10 Ιαν 2010

Τηλεθεατέλληνες

Στην ιδιωτική τηλεόραση υπάρχουν πολλά που με απωθούν, με προβληματίζουν, με κάνουν να αναρωτιέμαι. Αλλά μπορώ να ξεχωρίσω ένα πρόσωπο που ενσαρκώνει ό, τι απεχθάνομαι: την ‘πλακίτσα’ αντί για χιούμορ, το ύπουλο, σιγαλό, συστηματικό χαμήλωμα του τηλεθεατή μέσα από ‘εύκολες’ ατάκες που απευθύνονται στα πιο ζωώδη του ένστικτα, τους ισοπεδωτικούς εξυπνακισμούς ως στάση ζωής, τη νορμαλοποίηση του ωχαδερφισμού, την υποκουλτούρα του καφενέ. Η επανεμφάνιση του προσώπου αυτού στους τηλεοπτικούς μας δέκτες ύστερα από ένα μικρό διάστημα ‘κρίσης’ της δημοτικότητάς του και η νέα του, αποκαθαρμένη από κάθε δυσάρεστη μνήμη ή σκιά σταδιοδρομία ως εθνικού πλακατζή, αποδεικνύει ότι οι νεοέλληνες εύκολα συγχωρούμε. Και ακόμη ευκολότερα επιλέγουμε να αφεθούμε, αμνήμονες, άβουλοι, ατάραχοι, στην αγκαλιά της λουσάτης, αστραφτερής χυδαιότητας που μας προσφέρεται από τηλεοράσεως ως ‘ψυχαγωγία’. Παντρεμένη με ‘ενημέρωση’ σκανδαλοθηρικού τύπου, μέσα από τα έντυπα του κυρίου αυτού. Που έχει βρει την παλιά, χρυσή συνταγή εύκολου, ανέλεγκτου, ανενδοίαστου πλουτισμού. Κατεβάζοντας συνεχώς τον πήχη, αυξάνονται οι πωλήσεις. Οπότε, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο εφημερίδας-περιοδικού-dvd διαρκώς χαμηλότερου επιπέδου, εξασφαλίζεται η μεγιστοποίηση των κερδών. Τόσο απλά, τόσο ασυνείδητα. Αλλά και τόσο συγκροτημένα. Δεν έχει ξαναυπάρξει νομίζω, στην Ελλάδα τουλάχιστο, τόσο συγχρονισμένη, οργανωμένη, αποδοτική συνέργεια μεταξύ τηλεοράσεως και εντύπου. Με το ένα χέρι από τηλεοράσεως χαμηλώνουμε, εξαχρειώνουμε, αποβλακώνουμε τους τηλεθεατές, με το άλλο χέρι στα περίπτερα τους πουλάμε τα έντυπά μας, ειδικά διαμορφωμένα για χαμηλωμένους, εξαχρειωμένους, αποβλακωμένους αναγνώστες. Συνταγή την οποία ακολούθησαν βεβαίως και άλλοι τηλεδημοσιογράφοι-εκδότες, που όμως δεν κατάφεραν να ‘πετύχουν’ όσο ο εθνικός μας πλακατζής. Αυτοί βλέπετε εξαρχής ‘περιορίστηκαν’ στη σοβαροφάνεια των δελτίων ειδήσεων ή των ‘ερευνητικών’ εκπομπών. Δεν διέθεταν το ‘ταλέντο’ του πλακατζή. Αλλά τι να κάνουμε. Άλλοι ευνοούνται και προικίζονται με χαρίσματα και άλλοι όχι. Για να μπορούμε, οι πτωχοί πλην τίμιοι και συνεπείς στις τηλεοπτικές μας συνήθειες τηλεθεατέλληνες, να απολαμβάνουμε και να εκτιμούμε τα αστεία, το σοφτ πορνό και το όλο ‘ψυχαγωγικό’ πακέτο του εθνικού μας πλακατζή. Όχι βεβαίως ότι τρέχει και τίποτα. Την πλάκα μας κάνουμε και οι ίδιοι, ως γνήσια τέκνα της αστείας αυτής χώρας.

7 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Σωστή διάγνωση. Πρόκειται για ενα ιδιαίτερα αισθητικά απεχθές άτομο, με φιλοσοφία και λόγο καφενείου. Του δίνω "το χρυσό". Συγκαταλέγεται επίσης, μαζί με τον Ζουγκλίστα, στις μεγάλες δυνάμεις της "Ενημέρωσης". Ουαί τοις ηττημένοις...

Panos είπε...

Καλά ρε Γεράσιμε. Τι έγινε με τη ποινική του δίωξη; Τα κανάλια, ως συνήθως, σταμάτησαν να ασχολούνται με την υπόθεση.
Όσο για το εμετικό του πρόγραμμα και άλλα παρόμοια έχω βρει τη καλύτερη λύση. Βλέπω ελάχιστα τηλεόραση.

gerasimos είπε...

Δυστυχώς αγαπητέ Locus, αυτοί οι άνθρωποι 'προοδεύουν' στη σημερινή Ελλάδα.

Πάνο ψάχνοντας αρκετή ώρα στο Google είδα ότι καταδικάστηκε σε 19 μήνες φυλάκιση με αναστολή για τη δημοσίευση φωτογραφιών του 'ζευγαριού' Ζαχόπουλου-Τσέκου στην εφημερίδα του. Αλλά για μένα (όπως έλεγα σε προηγούμενο ποστ) το μεγαλύτερο, πραγματικό έγκλημά του είναι άλλο: η συστηματική, διαρκής, αδίστακτη διάδοση μιας υποκουλτούρας χαβαλέ και τιποτολογίας μέσα από τις εκπομπές του.

Meropi είπε...

Γεράσιμε έχω την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο "κύριο" οι περισσότεροι Έλληνες δεν χρειάστηκε να τον συγχωρέσουν, γιατί ποτέ δεν του κράτησαν κακία.

celsius33 είπε...

19 μήνες με αναστολή ε? φρίκη, ο κυριακού τον δέχεται όμως στο κανάλι ε? φρικτός είναι, νομίζω ότι πάει σταζήτητα σιγά σιγά.

christos milionis είπε...

Εκπροσωπος και υπηρετρια του Κυριακου και του Κοκκαλη ειναι.

gerasimos είπε...

Μερόπη δυστυχώς σχήμα λόγου ήταν το 'συγχωρούμε'...

celsius33 δε νομίζω ότι πάει για τα 'αζήτητα'. Αντιθέτως, πάντα ξέρει να βρίσκεται σε 'ζήτηση'.

Christos ας τ' αφήσουμε απ' έξω αυτά. Θα έλεγα - χωρίς να θέλω να σε θίξω - ότι δεν ταιριάζουν με το ύφος του μπλογκ. Ας μείνουμε στα πολιτιστικά του εγκλήματα...