19 Μαΐ 2009

Oι ευρωεκλογές, τα δυο μεγάλα κόμματα και οι Καλικατσούνες



Αυτές τις μέρες δίνονται και κυκλοφορούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων των δυο μεγάλων κομμάτων για τις ευρωεκλογές. Οι άνθρωποι αυτοί προτείνονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να σταλούν στο ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Προσοχή εδώ: το ότι προορίζονται να εκπροσωπήσουν, οι άνθρωποι αυτοί, πρωτίστως την Ελλάδα και μόνο δευτερευόντως τα κόμματα από τα οποία προέρχονται, έχει νομίζω μεγάλη σημασία. Και αυτό διότι η ιδιότητά τους αυτή ως πρεσβευτών της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να καθορίσει και τα κριτήρια επιλογής τους από τα κόμματα που θα ζητήσουν την ψήφο μας για να τους στείλουν στις Βρυξέλλες. Τα κριτήρια αυτά θα έπρεπε, στην περίπτωσή τους, να έχουν περισσότερο να κάνουν με τα προσόντα των ανθρώπων αυτών ως απεσταλμένων μιας χώρας σε έναν διακρατικό οργανισμό. Προσόντα όπως: γλωσσομάθεια, ‘ανοικτή’ προσωπικότητα και πιθανότατα προηγούμενη διαμονή τους στο εξωτερικό και επαφή με άλλους λαούς, γνώση των ευρωπαϊκών ζητημάτων και ενδιαφέρον για την πολύπλοκη και πολυσύνθετη αυτή υπόθεση που λέγεται ευρωπαϊκή ενοποίηση, εκτεταμένη και βαθιά γνώση της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όμως, τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν οι υποψήφιοι των δυο μεγάλων μας κομμάτων για τις ευρωεκλογές φαίνονται να κινούνται σε εντελώς άλλo μήκος κύματος. Αν ρίξει κανείς μια βιαστική έστω ματιά στα βιογραφικά σημειώματα που συνοδεύουν τα ονόματά τους, θα διαπιστώσει ότι oι περισσότεροι - με κάποιες εξαιρέσεις βεβαίως - αποτελούν πρόσωπα που επελέγησαν όχι βάσει των κριτηρίων που προανέφερα, αλλά βάσει της θέσης τους στην κομματική ιεραρχία και τα κομματικά όργανα. Πράγμα πρωτοφανές, έως και σκανδαλώδες θα έλεγα. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη την αναμενόμενη χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές λόγω τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, καλοκαιριού και… παραλιών. Δυστυχώς, αντί τα δυο μεγάλα κόμματα, λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη δυσμενή πρόβλεψη, να φιλοδοξήσουν να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες παρουσιάζοντας υποψήφιους υπερκομματικούς, προσωπικότητες ενδεχομένως από τον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης, διεθνούς ακτινοβολίας και πανευρωπαϊκής εμβέλειας και αναγνώρισης, επέλεξαν τον εύκολο, περπατημένο δρόμο της κομματικής νομενκλατούρας ως δεξαμενής άντλησης υποψηφιοτήτων.


Και για να μη δείξω πλήρη απαξίωση απέναντι στην σημαντικότατη αυτή υπόθεση που λέγεται ευρωεκλογές, σας έχω, ή μάλλον θα σας είχα αν δεν ίσχυαν όσα λέω κλείνοντας αυτή την ανάρτηση, μια πρόταση για το τι να ψηφίσετε. Παρακάμπτοντας τα άλλα τρία γνωστά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ) με τους υποψηφίους τους, θα πρότεινα τον μοναδικό υποψήφιο που υπήρξε - έστω και περιστασιακά - και blogger, καταγράφoντας στο blog του την καθημερινότητά του στo ακατοίκητο νησί Ψαθούρα, στο οποίο είχε εγκατασταθεί πριν από δυο χρόνια - στο φάρο του νησιού - για να μελετήσει (αντιγράφω από το blog) την αναπαραγωγική βιολογία του Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), τοπικά Καλικατσού, ενός προστατευτέου είδους πτηνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανοιξιάτικη μετανάστευση των πουλιών και τη φυσική ιστορία του νησιού - εδώ θα θυμηθείτε το blog του (απ’ όπου και οι φωτογραφίες) κάποιοι παλιότεροι και θα το γνωρίσετε οι υπόλοιποι. Θα τον πρότεινα όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και διότι πρόκειται για έναν, απ’ όσο μπορώ να κρίνω, σημαντικό επιστήμονα με συμπαθέστατη φυσιογνωμία και αξιόλογες ανησυχίες, συνυφασμένες με περιβαλλοντική δράση. Ο Γιώργος Κατσαδωράκης λοιπόν βάζει υποψηφιότητα στις προσεχείς ευρωεκλογές με τους Οικολόγους Πράσινους. Καλή του επιτυχία! *

* Λίγο δύσκολο βέβαια να εκλεγεί, λόγω της σχετικά χαμηλής του θέσης στο ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων, που με φέρνει σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα: στις ‘κλειστές’ λίστες υποψηφίων που παρουσιάζουν τα κόμματα για τις ευρωεκλογές, στερώντας, αναίτια κατά τη γνώμη μου, από τους ψηφοφόρους τη δυνατότητα επιλογής (‘σταυρώματος’) συγκεκριμένων υποψηφίων, όπως στις εθνικές εκλογές.

5 σχόλια:

takis είπε...

Νομίζω οτι τα ίδια κριτήρια ίσχυσαν και για τους υποψήφιους των άλλων μικρών κομμάτων..
φυσικά εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά όπως επεσήμανες και εσύ οι πολίτες δεν έχουν την ευκαιρία του "σταυρού".

Εχω μία μικρή ένσταση για τη γλωσσομάθεια των υποψηφίων, στη ΝΔ νομίζω( αν θυμάμαι καλά)οι περισσότεροι μιλάνε 3 και 4 γλώσσες..θα συμφωνήσω όμως οτι αυτό δεν αρκεί , θα πρέπει ταυτόχρονα να ισχύσουν και τα άλλα κριτήρια που αναφέρεις όπου εκεί έχω αμφιβολίες για το πόσο ισχύουν για τα συγκεκριμένα άτομα.

Εχω τον πειρασμό να σχολιάσω για τις 2 πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ που το μόνο(?) κριτήριο επιλογής τους φαίνεται να ήταν ο βαθμός των αντιευρωπαϊκων θέσεων τους...

Δυστυχώς άλλαξαν οι καιροί στο αριστερό τοπίο..προς το χειρότερο.

Εύχομαι και εγω καλή επιτυχία στους άξιους αλλά και στις καλικατσούδες, κυρίως!

gerasimos είπε...

Τάκη από τους είκοσι δυο υποψηφίους της ΝΔ μέτρησα επτά που περιγράφονται ως γλωσσομαθείς. Όσον αφορά στην Αριστερά, θα συμφωνήσω με τη διάγνωσή σου, τα έχω πει άλλωστε κατά καιρούς και στο μπλογκ. Και να ξαναπώ ότι θεωρώ αδικαιολόγητη την έλλειψη δυνατότητας επιλογής ('σταυρού'). Και απότοκο μιας νοοτροπίας επαϊόντων που κυριαρχεί στο κομματοκεντρικό πολιτικό μας σύστημα, βάσει της οποίας υπάρχουν κάποιοι - 'ειδικοί' επί των κοινών - που ξέρουν καλύτερα από εμάς για εμάς.

αθεόφοβος είπε...

Βρέ Γεράσιμε αφού πολύ σωστά γράφεις ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γνώση του Ευρωπαίκού χώρου προτείνεις ένα υποψήφιο που για δύο χρόνια απέκτησε γνώση στον Θαλασσοκόρακα; :))

gerasimos είπε...

Μα το ένα - περιβαλλοντική συνείδηση - δεν αναιρεί το άλλο - ευρωπαϊκή συνείδηση. Ίσα-ίσα νομίζω ότι αλληλοσυμπληρώνονται, μια και το περιβάλλον αποτελεί κεντρική, χαρακτηριστική θα έλεγα προτεραιότητα της ΕΕ. ;-)

ΥΓ: Τα δυο χρόνια που τα είδες βρε αθεόφοβε; Σαράντα πέντε μέρες έμεινε ο άνθρωπος στο νησί.

Stefanos Max είπε...

Γεια σου Γερασιμε.Διαβασα το ποστ σου για το θεμα της εκθεσης.Συμφωνω οτι φταινε και οι γονεις που δεν εχουν βιβλια στα σπιτια τους αλλα κυριως φταινε οι αρμοδιοι για την εκπαιδευση.Εγω που μεγαλωσα σε ενα σπιτι γεματο βιβλια και με μορφωμενους γονεις, κατεστρεφα παντα τα σχολικα μου βιβλια και τα πετουσα στα σκουπιδια επειδη ηταν κακογραμμενα, παπαγαλιστικα, επειδη μου προκαλουσαν αγχος και με καταπιεζαν.Ενιωθα καλα οταν απαλλαγομουν απο αυτα.Κι εγω και οι περισσοτεροι.Δεν ειναι τυχαιο οτι καταστρεφουμε τα βιβλια και αυτο δεν το κανουν μονο οι κακοι μαθητες και οσοι δεν προερχονται απο μορφωμενους γονεις.
http://blogo-sphera.blogspot.com/2009/05/blog-post_7197.html