13 Μαρ 2009

Από την Αμαλία Γκινάκη στην Αθανασία Γκίνη

Μια νεαρή γυναίκα, η Αθανασία Γκίνη, έχασε χθες τη ζωή της κατά τη διάρκεια ληστείας σε κατάστημα, επειδή αστυνομικός εκτός υπηρεσίας είχε την έμπνευση να εμπλακεί σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους ληστές ΕΝΤΟΣ του καταστήματος, την ώρα της ληστείας. Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ των Νέων, αστυνομικοί παραδέχονται πως ο συνάδελφός τους λειτούργησε σπασμωδικά και έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών. «Η αστυνομική πρακτική λέει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο αστυνομικός να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών. Πρωτίστως οφείλει να διασφαλίζει τη σωματική τους ακεραιότητα», είπαν. Όπως υποστηρίζουν, ο αστυνομικός θα έπρεπε να ενεργήσει με τον τρόπο που το έκανε έξω από το κατάστημα και σε περιοχή όπου δεν θα κινδύνευαν ζωές από τη χρήση των όπλων. «Δυστυχώς ρίσκαρε με τη ζωή πολιτών αν και η πρόθεσή του ήταν διαφορετική». Έτσι ακριβώς - ή περίπου έτσι - ρίσκαρε, σύσσωμη η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, με τη ζωή της Αμαλίας Γκινάκη πριν μερικά χρόνια, σε μια ιστορία που θα θυμάστε όλοι. Πιστεύοντας ότι ο Ρουμάνος κακοποιός που την κρατούσε όμηρο με απειλή χειροβομβίδας μπλόφαρε και ότι η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη, έκαναν τη θριαμβευτική τους έφοδο, με αποτέλεσμα των θανάσιμο τραυματισμό της άτυχης γυναίκας από τη χειροβομβίδα, που αποδείχτηκε πραγματική. Δεν εξομοιώνω ασφαλώς τα δυο συμβάντα. Απλώς, εκ πρώτης όψεως, βλέπουμε ότι και στα δυο, τόσο διαφορετικά κατά τα άλλα μεταξύ τους, η ελληνική αστυνομία δια των οργάνων της λειτούργησε εν θερμώ. Έδρασε δηλαδή δίχως πρότερο σχεδιασμό, χωρίς ήρεμη, ψύχραιμη, οργανωμένη σκέψη. Με τραγική συνέπεια ΚΑΙ στις δυο περιπτώσεις τον θάνατο ενός πολίτη, που ατύχησε να βρίσκεται στον τόπο μιας εγκληματικής ενέργειας η οποία δυστυχώς συνδυάστηκε με βεβιασμένους αστυνομικούς χειρισμούς. Ας γίνει αυτό το τελευταίο τέτοιο συμβάν, για το καλό όλων μας. Και ας πάρει επιτέλους το μήνυμα η ΕΛ.ΑΣ, ότι οι Έλληνες πολίτες δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν αποτελούμε πρόβατα επί σφαγή στο βωμό του καθήκοντος του κάθε αστυνομικού.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις μάθει ακόμα να μη βγάζεις συμπεράσματα τηλεοπτικής ταχύτητας; Η άτυχη κοπέλα σκοτώθηκε από τη σφαίρα του ληστή.
Δες εδώ και ανασκεύασε: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=994983&lngDtrID=244

Unknown είπε...

Γεράσιμε άκουσα τον πατέρα της κοπέλας να λέει ότι αδιαφορεί για το ποιά σφαίρα σκότωσε την κόρη του.
Οι άνθρωποι δεν είναι εκπαιδευμένοι και συσκέφτονται με τον εαυτό τους εν θερμώ, δίχως μεγάλη σκέψη.

gerasimos είπε...

