1) Η προεκλογική καμπάνια του Ομπάμα στηρίχτηκε σε δωρεές μικροποσών από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσω ίντερνετ. Εφάρμοσε δηλαδή πολύ επιτυχημένα το «όχι πολλά από λίγους αλλά λίγα από πολλούς». Υπάρχει ΕΝΑΣ Έλληνας που θα προσέφερε ένα οποιοδήποτε μικροποσό εθελοντικά για την προεκλογική καμπάνια ενός πολιτικού; Και μάλιστα μέσω ίντερνετ και ΧΩΡΙΣ να περιμένει αντάλλαγμα; Νομίζω πως όχι.
2) Κυρίαρχο προεκλογικό σύνθημα του Ομπάμα ήταν το «Αλλαγή στην οποία μπορούμε να πιστέψουμε». Υπάρχει κανένας Έλληνας μετά το ΄81 που να πιστεύει στην «Αλλαγή» ή που να εμπνέεται από σύνθημα που περιλαμβάνει τη λέξη «αλλαγή»; Και πάλι νομίζω πως όχι.
3) Ο Ομπάμα κέρδισε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές κινητοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές που αυτο-οργανώθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη των ΗΠΑ για να προωθήσουν την υποψηφιότητά του. Υπάρχει ποτέ περίπτωση στην Ελλάδα να αυτο-οργανωθούν πραγματικά εθελοντικές και όχι κρυφοκομματικές ομάδες ανθρώπων – οικογένειες, γειτονιές, συνάδελφοι – για να προωθήσουν εντελώς αυθόρμητα την υποψηφιότητα ενός πολιτικού επειδή πραγματικά ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ σ’ αυτόν; Και επιπλέον ΧΩΡΙΣ να περιμένουν ανταλλάγματα; Και πάλι δεν το βλέπω.
3) Ο Ομπάμα κέρδισε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές κινητοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές που αυτο-οργανώθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη των ΗΠΑ για να προωθήσουν την υποψηφιότητά του. Υπάρχει ποτέ περίπτωση στην Ελλάδα να αυτο-οργανωθούν πραγματικά εθελοντικές και όχι κρυφοκομματικές ομάδες ανθρώπων – οικογένειες, γειτονιές, συνάδελφοι – για να προωθήσουν εντελώς αυθόρμητα την υποψηφιότητα ενός πολιτικού επειδή πραγματικά ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ σ’ αυτόν; Και επιπλέον ΧΩΡΙΣ να περιμένουν ανταλλάγματα; Και πάλι δεν το βλέπω.
4) Ο Ομπάμα κέρδισε και τη μάχη των εντυπώσεων με τον μετρημένο, σεμνό και ισορροπημένο λόγο του, την χαρακτηριστικά αξιοπρεπή στάση του ακόμη και έναντι χτυπημάτων «κάτω από τη μέση» και με μια γενικότερη δημόσια παρουσία από την οποία απουσίαζαν οι φωνές, οι τσαμπουκάδες, οι απλωτές χειρονομίες. Υπάρχει περίπτωση Έλληνας πολιτικός – ΑΝ υπήρχε ποτέ τέτοιος – να κέρδιζε τις προτιμήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων ΧΩΡΙΣ φωνές, απλωτές χειρονομίες, φοβέρες και παλικαρισμούς; Δε νομίζω.
5) Ένα ακόμη χαρακτηριστικό και επαναλαμβανόμενο σύνθημα του Ομπάμα ήταν το «ναι, μπορούμε». Θα ακολουθούσε κανείς στην Ελλάδα κάποιον πολιτικό που θα υποσχόταν ότι «ναι, μπορούμε»; Πιστεύω πως όχι. Διότι καθημερινά ακούμε αλλά και διαπιστώνουμε πως όχι, δεν μπορούμε.
6) Δεν λέγεται Μπαράκ Παπανδρέου ούτε Μπαράκ Καραμανλής – ούτε καν Μπαράκ Μητσοτάκης ή Μπαράκ Σημίτης. Άρα δε θα είχε καμία ελπίδα, ιδίως μάλιστα για μια τόσο ταχεία ανέλιξη όπως αυτή από τη Γερουσία του Ιλινόι στην Προεδρία των ΗΠΑ μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.
17 σχόλια:
Κι όμως αγαπητέ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει το σύνθημα "Ναι, μπορούμε", απ' ότι μαθαίνω... :-)
Επίσης, εκτός από τις μικροδωρεές, πήρε κανονικότατα τα "πακέτα" δεκάδων εκατομμυρίων δολλαρίων από τις πολυεθνικές.
