23 Ιαν 2010

Άνθρακες ο θησαυρός

Καμιά φορά θεωρώ υπερβολικούς, προκατειλημμένους όσους κατηγορoύν το ίντερνετ και τη μπλογκόσφαιρα για νοοτροπίες κοπαδιού, βιαστικές κρίσεις και επικρίσεις, τακτικές λαϊκού δικαστηρίου και λυντσαρίσματος. Και πράγματι, υπάρχουν πολλοί γνωστοί και φίλοι που όποτε η κουβέντα μας έρχεται στο ίντερνετ και τα blogs, φαίνονται εκ προοιμίου ‘κουμπωμένοι’. Σήμερα, με το άκουσμα της είδησης της διαλεύκανσης του εμπρησμού της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά, όλοι αυτοί οι ‘κουμπωμένοι’ δικαιώθηκαν - για μια ακόμη φορά. Γιατί; Διότι από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστός ο εμπρησμός φάνηκαν να... πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια στον μπλογκόκοσμο. Έδιναν κι έπαιρναν οι συζητήσεις γύρω από τον βαθιά ριζωμένο αντισημιτισμό των Ελλήνων, τον ρατσισμό, τον σοβινισμό και την ξενοφοβία που κυλάνε στο αίμα του μέσου Έλληνα σαν το γάργαρο νεράκι της πηγής. Βαρύγδουπες αναλύσεις γύρω από την ιστορία του αντισημιτισμού στην Ελλάδα ακολουθούσαν η μια την άλλη, βαθυστόχαστοι ιντερνετικοί αναλυτές - απ’ αυτούς που όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν στην παιδική χαρά που λέγεται μπλογκόσφαιρα - εξηγούσαν, ερμήνευαν, ανέλυαν, δίκαζαν και καταδίκαζαν. Ώσπου σήμερα αποκαλύφθηκε ότι οι τέσσερις από τους πέντε δράστες ήταν βρετανικής και αμερικανικής υπηκοότητας. Τζάμπα λοιπόν οι ιντερνετικές τηλεδίκες, τζάμπα και οι αναλύσεις, τα εύκολα συμπεράσματα. Αμερικανοβρετανοί ήταν οι μυστηριώδεις αντισημίτες. (Χωρίς αυτό να σημαίνει, βεβαίως, ότι δεν έχει και ιστορία και ιθαγενείς υποστηρικτές ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα.) Τελικά, μετά από μια ακόμη επιβεβαίωση στην περίπτωση αυτή των υποψιών ότι στο ίντερνετ όσο εύκολα σερφάρουμε άλλο τόσο εύκολα βγάζουμε συμπεράσματα, δικάζουμε και καταδικάζουμε, μήπως έχουν και λιγάκι δίκιο οι επιφυλακτικοί φίλοι; Μήπως το ίντερνετ αποτελεί γόνιμο έδαφος όχι μόνο για ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών αλλά και για κάθε λογής κινδυνολόγο και τη ρητορική του; Πολύ φοβάμαι ότι, αν μη τι άλλο, ισχύει για την ιντερνετική αγορά (έμμονων) ιδεών το όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι...

5 σχόλια:

abravanel είπε...

Μάλλον εμένα μου κάνει η εντύπωση η εμμονή να βγάζουμε συμπεράσματα από τον εμπρησμό της Συναγωγής των Χανίων που είχε περάσει απαρατήρητος την πρώτη φορά, μέχρι να γίνει και δεύτερη φορά και τότε μόνο όταν μας πήραν χαμπάρι οι ξένοι. Ειδικά όταν τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε το νεκροταφείο των Ιωαννίνων, τον εμπρησμό της Συναγωγής της Βέροιας, τον βανδαλισμό της Συναγωγής της Λάρισας και τους βανδαλισμούς απείρων μνημείων.

Δηλαδή θεωρείς οτι οι "βαρύγδουπες συζητήσεις" είναι λανθασμένες και βασίζονται σε λάθος δεδομένα;

gerasimos είπε...

Όχι, δεν τις θεωρώ ούτε λανθασμένες ούτε βασισμένες σε εσφαλμένα δεδομένα. Απλώς έχω την εντύπωση ότι πολλοί ιστολόγοι μιμούνται - ασυνείδητα τις περισσότερες φορές - τους τηλεδημοσιογράφους των καναλιών στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι έχουν άποψη και μάλιστα ολοκληρωμένη και 'τεκμηριωμένη' επί παντός επιστητού και ιδίως επί ζητημάτων χαρακτηριστικά δυσπρόσιτων και πολυδιάστατων, όπως το μεταναστευτικό ή ο αντισημιτισμός - σπεύδοντας πάρα πολλές φορές να βγάλουν βεβιασμένα, εσφαλμένα συμπεράσματα, παρασυρμένοι από την ίδια τους την ορμή. Όσον αφορά συγκεκριμένα στον αντισημιτισμό, δεν μπορώ να πω πολλά, με την φτωχή εμπειρία ενός και μόνο μεταπτυχιακού σεμιναρίου στην Κοινωνιολογία του Ολοκαυτώματος που παρακολούθησα στην Αγγλία πριν αρκετά χρόνια (που με έφερε όμως σε επαφή, μεταξύ άλλων, με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κοινωνιολογική σκέψη του Zygmunt Bauman πάνω στο Ολοκαύτωμα).

Meropi είπε...

Κάπως έτσι έγινε και με τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, ιδιοκτήτη ΜΜΕ στην Κύπρο. Το έγκλημα έλυσαν πολλοί πολιτικοί, αλλά και bloggers από την πολυθρόνα του σπιτιού τους. Γράφηκαν δε πολλά μελοδραματικά και μεγαλοστομίες, όπως π.χ. ότι η δολοφονία έγινε για να καταπνιγεί η φωνή του λαού που αντιτάχθηκε στο σχέδιο Ανάν(!), ότι είναι σχέδιο μυστικών δυνάμεων (όπως της τούρκικης ΜΙΤ) ή άλλων ξένων υπηρεσιών για αποσταθεροποίηση των θέσεων του Κυπριακού ελληνισμού κλπ κλπ. Τελικά το έγκλημα βαίνει προς διαλεύκανση από την Κυπριακή Αστυνομία, τα δε κίνητρα δεν έχουν σχέση με όσα μελοδραματικά και εθνικιστικά γράφηκαν.
Δυστυχώς ο πειρασμός στους Έλληνες (και Κύπριους) να παριστάνουν τους βαθυστόχαστους αναλυτές είναι ακατανίκητος. Παραφράζοντας τους στίχους του Σουρή θα έλεγα ότι ο Έλληνας είναι "Αναλυτής εκ του προχείρου, έχων τη μορφή του χοίρου"

Odysseas είπε...

Είναι λογικό νομίζω, όταν δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να μιλήσει/γράψει ελεύθερα, χωρίς κανέναν έλεγχο, να υπάρχει και σαβούρα. Αν ψάξει όμως κανείς μπορεί να βρει και διαμάντια, και να αγνοήσει τη σαβούρα.

gerasimos είπε...

Μερόπη αυτό ακριβώς έλεγα και στο ποστ. Πολλές φορές μάλιστα κατακρίνουμε την τηλεόραση για προχειρότητα ή μονόπλευρη παρουσίαση γεγονότων, αλλά και στο ίντερνετ δεν διαφέρουμε πολύ όσον αφορά και στα δυο αυτά...

Οδυσσέα ασφαλώς, αλλά έχει ψάξιμο αρκετό το πράγμα...