2 Απρ 2009

Βlogging: μια από τα ίδια;



Θέλω να ευχαριστήσω αυτόν που δημιούργησε το Διαδίκτυο κι αυτόν που δημιούργησε τα μπλογκ. Έδωσαν σε όλους μας την ευκαιρία να αποδείξουμε πως είμαστε εξίσου ανόητοι με αυτούς τους οποίους κατηγορούμε.

Τάδε έφη πιτσιρίκος με την αφορμή των τέταρτων γενεθλίων του (ως blogger). Και θέλω με τη σειρά μου να τον ευχαριστήσω για τη μεγάλη αυτή αλήθεια. Όσα βλέπουμε και κατακρίνουμε στην έξω ζωή, συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα – με ένα επίχρισμα διαδικτυακού εξυπνακισμού – στη μπλογκόσφαιρα.

Θέλουμε διαπλοκή, παρεούλες, κυκλωματάκια; Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε στα μεγάλα μπλογκομάγαζα ή στο buzz, τον διαδικτυακό αυτό τόπο υποτιθέμενης συγκέντρωσης και επιβράβευσης των καλύτερων posts από όλα τα ελληνικά blogs. Ο οποίος έχει αποικιστεί από παρεούλες που ψηφίζουν ο ένας τον άλλο, 'τσακώνονται', τα ξαναβρίσκουν και 'ξανατσακώνονται', αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια θέματα: η βαναυσότητα της αστυνομίας, η καταπάτηση των δικαιωμάτων μεταναστών, η κακοποίηση κρατουμένων, οι γραφικότητες ακροδεξιών πολιτικών, αποτελούν αγαπημένα ζητήματα προς ανάδειξη και συζήτηση ξανά και ξανά και ξανά, μέχρι τελικής… πτώσεως της κεφαλής επί του πληκτρολογίου από ανία. Βλέπετε, δεν έχει περάσει από το μυαλό όλων αυτών των κολοσσών της σκέψης ότι μπορεί να μην έχουν και τόσο ενδιαφέρον όσα τους απασχολούν σε καθημερινή, ανελέητη επανάληψη.

Θέλουμε χαλάρωση ύστερα από μια κουραστική μέρα, λίγο βρισίδι να έρθουμε στα ίσια μας, ποδοσφαιροκουβέντα για να μην ξεχνιόμαστε, αριστεροσύνη της ευκολίας και των τσιτάτων, κάλπικο, α λα Google ξερολισμό; Στη μπλογκόσφαιρα όλα αυτά και πολλά περισσότερα μας βοηθούν να γίνουμε ακόμη χειρότεροι απ’ ό, τι ήμασταν πριν μπούμε στο internet. Μπορούμε να εκτονωθούμε ανωνύμως, να αποβλακωθούμε ανωνύμως, να χλευάσουμε ανωνύμως, να κοκορευτούμε ανωνύμως. Μπορούμε δηλαδή να ικανοποιήσουμε τη ματαιοδοξία μας εύκολα, γρήγορα, ανέξοδα και πάνω απ’ όλα ακίνδυνα.

Θέλουμε φίρμες, αστέρια της πίστας; Ονοματάρες που θα φέρουν κοσμάκη να σχολιάζει, να ποστάρει, να buzzάρει, να ασχολείται εν πάση περιπτώσει; Έχουμε τους επώνυμους bloggers. Όπως στην πολιτική εκεί έξω υπάρχουν οι λεγόμενοι δεινόσαυροι, στο blogging υπάρχουν οι κροκόδειλοι με τα κροκοδειλάκια τους. Επώνυμοι δηλαδή bloggers οι οποίοι, καιρό στο κουρμπέτι, απέκτησαν με τα χρόνια μια κουστωδία ανώνυμων θαυμαστών που τους ακολουθούν δαγκώνοντας όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει τον μάστερ. Χωρίς να ξεχνάμε και την άλλη κατηγορία πρώτων ονομάτων της πίστας: τους… προκάτ επώνυμους, που μας ήρθαν με ονοματεπώνυμο από την έξω ζωή και αμέσως απέκτησαν τους διαδικτυακούς τους πιστούς. Πιστούς, οι οποίοι μέχρι χτες μπορεί να τους έσερναν τα μύρια όσα από τα blogs τους, αλλά με το που οι real life επώνυμοι πάτησαν το πόδι τους στο καταγώγιο που λέγεται μπλογκόσφαιρα και τους καταδέχτηκαν, τα ξέχασαν όλα από τη συγκίνησή τους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η εθνική οδός που λέγεται μπλογκόσφαιρα διαθέτει και τα άλφα ποιότητος μαγαζιά με τα μεγάλα ονόματα. Και με μαγαζάτορες που κάθε λίγο και λιγάκι παρουσιάζονται, οι ίδιοι και οι ίδιοι εδώ και χρόνια, στις εφημερίδες του έξω κόσμου ως οι 'bloggers'.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ευχαριστώ με τη σειρά μου τον Βρετανό εκείνο που δημιούργησε το world wide web και τη Google που μας χάρισε τα blogs. Πουθενά αλλού δε δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσει κανείς με την ησυχία του, εξάγοντας ό, τι είδους κοινωνιολογικά συμπεράσματα του κάνει κέφι, την παρανοϊκή ελληνική πραγματικότητα σε μια από τις αποκαλυπτικότερες εκφάνσεις της.

16 σχόλια:

Stazybο Hοrn είπε...

ον Αμερικανό εκείνο που δημιούργησε το world wide web και τη Google που μας χάρισε τα blogs
Εγγλέζος είναι, και τον blogger η google τον αγόρασε, δεν τον δημιούργησε. Κι υπήρχαν ήδη κι άλλοι πολύ πριν...

gerasimos είπε...

Eυχαριστώ, θα τον διορθώσω αλλά θα αφήσω τη Google. Επί της ουσίας κάτι;

Stazybο Hοrn είπε...

Επί της ουσίας κάτι;
Επί της ουσίας, ο καλύτερος τρόπος για να ακυρώσεις κάτι, είναι να το ενστερνιστείς και να το καταντήσεις σα τα μούτρα σου... Ακριβώς ότι κάνανε τα «παραδοσιακά» μμε με τα μπλογκς. Πετάς και ολίγη από κινδυνολογία και συκοφάντηση και το γλυκό έδεσε.

Επιπλέον, είναι φυσικό η μαζικότητα να ισορροπήσει τα ποσοστά της όποιας «ποιότητας», όπως είναι «εκεί έξω», μακρυά από τα καλώδια. Θα βρεις απ' όλα σε ίδιες πάνω κάτω αναλογίες: και ψώνια, και φωνές, και αέρα κοπανιστό, δίπλα στην ουσία, τον χαμηλό τόνο, τη σεμνότητα. Είναι ο ίδιος κόσμος μας.

gerasimos είπε...

Είναι ο ίδιος κόσμος μας: ο ίδιος και χειρότερος θα έλεγα, λόγω και της ανωνυμίας που προσφέρει τη δυνατότητα έξτρα και κυρίως ακίνδυνης εκτόνωσης και αποκτήνωσης κάθε είδους. Πολλοί νομίζω θα ντρέπονταν να βρίζουν, να απειλούν, να ειρωνεύονται και κυρίως να λένε ό,τι αρλούμπα τους κατεβαίνει στο κεφάλι στην εκτός διαδικτύου ζωή τους, σε ανθρώπους που τους ξέρουν, τους σέβονται και κυρίως τους βλέπουν. Ενώ στη μπλογκόσφαιρα ξεσπαθώνουν... άφοβα. Και υιοθετούν ό, τι είδους περσόνα τους κάνει κέφι κάθε μέρα: του 'αριστερού', του 'θύματος', του 'θιγμένου', του 'αναρχικού', του του του... κοινωνιολογικά και ψυχιατρικά έχει πολύ 'ψωμί' νομίζω η υπόθεση blogging.

Τσαλαπετεινός είπε...

"Όσα βλέπουμε και κατακρίνουμε στην έξω ζωή, συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα – με ένα επίχρισμα διαδικτυακού εξυπνακισμού – στη μπλογκόσφαιρα."