Μάλιστα, σχολιάστηκε το γεγονός ότι, όπως και σε προηγούμενες προεκλογικές καμπάνιες, το τοπ-5 των μεγαλύτερων δωρητών ήταν το ίδιο στους υποφήφιους και των 2 κομμάτων(!!!). Με άλλα λόγια, οι εταιρείες τζόγαραν ισόποσα και στους δύο, για να τους έχουν στο χέρι εξίσου.
btw, το ΚΚΕ δεν κάνει έναν κάποιο προεκλογικό έρανο με κουπόνια των 2-3 ευρώ;
Prokopis Doukas ώστε έτσι... πάλι θα πρωτοτυπήσει δηλαδή.:-P
inverted_a αυτό για τις πολυεθνικές δεν το γνωρίζω αλλά δε μου φαίνεται περίεργο. Πέραν αυτού όμως έχει μεγάλη σημασία η κινητοποίηση των απλών ανθρώπων και το ότι ο Ομπάμα κατάφερε να τους κάνει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ούτε αυτό για τα κουπόνια του ΚΚΕ το γνωρίζω, αλλά εν προκειμένω δε νομίζω ότι έχει σημασία διότι στην περίπτωση του Ομπάμα ΔΕΝ μιλάμε για ένα κόμμα αλλά για έναν πολιτικό: σα να ζητάει ας πούμε η Λιάνα Κανέλλη τον οβολό μας για να βγει πρωθυπουργός.
Eθελοντικό όβολο ας πούμε για τον κ. Αβραμόπουλο; Σύνελθε αγαπητέ μου Γεράσιμε, η ζωή είναι ωραία:)
Και ναί, πολλά χρήματα ήρθαν απο μεγάλα donations. Αυτό πάντως δεν αναιρεί όσα λέει ο Γεράσιμος. Τα μικροποσά και ο εθελοντισμός ήταν καταπληκτικός. Ειδικά στο ξεκίνημα.
Μια λίστα που βρήκα.
http://www.opensecrets.org/pres08/contrib.php?cycle=2008&cid=N00009638
Locus Publicus αρκούν μερικές τέτοιες σκέψεις όπως ο οβολός για τον κύριο Αβραμόπουλο για να μας βάλουν νομίζω σε... σκέψεις. Φαντάζομαι επιπλέον ότι αν για τον κύριο Πάγκαλο ο κύριος Αβραμόπουλος ήταν, τότε που διεκδικούσαν κι οι δυο τη δημαρχία της Αθήνας, ο 'κύριος τίποτα', ο Ομπάμα θα ήταν ο κύριος 'less than nothing', ελλείψει κομματικών γαλονιών...
Να θυμήσω πως είναι και αφροαμερικανός.
Ποιός Έλληνας θα υποστήριζε γιο Αλβανού η κάποιου άλλου μετανάστη????????????????????
patsiouri καλά, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...;-)
Ο Obama δεν πήρε χρήματα από επιχειρήσεις διάλεξε τα λίγα από τους πολλούς διότι η ρουσφετολογία δεν υπάρχει εκεί.
Να δεις τι γέλιο θα γίνει στην Ελλάδα, όταν αρχίσουν οι υποψηφιότητες από μετανάστες.
mariana όσον αφορά στο πρώτο που είπες, νομίζω ότι πάρα πολλοί Έλληνες ζούμε και ψηφίζουμε είτε με το φόβο μη μας κουνήσει απ' την καρέκλα μας η αντίπαλη παράταξη αν πάρει την εξουσία είτε με την ελπίδα να μας εξασφαλίσουν αυτήν την πολυπόθητη καρέκλα οι 'δικοί μας'. Υπάρχει δηλαδή μια... καρεκλοκεντρική αντίληψη των πραγμάτων και της πολιτικής.
Όσον αφορά στο δεύτερο,δε νομίζω ότι θα προλάβω - είμαι 38, αν ήμουν 8 ίσως το ξανασκεφτόμουν - να δω μετανάστη ή γιο/ κόρη μετανάστη υποψήφιο πρωθυπουργό στην Ελλάδα...
Αν δεν απατόμαι, οι μικροδωρεές βοήθησαν κυρίως στην φάση των primaries, όταν δηλαδή ήταν ακόμα αντιμέτωπος με την Hilary για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Έτσι, όταν η κα Clinton ξέμεινε απο χρήματα πέρυσι τον Φεβρουάριο, αν και πρώτη, αυτός κατάφερε και την ανέτρεψε γιατί εντατικοποίησε την καμπάνια του, και μάλιστα στις πολιτείες που είχε περισσότερη σημασία. Αλλά όπως αποδείχθηκε, η Hilary ήταν σαφώς πιο δύσκολος αντίπαλος απο τον McAin't :-P
Ανώνυμος νομίζω ότι μετά από μια οκταετία Μπους ο οποιοσδήποτε Ρεπουμπλικανός θα αποδεικνυόταν εύκολος αντίπαλος προεκλογικά...
ένας πιο σταθερός και καθαρός Τσίπρας όμως? θα μπορούσε...
MAD άμα δε βαριέσαι πήγαινε δυο-τρία ποστ παρακάτω να δεις τις απόψεις μου περί Τσίπρα...
Και όμως αγαπητέ μου Γεράσιμε το ΠΑΣΟΚ από το 1974 έως το 1981 βασίστηκε και στην αυτοοργάνωση και στην συνεισφορά των μελών του και χρησιμοποίησε και το σύνθημα αλλαγή και μετά τα σκάτωσε!
αθεόφοβος καλά όλα αυτά αλλά για μια ακόμη φορά (ααα δεν προσέχετε μου φαίνεται:-) να πω ότι μιλούσα για ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, όχι για ένα ολόκληρο κόμμα.
το έχω διαβάσει εννοείται! με προσβάλλεις! χαχαχαχα
Δημοσίευση σχολίου