Βλάσση ΠΟΙΟΣ προκάλεσε τον ληστή να πυροβολήσει ΕΝΤΟΣ του καταστήματος; Μήπως εσύ μέσα στην αγένειά σου βιάστηκες να βγάλεις το δικό σου, ιντερνετικής... ταχύτητας συμπέρασμα για το τι έλεγε το ποστ και με τι είδους αφορμή; Να σε πληροφορήσω ότι και τη χειροβομβίδα που είχε σκοτώσει την Αμαλία Γκινάκη δεν την... είχαν πετάξει οι αστυνομικοί. ;-)

mariana (και Βλάσση) αφορμή του ποστ δεν ήταν η σφαίρα και σε ποιον ανήκε - αυτό έλειπε να προερχόταν κι από τον αστυνομικό -, αλλά η εν θερμώ αντίδραση του αστυνομικού που οδήγησε στην ανταλλαγή πυροβολισμών.

Odysseas είπε...

Γεράσιμε,
οι αστυνομικοί τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καμία εκπαίδευση. Πριν λίγες εβδομάδες κυριακάτικη εφημερίδα (Η Καθημερινή, αν θυμάμαι καλά) είχε αναλυτικό ρεπορτάζ, με πολλές συνεντεύξεις από αστυνομικούς. Και οι ίδιοι δήλωναν πως από το 2004 και μετά δεν έχουν κάνει ποτέ εκπαίδευση.

Εκτός αυτού, όσοι περιπολούν στους δρόμους μάλλον έχουν διαταγή να μην κάνουν τίποτα. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι βλέπουν παρανομία και γυρίζουν το κεφάλι από την άλλη.

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε πλέον καθημερινά. Χτες η άτυχη κοπέλα. Σήμερα το μεσημέρι 40-50 άτομα σπάσανε τη Σκουφά και τη Σόλωνος, και η αστυνομία έφτασε 10 λεπτά αφού εξαφανιστήκανε! Υπάρχει όμως πάντα κλούβα των ΜΑΤ στη γωνία Ακαδημίας+Πανεπιστημίου. Από εκεί η Σκουφά είναι λιγότερο από 5 λεπτά... Και λίγο αργότερα σήμερα, αστυνομικός πυροβόλησε ("όχι με την ιδιότητα του αστυνομικού" λένε τα ρεπορτάζ... ε και??) ιδιοκτήτη καφετέριας στο Μοναστηράκι.

Κατά τα άλλα παρεξηγούμαστε όταν το State Department λέει πως η Αθήνα είναι επικίνδυνη πόλη. Άδικο έχουν δηλαδή???

Όπως μου είπε πρόσφατα φίλη: "Ουγκάντα... και βγάλε..."

Ανώνυμος είπε...

η αντιδρση του αστυνομικου ειναι οπως λες η αιτια για τον θανατο της κοπελας. . εισαι λαθος , γιατι ο αστυνομικος δεν ηταν σε θεση να ξερει την συνεχεια ουτε να μαντεψει με ακριβεια τις προθεσεις του ληστη. απο την αλλη ποιος εγγυαται οτι Ακομα και αν ο αστυνομικος δεν ειχε αντιδρασει πως εισαι σιγουρος οτι ο ληστης μεχρι να βγει δεν θα ειχε πυροβολησεικαι η συνεχεια να ηταν η ιδια? Αυτοι οι ανθρωποι ειναι αψυχολογιτοι και λειτουργουν παρορμιτικα. . η διαφορα τους ομως με τον αστυνομικο ειναι η σκεψη και ο σκοπος αυτου! και επιτελους δεν μπορουμε την μια να κατηγορουμε τους αστυνομικους για την απαθεια τους και μια για την ενεργιτικοτητα τους οχι οτι εχω ιδιαιτερες σχεσεις με τους αστυνομικους. .ισα ισα. . αλλα η αντιδραση του αστυνομικου ειναι δικαιολογημενη. . προσπαθησε να αποτρεψει την ληστεια δεν μπορουσε να ξερει την συνεχεια. . οπως και δεν μπορουμε να ξερουμε τι 8α ειχε γινει ακομα κι αν δεν αντιδρουσε!
την κοπελα την ηξερα γιατι ειμαι απο τον βυρωνα και σου λεω πως γενικα ειχε ζωη μεσα της ειναι πολυ πιθανο να ειχε προκαλεσει τον ληστη ακομα και με τη επιμονη αρνηση της.