Μα πώς μπορούσε να είναι διαφορετικά- εκείνοι απ` έξω είναι/ είμαστε εδώ μέσα. Άρα τα όλα συστατικά στοιχεία του έξω μεταφέρονται αυτούσια μέσα. Είναι απόλυτα φυσικό.
Αν ήταν πάντως η μπλοκόσφαιρα ιδανικός τόπος εγώ θα μετακόμιζα οριστικά στο blogoσπιτό μου.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου καλησπέρα.
Κακά τα ψέμματα. Προς το blogging μας ώθησε, εκτός από μια κάποια ανάγκη επικοινωνίας με άγνωστα άτομα (που ενέχει κι αυτό μια κάποια μαγεία), εν μέρει και η ματαιοδοξία μας. Η ανάγκη να επιβεβαιωθούμε, να δούμε πόση απήχηση έχουν τα κείμενα μας, οι ιστοριούλες μας, οι χαζομάρες μας. Και δυστυχώς, για να διασκευάσω ένα μέρος της φράσης από τον πρόλογο σου, καμιά φορά γινόμαστε πιο ανόητοι από αυτούς που κατηγορούμε. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν εκτοξεύουμε ατεκμηρίωτες κατηγορίες ή ακόμα χειρότερα όταν μυθοποιούμε αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Έλα μου ντε όμως που το blogging έγινε μια συνήθεια (σχεδόν καθημερινή) που δεν κόβεται εύκολα.

λι8οξόος είπε...

μια χαρά σωστό σας βρίσκω.

gerasimos είπε...

Τσαλαπετεινέ φυσικά και δε μπορούσε να 'ναι διαφορετικά.

Μερόπη σαν το κάπνισμα ένα πράμα.

Λιθοξόε να 'σαι καλά.

δεσποιναριον είπε...

Α στο καλο, τι ειναι αυτο το μπαζ που μου ξεφυγε! Δηλαδη υπαρχουν και συνδικαλιστες μπλογκερς;

Stazybο Hοrn είπε...

Με εύσχημο τρόπο το λένε «social networking». Στην πιάτσα, το λέγαμε αλλαξοκωλιές με το συμπάθειο...

gerasimos είπε...

δεσποιναριο δε χάνεις και τίποτα.

gerasimos είπε...

Stazybo Horn αλλαξοποστιές θα έλεγα...:-)

Stazybο Hοrn είπε...

κι αλλαξοσχολιές... :-)

Seagull είπε...

Αναρωτιέμαι: Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Τον εαυτό μας δεν κουβαλάμε, ο καθένας μας, εδώ μέσα; Και οπουδήποτε, άλλωστε...

maximus είπε...

Ενώ διαβάζω το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σας, περνώ σε προσωπικό επίπεδο γιατί νιώθω για άλλη μια φορά την ανάγκη να εκφράσω την εκτίμησή μου αλλά και το θαυμασμό μου για το ιστολόγιο σας . Με ποιότητα, ουσία χωρίς μουσικές και φανφάρες, κάτι που εγώ ποτέ δεν θα καταφέρω. Κυρίως γιατί δεν θέλω. Μπορεί να έχω γράψει ή να γράψω κάτι ουσιώδες στο μέλλον, αλλά δεν θα μπορούσα να μην ψάξω για ιδιαίτερες φωτογραφίες, έντονη μουσική ή να επινοήσω έναν εντυπωσιακό τίτλο. Είναι στο χαρακτήρα μου, διότι έτσι είμαι και στη προσωπική μου ζωή, θορυβώδης! Και θα συνεχίσω να εκφράζομαι θορυβωδώς, όπως ταυτόχρονα θα συνεχίσω να θαυμάζω το απλό αλλά όχι απλοϊκό ιστολόγο σας, που όμως πάλι δεν θα επιθυμούσα να ήταν το δικό μου. Περίεργες σκέψεις δημιουργεί η Άνοιξη...

Seagull είπε...

Γεράσιμε, καλή σου μέρα!
Έχω δημιουργήσει ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε, αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή, να με ενημερώσεις και να “κατεβάσω” τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους