25 Μαΐ 2011

Μια αν-ήσυχη συγκέντρωση


Πριν λίγο γύρισα από το Σύνταγμα. Είχαμε πάει με δυο συναδέλφους από τη δουλειά για να δηλώσουμε, κι εμείς, την αγανάκτησή μας. Μια αγανάκτηση που έχει αρχίσει να ξεχειλίζει με όσα βλέπουμε, ακούμε, νιώθουμε. Ο κόσμος πολύς. Και ήσυχος. Από το πάνω μέρος της πλατείας, μπροστά δηλαδή από τη Βουλή, όπου και πρωτοβρεθήκαμε, δεν καταλάβαινες αν κάτω στην πλατεία είχε κόσμο. Αλλά όπως είδαμε πηγαίνοντας προς τα εκεί, η πλατεία ήταν κι αυτή γεμάτη και γέμιζε όλο και περισσότερο. Γέμιζε ανθρώπους που δεν φώναζαν, ούτε έκαναν κάτι άλλο, απλά κάθονταν και μιλούσαν με τους γύρω τους. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από γονείς με καροτσάκια μέχρι ηλικιωμένους, από φοιτητοπαρέες μέχρι εργαζόμενους. Συνθήματα δεν πολυακούγονταν, αλλά όταν κάπου-κάπου κάποιος φώναζε κάτι 'νόστιμο', όπως 'δε σας θέλει ο λαός, ελικόπτερο κι εμπρός' οι γύρω του επαναλαμβάναμε φωναχτά. Κάποια στιγμή πείνασα, θυμήθηκα ότι ήμουν νηστικός από το πρωί. Άρχισα λοιπόν πολύ-πολύ αργά αφού αποχαιρέτισα τους συναδέλφους να κατηφορίζω προς το μετρό του Συντάγματος. Μια γυναικεία φωνή ακούστηκε να φωνάζει στους εθνοπατέρες ότι κάθε απόγευμα στις έξι θα μας βρίσκουν εκεί. Θα ήθελα να μπορούσα να βρίσκομαι εκεί κάθε μέρα, να μη φεύγω, να μην πεινάω, να μην έχω χίλια δυο άλλα πράγματα να σκεφτώ. Θα ήθελα τα δελτία ειδήσεων που είδα επιστρέφοντας να είχαν αφιερώσει έστω και ένα λεπτό σε όλον αυτόν τον κόσμο που μαζεύοντας όλη του την αξιοπρέπεια, αφήνοντας στην άκρη όλες τις άλλες του έγνοιες, προτεραιότητες, υποχρεώσεις, βρέθηκε εκεί. Αλλά δεν άκουσα κουβέντα (διόρθωση: είδα ότι το δελτίο του Μέγκα αφιέρωσε ένα τρίλεπτο, το οποίο μου φαίνεται ελεεινά λίγο γι' αυτή την άνευ προηγουμένου σε μαζικότητα και γνησιότητα κινητοποίηση). Θα ήθελα και μόνο η σημερινή μαζική αλλά αθόρυβη, δυναμική αλλά ψύχραιμη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος να έφτανε για να αναθεωρήσουν οι εθνοπατέρες, να καθίσουν να σκεφτούν πολλά πράγματα διαφορετικά, να ξαναβάλουν προτεραιότητες. Αλλά μάλλον δε φτάνει. Ίσως γι' αυτό θα προσπαθήσω να είμαι εκεί ΚΑΙ αύριο. Και κάθε μέρα.

10 σχόλια:

Meropi είπε...

Χαίρομαι που η συγκεντρωση ήταν πράγματι ειρηνική και κυρίως χωρίς κομματικά καπελλώματα. Ελπίζω να μην είχε ούτε ντουντούκες.

gerasimos είπε...

Όχι Μερόπη. Ήταν απόλυτα ακομμάτιστη και ακαπέλωτη. Να σου πω χαρακτηριστικά ότι όταν κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένα... καλάμι ψαρέματος που στην κορυφή του έφερε ένα πορτοκαλί σημαιάκι της... ΟΛΜΕ, ο κόσμος γύρω του άρχισε να διαμαρτύρεται μέχρι που μια γυναίκα πήγε μέχρι το καλάμι και υποχρέωσε αυτόν που το κρατούσε να το κατεβάσει.:)

Prokopis Doukas είπε...

Πλήρη κάλυψη είχε από τα δελτία, Γεράσιμε...

Seagull είπε...

Φίλε Γεράσιμε, ήμουν κι εγώ εκεί, μπροστά - μπροστά, μέχρι που χρειάστηκε να φύγω για λόγους υγείας συγγενικού μου προσώπου. Θα προσπαθήσω να είμαι εκεί και σήμερα και αύριο. Είναι σημαντικό που δεν υπήρξαν καπέλα και επεισόδια, γιατί η πιθανότητα αυτών των δύο ήταν που απέτρεψε κάποιους γνωστούς μου να έρθουν...

gerasimos είπε...

Προκόπη στις εννέα που άνοιξα τη ΝΕΤ δεν άκουσα τίποτα. Ούτε και λίγο νωρίτερα στων ιδιωτικών καναλιών (που άκουγα από ράδιο στο ταξί της επιστροφής). Εκτός αν εννοείς τα δελτία των 12 (που δεν τα είδα). Πάντως δεν ξέρω βρε Προκόπη πώς γίνεται και όταν γίνονται ταραχές ή βανδαλισμοί υπάρχει άμεση και εκτενής κάλυψη από τα κανάλια για να μη χάνουμε λεπτό από τις εξελίξεις, ενώ χθες εγώ τουλάχιστο δεν είδα κάτι παρόμοιο, παρότι θα 'πρεπε, γιατί η τόσο μαζική αυτή κινητοποίηση σε τόσες πόλεις ήταν πρωτοφανής.

gerasimos είπε...

Σίγκαλ δεν χωρούσαν ούτε επεισόδια ούτε 'καπέλα' στη χθεσινή συγκέντρωση. Ήταν άλλου 'τύπου'.:)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Γεράσιμε!

Είναι πολυ ευχάριστο το γεγονός οτι υπάρχει μια κινητοποίηση και ισως δειχνει οτι μπορεί να συνεχιστει μιας και σήμερα θα επαναληφθεί, αλλα το πιο ευχαριστο ίσως είναι οτι δεν υπήρχε ο κομματικος χρωματισμος!
Παρολα αυτά θα ήθελα να θίξω ένα σημείο.
Αυτο που ένοιωσα εχθες ήταν οτι ναι μεν ο κοσμος δεν ήταν κομματικοποιήμενος αλλα όμως δεν ήταν πολιτικοποιημένος. (Κάπου βέβαια φάνηκαν και κάποια μπλοκ συριζα και ανταρσυα)

Χωρίς να θελω να μειώσω αυτην την κίνηση ένοιωσα οτι δεν υπήρξε παλμός, ενέργεια, αυτη η αγανάκτηση έπρεπε να βγάλει μια ζωντάνια, ενέργεια. Είδα ανθρώπους σαν να κατεβηκαν για να κάνουν like στο facebook!

Απλα μια κατάθεση μια προσωπικης άποψης..
Όπως και να χει θα ειμαστε παλι εκει!!

Louben Achilleas

gerasimos είπε...

Αχιλλέα ο κόσμος είναι ακόμα 'μουδιασμένος' από τον... πολύ καναπέ. Κάτσε να... ξεμουδιάσει και θα δεις!

gerasimos είπε...

Πάντως Προκόπη είχες (εν μέρει!) δίκιο, για την κάλυψη. Είδα ένα τρίλεπτο του δελτίου του Μέγκα (στο site των 'Νέων'), το οποίο μου φαίνεται ελεεινά λίγο γι' αυτή την πρωτοφανή κινητοποίηση. (Και επ' ουδενί δεν θα το αποκαλούσα 'πλήρες' σαν κάλυψη!)

Prokopis Doukas είπε...

Όλα τα κανάλια το έπαιξαν, Γεράσιμε. Αλλά, όπως πολύ σωστά εντοπίζεις, είναι "αμήχανα" μπροστά στο γεγονός - και δεν ξέρουν τι να παίξουν πάνω από 3 λεπτά. Όχι για πολιτικούς λόγους, όπως θα υπέθεταν οι συνωμοσιολόγοι, αλλά γιατί δεν *ξέρουν* να "συνομιλήσουν" με κάτι που ξεφεύγει από τη συνήθη τους "γλώσσα"...