28 Μαΐ 2009

Ένα φιλανθρωπικό γκαλά



Οι δημοσιογράφοι φοράνε τα καλά τους, πάνε και οι κυρίες εγκαίρως στο κομμωτήριο για να παραστούν στο ιδιόμορφο αυτό φιλανθρωπικό γκαλά. Ένα γκαλά στο οποίο οι ίδιοι για μια και μοναδική φορά θα νιώθουν κύριοι του παιχνιδιού, έχοντας απέναντι τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους θέσουν τα ερωτήματα που έχουν ετοιμάσει. Και οι αρχηγοί; Αυτοί, όπως επιβάλλουν οι κανόνες του παιχνιδιού αυτού θα επιδοθούν σε μια αλληλουχία παράλληλων μονόλογων, μίνι ομιλιών τις οποίες πρόβαραν πολλές φορές πριν - όπως πρόβαραν και οι δημοσιογράφοι τις γραβάτες τους - προκειμένου να μην κάνουν σαρδάμ, να χρωματίζουν τη φωνή τους όπως πρέπει, να δείχνουν έτοιμοι, συγκροτημένοι, αποφασισμένοι.

Έβλεπα πριν στην τηλεόραση τις αφίξεις των αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, με τις διάφορες λιμουζίνες. Οι πόρτες της εισόδου ορθάνοιχτες, για να υποδεχτούν τους υψηλούς προσκεκλημένους με τους παρατρεχάμενούς τους. Κάποια στιγμή, το βλέμμα μου έπιασε μια γυναίκα με σακούλες στα χέρια που έτρεχε να προλάβει να περάσει μπροστά από την αστυνομοκρατούμενη είσοδο. Μια κοινή θνητή, που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Η εικόνα αυτής της γυναίκας να τρέχει να προλάβει, με τις σακούλες στα χέρια, λίγο πριν η λιμουζίνα που μετέφερε τον κύριο Καρατζαφέρη περάσει τις πόρτες της εισόδου του Ραδιομεγάρου, μου φάνηκε άκρως αποκαλυπτική. Όταν έρχεται η ώρα να παιχτεί το παιχνίδι που έχει στηθεί από το πολιτικομιντιακό μας κατεστημένο, όταν φτάνει η στιγμή να σηκωθεί η αυλαία για να παρακολουθήσουμε ένα θεατρικό μονόπρακτο που φέρνει τους μεγάλους πολιτικούς μας άνδρες ενώπιον μεγαλοδημοσιογράφων μεγαλοκαναλιών και μεγάλων εφημερίδων, δε θέλουμε τους κοινούς θνητούς μεσ’ στα πόδια μας. Άλλωστε γι’ αυτούς στήθηκε όλο αυτό το σόου, τι δουλειά έχουν να γυρίζουν αδέσποτοι στους δρόμους; Ας καθίσουν μπροστά στις τηλεοράσεις τους να το απολαύσουν. Για μια και μοναδική φορά θα καμαρώσουν μαζεμένους όλους τους αστέρες του εγχώριου δημοσιογραφικού και πολιτικοκομματικού Χόλιγουντ να δίνουν μια μοναδική παράσταση μόνο για χάρη τους. Μια παράσταση τα έσοδα σε ψήφους της οποίας θα πάνε για καθαρά φιλανθρωπικούς σκοπούς: για να εξασφαλιστεί, σε αυτή την εποχή άγριας ανεργίας, η επαγγελματική αποκατάσταση των υποψηφίων στις ευρωεκλογές που πλησιάζουν, μέσω της εκλογής και αποστολής τους στις Βρυξέλλες ως καλοπληρωμένων ευρωβουλευτών. Ας φανούμε λοιπόν φιλάνθρωποι. Και ας χαρούμε με την ψυχή μας την παράσταση.

3 σχόλια:

ippoliti_ippoliti είπε...

Ενώ κι εγώ θα συμφωνήσω με το κείμενο της ανάρτησης, θεωρώ ότι υπάρχει και μία "παράπλευρη" επίπτωση. Παρά τους τόσους περιορισμούς και την έλλειψη διαλόγου σε αυτήν την παράσταση, θεωρώ ότι κάτι παίρνουμε έχοντας ανοιχτά τ'αυτιά και τα μάτια μας.
Καλή μέρα

gerasimos είπε...

Καλημέρα ippoliti_ippoliti. Αυτό που προσωπικά εισέπραξα όσο παρακολούθησα ήταν εύστοχες ενίοτε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους και άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε απαντήσεις από τους αρχηγούς...

Meropi είπε...

Ομολογώ ότι άκουσα κι εγώ εύστοχες ερωτήσεις από μερικούς δημοσιογράφους. Και για μια ακόμη φορά αναρωτιέμαι τη χρησιμότητα αυτών των παράλληλων μονολόγων. Τι φοβούνται και δεν δέχονται διάλογο?
Και εγώ προσωπικά θα ήθελα, εκτός από συνέντευξη όλων των πολιτικών αρχηγών, επιπλέον και μια απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Είτε μας αρέσει, είτε όχι ο ένας από τους δύο θα κυβερνήσει την Ελλάδα.