζαν ποιους αλλά, μεταξύ μας, δεν έχει και σημασία...

wintersea σημαντικότατο αυτό που λες. Κι εμένα με απασχόλησε και απόρησα. Σκέφτηκα ότι θα την κυνηγούσαν μ' ένα μικρόφωνο μέσα στα χαλάσματα υποσχόμενοι ταυτόχρονα βοήθεια από το κανάλι και ποιος ξέρει με τι άλλα 'καρότα' για να την κάνουν να βγει σε ζωντανή σύνδεση. Χθες όμως, για πολύ λίγο που παρακολούθησα, είδα και νέα, μορφωμένα παιδιά, φίλους και φίλες του γιου της γυναίκας να βγαίνουν σε κατινίστικες εκπομπές και να μιλάνε, να λένε διάφορα. Κι αυτό δυστυχώς ΔΕΝ μπορώ να το χωνέψω. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι εικοσάρηδες, που υποτίθεται 'δε μασάνε', βγαίνουν στις κατινοεκπομπές και μιλάνε, νομιμοποιώντας τες, ρίχνοντας νερό στο μύλο του τηλεκουτσομπολιού. Ομολογώ ότι η πράξη τους αυτή με ξεπερνά. Δεν μπορώ ούτε να την καταλάβω, ούτε και να τη δικαιολογήσω.

Ανώνυμος είπε...

Eιναι Απιστευτοι Ολοι τους .Ο Ευαγγελατος ομως ειναι Αρχηγος.Πολλες φορες αναρωτιεμαι αν εχουν συνειδηση του τι κανουν ...

maria είπε...

Oloi einai aparadektoi, ego auto 3ero.

ritsmas είπε...

Είσαι αψογος, αλλά κανείς δεν νοιάζεται. Προεχει η τρομολαγνεία και με αυτή θα συνεχίσουμε να ζούμε. Η παθογένεια του συστήματος συζητείται με το ίδιο πάθος χρόνια τωρα, αλλά δεν εχω δει ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής βελτίωσης. Το αντίθετο θα ελεγα : δώστε τρόμο και σκουπίδια στο λαό!!
Το αλλο εκ Θεσσαλονικης μπλοκ εκλεισε ; Που σημαίνει ότι...

gerasimos είπε...

Ανώνυμε κι εγώ τον ξεχωρίζω (αρνητικά) τον παρουσιαστή του δελτίου του ΑΝΤ1...

Mαρία κι εμείς απαράδεκτοι που καθόμαστε και τους παρακολουθούμε θα έλεγα.

Ritsmas δεν υπάρχει άλλο μπλογκ βρε.

Ανώνυμος είπε...

視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋

Ανώνυμος είπε...

徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社,徵信,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社,徵信,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