21 Μαΐ 2009

Aπό την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα



Tις τελευταίες μέρες βλέπουμε τα δυο μεγάλα κόμματα να πελαγοδρομούν, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας από τη φθορά στην οποία τα ίδια καταδίκασαν τους εαυτούς τους. Στα πλαίσια των απέλπιδων προσπαθειών τους να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους τους μια εικόνα στοιχειωδώς αξιοπρεπή, μοιάζουν να άγονται και να φέρονται από τις φαϊνές ιδέες του ενός ή του άλλου επικοινωνιακού τους συμβούλου. Αυτή ακριβώς αποδεικνύεται και η μεγαλύτερη καταδίκη τους, αυτό έχει γίνει το σισύφειο μαρτύριό τους: στερούμενοι οι ίδιοι πολιτικής σκέψης, αναγκάζονται, οι πολιτικοί μας ταγοί, να εξαρτώνται από τις υπηρεσίες του πρώτου τυχόντα που θα τους πουλήσει τις ‘επικοινωνιακές’ του συμβουλές.

Απ' τη μια, ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στον Καστοριάδη της δεκαετίας του '50 βγάζοντας από την κατάψυξη το σύνθημα-δίλημμα ‘σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα’, που ήταν η ονομασία του περιοδικού που εξέδιδε η ομώνυμη ομάδα που είχαν δημιουργήσει ο Καστοριάδης με άλλους συντρόφους του και που κυκλοφορούσε στη Γαλλία της δεκαετίας του '50 και των αρχών του '60: ένα σύνθημα-δίλημμα που ξεπεράστηκε από τον ίδιο τον Καστοριάδη λίγο αργότερα και μετατράπηκε σε ‘αυτονομία ή βαρβαρότητα’. Αλλά για τον Γιώργο Παπανδρέου, που περισσότερα από δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Καστοριάδη φαίνεται ξαφνικά να τον ανακάλυψε και απ' τη μεγάλη του χαρά μας ξανασερβίρει ένα δίλημμα άλλων εποχών, ποτέ δεν είναι αργά για μια αναίτια, ανούσια επιστροφή στο παρελθόν.

Απ' την άλλη, η Νέα Δημοκρατία, τελώντας σε πλήρη άγνοια της πασίγνωστης ιστορίας του διλήμματος ‘σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα’ (καλά, δεν διαθέτουν πολιτικούς αναλυτές στο προεκλογικό τους επιτελείο;) κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου – με τη βεβαιότητα ότι το ‘σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα’ το σκέφτηκε μόνος του ένα μεσημέρι που δεν είχε τι να κάνει στην οδό Ιπποκράτους – ότι αποκαλεί όσους Έλληνες δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ ‘βάρβαρους’. Από την πόλη έρχομαι, δηλαδή, και στην κορφή κανέλλα. Και σα να μην έφτανε αυτό, το κυβερνών κόμμα έβγαλε και προεκλογικό τηλεοπτικό σποτάκι που παρουσιάζει την οικονομική κρίση ως σατανική εφεύρεση κάποιων πράσινων πασοκικών παπαγαλακίων. Κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι, σε τι είδους Ντίσνεϊλαντ μπορεί να ζούνε αυτοί οι άνθρωποι, που θεώρησαν εμπνευσμένο και πετυχημένο ένα τέτοιο σποτ. Πόσο εκτός πραγματικότητας μπορεί να βρίσκεται κάποιος για να φτάσει να δημιουργήσει και να δώσει στη δημοσιότητα ένα τέτοιο πράγμα, παρουσιάζοντας τη διαρκώς επιδεινούμενη καθημερινότητα που όλοι μας βιώνουμε ως αντιπολιτευτικό τέχνασμα του ΠΑΣΟΚ; Ένα τέχνασμα που υποτίθεται έχει ως στόχο να αποπροσανατολίσει, να παραπλανήσει κάποιους κατά τα άλλα ευτυχείς, αμέριμνους πολίτες;

Δυστυχώς ΚΑΙ τα δυο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν ένα θέαμα τόσο θλιβερό, με άσχετους αναχρονισμούς από τη μια και ανιστόρητες αλλά και εξωπραγματικές ρητορείες από την άλλη, που με κάνουν να αναρωτιέμαι: ΠΟΥ ζουν τέλος πάντων αυτοί οι άνθρωποι; Και ΠΟΙΟΙ εξακολουθούν να τους ψηφίζουν;

16 σχόλια:

elli_auth είπε...

η τελευταία ερώτησή σου μου θύμισε μία ανάλογη που μου έθεσε ένας γνωστός μου από Αθήνα: αφού όλοι σ'αυτήν την πόλη βρίζετε και κοροιδευετε τον Ψωμιάδη, ποιοί τον ψηφίζουν?
Του απάντησα,λοιπόν, ότι μια βόλτα στα μαγαζιά της παραλίας, της Καλαμαριάς, στα μπουζουκομάγαζα, θα του δώσει την απάντηση που γυρεύει...Αντίστοιχα, μια "βόλτα" σε ανάλογα μέρη και περιοχές της Ελλάδας θα μας φανερώσει αυτούς τους ψηφοφόρους. Ο φασισμός της δημοκρατίας που λένε...

Υ.Γ.: και τα ΑΕΙ σου δίνουν μια γερή γεύση για το τι θα συνεχίσει να επικρατεί σ'αυτόν τον τόπο

maximus είπε...

Αυτοί που έχουν κάποιο κέρδος, έναν διορισμό, μια παράνομη άδεια ένα κουκούλωμα... αλλά και οι αδαείς, οι ψευτομορφωμένοι και οι παραμορφωμένοι! Και όλοι οι άλλοι που αντί να εναντιωθούν κοιτάζουν πως να φτιάξουν ένα περίβλημα και να χωθούν μέσα.

Δεν είναι μόνο η στρατηγική θλιβερή αλλά και το γεγονός ότι θεωρούν τους ψηφοφόρους τους υποδεέστερους. Το σκεπτικό γι αυτό το σποτ όπως και τις περισσότερες καμπάνιες πηγάζει από την ισοπέδωση της αξιοπρέπειας του πολίτη που είναι για αυτούς δεδομένη.

Η φωτογραφία σας είναι καταπληκτική!

ippoliti_ippoliti είπε...

Εγώ ομολογώ καταρχήν ότι βρήκα εκπληκτική τη φωτογραφία και συμφωνώ απόλυτα με το Maximus σ'αυτό.
Ομολογώ επίσης ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι το ίδιο πράγμα τα δύο κόμματα, (παρά τις αρκετές κοινές τους στάσεις).
Είμαι από αυτούς που δεν μ'ενόχλησε η επαναφορά του συνθήματος (δεν ήξερα το περιοδικό).
Νιώθω όμως τόση "απέχθεια" για τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό που η λέξη "βαρβαρότητα" ενώ από τη μια μου μοιάζει ακραία από την άλλη θεωρώ ότι αποδίδει τον απίστευτο παραλογισμό και έκπτωση αξιών που ΄βιώνουμε.
Καλό σας βράδυ

crispy είπε...

Καλημέρα. Ειλικρινά δε νομίζω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πια να προσφέρουν κάτι σε αυτόν τον τόπο. Είναι ολοφάνερο ότι είναι σε φθίνουσα πορεία κι όλη αυτή η ίδια επιχειρηματολογία που επαναλαμβάνεται την έχουμε μάθει απ'έξω (από τσιτάτα άλλο τίποτα),τα συνθήματα που χρησιμοποιούνται είναι παλιά ή άτοπα ή ενίοτε αστεία (ποιος είχε τη φαεινή ιδέα για εκείνη τη διαφήμιση; Θυμίζει τα ''Πουλιά'' του Χίτσκοκ αλλά με παπαγάλους!), ξέρουμε ακριβώς πια πώς θα ''επιτεθεί'' ο ένας στον άλλον , ξέρουμε πια τι θα μας ''προσφέρουν'' σε αντάλλαγμα της ψήφου μας (από πρωτοτυπία άλλο τίποτα) κι όλο είναι πια τόσο τετριμμένα κι επαναλαμβανόμενα και κουραστικά κι υπάρχει τόση φθορά.

gerasimos είπε...

Έλλη θα ρωτούσα τον γνωστό σου από την Αθήνα (και από την υπόλοιπη Ελλάδα βεβαίως, αλλά η μισή στην Αθήνα ζει) όλοι αυτοί που μιλάνε για οικογενειοκρατία, που θρηνούν για το ότι ξεμείναμε με τον Γιωργάκη και τον Κωστάκη, ΤΙ ψηφίζουν στις εκλογές;