Unknown είπε...

Γεράσιμε το κατάλαβα το θέμα έτσι όπως το είπες. Αναφορικά είπα για τον πατέρα της κοπέλας επειδή έχω σοκαριστεί.
Η θερμή συμπεριφορά του αστυνομικού προκάλεσε την αντίδραση και δεν μπορούμε να λέμε τι θα γινόταν αν δεν ενεργούσε έτσι όπως ενέργησε.
Οι αστυνομικοί αλλά και οι άλλοι κλάδοι του δημοσίου απολαμβάνουν ατιμωρησία που δεν συμβαίνει σε άλλα κράτη.
Και στην Αμαλία και στην Αθανασία το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο επειδή δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

gerasimos είπε...

Οδυσσέα αυτούς τους αστυνομικούς που δίπλα τους και μέρα μεσημέρι μπορεί να συμβαίνουν τα μύρια όσα κι αυτοί απολαμβάνουν αμέριμνοι τον φραπέ και το τσιγαράκι τους μέσα σ' ένα περιπολικό τους έχω δει κάποιες φορές κι εγώ, σε κεντρικούς δρόμους και έχω απορήσει...

κατερινα είπες: 'ο αστυνομικος δεν ηταν σε θεση να ξερει την συνεχεια ουτε να μαντεψει με ακριβεια τις προθεσεις του ληστη': ένας επιπλέον λόγος να ΜΗΝ τον προκαλέσει ΕΝΤΟΣ του καταστήματος.

Είπες: '...η αντιδραση του αστυνομικου ειναι δικαιολογημενη. . προσπαθησε να αποτρεψει την ληστεια': ΟΧΙ, δεν ήταν δικαιολογημένη. Καθήκον του έχει ο αστυνομικός ΠΡΩΤΑ την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των παρευρισκόμενων πολιτών και της ζωής τους και μόνο εν συνεχεία της περιουσίας. Έδωσε προτεραιότητα στη ληστεία και στα 300 ευρώ που εκλάπησαν, σε βάρος της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας όσων βρίσκονταν εντός του καταστήματος και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Είπες: 'την κοπελα την ηξερα γιατι ειμαι απο τον βυρωνα και σου λεω πως γενικα ειχε ζωη μεσα της ειναι πολυ πιθανο να ειχε προκαλεσει τον ληστη ακομα και με τη επιμονη αρνηση της.': αυτό να το σχολιάσω;

gerasimos είπε...

Mαριάνα γι' αυτό ακριβώς θυμήθηκα την Αμαλία Γκινάκη. Γιατί από τότε - πάνε δέκα και πλέον χρόνια - μέχρι σήμερα δε βλέπω να έχουν αλλάξει και πολλά στην ελληνική αστυνομία και στις εν θερμώ αντιδράσεις της...

Odysseas είπε...

Κατερίνα,
ο αστυνομικός φυσικά και δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τη συνέχεια, και γι'αυτό ακριβώς δεν έπρεπε να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ζωές αθώων. Αυτό είναι μία βασική αρχή που δυστυχώς φαίνεται ότι δε διδάσκεται στους αστυνομικούς μας. Δε νομίζω πως υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί στην Ελλάδα που ξέρουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αντιδράσουνε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτό φάνηκε και πριν λίγες μέρες, όταν ένας άλλος αστυνομικός, επίσης εκτός υπηρεσίας, προσπάθησε να σταματήσει άλλον ληστή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Δεν ήμουνα μπροστά για να ξέρω τι έχει συμβεί, αλλά το πιο πιθανό είναι να ήτανε ακάλυπτος, δίνοντας εύκολο στόχο. Αυτή είναι άλλη βασική αρχή που προφανώς ο άτυχος αστυνομικός δεν την είχε διδαχθεί ποτέ. Και δεν εννοώ διδασκαλία μέσα σε αίθουσα, αλλά εκπαίδευση σε προσομοίωση πραγματικών καταστάσεων, όπως γίνεται σε άλλες, πιο σοβαρές χώρες. Ένα απλό παράδειγμα: στην Αμερική οι αστυνομικοί μαθαίνουνε μέχρι και πως πρέπει να παρκάρουνε το αυτοκίνητό τους όταν σταματάνε άλλο αυτοκίνητο σε αυτοκινητόδρομο, ώστε να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν από διερχόμενα οχήματα: παρκάρουν πάντα περίπου μισό μέτρο πιο μέσα στο δρόμο και πίσω από το σταματημένο όχημα, έτσι ώστε να τους προστατεύει το περιπολικό, σε περίπτωση που κάποιο διερχόμενο όχημα περάσει κοντά τους. Αυτά εδώ ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία όμως...

