29 Απρ 2009

H Eλλάδα σβήνει το τσιγάρο;


Από 1ης Ιουλίου θα απαγορεύεται λέει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, με το παραπάνω σύνθημα – του έβαλα κι ένα ερωτηματικό γιατί, μην ξεχνάμε, στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Άντε να δούμε. Προσωπικά, ως μη καπνιστής που ενοχλούμαι από τον καπνό τσιγάρων ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους όπως στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς και αποβάθρες σιδηροδρομικών σταθμών, περιμένω με ανυπομονησία την ώρα και τη στιγμή που θα μπορώ να πάω να πιω τον καφέ μου και να διαβάσω την εφημερίδα μου σε ένα άκαπνο περιβάλλον. Αλλά και τη στιγμή που θα μπορέσω να απολαύσω το φαγητό και το κρασάκι μου σε μια ταβέρνα που δε θα… καπνίζει ή σε ένα εστιατόριο που δε θα ψάχνω ακριανό τραπέζι για να αποφύγω τους αιωρούμενους καπνούς. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί καπνίζουν οι άνθρωποι. Χθες περίμενα στην αποβάθρα του Σταθμού Λαρίσης να προαγοράσω ένα εισιτήριο και παρατηρούσα όσους περίμεναν μαζί μου: νέα παιδιά, αγορία και κορίτσια, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες και γυναίκες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους με ένα κοινό: το τσιγάρο στο χέρι. Όλοι ασχολούνταν με τους αναπτήρες και τα τσιγάρα τους, με το πώς θα ανάψουν το επόμενο και πώς θα απαλλαγούν από το προηγούμενο. Και έχοντας την κακή συνήθεια να στριμώχνονται στην είσοδο του χώρου όπου εκδίδονται τα εισιτήρια – εντός του οποίου απαγορεύεται το κάπνισμα –, με συνέπεια όποιος μπαίνει ή βγαίνει να αναγκάζεται να περάσει μέσα από σύννεφα καπνών τσιγάρων. Βεβαίως, μια και βρίσκομαι στον σιδηροδρομικό σταθμό, να πω ότι το 'καλύτερο' αρχίζει με την επιβίβαση στο τρένο. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι καπνιστές που, παρότι το κάπνισμα έχει πια απαγορευτεί εδώ και χρόνια στα τρένα, θα ρωτάνε τους ελεγκτές αν επιτρέπεται στο κυλικείο, πότε απαγορεύτηκε, αν προλαβαίνουν ένα στα γρήγορα σε μια στάθμευση και άλλα τέτοια. Οι πιο φανατικοί θα σπεύσουν με μελετημένες κινήσεις, όταν σταματήσουν να κυκλοφορούν οι ελεγκτές, να καπνίσουν στη ζούλα στους χώρους μεταξύ των βαγονιών ή στις τουαλέτες. Ανησυχώντας, σα μικρά παιδιά, μην τυχόν και τους τσακώσει ο… δάσκαλος, δηλαδή ο ελεγκτής, επί τω έργω. Αυτούς τους ανθρώπους, επειδή αρκετές φορές έχω εισπνεύσει, ταξιδεύοντας, τον παράνομο καπνό τους και βρέθηκα στα όρια να τους πω κάποια κουβέντα, αποφάσισα να τους βλέπω ως junkies, ως τοξικομανείς εξαρτημένους από τη νικοτίνη, που δε μπορούν χωρίς τη δόση τους. Και απλώς να τους λυπάμαι.

Έχω την άποψη ότι καλό θα ήταν, με αφορμή την επικείμενη απαγόρευση, οι εν Ελλάδι καπνιστές να αναθεωρήσουν τη σχέση τους με το τσιγάρο. Να επανεξετάσουν τους λόγους για τους οποίους καπνίζουν, να ξανακοιτάξουν τα οφέλη αν το περιορίσουν ή το κόψουν, να ακούσουν, από τον κοινωνικό τους περίγυρο, τις φωνές όσων δεν καπνίζουν και να επηρεαστούν. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Έχουν αντιθέτως να κερδίσουν μια ζωή με λιγότερες εξαρτήσεις, υγιεινότερη, καθαρότερη. Ας το σκεφτούν. Όπως και να 'χει το πράγμα, ελπίζω να μην καταντήσουν, όπως οι φανατικοί των τρένων, να περιμένουν σε καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, τη στιγμή που δεν κυκλοφορούν οι σερβιτόροι για να κρυφοανάψουν ένα τσιγάρο ή να κάνουν ουρά στις τουαλέτες.

10 σχόλια:

maximus είπε...

Mε ανησυχεί η "σταδιακή προσαρμογή" καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Επίσης πιστεύω ότι κανείς δεν θα κόψει το κάπνισμα. Τουλάχιστον όχι με αφορμή τα νέα μέτρα.

Όσες φορές κάπνισα στη ζωή μου φρόντιζα να μην ενοχλώ τους άλλους. Όλες τις υπόλοιπες ώρες όμως δεν ήθελα κάτι να μου λιβανίζει τη μύτη.

