13 Ιαν 2010

Κατά συρροή δανειοφάγοι

Είδα σήμερα τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει, για να μας καθησυχάσει όσους ανησυχούμε, ότι ούτε από το ευρώ θα βγούμε, ούτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προσφύγουμε. Όπερ σημαίνει ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να συμβούν ΚΑΙ τα δυο αυτά ακριβώς όπως μας διαβεβαίωσε ότι ΔΕΝ θα συμβούν. Ιδίως αν σκεφτούμε ότι από ιδρύσεώς του πριν 180 χρόνια το ελληνικό κράτος και η ελληνική οικονομία υπάρχουν χάρη σε δάνεια των φιλεύσπλαχνων Μεγάλων Δυνάμεων αρχικά, των Αμερικανών αργότερα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τώρα τελευταία. Δάνεια, τα οποία όλα αυτά τα κορόιδα μας έδιναν αφειδώς για να μας δουν κάποια στιγμή να προκόβουμε ως χώρα, να αποκτούμε βιομηχανία, να κάνουμε εξαγωγές, να βγαίνουμε από το ρόλο των γκαρσονιών της Ευρώπης. Όμως, τα δάνεια αυτά, ήδη από την εποχή του Καποδίστρια, του Τρικούπη, του Βενιζέλου και μέχρι σήμερα φαγώνονταν και εξακολουθούν να φαγώνονται - με τα αποτελέσματα που βλέπουμε. Και με τους ελεγκτές που ήρθαν να ελέγξουν τι τα κάνουμε, τι τα κάναμε τέλος πάντων όλα αυτά τα δισεκατομμύρια Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, του σχεδίου Μάρσαλ παλιότερα, των Προστάτιδων Δυνάμεων ακόμα παλιότερα, τόσα και τόσα χαμένα χρήματα. Τα κάναμε μερσεντές, μεζονέτες μπροστά στη θάλασσα, λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, εν ολίγοις τα φάγαμε. Και ακόμη τα τρώμε. Ας μη μας κακοφαίνεται λοιπόν που ήρθαν οι άνθρωποι να δουν ΠΟΣΟ μπορεί να φάει ένας λαός. Ούτε να μας κακοφανεί αν κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αγανακτήσουν και μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Τα μεταξωτά βρακιά, λένε, θέλουν και επιδέξιους πωπούς (επί το ευγενέστερον). Και εμείς, οι κατά συρροή δανειοφάγοι, θέλαμε το μεταξωτό βρακί που λέγεται ευρώ.

8 σχόλια:

squarelogic είπε...

Καλά,μην ορκίζεσαι οτι τα δάνεια οι Μεγάλες Δυνάμεις μας τα έδωσαν από τα φιλελληνικά τους αισθήματα!
Μπίζνες έκαναν,και από το ονομαστικό ποσό στην Ελλάδα έφτανε ένα κλάσμα του αφού παρακρατούσαν μεγάλο "ασφάλιστρο" λόγω της πεισφάλειας της 'επενδυσης'.
Τα κοινοτικά πακέτα,ναι,ήταν για εκσυγχρονισμό της χώρας.Φαγώθηκαν όλα όμως δίχως καν να εκσυγχρονίσουμε την γεωργική παραγωγή,δίχως καν να φτιαχτεί ένα άρτιο εθνικό οδικό δίκτυο.
Και οι ίδιοι άνθρωποι μας κουνούν τώρα αυστηρά το δάχτυλο,βγάζοντας στη σέντρα την μια επαγγελματική ομάδα έναντι των άλλων,καταγγέλοντας τους πάντες συλλήβδην ως κλέφτες και αναξιόπιστους,και κατόυσίαν υπεύθυνους για το τωρινό χάλι,έτσι ώστε κανείς να μην αναρωτιέται τι έγιναν όλα αυτά τα χρήματα...
Κατά τα λοιπά κιεγώ φοβάμαι πολύ οτι θα συμβεί ακριβώς αυτό που μας λένε πως ΔΕΝ θα συμβεί.

squarelogic είπε...

"επισφάλειας"...

Ελένη είπε...

Καλά. Τώρα μη μας το παίζουν και οι Ευρωπαίοι αθώες περιστερές. Ήξεραν πολύ καλά πού έδιναν τα δάνεια. Η φήμη της χώρας της διαφθοράς κυκλοφορούσε ευρέως τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Κι η κουτσή Μαριώ το έλεγε. Στις Βρυξέλλες δεν είχαν ακούσει τίποτα για το έγκλημα και συνέχιζαν τη χρηματοδότηση; Αυτοί όταν έβλεπαν τον Αλογοσκούφη θεωρούσαν πως ήταν σοβαρός οικονομολόγος;
Το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ δεν είναι τόσο απλό. Και σίγουρα δεν θα αποφασίσουν γι' αυτό οι Financial Times. Εάν ήταν τόσο εύκολο θα μας είχαν ήδη πετάξει έξω.

@Γεράσιμος
Άσχετο με την παρούσα ανάρτηση, αλλά σχετικό με το μεταναστευτικό. Όταν βρεις χρόνο μπες και δες τα σχόλια που έχει κάνει ο Καπλάνι για τον Θεοδωράκη, με αφορμή, εκπληκτική κατά τη γνώμη μου επιστολή του τελευταίου. Το παράκανε πλέον. Δεν ξέρω εάν θα μπορέσω να συνεχίσω να είμαι ευγενική.

gerasimos είπε...

squarelogic τα συμφέροντά τους κοίταξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις όταν αποφάσισαν ότι ήθελαν να πετύχει η ελληνική επανάσταση αρχικά και να δημιουργηθεί ελληνικό κράτος εν συνεχεία. Το ζήτημα είναι οι ευνοημένοι της συγκυρίας, δηλαδή οι Έλληνες, τι κάναμε τότε και έκτοτε.

Ελένη δε νομίζω ότι φταίνε σε τίποτα οι Ευρωπαίοι που μας δανείζουν αν εμείς δεν είμαστε ικανοί να αφήσουμε την κουτάλα...

Ανώνυμος είπε...

Για το σημείο που έχουμε φτάσει σίγουρα πρώτοι φταίμε εμείς. Από την άλλη σίγουρα οι εξωτερικοί παράγοντες βολεύονται από μία τέτοια χώρα που εύκολα την έχουν μία ακόμη μαριονέτα.

Εμείς θα έπρεπε απλά (αλλά όχι εύκολα) να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο γίνεται αυτοδύναμοι. Το τι είμαστε αστο!

όταν οι μισοί προσπαθούμε να μπούμε στο δημόσιο και γενικά οι δουλειές είναι θέμα μέσου κι όχι δυνατοτήτων...

by cortlinux

gerasimos είπε...

Πάντως δε νομίζω, cortlinux, ότι οι δανειστές μας τρελαίνονται και από τη χαρά τους που παρά τα συνεχή τους δάνεια η Ελλάδα δε λέει να ορθοποδήσει. Από την πλευρά μας, βέβαια, μπορούμε να πιστεύουμε όσο θέλουμε ότι τους 'βολεύει' η κατάντια μας, αλλά όλα αυτά μου φαίνονται, ειλικρινά, προφάσεις εν αμαρτίαις.

fevis είπε...

Και μάλιστα, ένα μεταξωτό βρακί να! μετά συγχωρήσεως... Είναι που έχουμε φαρδύνει κι όλας από την πολλή την μάσα...:-) Πάντως, εγώ περιμένω να δω τι θα γίνει και με την πράσινη ανάπτυξη...Που όπως είπε κάποιος πολύ πετυχημένα πρόσφατα, η μόνο πράσινη ανάπτυξη που βλέπει ο Γιωργάκης είναι τα πέυκα της Εκάλης όπου κατοικεί...:-))) Φιλιά!!

gerasimos είπε...

Βρε καλά όταν μας υποσχόταν ο Γιωργάκης προεκλογικά ότι θα γίνουμε Δανία είχα προσθέσει κι ένα έψιλον στη λέξη ('Δαν(ε)ία')...