2 Ιουν 2009
Τραγωδίες και τραγωδίες
Βλέπω στις εφημερίδες, κάθε λεπτό που περνά, όλο και λεπτομερέστερα ρεπορτάζ γύρω από το αεροσκάφος της Air France που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ χτυπημένο πιθανώς από κεραυνό: 'σενάρια' γύρω από το τι μπορεί να συνέβη, αναλύσεις, κρίσεις, εκτιμήσεις, δεήσεις. Και ταυτόχρονα σκέπτομαι ότι τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές σε εφημερίδες ανά την υφήλιο δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε χώρες του 'Τρίτου Κόσμου' από βομβιστικές επιθέσεις, ανταλλαγές εμφύλιων πυρών, ατελείωτη πείνα, αρρώστιες οι οποίες στην 'πολιτισμένη' Δύση δε μας κοστίζουν παρά μια κακοδιαθεσία, έλλειψη πόσιμου νερού, μολύνσεις. Αλλά για μια στιγμή, σα να ξέχασα το σημαντικότερο: ξέχασα ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δε μετράνε, δεν αξίζουν ούτε μια αράδα στις εφημερίδες. Γιατί; Διότι απλώς κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή πεθαίνουν. Όπως τα μοσχαράκια, τα γουρουνάκια ή τα ελάφια που γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν σε εκτροφεία προκειμένου κάποια στιγμή, σε κάποιο γκουρμέ εστιατόριο, να τα κατασπαράξουμε, πιθανότατα στη διάρκεια ενός ρομαντικού δείπνου υπό το φως κεριών, έτσι κι αυτοί: γεννιούνται και ζουν για να πεθάνουν. Και όταν πεθάνουν, έχοντας ολοκληρώσει τον σύντομο κύκλο ζωής που τους επιβλήθηκε από τον υπερβολικό, καταναλωτικό, ανάλγητο πολιτισμό μας, θα επιστρέψουν εκεί όπου έζησαν και τη ζωή τους: στην ανυπαρξία. Γι’ αυτό και δεν λογαριάζονται για άνθρωποι εξίσου ανθρώπινοι με αυτούς του γαλλικού Airbus. Οι τελευταίοι είχαν ένα προσδόκιμο ζωής γύρω στα ογδόντα, εξασφαλισμένη μια υψηλή ποιότητα ζωής απαλλαγμένη όσο το δυνατόν περισσότερο από ενοχλητικές ασθένειες, με γαστριμαργικές απολαύσεις, ταξίδια, αμέτρητα γκάτζετς, σπίτια, γρήγορα αυτοκίνητα που στερήθηκαν ξαφνικά. Τραγική η απώλειά τους, πάντα τραγική η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Τραγικότερη όμως η διαβάθμιση της τραγικότητας, η προσεκτικά, με γεωμετρική ακρίβεια, ρεγουλαρισμένη ευαισθησία, που ξεχειλίζει για τους 'δικούς μας' αλλά απουσιάζει παντελώς για τους 'άλλους', αυτούς που γεννιούνται προορισμένοι να πεθάνουν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Ακριβώς έτσι δυστυχώς.
Αφήστε που το όλο θέμα κεραυνός - αεροπλάνο έχει κάποιο σασπένς.
Μέχρι και ο Χαρδατρέλας μπορεί να το κάνει θέμα.
Μοιάζει με τους τηλεμαραθώνιους και τους ραδιομαραθώνιους Γεράσιμε. Για 24 ώρες όλοι έχουν αυξημένες ευαισθησίες, απέναντι σε κακοποιημένα και υποσιτισμένα παιδιά. Το Νταρφούρ το μάθαμε επειδή αναμίχθηκε ο Κλούνεϊ και ένα σωρό άλλοι αστέρες του Χόλιγουντ. Τα ΜΜΕ έχουν ελεγχόμενο βαθμό συμπόνιας για τα τραγικά που συμβαίνουν γύρω μας. Μετά το event τα ξεχνάνε. Είναι μέρος της υποκρισίας βάσει της οποίας λειτουργούν.
Και η τραγωδία αυτή, διότι περί τραγωδίας πρόκειται ακόμα και αν επέβαιναν μόνο εύποροι στο αεροπλάνο, σε μερικές μέρες θα ξεχαστεί.
pølsemannen πολύ καλό το Χαρδατρέλας (o oποίος παρ' όλα αυτά έχει κι αυτός το κοινό του)...
wintersea στην εποχή μας, στην καθημερινότητά μας, ο θάνατος δε μένει πια εδώ, έχει εξοριστεί σ' ένα μακρινό σύμπαν, όπως έλεγα σ' ένα παλιότερο ποστ.
Δημοσίευση σχολίου