Όχι. Δεν καπνίζω.

maximus είπε...

Προσπαθώ από χτες να μπω στην ανάρτησή σας "Θα 'θελα" και ενώ βλέπω την σελίδα στον πανόπτη μου όταν κάνω κλικ μου μου γράφει ότι αυτή η σελίδα δεν υπάρχει!

gerasimos είπε...

ΜΑΧΙΜUS καλά κάνετε και δεν καπνίζετε. Όσο για την άλλη ανάρτηση, το μετάνιωσα όταν την ανέβασα και προς το παρόν αναπαύεται στα 'Πρόχειρα'.

Hide In My Suitcase είπε...

Με βρίσκεις απόλυτα (νομίζω!) σύμφωνο. Εκτός του ότι είναι τραγικό να καπνίζει κανείς, τουλάχιστον να μπορούμε να βγούμε έξω και να μη σιχαινόμαστε τον εαυτό μας μετά.

Meropi είπε...

Δεν το κρύβω ότι είμαι απαισιόδοξη πάνω σ' αυτό το θέμα. Πιστεύω δηλαδή ότι οι καπνιστές (τουλάχιστον οι πολύ θεριακλήδες) θα συνεχίσουν να καπνίζουν και εμείς οι μη καπνιστές ή θα κάνουμε τα στραβά μάτια ή θα καυγαδίζουμε ματαίως μαζί τους. Όσο για τους ταβερνιάρηδες ή τους σερβιτόρους πιστεύω ότι θα κάνουν τα στραβά μάτια. Ελπίζω να διαψευστώ. Το εύχομαι.

gerasimos είπε...

Γιάννη θα συμφωνήσω με τον χαρακτηρισμό του καπνίσματος ως τραγικό. θα το δικαιολογούσα μόνο ως τελευταίο καταφύγιο πολύ ταλαιπωρημένων και δυστυχισμένων ανθρώπων. Με άλλα λόγια, το βρίσκω αδικαιολόγητο για τους περισσότερους.

Μερόπη ελπίζω τουλάχιστον να ανατραπεί αυτή η ανισορροπία που υπάρχει στους δημόσιους χώρους υπέρ των καπνιστών. Και νομίζω ότι μπορούμε κι εμείς οι μη καπνιστές να ορθώσουμε το ανάστημά μας όπου χρειάζεται. Διότι καλή και η ευγένεια, αλλά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν ξέρω αν πιάνει πάντα τόπο...

crispy είπε...

Αυτό που μ'ενοχλεί ιδιαίτερα στους καπνιστές είναι ότι δεν έχουν καθόλου τακτ. Ποτέ μα ποτέ δεν μας έχει ρωτήσει καπνιστής -έστω και τυπικά- αν μας ενοχλεί ο καπνός του. Αμφιβάλλω αν θα εμφαρμοστεί σωστά ο νόμος , εδώ δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο προηγούμενος νόμος που ζητούσε το σαφή διαχωρισμό του χώρου σε καπνίζοντες και μη καπνίζοντες! Σε κάποιους χώρους που τυπικά εφαρμόστηκε , βρεθήκαμε μη καπνίζοντες σε ...απόσταση αναπνοής από καπνίζοντες!
Υ.Γ.: Να σταματήσουν γονείς να καπνίζουν μέσα στο σπίτι μπροστά στα παιδιά τους.

gerasimos είπε...

crispy όσον αφορά στον διαχωρισμό των χώρων μου κάνει εντύπωση το εξής: πριν αρκετά χρόνια που ζούσα στην Αγγλία όχι μόνο διαχωρίζονταν ήδη οι χώροι σε καφέ και εστιατόρια, αλλά αυτός ο διαχωρισμός γινόταν υπέρ των ΜΗ καπνιστών: τα περισσότερα τραπέζια ήταν για μη καπνίζοντες και οι καπνιστές βρίσκονταν... εξόριστοι σε κάποια πολύ λιγότερα και απομακρυσμένα. Ενώ στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: σε διάφορα καφέ και εστιατόρια τα περισσότερα και καλύτερα τραπέζια δίνονται στους καπνιστές, ενώ αν κανείς δεν καπνίζει θα πρέπει να ψάξει για τα πιο απομακρυσμένα, στα οποία συνήθως έχει... εξοριστεί.

Lampa είπε...

Εγώ ξέρω τι θα γίνει...

Τις πρώτες μέρες θα προσπαθήσουν οι καταστηματάρχες να εμποδίσουν το κάπνισμα για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο και μετά από αυτές τις πρώτες μέρες όλα θα επιστρέψουν στα παλιά. Θα τρώμε δηλαδή τον καρκίνο των άλλων...

Lampa είπε...

Α και ξέχασα το καλύτερο!!

Από ότι άκουσα θα μπορούν καταστήματα (νομίζω αυτά κάτω των 75 τμ) να χαρακτηριστούν αμιγώς για καπνίζοντες...