danai είπε...

αν δεν αντιδρουσε ο αστυνομικος και ειχε λουφαξει σε μια γωνια ολοι θα ελεγαν τωρα γιατι δεν εκανε τιποτα για να σταματησει τον ληστη.
ο ληστης εξοργηστικε και πανικοβληθηκε γιατι η κοπελα αρνηθηκε να του δωσει τα χρηματα.
και απο την στιγμη που πηγε για ληστεια με αληθινο οπλο γεματο σφαιρες θα πει πως ηταν ετοιμος και να σκοτωσει αν χρειαζοταν.
αντι να βριζετε και να καταριεστε αυτον τον εγκληματια που σκοτωσε την κοπελα, τα βαζετε με τον αστυνομικο και χωρις να ειστε ειδικοι σε τετοια θεματα.
ευχομαι να "καλοπερασει" στην φυλακη!!!

Odysseas είπε...

Δανάη, το να βρίζουμε και να καταριόμαστε οποιονδήποτε δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ο ληστής τη "δουλειά" του έκανε. Το πρόβλημα δεν ήταν ο συγκεκριμένος αστυνομικός που έθεσε σε κίνδυνο και τη δικιά του ζωή (όπως ο συναδελφός του που σκοτώθηκε πριν λίγες μέρες), αλλά το ότι οι αστυνομικοί μας δεν εκπαιδεύονται.

Δε νομίζω ότι τα βάζει κανείς με τον αστυνομικό, ο άνθρωπος έκανε αυτό που έκρινε καλύτερο. Δυστυχώς όμως δεν είχε εκπαιδευτεί για να κρίνει σωστά σε τέτοιες καταστάσεις (που είναι η δουλειά του).

gerasimos είπε...

danai αν δεν αντιδρούσε ο αστυνομικός δε νομίζω ότι θα το μαθαίναμε και θα μας απασχολούσε τόσο. Αλλά ακόμη κι αν μαθευόταν, δε νομίζω ότι θα τον κατηγορούσε κανείς, ιδίως με το δεδομένο του άλλου αστυνομικού που πρόσφατα έχασε τη ζωή του κυνηγώντας ληστές.

danai είπε...

odyssea μην εισαι τοσο κυνικος1τι παει ο ληστης την δουλεια του εκανε? (φυσικα και καταλαβαινω οτι το λες μεταφορικα)αλλα απο αυτο ξεκινανε ολα.
εννοω οτι το ολο θεμα σε αυτο blog ειναι οτι αν δεν αντιδρουσε ο αστυνομικος η κοπελα θα ζουσε,και οτι οι αστυνομικοι δεν ξερουν να κανουν την δουλεια τους.
ειδατε τι εγινε στην γερμανια?ο μαθητης ξεφυγε απο τον κλοιο των αστυνομικων, επιασε ομηρο εναν ανθρωπο, και σκοτωθηκαν 2 περαστικοι απο ανταλλαγη πυροβολισμων με τους αστυνομικους.ουτε εκει ξερουνε οι αστυνομικοι να κανουνε τν δουλεια τους??
αυτο που θελω να πω ειναι οτι ολοι μας (βαζω και εμενα μεσα φυσικα)εχουμε μαθει να κρινουμε τους παντες και τα παντα.

gerasimos είπε...

danai φυσικά κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα. Λέγεται ελευθερία του λόγου.;-)

danai είπε...

