30 Ιουν 2009

1142



Αυτόν τον αριθμό μπορούν από αύριο να καλούν όσοι πολίτες επιθυμούν να καταγγείλουν παραβάσεις του νέου αντικαπνιστικού νόμου από άλλους πολίτες, ιδιοκτήτες ή πελάτες καφετεριών, μπαρ, εστιατορίων. Η ελληνική πολιτεία καλεί με άλλα λόγια όσους ενδιαφερόμενους να βοηθήσουν στην εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων και στην αντιμετώπιση της αναμενόμενης ανυπακοής εκ μέρους διαφόρων θεριακλήδων, αναλαμβάνοντας το ρόλο του… Αρτέμη Μάτσα έναντι όσων δεν θα σέβονται την απαγόρευση του καπνίσματος. Οι οποίοι αναμένεται να αποδειχθούν ουκ ολίγοι. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC σε αυτό το βίντεο, η μαζική απείθεια κατά των αρχών έχει εξελιχθεί σε… τέχνη στην Ελλάδα, με τις εκάστοτε αρχές να σηκώνουν εν τέλει τα χέρια ψηλά, αποδεχόμενες την ήττα τους. Άραγε αυτό θα έπρεπε να περιμένουμε να συμβεί και με την απαγόρευση του καπνίσματος; Θα έχουμε μια αρχική έκρηξη ανυπακοής εκ μέρους των εκατομμυρίων καπνιστών που θα οδηγήσει σε μια συμβιβαστική, συναινετική λύση, σε ένα τσιγαράκι στα… μουλωχτά με τη σιωπηρή συνενοχή σερβιτόρων, άλλων θαμώνων, ιδιοκτητών καφετεριών, μπαρ, εστιατορίων ανά την επικράτεια; Ελπίζω ειλικρινά πως όχι, γιατί αυτή η απαγόρευση αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναπνεύσουμε λίγο καθαρότερο αέρα. Και γιατί πέραν του καθαρότερου αέρα, θα βοηθήσει να ‘αναπνεύσουν’ λίγο και τα πεζοδρόμια από τα πεταμένα παντού αποτσίγαρα. Θα κάνει δηλαδή την Ελλάδα λίγο ανθρωπινότερη, πράγμα που νομίζω το χρειάζεται άμεσα. Αρκεί να υπάρξει καλή θέληση κυρίως εκ μέρους των καπνιστών, που μέχρι σήμερα είχαν συνηθίσει να ζουν σε μια χώρα που τους τα παρείχε όλα, σε βάρος των μη καπνιστών. Αν αποδεχτούν ότι αυτή η ισορροπία άλλαξε, πολλά ακόμη μπορούν να αλλάξουν.

5 σχόλια:

Vassilis είπε...

εις αύριον τα σπουδαία!
αν και μετά το καλοκαίρι θα δείξει αφού τότε η κίνηση θα μεταφερθεί στους κλειστούς χώρους.

Φλύαρος είπε...

Γεράσιμε προσωπικά δεν θα διστάσω ούτε λεπτό να πάρω τηλέφωνο στο 1142 και να υπερασπιστώ το δικαίωμα μου να μην αναπνέω τον καπνό των άλλων. Κάθε άλλο παρά χαφιεδισμός είναι η προστασία της υγείας μας, γιατί από μας τους μη καπνιστές εξαρτάται κατά πολύ η επιτυχία του μέτρου, αν δεν αντιδράσουμε σε πιθανές παραβιάσεις η απαγόρευση θα μείνει στα χαρτιά.

gerasimos είπε...

Bασίλη σήμερα το απόγευμα καθόμουν σε ένα καφέ σε ένα τραπεζάκι έξω και δυο νεαρότατες κοπέλες στο ακριβώς διπλανό κάπνιζαν αφήνοντας τον καπνό να έρχεται όλος στο πρόσωπό μου. Για τη γαϊδουριά δυστυχώς δεν προβλέπει κανένα πρόστιμο ο αντικαπνιστικός νόμος.

Φλύαρε δεν θα διαφωνήσω, απλώς στην Ελλάδα θεωρείται πολλές φορές γραφικός όποιος καταγγέλλει ή διαμαρτύρεται και όχι όποιος παρανομεί καβαλώντας με τη μοτοσικλέτα του πεζοδρόμια ή καπνίζοντας στα μουλωχτά σε μέρη όπου απαγορεύεται (όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα στα τρένα).

crispy είπε...

Νομίζω ότι ο επίλογος του δημοσιογράφου στο βίντεο τα λέει όλα. Προφανώς μας έχουν πάρει χαμπάρι. Προσωπικά και το 1142 θα χρησιμοποιήσω και θα μποϊκοτάρω κάθε εστιατόριο που δεν τηρεί τις απαγορεύσεις.
Καλό μήνα παρεμπιπτόντως.

gerasimos είπε...

Καλό μήνα crispy. Μας έχουν πάρει χαμπάρι δε θα πει τίποτα.