Μαξιμους γι' αυτό λέω ότι οι Έλληνες ψηφίζουμε... καρεκλοκεντρικά. Δηλαδή είτε με το φόβο μη μας κουνήσει από την όποια θεσούλα μας μια κυβέρνηση είτε με την ελπίδα να μας διορίσει άμα βγει.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου καλημέρα.
Κατ’ αρχάς ήμουν σίγουρη ότι θα είχες θέμα σχετικό με τη φράση αυτή της Ρόζας Λούξεμπουργκ που την πήρε αργότερα ο Καστοριάδης και την έκανε τίτλο περιοδικού. Θα ήταν αδύνατο να παραβλέψεις εσύ ο κατ’ εξοχήν μελετητής του Καστοριάδη κάτι σχετικό με αυτόν.
Κατά δεύτερο θέλω να σταθώ στη τελευταία φράση σου «ΠΟΥ ζουν τέλος πάντων αυτοί οι άνθρωποι; Και ΠΟΙΟΙ εξακολουθούν να τους ψηφίζουν;» Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Με έχει προβληματίσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τον τελευταίο καιρό. Ψηφοφόρος μικρού κόμματος συνήθως (όχι πάντως του ΛΑΟΣ), τον τελευταίο καιρό προβληματίζομαι, κατά πόσο είναι χρήσιμη μια ψήφος σε μικρό κόμμα. Και πού κατέληξα??? Δεν έχω καταλήξει ακόμα. Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές θα τηρήσω τη μακροχρόνια συνήθεια μου. Ψήφο σε μικρό κόμμα, ακόμα και αν δεν συμφωνώ με όλες τις παραμέτρους της ιδεολογίας του. Όσον αφορά τις Εθνικές Εκλογές ακόμα προβληματίζομαι. Η διακυβέρνηση της ΝΔ μας έχει κάνει πολύ κακό και ειδικά στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπου κινούμαι. Όχι ότι επί ΠΑΣΟΚ ήταν ιδανικά τα πράγματα. Δεν υπήρχε όμως τόσο απροσχημάτιστη επέμβαση. Και εδώ είναι ο προβληματισμός μου. Θα καλυτερέψουν τα πράγματα με ψήφο σε μικρό κόμμα??? Αμφιβάλλω. Μην απορείς λοιπόν Γεράσιμε αν το κριτήριο στη ψήφο του κόσμου είναι «το μη χείρον βέλτιστον».

gerasimos είπε...

ippoliti_ippoliti ασφαλώς και λένε διαφορετικά πράγματα, αλλά και τα δυο τα βρίσκω εξίσου... εξωπραγματικά.

crispy καλημέρα. Ούτε κι εγώ έχω την εντύπωση ότι έχουν πια τίποτα να προσφέρουν. Αντιθέτως, μου φαίνεται ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουν αρχίσει περισσότερο να παίρνουν.

gerasimos είπε...

Καλημέρα Μερόπη. Εύλογος ο προβληματισμός σου. Ιδίως με το δεδομένο ότι όπως έλεγα παραπάνω, οι περισσότεροι φωνάζουν, κλαίνε και οδύρονται για την κατάντια μας αλλά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξακολουθούν να ψηφίζουν για κάποιους εντελώς δικούς τους λόγους.

takis είπε...

To ερώτημα βέβαια μπορεί να μπεί και ανάποδα..
τι να ψηφίσει ο κόσμος πέρα απο τα 2 κόμματα?
και το λέω εγω που δεν έχω ψηφίσει ποτέ τα δύο μεγάλα κόμματα.

Απο εκεί νομίζω ξεκινάει το πρόβλημα.
Δυστυχώς τα μικρά κόμματα απέτυχαν.

gerasimos είπε...

Τάκη στα μικρά κόμματα δε δόθηκε νομίζω ποτέ η ευκαιρία να πετύχουν ή να αποτύχουν. Ενώ στα δυο μεγάλα δίνεται συνεχώς και καθ' έξιν...

takis είπε...

Διαφωνώ, αποδεικνύουν καθημερινά με την πολιτική τους την ανικανότητα τους να εκφέρουν και εφαρμόσουν σοβαρή πολιτική..δεν χρειάζεται να αναλάβουν εξουσία να το αποδείξουν.
Δυστυχώς.

gerasimos είπε...

Tάκη για ποια πολιτική μιλάς; Οι Οικολόγοι Πράσινοι (το μοναδικό κόμμα που ίσως να ψήφιζα, αν ψήφιζα) επί παραδείγματι, με τι είδους πολιτικές σε απογοήτευσαν; Όσο για τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, δε διαφέρουν ως προς αυτό από τα δυο μεγάλα. Απλώς στα τελευταία δίνεται συνεχόμενα και μεροληπτικά η ευκαιρία, εδώ και 35 χρόνια, να αποδεικνύουν την ανικανότητα αυτή ΚΑΙ ως κυβερνήσεις. ;-)

takis είπε...

Οντως θα συμφωνήσω για τους οικολόγους πράσινους.
Αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτούς ..εννούσα όλα τα άλλα μικρά κόμματα.
Μακάρι να έχεις δίκιο και οι Οικολόγοι Πράσινοι να αποδειχθούν πραγματικά το "καινούργιο" που έχει ανάγκη η πολιτική και κοινωνία.
Αναμένουμε.

gerasimos είπε...

Στην Ελλάδα είναι δυστυχώς πολύ αργά για πάρα πολλά πράγματα. Και πολύ νωρίς μόνο για ένα: για να αρχίσουμε να πηδάμε απ' τα μπαλκόνια (μπορεί να αναβληθεί για αύριο). :-P

IdentityCafe είπε...

χαχαχα, ειναι αστειοι οι ανθρωποι!

Γερασιμε πεταω απο UK (ναι, ειμαι πλεον στην παλια σου πατριδα :) )στις 7 ιουνιου να ψηφισω Δραση, το προτιμω απο το να απεχω...

gerasimos είπε...

IdentityCafe δράση όνομα και πράγμα δηλαδή! Γιατί όχι; :-)

Good to see you again!