gerasime ελευθερια λογου (και κριση) σε θεματα της αρμοδιοτητας μας,οχι αμφισβητηση των παντων(οταν δεν γνωριζουμε τα παντα).το πιο ευκολο πραγμα στον κοσμο ειναι να κρινουμε τους αλλους.τους εαυτους μας ειναι το θεμα ποτε θα κρινουμε.
και μονο ομως που αναφερεις και θυμασαι την αμαλια γκινακη respect:)

gerasimos είπε...

danai στον δημόσιο διάλογο δεν υπάρχουν 'αρμοδιότητες'. Απόψεις υπάρχουν, με τις οποίες μπορεί να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε. Αλλά μέχρι εκεί. Όχι αν διαφωνούμε να καθορίζουμε 'αρμοδιότητες'.

danai είπε...

εχεις δικιο σε αυτο που γραφεις ομως εχω μπει σε πολλα bloggs αυτες της μερες και σε ολα το θεμα συζητησης ειναι ο αστυνομικος (καμια αναφορα στον δολοφονο) και το τελικο συμπερασμα ολων των "ειδικων" σε αυτα τα θεματα ειναι οτι αυτος ειναι ο ηθικος αυτουργος της δολοφονιας.
με ολα αυτα που γραφονται απαλλασεται ο εγληματιας απο καθε ιχνος συναισθηματικης ενοχης.μπορει ακομα και προβαλεται σαν παραδειγμα σε αλλους ανεγκεφαλους.
το ιδιο ειχε συμβει και με τον σοριν ματει.

gerasimos είπε...

danai δεν μπορώ να ξέρω τι είδες σε άλλα blogs αλλά προσωπικά δεν δήλωσα 'ειδικός' σε τίποτα. Απλώς εξέφρασα την άποψή μου, με την οποία μπορείς να διαφωνείς αλλά όχι και να μου απαγορεύεις, λόγω 'αναρμοδιότητας', να την εκφράσω.

danai είπε...

δεν νομιζω οτι εγραψα καπου οτι σου απαγορευω να γραφεις τις αποψεις σου.

gerasimos είπε...

Χαίρομαι. Γιατί εκεί που μίλησες για 'αρμοδιότητες' λίγο μπερδεύτηκα.

Ανώνυμος είπε...

Παρόλο που αυτό το αθώο κορίτσι έχει πια ξεχαστεί ( όχι απο όλους φυσικά )Ετσι έχει ξεχαστεί και ο αφοπλησμός των εκτός υπηρεσίας αστυνομικών. Ελπίζουμε κάπωτε να κατανοηθεί απο την κυβέρνηση οτι πρέπει να αφαιρεθούν τα όπλα των εκτός υπηρεσίας αστυνομικών που νομίζουν οτι για θα πάρουν προαγωγή. Αυτό το κορίτσι ποιος θα το γυρίσει πίσω??? Ο μπάτσος που πήγε να το παίξει ήρωας γαμώ το κερατό του γαμω!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είστε τελείως μα τελείως ΑΝΟΗΤΟΙ στα μυαλά μου φαίνεται... Ο εν λόγω αστυνομικός, έστω κι αν βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, πολύ μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σωστά έπραξε παρεμβαίνοντας εναντίον του δράστη που επεχείρησε να πραγματοποιήσει τη ληστεία εντός του καταστήματος και το ευχάριστο απ'όλα είναι πως το ΚΑΘΗΚΙ αυτό - αλβανικής καταγωγής υπόψιν - υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα στον Ευαγγελισμό, όπου είχε νοσηλευθεί με τρία σκάγια στο στήθος από το ΘΡΥΛΙΚΟ 38άρι του αστυνομικού, γι'αυτό και ο ίδιος την αμέσως επομένη της ληστείας αφέθη ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, ενώ κανονικά όφειλε να δικαιωθεί και ΠΡΟΑΓΩΓΗ για το κατόρθωμά του αυτό. Να γιάσει το χέρι του λοιπόν και παν απ'όλα... η ΜΠΙΣΤΟΛΑ του. ΕΥΓΕ....!!!!