9 Φεβ 2009

Χρόνια πολλά Κάρολε

Φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Δαρβίνου, πατέρα της Θεωρίας της Εξέλιξης. Η Εξέλιξη ήταν μια θεωρία η οποία, όπως η ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου του 16ου αιώνα που εκτόπισε τη Γη από το κέντρο του τότε γνωστού κόσμου και οι θεωρίες του Φρόυντ των αρχών του περασμένου αιώνα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και το ασυνείδητο που ανέτρεψαν τον παραδοσιακό Δυτικό διαχωρισμό μεταξύ αμαρτωλής σαρκός και του κρυστάλλινης παρθενίας ανθρωπίνου πνεύματος, λειτούργησε ως γροθιά στο στομάχι του ανθρώπινου ναρκισσισμού, του μεγαλοϊδεατισμού μας ως είδους. Υποστηρίζοντας, ο Δαρβίνος, ότι όπως όλα τα άλλα ζωικά είδη έτσι κι εμείς – οι άνθρωποι, ντε – εξελιχθήκαμε, παρά το ότι μπορεί πλέον να μη θυμίζουμε σε τίποτα (;) τους όποιους μακρινούς προγόνους μας, προσγείωσε το ανθρώπινο είδος κάπως απότομα. Υπενθύμισε στον ψηλομύτη, αριστοκράτη άνθρωπο την ταπεινή, ζωική του καταγωγή. Και όπως σε κανέναν αριστοκράτη δεν αρέσει να του θυμίζουν τη μακρινή του ταπεινή καταγωγή, έτσι και η Εξέλιξη δεν βρήκε ορθάνοιχτες πόρτες μπροστά της. Ιδίως στην Ελλάδα, για να έρθω και στα καθ' ημάς. Παρότι πέρασαν σχεδόν 150 χρόνια από τη διατύπωσή της, η περίφημη θεωρία της εξέλιξης των ειδών ΔΕΝ διδάσκεται ακόμη στα σχολεία μας. Τη συναντάμε μόνο στο τελευταίο κεφάλαιο των βιβλίων Βιολογίας της Γ' Γυμνασίου και της Γ' Λυκείου, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, ως τελευταίο ούτε διδάσκεται, ούτε και περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη. Και όλα αυτά παρά το ότι για τους βιολόγους η Εξέλιξη αποτελεί την ενοποιητική τους θεωρία, τη ραχοκοκαλιά της Βιολογίας: σαν να μη διδάσκεται στη Χημεία το περιοδικό σύστημα, σαν να αφαιρείται από τη Φυσική η νευτώνεια θεωρία, σαν να μη διδάσκονται τα παιδιά ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, θα μας έλεγαν. Ας μην έχουμε παράπονο όμως. Πιστά στην μακραίωνη ελληνοχριστιανική παράδοση, στη θρησκοληψία που πολιτισμικά μας χαρακτηρίζει ανεπανόρθωτα από την εποχή των εικονομάχων και των εικονοκλαστών του Βυζαντίου, τα σχολεία μας διδάσκουν τη δημιουργία του ανθρώπου στο μάθημα των Θρησκευτικών. Εκεί τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο Μεγαλοδύναμος σε μια στιγμή μεγάλου κεφιού έφτιαξε και τον άνθρωπο. Έτσι απλά. Οπότε τι άλλο να ζητήσουμε; Άλλωστε, δε θα είχε νομίζω και πολύ νόημα να διδάσκεται μια θεωρία της εξέλιξης σε μια χώρα που παραμένει χαρακτηριστικά ανεξέλικτη.

14 σχόλια:

phlou...flis είπε...

και πόσα άλλα δεν διδάσκονται στα σχολεία...Σκέψου ότι οι νόμοι Νεύτωνα έχουν ξεπεραστεί πολλάκις κι εμείς ακόμα εκεί είμαστε. Πολλά επίσης κάνουν τζιζ (θεωρία εξέλιξης), άλλα αδιανόητα, και άλλα άγνωστα.

maximus είπε...

Κατά την ταπεινή μου άποψη και σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών, το βιβλίο θα έπρεπε να ξαναγραφτεί και να ονομαστεί θρησκειολογία, δηλαδή να μας μορφώνει και όχι να μας προσηλυτίζει. Δεν ξέρω βέβαια αν το βαθιά “θρησκευόμενο” κράτος μας θα το επέτρεπε αυτό. Εδώ έχουμε και Υπουργείο με την ονομασία “Παιδείας και θρησκευμάτων”(;) παρακαλώ.

Υ.Γ. Έχω υπόψη μου γράψω για το θέμα των θρησκευτικών στο blog μου κάποια στιγμή, αλλά θέλει χρόνο γιατί απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και προσεχτικές διατυπώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση χαζή: κάνουν ακόμα προσευχή το πρωί στα σχολεία;... Αν ναι, η θεωρία της εξέλιξης αργεί ακόμα να πάρει τη θέση της στην εκπαίδευση..

gerasimos είπε...

phlou...flis ευτυχώς μπορεί κανείς να καταφύγει και στην... κατ' οίκον μόρφωση.

MAXIMUS βεβαίως και έχουμε υπουργείο 'Παιδείας και Θρησκευμάτων'. Τι θεοκρατικό κράτος θα ήμασταν αν δεν είχαμε;

ΔΕΝΔΡΟΓΑΛΗ δεν το ξέρω αυτό.

xasodikis είπε...

Πάντως να πούμε ότι η θεωρία της εξέλιξης δυσκολεύεται να μπει και στα σχολεία ορισμένων εξελιγμένων χωρών, π.χ. σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Οι θρησκόληπτοι είναι ίδιοι παντού, αν και ομολογουμένως η περίπτωσή μας είναι sui generis: Όπως λέει και το άσμα, "την όγδοη μέρα ο θεός έφτιαξε τον μπαγλαμά" (και τον έκανε Υπουργό Παιδείας, θα πρόσθετα).

gerasimos είπε...

xasodikis sui generis περίπτωση θα έλεγα ότι αποτελούν και οι ΗΠΑ, με τις στρατιές των Aναγεννημένων Χριστιανών που τις κατακλύζουν. Και βεβαίως ΚΑΙ η Ελλάδα, που παρουσιάζει - σε απόλυτη αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες - πολύ μικρά ποσοστά αποδοχής της Εξέλιξης από τον πληθυσμό της.

Meropi είπε...

Γεράσιμε μου,
εδώ μας μαθαίνουνε ακόμα τον εβραϊκό μύθο περί 7 ημερών δημιουργίας. Και να ταν τουλάχιστον ελληνικός (ο μύθος εννοώ)!!!

doctor είπε...

Γεια σου Γεράσιμε.
Νομίζω -το είχα δει σε τηλεοπτική εκπομπή- ότι στην Γ' Λυκείου δεν έχει διδαχθεί ποτέ το συγκεκριμένο κεφάλαιο διότι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουν εκεί...

Δεν λες που καταργήθηκε ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός...

doctor

gerasimos είπε...

Meropi αυτό να μου πεις.

doctor παρότι καταργήθηκε ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός, όταν πάει το σχολείο στην εκκλησία και μόνο το δικό σου παιδί αρνείται να ακολουθήσει έχεις, νομίζω, ως γονιός πρόβλημα άλλου είδους αλλά εξίσου μεγάλο με το αν δεν είχε καταργηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Και τις εκτρώσεις απαγορεύει η εκκλησία όπως και τα προφυλακτικά. Όχι με σθένος όμως. Μάλλον γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Γενικά η Ελλαδική εκκλησία μου φαίνεται πως προσπαθεί περισσότερο να μην εξοργίσει τους φανατικούς και λιγότερο να περάσει διάφορες θέσεις. Η καύση των νεκρών για παράδειγμα, πέρασε χωρίς διαδηλώσεις.

Locus Publicus είπε...

Εξαιρετικό πόστ Γεράσιμε. Δεν γνώριζα πως οι αναφορές στον Δαρβίνο είναι ελάχιστες στην Ελλάδα.

Η Βιολογία αναβιώνει σήμερα ως τεράστιας σημασίας επιστήμη. Καταλαγιάζει και ο λόγος των θρησκόληπτων του Νότου, που έχουν αναστατώσει την Αμερική. Φανατικοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Τίποτα δεν γίνεται με δαύτους.

Θα συμφωνήσω και με το σχόλιο του spizaetos. Τελικά, η Ελληνική Εκκλησία, δεν θέλει άλλους ιδεολογικούς πολέμους. Ακούστηκε απο τον Ιερώνυμο ακόμα και ο χωρισμός της απο το Κράτος!

marianaonice είπε...

Καλά λέει η Μερόπη διδασκόμαστε την Εβραϊκή θρησκεία και την Παλαιά Διαθήκη με όλους αυτούς τους φρικτούς μύθους που έχουν μέσα από αδελφοκτονίες μέχρι αιμομιξίες!!
Τι να πει κανείς!!

gerasimos είπε...

spizaetos oι εποχές του Χριστόδουλου και της 'επιθετικής' θρησκοληψίας φαίνεται ευτυχώς να πέρασαν - ανεπιστρεπτί ελπίζω. Μένει να περάσουμε σιγά-σιγά στην εποχή του Διαφωτισμού (στην Ευρώπη έλαβε χώρα τον 18ο αιώνα, στην Ελλάδα έρχεται με μια μικρή καθυστέρηση).

Locus Publicus φαίνεται ότι ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός νότος έχουν κάποια κοινά...

marianaonice είπαμε: ή είμαστε θεοκρατικό κράτος ή δεν είμαστε.

Γιώργος είπε...

[...] διδασκόμαστε την Εβραϊκή θρησκεία και την Παλαιά Διαθήκη με όλους αυτούς τους φρικτούς μύθους που έχουν μέσα από αδελφοκτονίες μέχρι αιμομιξίες!!

Εεε... χμ... Οιδίποδας;
Πάντως, γενικά συμφωνώ, έχουμε κάνει τη μυθολογία των Εβραίων θρησκεία μας. Καλύτερα να πιστεύαμε στον Δευκαλίωνα παρά στον Νώε.