5 Φεβ 2009

Μεταξύ ανεργίας και ψυγείου



Στο ψυγείο έκρυψαν, σε κονσερβοποιία της βαρύτατα χτυπημένης από την ανεργία Νάουσας ανασφάλιστες εργάτριες οι ιδιοκτήτες της, προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας σε αιφνιδιαστική επίσκεψη. Προσωπικά, δεν εκπλήσσoμαι από την είδηση αυτή. Το ότι στην Ελλάδα χιλιάδες άνθρωποι, καθημερινά, εξαναγκάζονται σε μεροκάματα χωρίς ένσημα αποτελεί οικεία πραγματικότητα την οποία, είτε έτσι είτε αλλιώς, όλοι έχουμε βιώσει. Γιατί λοιπόν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση το ότι με το που πάτησαν το πόδι τους – αν και μάλλον θα είχε πέσει «σύρμα», από πριν – οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας στην εν λόγω κονσερβοποιία οι ιδιοκτήτες της έσπευσαν να κρύψουν τις ανασφάλιστες εργάτριες στα ψυγεία; Ίσως λόγω του τραγικού του πράγματος, λόγω του ακραίου της περιπτώσεως. Αλλά ίσως και λόγω του ισχυρού νομίζω συμβολισμού του, ότι πλέον όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν μπει στο ψυγείο, έχουν περάσει στη συλλογική μας λήθη μαζί με τα δικαιώματά τους. Άραγε τι να σκέφτονταν οι γυναίκες αυτές όση ώρα τουρτούριζαν στα ψυγεία περιμένοντας να τελειώσει ο έλεγχος; Ότι τις αντιμετωπίζουν ως πράγματα, ως βαρίδια οι εργοδότες τους; Ότι εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες; Ό,τι και να σκέφτονταν, δε νομίζω ότι δυστυχώς αλλάζει και πολύ τα πράγματα. Το δίλημμα γι’ αυτές παραμένει: θες δουλειά; Στο ψυγείο. Θες περισσότερα; Στο δρόμο. Και κάπου εκεί παίρνουν το δρόμο προς το ψυγείο…

8 σχόλια:

Meropi είπε...

Γεράσιμε,
με πρόλαβες. Το διάβασα κι εγώ και σκεφτόμουνα να ανεβάσω ανάρτηση. Φαντάσου σε τι επίπεδο ανεργίας φτάσαμε!! Να διακινδυνεύουν τη ζωή τους, για να μην απολυθούν!

xasodikis είπε...

Επιθεώρηση Εργασίας


το πιο σύντομο ελληνικό ανέκδοτο.


(θυμάμαι μια φορά κι έναν καιρό, όταν διάβαζα εργατικό δίκαιο στη νομική. Τέλειωνες την ύλη του βιβλίου και είχες την εντύπωση ότι "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"! Για ψυγεία δεν μας μαθαίνανε τότε, βέβαια...)

Unknown είπε...

Η λέξη ευπρέπεια και δικαιοσύνη δεν υπάρχουν στο Ελληνικό λεξιλόγιο.

gerasimos είπε...

Meropi μπρος ψυγείο και πίσω ανεργία...

xasodikis πάντως τη μοναδική φορά που αναγκάστηκα να καταφύγω στην Επιθεώρηση Εργασίας βρήκα το δίκιο μου και κατάφερα να πάρω δεδουλευμένα που μου χρωστούσε ο πρώην εργοδότης μου. Τώρα βέβαια πώς πέφτει τόσο συχνά 'σύρμα' πριν τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους της, που τελικά κανένα δεν αιφνιδιάζουν... μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

mariana υπάρχουν, αλλά πολλές φορές για διακόσμηση.

phlou...flis είπε...

Δύσκολο το δίλημμα που βάζεις. Ισως στο ...ψυγείο, έχεις πιθανότητες να συντηρηθείς και να επανακάμψεις με απόψυξη

gerasimos είπε...

phlou...flis δύσκολο δυστυχώς ακόμη περισσότερο για εκείνους που το ζουν.

Prokopis Doukas είπε...

Γιατί αισθάνομαι (με αφορμή την Κούνεβα και τώρα το ψυγείο) οτι έχουμε πάει πάααρα πολύ πίσω, τα τελευταία χρόνια;

gerasimos είπε...

Prokopis Doukas μήπως διότι όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο;